Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: SHUTTERSTOCK

24 timmar i Sankt Petersburg

Sankt Petersburg med ståtliga byggnader och kanaler är en härlig stad att utforska. Du tar dig enkelt runt bland upplevelserna till fots.

Sightseeingbåt

 En utmärkt start. Centrala Sankt Petersburg har Venedigkänsla med sitt nät av vattendrag och över 300 broar. Ett behändigt sätt att få ett grepp om storstadens åldriga hjärta. Många av de pampigaste byggnaderna har magnifika lägen vid vattenbryn. Men akta huvudet! Flera broar är väldigt låga.

Bästa sättet att uppleva centrala Sankt Petersburg är via en kanalbåt. Här Sankt Isaac-katedralen. Foto: Shutterstock

Nevskij Prospekt

Stadens berömda fem kilometer långa paradgata. Hit går lokalbefolkningen för att se och synas. Shoppingen i sig är inte sensationell (ungefär samma saker som hemma till liknade priser) och på vissa gatuavsnitt är krogarna och snabbmatsfiken fler än butikerna. Här finns också ett flertal kyrkor, minnesmärken och palats att studera. Till exempel det laxrosa Stroganoffpalatset. Fast folklivet är den stora grejen.

Varuhuset Gostiny Dvor

Mitt på Nevskij Prospekt ligger denna gula jättearkad, en av världens äldsta shoppinggallerior, byggd redan på 1700-talet i nyklassisk stil. Lyxvaror i fronten, plånboksvänligare längre in. Den breda trottoaren framför byggnaden är en given mötesplats med kaffeservering, folkliv och allehanda upptåg och gatuartister.

Anichkov Bridge

Efter några kvarter når vi den mest folkkära av stans alla 340 broar, en liten stenbro över Fontankafloden prydd med stora häststatyer. Giftassugna kvinnor får enligt lokal tro napp om den tilltänkte mannens namn skrivs på någon av hästarnas mest intima kroppsdelar.

Anichkov Bridge. Foto: Shutterstock

Blini på Teremok

Sankt Petersburg kryllar av olika ryska snabbmatskedjor (jo, McDonalds finns förstås också). Kedjan Yolki Palki är bra på lokal husmanskost, Yakitoria den bästa och mest prisvärda av flera sushikedjor och bland de många blinikedjorna lärde vi oss älska Teremok (med flera inrättningar bara på Neskij Prospekt). Här serveras goda blini (pannkakor/crêpes) med såväl kött- som sötsaksfyllning. Gott och mycket billigt.

Eremitaget 

Ett enormt byggnadskomplex som rymmer ett av världens största museum. Om varje föremål ges en minut lär det ta elva år att gå igenom museet. Ett enormt utbud av toppkonst (bland andra Leonardo da Vinci och Rembrandt), egyptiska mumier, romerska statyer och mycket mer. Vinterpalatset, vars stormning 1917 var en central händelse i ryska revolutionen, ingår i Eremitaget.

Eremitaget, ett av Sankt Petersburgs mest kända landmärken. Foto: Shutterstock

Stray Dog Cafe

Promenerar du på Nevskij Prospekt norrut och tar höger på Italiyanskaya ul till Konsttorget (pl Iskusstv) hittar du detta konstnärskafé som runt 1912 var mötesplatsen för undergroundförfattare som Vladimir Majakovskij och Osip Mandelstam. 

Adress: Ital'yanskaya Ulitsa, 4, vsobaka.ru

 Uppståndelsekyrkan

En sagolik jättetårta till kyrka prydd av mer än ett halvdussin färgsprakande kupoler och allehanda snickar- och målarglädje. Kyrkan började byggas 1883 på den plats där tsar Alexander II två år tidigare dödades i ett anarkistattentat. Under kommunisttiden användes kyrkan bland annat som grönsaksupplag. Efter 27 års renovering kunde kyrkan öppnas igen 1997. Rymmer bland annat ett mosaikmuseum. cathedral.ru

Uppståndelsekyrkan. Foto: SHUTTERSTOCK

Souvenir Fair

På ett litet torg omedelbart norr om Uppståndelsekyrkan dignar stånden av souvenirer till hyggliga priser. Här finns flera försäljare av klassiska ryska babushka-dockor föreställande västerländska kändisar eller politiker.

Adress: Griboyedov channel embankment

Middag på Palkin

Stadens äldsta restaurang (1785) är en upplevelse där den ligger mitt på Nevskij Prospekt. Vita dukar, pianist, kristallkronor och ett hov av extremt service-medvetna unga servitörer. Andas klassisk restaurang men priserna är högst överkomliga.

Adress: Nevsky Ave, 47, palkin.ru

LÄS MER: 14 platser du inte vill missa i Polen