Stockholms bästa takbar (Tak) ligger på 14:e våningen vid Brunkebergstorg.
Läckra takterrassen på The Winey Hotel vid Friends Arena i Solna.
Urban Delis omtyckta taksatsning på Sveavägen.
1 AV 3
Stockholms bästa takbar (Tak) ligger på 14:e våningen vid Brunkebergstorg.
Foto: Tak
2 AV 3
Läckra takterrassen på The Winey Hotel vid Friends Arena i Solna.
Foto: The Winery Hotel
3 AV 3
Urban Delis omtyckta taksatsning på Sveavägen.
Foto: Helena Lundberg

20 takbarer du inte vill missa i Stockholm

Det finns 20 fina takbarer i Stockholm, som alla är värda besök.

I alla fall enligt de svenska takbarsentusiasterna bakom rooftopguiden.se, sajten som inte bara kartlägger takbarer i Stockholm utan i hela världen.

Här är topp 20 över Stockholms takbarer.

Vi bad folket bakom rooftopguiden.se att lista sina fem favoriter bland Stockholms takbarer.

De fem ligger först i guiden nedan, följd av de övriga femton i alfabetisk ordning (notera att ett par av barerna ligger utanför centrala staden).

1. Tak Stockholm

Höjdarbarernas höjdare i Stockholm enligt rooftopguiden som rankar Tak som den bästa baren av sitt slag i Stockholm. Den är belägen på terrassen på 14:e våningen (48 meter upp i luften) mellan hotellen At Six och Hobo, som tillhör Petter Stordalens hotellkedja Nordic Choice. Inomhusbaren rymmer upp till 220 personer (råbaren medräknad där det finns 36 bokningsbara platser). Baren serverar en härlig meny tillsammans med utmärkta cocktails, viner, sake och öl. Köket serverar en mix av nordiskt och japanskt.

Här är live DJs varje torsdag till lördag och när vädret tillåter hålls spelningar och liveuppträdanden under bar himmel. Terrassen erbjuder 360-graders utsikt över hela Stockholm. 

Adress: Brunkebergstorg 4

info@tak.se

2. Pane Fresco

Italiensk restaurang som drivs av profilen Paulo Roberto högst upp i Åhléns cityhus. Köket är Neapelinspirerat med pizzan i centrum. Och här finns  en av Stockholms bästa takterrasser med utsikt över Sergels torg och centrala Stockholm. 

Adress: Klarabergsgatan 50 (Åhléns City, plan 4)

ahlens@panefresco.se

Pane Fresco på Åhléns city. Foto: Pane Fresco

3. The Winery Hotel

Ett fint ställe att njuta av ett glas vin på medan du beundrar solnedgången över Friends Arena. En lounge med bekväma solbäddar är en idealisk plats att slappa på under varma eftermiddagar högt över staden. Hotellgäster kan också bada i terrassens uppvärmda rooftop-pool.

Hotellet har ett eget vineri i lobbyn med bland annat egna vinet, Winery Red. Inredningen på takterrassen är modernt. Kombinationen vin, utsikt och bad är svårslagen.

Adress: Rosenborgsgatan 20, Solna

info@thewineryhotel.se

 4. Gondolen

Väldigt vacker utsikt från takterrassen över Slussen, Gröna Lund och Mälaren takbaren och restaurangen får man utmärkt mat, bra drinkar och övrig dryck ur det stora utbudet.

Terrassen är inredd med eleganta bord och stolar och med vita dukar. Kvalitén på mat, dryck och utsikt gör detta till en av Stockholms bästa takbarer.

Adress: Stadsgården 6

info@eriks.se

Klassiker ovan Slussen, Gondolen. Foto: Gondolen

5. Urban Deli 9th Floor

Absolut Art Bar är en skulpturpark och konstbar belägen högst upp på nionde våningen i ett hus på Sveavägen mitt i centrala Stockholm.

Takbaren är öppen hela sommaren och här kan man äta, dricka, lyssna på musik och titta på konst. Den är inredd som en park och här får man en 360-graders utsikt över takåsarna i centrala Stockholm.

 Adress: Sveavägen 44

info@urbandeli.org

Ytterligare 15 takbarer värda ett besök

Capital at Scandic Continental

Takbaren Capital öppnades i april 2016. Den är modern och med en internationell touch och med fina vyer över Södermalm, Kungsholmen och Stadshuset. Själva terrassen rymmer runt hundra personer samtidigt och inne i skybaren finns det ännu fler platser i form av barstolar, stora soffor med mera. Här är det sol ändå från morgonen till kvällen .Man har lagt stor vikt vid cocktails med en kontinental touch. Här finns även en barmeny för er som vill äta. 

Adress: Vasagatan 22

continental@scandichotels.com

Clarion Skanstull

Hotellet längst ned på Södermalm rymmer en inte så känd men fin terrassbar med utsikt mot  Eriksdalsbadeti söder. Endast sommaröppet.

Adress: Ringvägen 98

nordicchoicehotels.se/clarion/clarion-hotel-stockholm

Dramaten

Takterrass belägen ovanför entrén till Dramatenhuset med utsikt över Nybrokajen och Strandvägen med 100 sittplatser. Här spanar man in folklivet nedanför och kan sommartid  få se vaktparaden passera. I takbaren beställer man drinkar och terrassen omges av en harmonisk och stilfull stämning. Klä dig gärna fint. 

Adress: Nybrogatan 2

dramatenrestaurangerna@profilrestauranger.se

Dramatrens eleganta takbar vid Nybroplan. Foto: Dramaten

Enzos Hornhuset

En italiensk sportbar vid Hornstull på Söder med med en ganska liten men skön takbar där man kan dricka och även äta om man vill.  Utsikten från terrassen är i söderläge med vyer över hustaken och Söder. Menyn rymmer pizza, charkuterier och pasta. Själva takbaren är ganska liten, så var ute i god tid. Här visas fotboll på flertal olika TV-apparater. Boka bord vid stormatcher.

Adress: Långholmsgatan 15B

event@ahlbom.se

Kulturhustaket

Stor terrass högst upp i Kulturhuset vid Sergels torg.  Utsikten över citys betong med Sergels torg och Hötorgsskraporna är kanske inte den festligaste, men på terrassen är det ofta riktigt trevligt och inredningen är mysig med gröna växter. Här kan du äta och/eller dricka och ibland hålls det musikkvällar. 

Adress: Sergels torg 

kulturhuset.stockholm.se

Kungliga Operan

Kungliga Operans takterrass har ett lysande läge med härlig utsikt över Slottet och strömmen. Solläget är bästa möjliga. Avslappnad stämning och skön bakgrundsmusik spelad av live-DJs. Ett bra utbud av både vin och cocktails serveras i stilfull, högklassig miljö.

Adress: Gustav Adolfs torg 2

info@operan.se

Kunglig utsikt mot Slottet från Operans takbar. Foto: Kungliga Operan

Ljunggrens

Mysig liten terrass på centrala Söder. Terrassen har bland annat en lista med klassiska romdrinkar och till maten som serveras märks bland annat sushi. Mer av en oas på taket än en regelrätt takbar då utsikten skyms av högre hus runtom.

Adress: Götgatan 36 

 restaurangljunggren.se

Lydmar Hotel

Exklusivt hotell nära Grand Hotel på Blasieholmen mitt emot Stockholms slott. Terrassen ligger lite dold på andra våning i hotellet och är inredd i stil efter en fransk trädgård. Här serveras såväl lunch och middag som specialkomponerade cocktails och andra drycker. Då och då hålls events och nattklubbsaftnar här.

Adress: Södra Blasieholmhamnen 2

lydmar.com

Mosebacketerrassen

Denna stora och högt belägna uteservering har svårslagbar utsikt över Mälaren, Gröna Lund och delar av Södermalm och Gamla stan. Av lättbegripliga skäl en av Stockholms mest populära utomhusbarer sommartid. Ytorna är stor vilket inte hindrar att det ofta blir fullt. Kan påminna lite om en tysk "biergarten".

Adress: Mosebacke Torg 1–3

info@sodrateatern.com

Mosebacketerrassen - en jätte bland takterrasser. Foto: Mosebacketerrassen

Scandic Anglais

Hotellet och dess takterrass ligger mycket centralt i Stockholms nöjescentrum, i kvarteret mellan Stureplan och Humlegården. Utsikt över Humlegårdsparken och delar av Östermalm.  Inredningen är ganska enkel och klassiskt barlik. Fredagar och lördagar är det mycket folk här, så kom i tid för att få en plats i solen på takbaren.

Adress: Humlegårdsgatan 23

anglais@scandichotels.com

Scandic Foresta

Hotellet ligger på Lidingö en bit utanför centrala Stockholm. Så hit kommer inte så många  stadsturister utan barklientelet är mest hotellgäster. Takterrassen har bra mat, fin utsikt och trevlig stämning. Öppen under sommarhalvåret (vid kallare kvällar finns det infravärme). Ibland ordnar man jazzkvällar.

Adress: Herserudsvägen 22, Lidingö

foresta@scandichotels.com

Scandic Sjöfartshotellet

Takbar väldigt fin utsikt över Djurgården och Saltsjön. Baren pryds med med palmer och kulörta lyktor och erbjuder god mat och allehanda drycker. Drinklistan hämtar inspiration från  från Söderhavets tikikultur. 

Adress: Katarinavägen 26

sjofart@scandichotels.com

Slakthuset

En 600 kvadratmeter stor takterrass intill Globen i södra Stockholm och med utsikt över Södermalm. Takbaren öppnade sommaren 2015 och blev genast väldigt populärt. Terrassen är väldigt stor och i klassisk stil med trätrall och med massor av både stå- och sittplatser. Här finns en lång bardisk och bra utbud av olika cocktails, öl och vin. Det hålls ofta event och fester med musik från de bästa på Stockholms elektroniska musikscen. 

Adress: Slakthusgatan 6, Johanneshov

contact@slakthuset.nu

Poppis vid Globen, Slakthuset Foto: Slakthuset

Solstugan

Inrättning i stor träkåk nära badklipporna i Fredhäll längst ut på västra Kungsholmen. Takbaren och restaurangen har bara öppet under sommarhalvåret.  Stället är inte så känt bland turister men väldigt populärt bland Stockholmare. Kom i tid om du vill vara säker på att få en bra plats. DJs står för musiken.

Adress: Snoilskyvägen 37

solstugan.1922@gmail.com

Spa Bar at Clarion Sign

Spa Bar är belägen på taket av hotellet Clarion Sign som ligger vid Norra Bantorget och intill Stockholms central. Takbaren har fin utsikt över Kungsholmen samt vattnet som flyter mellan stadsdelarna.

På andra sidan takbaren finns det även en stor takterrass som tillhör spaavdelningen, där det finns tillgång till uppvärmd pool året runt. Mat och dryck håller god klass.

Adress: Östra Järnvägsgatan 35

cl.sign@choice.se

Fotnot: För flesta av barerna ovan är sommarfenomen. För öppettider använd angivna mejladresser eller checka på rooftopguiden.se