Moules frites från Belgien.
1 av 7: Moules frites från Belgien. Foto: Christian Örnberg
Danska frikadeller.
2 av 7: Danska frikadeller. Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
Pot au feu från Frankrike.
3 av 7: Pot au feu från Frankrike. Foto: Martin Ceije
Grekisk moussaka.
4 av 7: Grekisk moussaka. Foto: Fotograf Thomas Carlén
Italiensk pizza, uppfanns ursprungligen i Neapel.
5 av 7: Italiensk pizza, uppfanns ursprungligen i Neapel.
Bacalhau heter nationalrätten i Portugal.
6 av 7: Bacalhau heter nationalrätten i Portugal. Foto: Leif Jacobsson
Har man varit i Spanien utan att äta Paella har man inte besökt landet på riktigt.
7 av 7: Har man varit i Spanien utan att äta Paella har man inte besökt landet på riktigt.

28 nationalrätter du bara måste ha testat

Ät rätt när du är utomlands.
Här är de europeiska nationalrätterna du bara måste ha testat.
28 länder – 28 rätter.

Belgien

Moules frites - Musslor kokta i vin serverade med pommes frites och majonnäs.

Bulgarien

Shopskasallad - en sallad på fetaost, lök, tomat, paprika, gurka och persilja.

Cypern

Halloumi och vattenmelon - salt möter sött (mellanmål).

Danmark

Frikadeller - köttbullar gjorda på fläskkött och mjöl, vilket ger en fastare och studsigare konsistens. Innehåller mer lök än den svenska motsvarigheten.

Estland

Rosolje - en rödbetssallad (sidorätt, tillbehör).

Finland

Poronkäristys - renskav (serveras med potatismos och lingon).

Frankrike

Pot-au-feu - gryta på kött och grönsaker i mängder av olika varianter.

Grekland

Moussaka - med aubergine, lök, kött och bechamelsås.

Irland

Irish stew - stuvning med kött, potatis och lök.

Italien

Pizza - ursprungligen uppfunnen i Neapel.

Kroatien

Jota - en bastant gryta med fläsk, surkål, bönor och potatis - perfekt under den kalla årstiden.

Lettland

Pelekie zirni ar speki - en gryta på bönor, rökt kött och lök.

Litauen

Cepelinai - en sorts dumplings med kött, potatis och lök.

Luxemburg

Judd mat gaardebounen - rökt fläskkarré med bondbönor och potatis.

Malta

Fenkata - kaninstuvning.

Nederländerna

Stroopwafel -  "sirapsvåffla" är ett bakverk bestående av två våfflor med sirap emellan. Kallas också honungskakor i Sverige (mellanmål.)

Polen

Bigos - en gryta med surkål som huvudingrediens plus svamp och blandade kött- och korvbitar.

Portugal

Bacalhau - torkad, saltad torsk i olika kombinationer.

Rumänien

Sarmale - kåldolmar på surkål eller vinblad.

Slovakien

Bryndzove halusky - kroppkakor med fårost och bacon.

Slovenien

Potica - en traditionell sötsak: rulltårta med valnötter.

Spanien

Paella - den traditionella risbaserade spanska pyttipannan.

Storbritannien

Sunday roast - skivor av helstekt kött med potatis, grönsaker och brunsås.

Sverige

Köttbullar - självklart.

Tjeckien

Svíčková - biff kokad tillsammans med grönsaker. Serveras med tranbär, gräddsås och knödel.

Tyskland

Sauerbraten - "surstek", en köttstek som legat i syrlig marinad i flera dygn.

Ungern

Gulasch - mustig köttgryta med potatis och paprika. Serveras även som soppa.

Österrike

Wienerschnitzel - tunna skivor av kalvinnanlår som dubbelpaneras, först i mjöl, sedan i ägg och ströbröd.

 

Källa: huffingtonpost.com/travel

 

LÄS OCKSÅ:

Här är världens mest oaptitliga maträtter

10 knäppa muséer – för alla matnördar

Vi svenskar prioriterar god lokal mat på resan

Aktuellt just nu