Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Varit stängt för turister i nästan tre år
2 AV 2

16 turistfällor som faktiskt är värda ett besök

Ett dopp i Blå lagunen, en promenad längs kinesiska muren och dagsutflykt till Cliffs of Moher är måsten för många som besöker Island, Kina och Irland. Med all rätt. En del turistfällor måste bara upplevas.  Här är 16 som är värda att trängas för och saker de flesta inte vet om dem. 

1. Blå lagunen, Island

Det finns många naturliga varma källor på Island, men Blå lagunen är inte en av dem. Det mineralrika vattnet i lagunen, som sägs vara bra för huden, är spillvatten från ett geotermiskt kraftverk som ligger i anslutning till anläggningen. Själva poolen byggdes för knappt 50 år sedan, 1974. Redan då strömmade islänningar som nåtts av ryktet om vattnets helande krafter dit. 13 år senare byggdes badanläggningen ut och entrékostnader infördes. 

Den turkosblå färgen kommer från de över 200 mikroorganismerna som lever i vattnet. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Golden Gate-bron, USA

Den ikoniska hängbron över sundet ”Golden gate” i San Francisco uppfördes mellan 1933 och -37 är en av världens mest kända broar. Just därför, inget besök i norra Kalifornien utan att ha bilat över den röda stålkonstruktionen. Den rödorange färgen, ”International Orange”, valdes för att passerande båtar lättare skulle kunna urskilja bron från himmel och hav.

Inte ett besök i ”San Fran” utan att åka över ikoniska Golden Gate! Foto: Shutterstock

3. Neuschwanstein, Tyskland

Sagoslottet utanför Füssen i Bayerska Alperna är ett av världens mest kända slott och förebild till Walt Disneys Törnrosa-slott. Uppfördes 1869 av kung Ludvig II av Bayern, men bygget tog mycket längre tid än väntat. Endast 14 av de tilltänkta 200 rummen i slottet stod färdiga när kungen flyttade in 1884. Vid Ludvigs död i juni 1886 var slottet ännu inte färdigbyggt. Arbetet upphörde efter hans död men 1891 byggde man klar den södra sidan. Sju veckor efter kungens död öppnades Neuschwanstein för besökare.

Bayern är sagolikt. Och som grädde på moset, overkligt vackra slottet Neuschwanstein.

4. Mont-Saint-Michel, Frankrike

Mont-Saint-Michel-klostret ligger högt uppe på en kulle i Atlanten utanför Frankrikes kust. Det här är utan tvekan en betagande syn, och en populär turistdestination. Speciellt vid högvatten är det spektakulärt då platsen helt och hållet omgärdas av vatten. Platsen är ett av Frankrikes mest populära turistmål med runt 3 miljoner besökare varje år.

Foto: SHUTTERSTOCK

5. Kinesiska muren, Kina

Kinesiska muren är jordens längsta byggnadsverk och finns sedan 1987 på Unescos världsarvslista. 2007 blev den vald till ett av världens sju nya underverk tillsammans med bland annat Colosseum, Machu Picchu, Petra och Taj Mahal. Muren är byggd i omgångar, med start från 300-talet före Kristus fram till början av 1600-talet. Idag finns cirka 6000 kilometer av muren kvar. 

Kinesiska muren, som inte syns från månen vad än myten säger om det! Foto: Shutterstock

6. Cliffs of Moher, Irland

Dessa branta klippor som stupar lodrätt ner i Atlanten är ett av Irlands absolut populäraste turistmål, med nära en miljon besökare varje år. Som mest är fallhöjden 214 meter ner till vattnet. För att minska antalet olyckor vid de branta klipporna föreslog landets hälsominister i början av 2019 bygge av ”selfiesäten” där besökare på ett säkert sätt kan ta foton vid de vackraste utsiktsplatserna.

Cliffs of Moher, dramatiskt och vackert. Det gäller att tänka sig noga för var man sätter fötterna. Foto: Shutterstock

7. Towern, England

Den medeltida kungliga borgen kallat ”Tower of London”, är spännande på många sätt. Det var länge en plats för avrättningar, fångenskap och tortyr, men är sedan 1300-talet den plats där Storbritanniens kronjuveler förvaras.  Höjdpunkten i Towern är att få se dessa oerhört värdefulla och juvelbeströdda riksregalier, vissa som fortfarande används av drottning Elizabeth II, och det är ofta långa köer. För att hantera alla besökare, och samtidigt se till säkerheten (kronjuvelerna har varit utsatta för stöldförsök), får man som besökare stå på ett rullband som sakta kör förbi regalierna.

2,5 miljoner besök tar Tower of London emot varje år. Foto: Shutterstock

8. Grand Canyon, USA

Till Grand Canyon i nordvästra Arizona kommer årligen runt fem miljoner besökare för att uppleva världens största av Coloradofloden utmejslade kanjoner. De tidiga bosättarna i området livnärde sig genom gruvdrift, men upptäckte snabbt att turismen var lönsammare. I början av 1900-talet var Grand Canyon redan ett välkänt turistmål, och förklarades amerikanskt nationalmonument 1908.  

Grand Canyon, också kallad världens största och äldsta historiebok eftersom den innehåller så många olika bergarter. Foto: Shutterstock

9. Bondi Beach, Australien

Vintern 2018 solade och badade omkring 40 000 personer dagligen vid Australiens populäraste strand, strax utanför Sydney. Så har det dock inte alltid sett ut. I slutet av 1800-talet ansågs det direkt olämpligt att bada i havet kring den berömda stranden. Såvida man inte var straffånge eller annan lågstående person... 

Den hästskoformade Bondi Beach är nästan en kilometer av guldfärgad mjuk sand och sköna surfvågor. Foto: Shutterstock

10. Colosseum, Italien

Den mycket kända elipsformade amfiteatern i Rom heter egentligen något helt annat än det som används i folkmun: Colosseum. Det korrekta namnet för byggnaden är Amphiteatrum Flavium eller Den flaviska amfiteatern. ”Colossum” kommer från den enorma (koloss) bronsstatyn (40 meter hög) av Kejsar Nero som stod strax bredvid. Genom åren har delar av amfiteatern använts som reservdelar både till vapen och byggmaterial till kända byggnader som Fontana di Trevi och Peterskyrkan. 

Colosseum är en av Roms mest populära turistattraktioner med miljontals besökare varje år. Foto: Shutterstock

11. Machu Picchu, Peru

Tvärtemot vad man först trodde är machu Picchu inte en vanlig stad, utan var snarare ett lantställe för regerande inka och hovet, med ett stort palats och tempel. Platsen övergavs vid den spanska erövringen 1532, glömdes bort och blev med tiden helt kamouflerad av växtlighet. Det var först 1911 som en skogsbrand bröt ut och den välbevarade förcolumbianska bergsstaden åter kom i dagen. Runt 400 000 turister besöker Machu Picchu varje år.

Det finns en oro att turismen skadar den lilla bergsbyn, men peruanska myndigheter menar att massturism inte är ett problem då det är så krävande att ta sig dit Foto: Shutterstock

12. Times Square, USA

Om Central Park är den gröna lungan på Manhattan, kan Times Square på många sätt och vis räknas som det pulserande hjärtat. Den lilla trånga, och egentligen inte alls särskilt charmiga platsen är med all rätt både hissad och dissad. Men oavsett, inte ett besök i New York City utan att kunna säga att man vari där. Coolast är det när det skymmer och alla neonskyltar öser färg och ljus över det ständiga lämmeltåget av människor på väg någonstans. Vill man undvika alltför mycket folk och vara så ensam man kan på Times Square är ett tips att besöka platsen så tidigt på morgonen man bara kan. 

Över 26 miljoner människor besöker Times Square på Manhattan årligen. Foto: Shutterstock

13. Taj Mahal, Indien

Varje år besöker runt tre miljoner turister det vackra mausoleet Taj Mahal i Agra, uppfört som ett minne till en älskad hustru av mogulhärskaren Shah Jahan 1632. Värt att veta är att de flesta turister väljer att besöka byggnaden under oktober, november och februari då vädret är svalare. Taj Mahal är Indiens absolut populäraste sevärdhet.

Taj Mahal utsågs 2007 till ett av världens sju nya underverk. Foto: Shutterstock

14. Alhambra, Spanien

2014 slog Alhambra besöksrekord och var Spaniens flitigast besökta turistattraktion med 2,4 miljoner besökare. Byggnaden är ett unikt bevarad palats i västlig islamisk arkitektur,  och var det sista av de moriska fästena i Spanien som höll stånd mot kristenheten. 1870 utsågs Alhambra till ett nationellt kulturminnesmärke, och 1984 sattes byggnaden upp på Unescos världsarvslista.

Både gårdar och rum på Alhambra är utsmyckat med detaljrika kakelmosaiker, stuckaturer och trä. Foto: Shutterstock

15. Gizaplatån, Egypten

Den största pyramiden på Gizaplatån, Cheopspyramiden, är den enda av världens sju underverk från antiken som står kvar.  Platsen upptogs på Unescos världsarvslista 1979. Den största pyramiden i Giza är Cheopspyramiden som skapades för faraon Cheops. Denna pyramid var från början 146,6 meter högt (i dag 138,75 meter) och byggdes av ungefär 2,5 miljoner stenar, som var och en har en genomsnittlig vikt på 2,5 ton. Från början var ytterväggarna i pyramiden täckt av ett slätt yttre lager av vitpolerad kalksten som har förstörts genom åren.

Pyramiderna på Gizaplatån tros vara byggda som gravmonument. Hur det gick till att bygga pyramiderna är oklart, men runt 100 000 slavar krävdes under de 30 år innan Cheopspyramiden var färdigställd. Foto: Shutterstock

16. Angkor Wat, Kambodja

Angkor Wat är den mest kända templet i ruinstaden Ankor i norra Kambodja. Angkor Vat anses som ett av världens största religiösa monument, och är tillägnat guden Vishnu en av hinduismens högsta gudar. Det storslagna och arkitektoniska mästerverket besöks av miljontals turister varje år. Templet har figurerat i flera filmer genom åren. Däremot var det Ta Prohm och inte Angkor Wat som var med i filmen Tomb Raider från 2001, och som sedan dess kallas ”Angelina Jolie-templet”.

 

Enligt uppgift besökte Jackie Kennedy Angkor Wat mitt under brinnande Vietnamkriget för att uppfylla en “livslång dröm” om att se monumentet. Foto: Shutterstock

Av: Adelina Storkaas och Cecilia Öhrn

LÄS MER:

7 turistattraktioner som försvann under 2019 

• 15 svenska platser du måste uppleva någon gång i livet