Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ett tips innan du tar en afternoon tea på The Crusting Pipe är att inte  äta lunch innan du går dit. Du riskerar ändå inte att gå hungrig  därifrån.
Ett tips innan du tar en afternoon tea på The Crusting Pipe är att inte  äta lunch innan du går dit. Du riskerar ändå inte att gå hungrig  därifrån.
Ett tips innan du tar en afternoon tea på The Crusting Pipe är att inte  äta lunch innan du går dit. Du riskerar ändå inte att gå hungrig  därifrån.
Ett tips innan du tar en afternoon tea på The Crusting Pipe är att inte äta lunch innan du går dit. Du riskerar ändå inte att gå hungrig därifrån. Foto: Johanna Lundholm

3 afternoon tea-tips – till hösten i London

Scones, clotted cream, bakelser och en kanna te. Minst en afternoon tea borde vara självklar vid varje Londonbesök. Här är tre favoriter.

Så blev afternoon tea en engelsk tradition

Den brittiska traditionen med "afternoon tea" skapades av en av drottning Victorias hovdamer i början av 1800-talet. Hon hette Anna Maria Stanhope (1783-1857) och var sjunde hertiginnan av Bedford. På den tiden serverades kvällsmaten först framåt klockan nio på kvällen och hertiginnan blev ofta hungrig redan på eftermiddagen. Så hon instruerade sina betjänter att servera henne te och lättare förtäring (kakor och små smörgåsar) varje eftermiddag klockan fem. Till följd av hertiginnans höga ställning tog många, särskilt i de högre samhällsskicken, snabbt över hennes vana att inta "afternoon tea" tillsammans med en samling speciellt inbjudna vänner. På de flesta håll är numera tiden för afternoon tea mellan tre och fem på eftermiddagen.

1. The Doll's House

Harry Potter-miljö

 

Småblommigt porslin, tekannor och kakfat med tre våningar. Servitören ser ut som Harry Potter, vilket är mycket passande för platsen. Här i Harrow on the Hill, på den berömde pojkskolan Harrow School, spelades nämligen delar av Harry Potter-filmerna in. Området i sig är oerhört mysigt och sagolikt med många gamla byggnader och ligger, som namnet avslöjar, på en kulle med utsikt över London.

The Doll's House har förutom afternoon tea och varma rätter även en liten butik med söta inredningsprylar.

Pris: 30 pund, drygt 300 kronor, för traditionell afternoon tea för två.

Adress: 44 High Street, HA1 3LL

www.dollshouseonthehill.co.uk

 

2. Tate Modern

Njut av utsikten

 

På Tate Moderns sjätte våning ligger restaurangen med Londons finaste utsikt. Tate's afternoon tea består av dockliknande bakverk: miniscones, små smörgåsliknande aptitretare – och minibakelser.

Mycket sött. Det här är visserligen inte Londons bästa afternoon tea, men att sconesen är enkla kompenseras av den ståtliga utsikten över Themsen, Millennium Bridge och toppen av St Pauls Cathedral. Här kan man sitta i timmar och njuta, särskilt när mörkret lagt sig över London.

Pris: Från 10,95 pund, cirka 115 kronor.

Adress: Bankside, SE1 9TG

www.tate.org.uk

 

3. The Crusting Pipe

Underbara bakverk

 

Efter ett par timmars afternoon tea vill vi som gäster helst bli burna härifrån. Så fulla är magarna. Smörgåsar, scones, efterrätter, praliner... Lika underbart för smaklökarna som för ögat. Och överkomligt för plånboken. The Crusting Pipe ligger mitt i mysiga Market hall i Covent Garden. Tillåter vädret är det trivsamt att sitta utomhus på torget och njuta av livemusik, men annars är det minst lika trevligt inomhus. Här serveras nämligen klassisk afternoon tea i den mysigaste av miljöer – avskild i små krypin under lågt tak med stenvalv.

Pris: Från 15,95 pund, cirka 170 kronor.

Adress: 27 The Market Covent Garden, WC2E 8RD

www.crustingpipe.co.uk