28 nationalrätter du bara måste ha testat
Ät rätt när du är utomlands.
Här är de europeiska nationalrätterna du bara måste ha testat.
28 länder – 28 rätter.
Belgien
Moules frites - Musslor kokta i vin serverade med pommes frites och majonnäs.
Bulgarien
Shopskasallad - en sallad på fetaost, lök, tomat, paprika, gurka och persilja.
Cypern
Halloumi och vattenmelon - salt möter sött (mellanmål).
Danmark
Frikadeller - köttbullar gjorda på fläskkött och mjöl, vilket ger en fastare och studsigare konsistens. Innehåller mer lök än den svenska motsvarigheten.
Estland
Rosolje - en rödbetssallad (sidorätt, tillbehör).
Finland
Poronkäristys - renskav (serveras med potatismos och lingon).
Frankrike
Pot-au-feu - gryta på kött och grönsaker i mängder av olika varianter.
Grekland
Moussaka - med aubergine, lök, kött och bechamelsås.
Irland
Irish stew - stuvning med kött, potatis och lök.
Italien
Pizza - ursprungligen uppfunnen i Neapel.
Kroatien
Jota - en bastant gryta med fläsk, surkål, bönor och potatis - perfekt under den kalla årstiden.
Lettland
Pelekie zirni ar speki - en gryta på bönor, rökt kött och lök.
Litauen
Cepelinai - en sorts dumplings med kött, potatis och lök.
Luxemburg
Judd mat gaardebounen - rökt fläskkarré med bondbönor och potatis.
Malta
Fenkata - kaninstuvning.
Nederländerna
Stroopwafel - "sirapsvåffla" är ett bakverk bestående av två våfflor med sirap emellan. Kallas också honungskakor i Sverige (mellanmål.)
Polen
Bigos - en gryta med surkål som huvudingrediens plus svamp och blandade kött- och korvbitar.
Portugal
Bacalhau - torkad, saltad torsk i olika kombinationer.
Rumänien
Sarmale - kåldolmar på surkål eller vinblad.
Slovakien
Bryndzove halusky - kroppkakor med fårost och bacon.
Slovenien
Potica - en traditionell sötsak: rulltårta med valnötter.
Spanien
Paella - den traditionella risbaserade spanska pyttipannan.
Storbritannien
Sunday roast - skivor av helstekt kött med potatis, grönsaker och brunsås.
Sverige
Köttbullar - självklart.
Tjeckien
Svíčková - biff kokad tillsammans med grönsaker. Serveras med tranbär, gräddsås och knödel.
Tyskland
Sauerbraten - "surstek", en köttstek som legat i syrlig marinad i flera dygn.
Ungern
Gulasch - mustig köttgryta med potatis och paprika. Serveras även som soppa.
Österrike
Wienerschnitzel - tunna skivor av kalvinnanlår som dubbelpaneras, först i mjöl, sedan i ägg och ströbröd.
Källa: huffingtonpost.com/travel
LÄS OCKSÅ:
• Här är världens mest oaptitliga maträtter