Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Samuel Ahlin

21 sköna öar i Medelhavet

Några hör till Europas populäraste turistmagneter. Andra är nästan okända för oss här uppe i Norden. Följ med till Medelhavets 21 största öar, från Sicilien till Krk.

Res Expressen

1. Sicilien, Italien

 

 Medelhavets största ö har ett tufft rykte. De flesta förknippar ön med maffian och blodiga uppgörelser. Om inte är det kanske den mycket aktiva vulkanen Etna som dyker upp i hjärnan när ordet Sicilien nämns. Båda företeelserna, men kanske främst maffian, har också blivit turistmagneter på ön. Många turister letar sig till maffiabyn Corleone under sitt besök.

 Men det är förstås bad och stränder som är den främsta anledningen att åka dit. Länge var den vackra staden Taormina och badorterna på östra ön fokus för turismen från Sverige, men sedan Ryanair började flyga till Trapani i väster syns svenskar över större delen av ön.

Yta: 25 460 kvadratkilometer.

Resa dit: Airtours, Fritidsresor och Solresor har charter. Lågprisflyg med Cimber Sterling, Norwegian och Ryanair.

 

2. Sardinien, Italien

 

 Bad och sol på många, långa och vackra stränder. La Pelosa med vit sand och turkost hav för tankarna till Karibien. Där är det tätt mellan solstolarna på sommaren, så hyr en bil och kolla in alla mindre besökta stränder längs kusten också. I Porto Pollo samlas vind- och kitesurfare och seglare.

 Bor gör man gärna i ett hus på landet. "Agriturismo" är stort på ön och inkluderar ofta rejäla och utsökta måltider samt personliga tips från lokalbefolkningen.

 Ön är också en kändisfavorit. Prins Andrew, Victoria Silvstedt och Cindy Crawford är några av dem som har setts där på senare år och Berlusconi har en lyxvilla på ön.

Yta: 23 813 kvadratkilometer.

Resa dit: Fritidsresor har charter. Lågprisflyg med Norwegian och Ryanair.

 

3. Cypern

 

 Den delade ön ligger ständigt bland svenskarnas fem populäraste charterresmål. Läget i sydöstra Medelhavet ger en lång säsong och många övervintrar på ön.

 Men det är som sommarresmål Cypern är bäst. Partykidsen festar i Agia Napa, barnfamiljerna badar i Fig Tree Bay och alla kulturintresserade reser runt bland tempelruiner, kloster och vinodlare. Limassol är ett nygammalt resmål i sommar.

 Missa inte ett besök på öns norra turkiska del med charmiga hamnstaden Kyrenia och Karpasiahalvöns fantastiska stränder.

Yta: 9 251 kvadratkilometer.

Resa dit: Alla stora bolag har charterresor. Lågprisflyg med Cimber Sterling och Norwegian.

 

 

4. Korsika, Frankrike

 

 Ön ser ut som en hand med pekfingret riktat mot Genua i Italien. Till Genua hörde Korsika också med korta avbrott från 1282 fram till 1768 då Frankrike köpte ön. Korsikanerna själva betraktar sig dock som korsikaner och inget annat. Det har funnits en stark befrielserörelse, men numera är de flesta nöjda med att höra till Frankrike sedan man fått visst självbestämmande.

 Korsika är bergigt och delvis otillgängligt. Hit åker gärna naturvänner som gillar att vandra i bergen, men det finns också fina stränder. Hyrbil är mer eller mindre ett måste och man får inte ha något emot att köra på smala vägar med bergvägg på ena sidan och stup på den andra. Över nästan hela ön doftar det av macchia - en päls av buskvegetation bestående av kryddväxter av olika slag.

Yta: 8 681 kvadratkilometer.

Resa dit: Langley är enda charterarrangör. Reguljärflyg med Air France till Korsika eller flyg till Nice, Marseille eller Toulon och sedan färja.

 

5. Kreta, Grekland

 

 En kvarts miljon svenskar reser till Kreta varje år. De flesta bor på någon av de många badorterna väster om Chania. Skandinaver verkar vara extra förälskade i just denna del av Greklands största ö, men det finns mycket mer att upptäcka.

 Elafonissi med sin rosa strand är öns mest kända utflyktsmål. Lite närmare från Chania ligger Falassarna, en annan tämligen oexploaterad strand, där speciellt den norra delen med sina små laguner är värd ett besök.

 Stranden Preveli på Kretas södra sida är nästan tropisk med sina palmer längs floden som mynnar mitt på stranden med sitt kalla vatten.

Yta: 8 312 kvadratkilometer.

Resa dit: Alla stora charterbolag har resor till Kreta. I sommar flyger Norwegian direkt till Chania från Stockholm och Göteborg, Cimber Sterling från Köpenhamn.

 Evia, Grekland

 

6. Evia, Grekland

 

 Greklands näst största ö är en av Medelhavets minst besökta av turister. De 200 000 invånarna på ön norr om Aten lever främst på jordbruk och mineralbrytning. Järn, nickel och marmor bryts på ön. Men det finns flera stränder runt hela ön och visst hittar besökare hit också, särskilt grekerna själva. De varma källorna vid Edipsos har lockat resenärer i alla tider. Både Greta Garbo och Winston Churchill har varit där. I dag finns flera spahotell i stan.

 På öns bergiga inre gör frånvaron av turister det lätt att hitta oexploaterade byar.

Yta: 3 655 kvadratkilometer

Resa dit: Flyg till Aten, sedan buss. Evia har bro till fastlandet.

 

7. Mallorca, Spanien

 

 Ett av svenskarnas favoritresmål. Och vi är inte ensamma - över tio miljoner turister reser hit årligen.

 Mallorca är den största ön i ögruppen Balearerna (dit också Menorca och Ibiza hör). Ön är ett av de äldsta charterresmålen, hit har det ordnats sol- och badresor i grupp ända sen 50-talet då vi svenskar faktiskt var först ut.

 Mallorca har mycket mer att erbjuda än värme och fina bad. Här finns en betagande, prunkande natur och spännande, kuperade landskap. Öns vandringsleder är mycket populära liksom droppstensgrottorna på östra delen av ön.

 Mallorca har också mängder av vackra små byar. Till de mer kända hör Soller på öns bergiga nordsida, kändis- och konstnärstillhållet Deiá och Valldemosa, byn med det berömda kloster där Chopin bodde 1838.

 Huvudorten Palma de Mallorca har ett mycket bra och varierat utbud av kroger, barer, hotell, nöjen och sevärdheter. Till de senare hör Katedralen, Bellverfästningen, Miró-museet och La Granja, Mallorcas svar på Skansen.

Yta: 3 640 kvadratkilometer.

Res dit: Alla stora charterbolag reser hit liksom mängder av resespecialister som Golfresor och lågprisbolag som Ryanair.

 

8. Lesbos, Grekland

 

 Lesbos hör till de norra Egeiska öarna och ligger mycket nära Turkiets kust. Öns viktigaste inkomstkälla är inte turism utan olivolja och ouzo, som båda anses i alla fall på ön vara Greklands bästa.

 Här föddes poeten Sapfo på 600-talet före Kristus. Hon drev en skola för kvinnor och det är hennes dikter till sina elever som gjort att ön fått ge namn åt lesbisk kärlek.

 De flesta turister som kommer hit från Sverige hamnar i pittoreska Molivos eller mer badvänliga Petra och Anaxos på norra sidan av ön.

 Lesbos har dessutom en halvhemlig turistsäsong i början av maj. Då kommer fågelskådare från hela Europa för att se fåglar som man inte ser någon annanstans i vår världsdel.

Yta: 1 630 kvadratkilometer.

Resa dit: Apollo och Ving har charterresor. Före chartersäsongen i maj går reguljärflyg med SAS/Olympic Airlines.

 

9. Rhodos, Grekland

 

 Denna klassiska semesterö har fler soltimmar om året än någon annan ö i Medelhavet.

 Greklands fjärde största ö var ett av de första chartermålen och det märks på förslitningen inom vissa turisttäta områden, till exempel i hotellkvarteren vid stränderna i norra Rhodos stad.

 Men en nyorientering mot en mer kvalitativ turism har lett till en uppsnyggning och ett strängare regelverk när det gäller sånt som reklamskyltar och uteserveringar.

 Bästa stränderna hittas utmed östra kusten, kring Rhodos stad, men framför allt runt Lindos, den vackra vita staden, fem mil söderut. Finast är Tsambika (26 kilometer söder om Rhodos stad) och Vlycha (fem kilometer norr om Lindos).

 Rhodos gamla stad är en mäktig upplevelse: området med mur och palats präglas starkt av korsriddarnas epok här på 1300- och 1400-talen och är Europas största ännu bebodda medeltida stadskärna.

Yta: 1 398 kvadratkilometer.

Resa dit: Alla de stora charterbolagen reser hit. Ryanair har direktflyg från Skavsta.

 

10. Chios, Grekland

 

 Greklands femte största ö ligger strax söder om Lesbos och mycket nära Izmir i Turkiet. Ön är tämligen oupptäckt av utländska turister, men populär semesterort bland grekerna själva. Öns 55 000 innevånare försörjer sig på fiske, jordbruk och skörden från mastixträdet, en sorts kåda som används i tillverkningen av bland annat tuggummi och tandkräm.

 Här finns flera fina stränder, de populäraste ligger på östkusten som de runt Chios stad och i Karfas. På dessa två orter finns också ett rikt nattliv med barer och restauranger. Enligt myten föddes den store diktaren Homeros på denna ö på 700-talet före Kristus. Till sevärdheterna hör även ett antal kloster varav Nea Moni från 1000-talet är det mest besökta. För den bilburne finns det mängder av undangömda stränder att upptäcka.

Yta: 842 kvadratkilometer.

Resa dit: Flyg från Aten samt båtförbindelse med Aten, Thessaloniki, Lesbos, Kos och Rhodos.

 

11. Kefalonia, Grekland

 

 Kefalonia ingår i den joniska ögruppen utmed Greklands västra kust och ligger strax utanför Patras i Joniska havet. Närheten till Italien gör ön till ett populärt semestermål bland italienare. Ön är känd för sin grönska och sitt rena vatten - här finns en världsunik gransort, vilda ponnyhästar, sköldpaddor och sälar. Här finns även en blomma som bara slår ut en dag om året, på Jungfru Marias dag, 15 augusti.

 Till utflyktsmålen hör underjordiska grottan Drogarati, underjordssjön Melassini och utsiktspunkter över den fina Myrtosbukten. En stor jordbävning 1953 förstörde de flesta byggnader på ön, men den idylliska fiskebyn Fiskardo i norr undkom mirakulöst förödelsen och är i dag ett stort turistmål. Ön erbjuder även en rad kloster, vinfabriker och ett arkeologiskt museum. Sevärt är även vad som tros vara kung Odysseus grav (som är under utgrävning). 50 000 år gamla stenåldersföremål har hittats på ön.

 De finaste stränderna finns i Lassi strax utanför öns huvudort Argostoli. Kefalonia är ingen framträdande partyö, men runt Argostoli finns ett gott utbud av klubbar och barer.

Yta: 781 kvadratkilometer.

Resa dit: Charter med Fritidsresor, Airtours och Apollo. Reguljärflyg från Aten. Flera båtförbindelser till fastlandet, bland annat till Patras. Båt till Italien under högsäsong.

 

12. Menorca, Spanien

 

 Den minst besökta av de baleariska öarna är inte nödvändigtvis den minst intressanta. Till Menorca kommer främst de som gillar lugn och ro, natur och avsides belägna stränder i små vikar. Runt hela ön sträcker sig Camí des Cavalls, en gammal ridväg som restaurerats och blivit vandringsled.

 Missa inte trivsamma Ciutadella med sin trivsamma och bilfria gamla stadsdel. Fiskebyn Fornells i norr är också värd ett besök. På båda ställena hittar man fisk och skaldjur av högsta kvalitet. Den ridintresserade passar förstås på att rida Menorca egen kolsvarta hästras menorquin. Flera ridcenter finns på ön.

 Menorcas huvudstad Mahón har fått ge namn åt majonnäs, men det vi minns i matväg är Mahónosten och sobrasadan - en korv med patéliknande konsistens.

Yta: 694 kvadratkilometer.

Resa dit: Charter med Solresor.

 

13. Korfu, Grekland

 

 Greklands grönaste ö har genom åren styrts av bland annat Venedig, Frankrike och England. Sedan 1864 är den grekisk. Huvudstaden Kerkyra med influenser från alla perioder är med på Unescos världsarvslista.

 Stränderna i väster och norr har fin sand medan de i öster mer består av klappersten. Stranden Glyfada har valts till en av Greklands finaste.

 Den som vill vara aktiv på semestern kan rida, spela golf eller dyka.

Yta: 592 kvadratkilometer

Resa dit: Charter med Apollo.

 

14. Ibiza, Spanien

 

 Partyön nummer ett i Medelhavet får kanske fler svenska gäster i sommar nu när Ryanair börjat flyga direkt från Skavsta. Apollo försökte lansera ön som familjeresmål härom året men det gick åt skogen. Hit kommer nämligen partysugna från hela Europa för att festa loss på några av Medelhavets största klubbar. Vi svenskar söker oss kanske helst till klubben Pacha där det svenska dj-kollektivet Swedish House Mafia regerat de senaste somrarna. Ett tips är att undvika det ganska sunkiga huligantillhållet Sant Antoni och i stället bo i Ibiza stad. Festa kan man göra där och i San Rafael mitt på ön. Men Ibiza är trots det inte bara party. Runt hela ön finns drygt 50 stränder. Många av dem ligger i små vikar utan vare sig glasskiosk och diskotek. Den som gillar att shoppa har också kommit rätt. I Ibiza stad och på de olika marknaderna med den i Es Canar i spetsen hittar man hippieinspirerade kläder och prylar.

Yta: 577 kvadratkilometer.

Resa dit: Ryanair från Skavsta.

 

15. Limnos, Grekland

 

 Lugn och grön ö där de 16 000 invånarna i huvudsak livnär sig på den bördiga jorden. Stilen är lite gammaldags - många gamla seder och bruk lever kvar än och ön är perfekt för den som vill utforska riktigt traditionella maträtter. Det lokala kökets hörnstolpar är fisk, honung, vin, den lokala osten och sötsaken halvan. Bland sevärdheterna märks antika ruiner, bland annat Poliochni från 1000-talet före Kristus. Här finns även kloster att bese samt ett arkeologiskt museum. Ön har gott om fina stränder som Fanaraki och Riha Nera. Barer och klubbar finns i huvudorten Myrina.

Yta: 476 kvadratkilometer.

Resa dit: Flyg från Aten. Båtförbindelser med Rifina (nära Aten), Mykonos, Paros och Tinos.

 

16. Djerba, Tunisien

 

 Medelhavets sydligaste ö har ökat explosivt som turistmål på senare år. Det handlar nästan uteslutande om sol och bad. De flesta besökare hamnar i den turistzon som löper utmed Djerbas östra kust och som rymmer ett pärlband av mer än 80 hotell. Sandstränderna är underbart vita och havet knallblått. Många av hotellen är av modell all inclusive, den late behöver inte lämna hotellet på hela semesterveckan. Utbudet av sevärdheter på ön är inte överväldigande. Förutom Houmt Souk, tätorten med sin exotiska marknad, finns här den uråldriga krukmakarbyn Guellala, synagogan El Ghriba utanför Erriadh och en krokodilpark.

Yta: 523 kvadratkilometer.

Resa dit: Varken charter eller direktflyg från Sverige för närvarande. Djerba ligger nära gränsen till oroliga Libyen.

 

17. Naxos, Grekland

 

 En av Greklands mest omtyckta öar, speciellt bland skandinaver. Störst i ögruppen Kykladerna i Egeiska havet. Här är utbudet rikt på såväl fina stränder som vackra byar, historiska efterlämningar, vacker natur, shopping, vindsurfning och trevliga barer och matställen. Naxos var känd för sin skulpturtillverkning under antiken och enligt myten föddes vinguden Dionysos på denna bördiga ö. Hamnen i huvudorten Naxos är magnifik med de fina husen utmed hamnpromenaden och Portaran (jätteporten), det enda som återstår av det 2 500 år gamla Apollontemplet här. Kastro, gamla staden, erbjuder fin utsikt och intressant bebyggelse. Andra sevärdheter är Demetertemplet utanför byn Ano Sagri, Marmorbyn Apiranthos och öns gåtfulla gamla marmorstatyer kallade kouroser. De flesta stränderna ligger nära staden Naxos på öns västkust. Agios Prokopios och Agia Anna anses vara de allra bästa. 

Yta: 428 kvadratkilometer. 

Resa dit: Charter med Apollo. Dagligen färjor från Pireus och Rafina. Många båtförbindelser till andra öar.

 

18. Samos, Grekland

 

 Största ön i ögruppen Dodekaneserna (Tolvöarna), ett pärlband av öar mycket nära Turkiets sydvästkust. Fågelvägen är det bara två och en halv kilometer till Turkiet (flera dagliga båtförbindelser under högsäsong).

 Med sin prunkande grönska utgör Samos en fräsch kontrast till de många uttorkade grå öarna runtomkring. Ön är känd för sin vackra natur och många fina byar. Till utflyktsmålen hör Näktergalsdalen med sina platanskogar. Via slingriga bergsvägar från dalen når man märkliga bergsbyn Manolates ovanför. Efpalini är en tusen meter lång tunnel från 500-talet före Kristus - antikens största vattenledning, nu vandringsbar.

 Ön rymmer en befolkning om 35 000 och huvudorten Vathi (Samos stad) är en genuin grekisk stad utan charterprägel. Däremot samlas turisterna i mängd i fina byn Pytagorio med sin krogtäta och vackra hamnpromenad (apropå byns namn: matematikern Pythagorias verkade på Samos). Pytagorio är tillsammans med Kokkari på nordkusten den ledande charterorten.

 Ön har flera fina stränder.

Yta: 476 kvadratkilometer.

Resa dit: Charter med Fritidsresor, Ving och Apollo. Båtförbindelse med Pireus, Turkiet och flera grekiska öar.

 

19. Zakynthos, Grekland

 

 Branta klippor och härliga badvikar kännetecknar Zakynthos på Greklands västkust. I öster och söder finns långa sandstränder. Den utrotningshotade havssköldpaddan Caretta Caretta är en av öns stora attraktioner. De kommer upp på Gerakas och flera andra stränder för att lägga ägg, vilket innebär att delar av stranden ibland stängs av.

 Men det är kanske ändå som vild partyö Zakynthos mest har låtit tala om sig. Laganas uppges vara värsta nöjes- metropolen.

Yta: 406 kvadratkilometer.

Resa dit: Charter med Airtours och Apollo.

 

20. Cres, Kroatien

 

 Adriatiska havets största ö ligger i Kvarnerbukten öster om Istrien. Cres har varit ännu större men redan under antiken grävde illyrierna en kanal som skilde Cres från nuvarande grannön Losinj.

 Norra delen av Cres är bergig och skogbevuxen medan den södra mest består av betesmarker med långa stengärdesgårdar. I bergen kan man se gåsgamar cirkla över topparna.

 Den charmiga staden Cres har en fin liten hamn kantad av färgglada hus. En klapperstensstrand ligger strax utanför, men de bästa stränderna finns nära Martinscica och Valun. Byarna Beli och Lubenice är också värda besök.

Yta: 406 kvadratkilometer.

Resa dit: Ryanair flyger direkt från Skavsta och Scandjet från Stockholm och Göteborg till Rijeka/Krk. Därifrån bil/buss och färja.

 

21. Krk, Kroatien

 

 Cres grannö är bara en knapp kvadratkilometer mindre. Hit går en 1,4 kilometer lång bro från fastlandet, vilket är förklaringen till att ön är mer turistutvecklad än sin granne. Många kommer hit med bil.

 Öns huvudstad heter också Krk, grundades på romartiden och har ett fint centrum. I turistorten Baska finns en lång klapperstenstrand. Den sista helgen i augusti varje år uppmärksammas vinerna från området runt staden Vrbnik med en festival.

Yta: 405 kvadratkilometer.

Resa dit: Staden Rijekas internationella flygplats ligger på Krk. Ryanair flyger direkt från Skavsta och Scandjet från Stockholm och Göteborg.