JANUARI: Koh Phangan är en av Thailands största öar.
FEBRUARI: Det finns få bergskedjor som rör vid själ och sinne som Dolomiterna i Italien.
MARS: Rio de Janeiro.
APRIL: Barcelona.
MAJ: San Francisco.
JUNI: Ibiza.
JULI: Bohuslän.
AUGUSTI: Stockholm.
SEPTEMBER: Mykonos.
OKTOBER: New York.
NOVEMBER: Gran Canaria.
DECEMBER: Saint Martin.
1 AV 12
JANUARI: Koh Phangan är en av Thailands största öar.
2 AV 12
FEBRUARI: Det finns få bergskedjor som rör vid själ och sinne som Dolomiterna i Italien.
Foto: Dolomiti Superski
3 AV 12
MARS: Rio de Janeiro.
4 AV 12
APRIL: Barcelona.
5 AV 12
MAJ: San Francisco.
6 AV 12
JUNI: Ibiza.
7 AV 12
JULI: Bohuslän.
8 AV 12
AUGUSTI: Stockholm.
9 AV 12
SEPTEMBER: Mykonos.
10 AV 12
OKTOBER: New York.
11 AV 12
NOVEMBER: Gran Canaria.
Foto: Elisabeth Montgomery
12 AV 12
DECEMBER: Saint Martin.
Foto: Elisabet Axås

36 heta resor för 2014 – månad för månad

Hit reser vi helst 2014.

Allt om Resors redaktion har valt det nya årets 36 hetaste resmål.

Här finns såväl trogna favoriter som Barcelona och London och ­uppstickare som Mykonos och Japan.

JANUARI

KOH PHANGAN

Det bästa med: Ön är en av Thailands största, och här går fortfarande att hitta underbara stränder som inte är ­överexploaterade. Samtidigt finns alla bekvämligheter tillgängliga för den som vill.

Boenden i alla prisklasser, god mat, vita stränder, klart, turkost hav, partyliv om man söker det och otroligt fin natur. Koh Phangan är det bästa av Thailand ­komprimerat till en ö!

Därför i januari: Vädret är ofta helt perfekt. Under sista halvan av månaden är priserna lägre. De dyrare julpriserna brukar vara till runt 15 januari.

Finns bara här: Kombinationen av totalt lugn, fest om man vill, naturupplevelser och häftig snorkling och dykning.

Passar för: Sol- och badälskaren som söker ett lugnare Thailand än exempelvis Phuket.

Resa hit: Charter med Ving. Alternativt reguljärflyg till Bangkok (SAS, Thai Airways med flera). Inrikesflyg till Koh Samui och färja till Koh Phangan.

 

Yucatán, Mexiko

Barfotaöarna Isla Mujeres och Holbox, höghus­hotellens Cancún, svenskfavoriten Playa del Carmen, långa stranden Tulum och mängder av allinclusivehotell ­där­emellan. Alla hittar sin strand.

Träningsresa

En träningsresa sitter alltid perfekt efter jul. Trenden med aktiva resor fortsätter och det finns allt från tuff OS-träning på bland andra Playitas Resort på kanarieön Fuerteventura till lite lugnare på Club La Santa på Lanzarote. Det är perfekt att både slöa och sporta på semestern.

 

Tänk på att...

...efter trettondagen går ­sistaminutenpriserna ner.

...det är dags att boka ­sommarens charterresa, om du är noga med vilket hotell du vill bo på.

FEBRUARI

DOLOMITERNA

Det bästa med: Det finns få bergskedjor som rör vid själ och sinne som Alpernas sydöstra kuliss. Med sina förtrollande färgskiftningar i flammande rött och ­aggressiva klippformationer bjuder ­Dolomiterna bland den vackraste miljö man kan tänka sig för en vintersemester.

Därför i februari: Sportlovstider är skid­tider och den italienska bergskedjan är hem för flera världsberömda skidorter såsom Val Gardena, Canazei och Arabba. Som juvelen i kronan tronar vackra Cortina d'Ampezzo. En grånad skönhet som kan konsten att förföra det flärdfulla folket. George Clooney en flitig besökare och vår egen kungafamilj skidar gärna i världsarvet som är upptaget på Unescos unika lista sedan 2009.

Finns bara här: Sella Ronda heter den världsberömda skidkarusellen som skär igenom fyra skidorter i fyra dalar i Dolomiterna. Är du kvick i skidbenen och planerar dina åk hinner du genom rundan på en dag.

Passar för: Skidåkare som vid sidan av pisten sätter värde på såväl spektakulär miljö som sensationell mat.

Resa hit: Reguljärflyg till Venedig med SAS från Stockholm och Köpenhamn, ­Norwegian från Stockholm och Ryanair från Skavsta. Paketresor med bland andra Alpresor, Slopetrotter, Nortlander, Snowtrex, Ving och Lionalpin.

 

Miami

South Beach med sina pastellfärgade art deco-hotell och lyx- och glamourdoftande bar- och krogliv är med rätta en av världens mest legendariska semesterorter. För den som vill röra på sig finns här massor att utforska. Hyrbil är billigt - en biltur ned till Key West eller in i träsken för krokodilskådning ger minnen för livet.

Australien

Här är februari en av årets skönaste sommarmånader - vädermässigt motsvarigheten till vårt augusti. Hit åker man knappast på en weekendresa så troligen hinner en hel del sevärdheter beses: som storslagna världsmetropolen Sydney, urinnevånarnas öknar i landets inre och semesterdrömmar som Stora Barriärrevet och den gyllene badkusten kring orter som Surfers Paradise.

 

Tänk på att...

...veckorna 7-10 har skolorna sportlov, tidigare i söder och senare i norr. Fullbelagt i fjällen och dyrt att åka på charter.

...boka vårens weekendresa två månader i förväg

för bästa pris.

MARS

RIO DE JANEIRO

Det bästa med: Rio de Janeiro är en av världens vackraste städer. Bilden med Jesusstatyn, på det 710 meter höga berget Corcovado, som blickar ut över 12 miljoners­staden, den frodiga regnskogen, havet, stränderna och skärgården är magisk. Den tjusiga utsikten kryddas med världens mest kända karneval. Dessutom arrangeras fotbolls-VM mellan den 12 juni och 13 juli.

Därför i mars: Höjdpunkten på karnevalen är paraden på Sambodromo där de bästa sambaskolorna uppträder 2 och 3 mars.

Finns bara här: Karnevalen och den myt­omspunna fotbollsarenan Maracanã med avgjutningarna av Pelés fötter vid ­vip-ingången.

Passar för: Samabaälskare, fotbollstokiga, naturfreaks, strand-och soldyrkare och annat festfolk.

Resa hit: Reguljärt med bland annat SAS, British Airways, TAM och Swiss Air. Solresor och Sydamerikaexperten arrangerar resor hit i samband med karnevalen.

 

Kuba

Ett semestermål som väcker högst blandade känslor: naturen är oerhört vacker, byarna exotiska och Havanna en pampig storstad full av 1900-talshistoria. Och öns flotta av gamla, amerikanska vrålåk ger onekligen charm. Å andra sidan är bilarna i grunden bara ett av många uttryck för en efterbliven ekonomi och svår fattigdom. Och tänk att en så prunkande ö inte lyckas leverera mer än halvdålig mat.

Kapstaden

Kapstaden tar över efter Helsingfors som världens designhuvudstad 2014 och firar sin nya status hela året. I mars är det bland annat street food-festival och karneval.

 

Tänk på att...

...boka julresan redan nu om du vill flyga på de mest populära dagarna runt 21 december och 5 januari.

APRIL

BARCELONA

Det bästa med: Den stora, spanska hamnstaden är en värld för sig i relation till resten av landet. Så är också traditionen av självständighet och rebellanda djupt rotad. Att staden är en juvel (om på sina håll ännu oslipad) är en självklarhet för dess stolta befolkning.

Därför i april: En utmärkt stad att möta våren i. Medeltemperaturen i april är drygt 12 grader (men kan nå 25) vilket är perfekt för den som vill se och shoppa under behagliga omständigheter. September-oktober är också en bra, något varmare period.

Finns bara här: En härlig kombination av världsmetropolens intensitet och digra utbud av kultur och shopping och den spontana Medelhavsortens slappa sol-och-badliv. Arkitekten Antoni Gaudís berömda byggen förgyller staden på ett helt unikt vis.

Passar för: För alla vuxna sinnen med god livsaptit. Kanske väl stökigt för ­småbarnsfamiljer.

Resa hit: Direktflyg från Stockholm med Norwegian, Vueling och SAS. Direkt från Skavsta med Ryanair.

 

Amsterdam

Att världsberömda Rijksmuseum öppnar efter över tio års renovering är bara ett skäl att styra hit i vår. Staden håller också fest kring 400-årsjubileet av sitt kanalsystem och konsertsalen firar jämt med en rad musikaliska toppnummer. Som om det nu behövdes andra orsaker att bege sig hit annat än att det är mysigt.

Japan

Körsbärsblomningen är en av årets stora händelser i Japan och symboliserar vårens ankomst. Stora folkmassor samlas för fest och firande på de platser där de vackraste blomningarna går att skåda. Blomningsperioden startar i mars i landets allra sydligaste delar och brukar nå Tokyo i början av april.

 

Tänk på att...

...boka sommarsemesterns flygresor minst tre månader före, innan priserna skjuter i höjden.

MAJ

SAN FRANCISCO

Det bästa med: Det gamla nordkaliforniska guldgrävar- och hippienästet är en av vår planets mest sceniska städer med sina tvära backar, sjölejonsbesökta bukter och pampiga broar. En helt unik upplevelse.

Därför i maj: Från den 3 maj flyger ­Norwegian direkt Stockholm-San Francisco till förmånliga priser. Högsta medeltemperaturen i maj är 18 grader men klimatet är jämt och milt året runt, med spännvidden 8-22 grader.

Finns bara här: En av världens mest liberala städer har länge varit centrum för mängder av nytänkare, inom nyandlighet, sexualitet, datorteknik och mycket, mycket mer. Rymmer en förbluffande mängd färgstarka individer inom snart sagt alla områden. Och många härligt exotiska kök.

Passar för: Den populärkulturelle ­äventyraren och den nyfikne livsnjutaren.

Resa hit: Direktflyg från Stockholm med Norwegian. Direktflyg från Köpenhamn med SAS.

 

Berlin

I snabbfotade Berlin flyttar trendcentrum oavbrutet. Just nu är Kreuzkölln på gränsen mellan Kreuzberg och Neukölln hippast. I maj är det kanske hetare någon annanstans; det pratas om Moabit.

Franska rivieran

Härliga metropoler som Nice, Cannes och Marseille och där emellan tjogtals med mysiga konstnärsbyar och lyxiga badorter - Franska rivieran erbjuder allt livsnjutaren kan önska sig. Sköna bad, vacker, skiftande natur och så förstås det svårslagna och delikata franska köket.

 

Tänk på att...

...så fort värmen kommer till ­Sverige går priserna på ­sistaminutenresor ner.

JUNI

IBIZA

Det bästa med: Att de finns ett Ibiza bakom de mytomspunna nattklubbarna. Ibiza är en sann dubbelnatur, som kan erbjuda både nattliv och naturreservat. Inte långt från Ibiza stad finns lugnare stränder, ödsliga badvikar, vilda örter och olivlundar. Och så ligger lilla, vackra ön Formentera bara en halvtimmes båtresa bort.
Därför i juni: Nu slår öns legendariska nattklubbar upp portarna för säsongen, och ön invaderas av stjärn-DJ:s från hela världen.
Finns bara här: Privilege, världens största klubb med plats för 10 000 gäster.
Passar för: Hälsogurus, hippies, hårdfestare, vandrare, modeller, charterturister, Kate Moss, dj:s, raw food-entusiaster, familjer, yogis – Ibizaresenärerna har inget – eller allt - gemensamt.
Resa hit: Direktcharter med Fritidsresor och Ving till Ibiza från Stockholm och Köpenhamn (Ving kör dessutom från Göteborg), under perioden maj till oktober. Norwegian flyger till Palma, sen båt eller flyg.

 

Dalarna

Mycket svenskare blir den svenska sommaren inte, än i vackra Dalarna. Det är fest i flera veckor när midsommar firas traditionsenligt överallt. Ett rikt kulturarv och en fantastisk natur bjuder på somriga upplevelser.

Madrid

Norwegian börjar flyga direkt från Stockholm i juni. Åk genast. Senare i sommar blir det stekande hett. Eller vänta till hösten. Retiroparken, Pradomuseet och Plaza Mayor hör till höjdpunkterna.

 

Tänk på att...

...charter- och flygresor är billigast innan sommarlovet börjar, runt 10 juni.

JULI

BOHUSLÄN
Det bästa med: Njut av sagolikt vacker skärgårdsnatur på dagen och frossa i färskfångade skaldjur i den ljumma sommarkvällen.
Därför i juli: Högsommaren är som bäst, vattnet har hunnit börja bli lite varmare och bjuder in till sköna dopp. Ju senare på säsongen, desto mer har du naturen för dig själv när många semestrar är över.
Finns bara här: Den vackra skärgården är nästan unik i världen och nås snabbt och enkelt från fastlandet. Tusentals öar, kobbar och skär bjuder till gränslösa upptäcktsfärder med båt eller kajak.
Passar för: I Bohuslän finns något för alla; barnfamiljen, sol- och badnjutaren, den adrenalinsökande äventyraren och finsmakaren.
Resa dit: För långväga resenärer är tåg, buss eller flyg till Göteborg ett bra alternativ. Därifrån finns det massor att upptäcka längs hela den bohuslänska kusten, till exempel med hyrbil.

 

Island

Visst värmer det heta vattnet i Blå lagunen, men vill man slippa frysa på Island är dey högsommar som gäller. Det går till och med att bada i havet - i Nautholsvik där hett källvatten pumpas ut i vattnet utanför stranden.

Polen

Mesta sommarmånaden stannar vi gärna nära Sverige. Polens Östersjökust består till stor del av sandstränder. Sopot, Leba och Miedzyzdroje är några av badorterna. Priserna är bara hälften jämfört med i Sverige.

 

Tänk på att...

...njuta av sommar och semester!

...regnväder och alla resor fullbokade? Köp ett interrailkort och ta tåget till Europa.

 

AUGUSTI

STOCKHOLM

Det bästa med: Sveriges enda storstad. Promenera på Söders gator och Gamla stans gränder bortom Västerlånggatan. Besök ­Fotografiska och Abbamuseet. Bada på ­Långholmen och Smedsuddsbadet. Och varför inte ta en tur med Waxholmsbåten till Grinda.

Därför i augusti: Fortfarande sommarlugnt, men pulsen börjar komma i gång igen med flera festligheter. Stockholm Pride 28 juli-3 augusti, Stockholm Music & Arts 1-3 augusti, Stockholms kulturfestival 12-17 augusti, ­Midnattsloppet 16 augusti för att nämna några.

Finns bara här: Sex officiella strandbad ­innanför tullarna (och en mängd ­inofficiella).

Passar för: Alla som vill uppleva en liten storstad på nära håll.

Resa dit: Ta tåget så slipper du fundera på parkeringsböter och trängselavgifter.

 

Kroatien

Hela Europa översvämmas av semesterfirare i augusti och Kroatien är inget undantag. Res mot slutet av månaden när priserna går ner, gärna till urmysiga Istrien längst upp mot Italien.

Kenya

Gnumigrationen brukar nå Masai Mara i juli för att få sin höjdpunkt i augusti. Det är nu gnuerna vadar över Marafloden, påpassade av hungriga krokodiler. De återvänder till Serengeti i oktober.

 

Tänk på att...

...när sommarlovet tar slut, runt 20 augusti, är både charter- och flygresor billiga. Sistaminutenchans!

...boka julens flygresor nu, innan alla andra gör det efter semestern.

...dags att boka ­höstlovsresan.

SEPTEMBER

MYKONOS

Det bästa med: En berömd och lite lyxigare ö för pigga semesterfirare som vill ha guldkant. Krog- och nattlivet är berömt och generellt är prisnivån högre än på kringliggande öar. Stort i gaykretsar. Men här finns också gott om underbara oaser för den som mest vill ligga stilla.

Därför i september: En perfekt månad för besök i grekiska övärlden. Lagom varmt, lagom mycket folk. Efter att ha saknat svenska charterförbindelser gör Mykonos stor comeback denna sommarsäsong.

Finns bara här: Det omtyckta nattlivet (med viss gayvinkel). Vackra stränder och intressanta, historiska lämningar.

Passar för: Alla (barn­familjer och andra som vill ha det lugnt väljer med fördel någon av de mer utpräglade badorterna, det vill säga inte huvud­orten Hora).

Resa hit: Charter med Apollo och Ving. ­Reguljärflyg via Aten.

 

Istanbul

Sommarsäsongens ­ändlösa köer till Topkapipalatset och Hagia Sofia har sjunkit undan och vädret är behagligt för stadspromenader. Är det ändå för varmt kan man svalka sig bland pelarna i Basilikacisternen.

Palma

Mallorca är ett härligt semestermål i största allmänhet, men den som vill ha mer än sol och bad väljer gärna öns livfulla huvudstad som bas. Då får man massor med historia, kultur, shopping och folkliv på köpet. Samt ett gediget urval av krogar, barer och nattklubbar att välja och vraka bland.

 

Tänk på att...

...boka sportlovsstugan om du vill ha liftnära läge.

...SJ släpper lågprisbiljetter 90 dagar före avresa, boka julresan i slutet av ­september.

...nu börjar många ­charter­resor till nästa ­sommar säljas.

OKTOBER

NEW YORK

Det bästa med: "Om jag levt under Romarriket hade jag velat bo i Rom". Så förklarade John Lennon att han valde New York som hemstad efter Beatles upplösning. Ska vi utnämna världens huvudstad så är New York absolut främsta kandidaten. Stadens "nu"-känsla är fantastisk och en mycket upphetsande upplevelse.

Därför i oktober: Behaglig temperatur med spännvidden 10-18 grader. April och maj är också bra. Vintern kan vara svinkall och högsommaren påfrestande svettig.

Finns bara här: Manhattan med sitt glittrande överdåd, Central Park, skyskrapor och kaxigt munviga befolkning utmärks kanske inte främst av värme, men framåtandan, påhittigheten och den allomfattande aptiten är smittande. Utbudet av shopping, kultur och matupplevelser är i absolut toppklass.

Passar för: Alla nyfikna, från tonåringar och uppåt. En viss stresstålighet och hygglig reskassa rekommenderas dock.

Resa hit: Direktflyg från Stockholm med Norwegian, SAS och United.

 

Antalyakusten

När resten av Medelhavet stänger håller södra Turkiets sommarsäsong lite längre. De sista charterresorna går på höstlovet och med lite tur kan man då fortfarande bada i havet.

Marrakech

I oktober börjar ­Norwegian flyga direkt till Marrakech igen. Åk så fort som möjligt, under vintern är det kallt. Vandra runt i medinan, handla i souken och ät lammkorv vid något av ­stånden på Djemaa el-Fna.

 

Tänk på att...

...undvika att resa vecka 44 då skolorna har höstlov - årets dyraste chartervecka.

NOVEMBER

GRAN CANARIA

Det bästa med: Gran Canaria har mycket mer än stränder. Hyr en bil och kör upp i bergen runt Tejeda och Teror eller ta en tur runt hela ön till Agaetedalen, Galdar och Arucas. Men allra bäst är Las Palmas. Det är lätt att trivas i öns huvstad vare sig man går på tapasrunda i La Vegueta, shoppar i Triana eller tar ett morgondopp vid långa stranden Las Carreteras.

Därför i november: Sommarvärmen dröjer sig kvar och havsvattnet är fortfarande badvarmt.

Finns bara här: Stor variation och svensk sommarvärme på vintern med bara sex timmars flygtid.

Passar för: De flesta. Barnfamiljer och soldyrkare gillar badorterna i söder. Stadsflanörer och shoppingsugna reser till Las Palmas. Naturvandrare upp i bergen.

Resa hit: Alla stora charterbolag har resor. Norwegian, Ryanair och SAS flyger direkt från Stockholm.

 

Indien

Turistvänliga Goa erbjuder den för västerländska semesterfirare perfekta mixen av indiskt och europeiskt, med sitt långa förflutna som portugisisk koloni. Varmt, vänligt och myllrande och kantat av sköna stränder och magiska tempelmiljöer. Bland landets stora städer ligger New Delhi i framkant med sin nya tunnelbana och spännande konstnärsliv.

Seychellerna

Ögruppen i Indiska oceanen strax norr om Madagaskar har snabbt blivit poppis efter att prinsessan Madeleine och Chris O'Neill firat smekmånaden här. Vajande palmer, turkosblått vatten och spännande växt- och djurliv förklarar varför ögruppen ofta liknas vid Edens lustgård. Vattensköldpaddor och ett enormt bestånd av exotiska fiskar är bara några av många lockelser. Mars och april är särskilt bra besöksperiod för dykintresserade.

Tänk på att...

...det är hög tid att boka sportlovsresan.

DECEMBER

SAINT MARTIN

Det bästa med: På en yta mindre än Fårös ryms över 30 stränder, två städer och flera mindre byar, hotell för alla smaker plus villor att hyra, förstklassiga krogar och enkla gatumatstånd... Den som önskar mer action kan tävlingssegla med Americas Cup-båtar eller susa fram mellan trädtopparna i ziplines.

Därför i december: St Martin är dyrt, så res före julhelgerna när ingen annan har tid och priserna brukar vara lite lägre. Hela Karibien är bra i december när orkansäsongen är över och temperaturen lite mildare.

Finns bara här: En nationsgräns mitt på ön. På holländska sidan ligger de stora hotellen, kasinona och klubbarna. Franska sidan har bästa maten och grönaste naturen.

Passar för: Den som vill ha omväxling på sin karibiska ö.

Resa hit: Ving startar charterresor med direktflyg i november. Reguljärflyg med bland andra Air France och KLM.

 

Burma

Byt tomten mot munkar i saffransröda kläder och pepparkakshuset mot tempel i Bagan. Smit från julen till ett av de mest spännande länderna i Asien.

London

Ett av våra käraste resmål behöver knappast motiveras. Få städer har mer att erbjuda än London: underhållning, kultur, historia, sport, shopping och lockelser för tusentals specialintressen. En shoppingweekend i den julpyntade brittiska huvudstaden är det perfekta sättet att tjuvstarta julfirandet.

Tänk på att...

...nu finns det chans att fynda sista minuten-resor före julhelgen.