Fikakulturen är en del av svenskarnas själ.
1 av 4: Fikakulturen är en del av svenskarnas själ. Foto: Jonas Ingman
Ikea har satt Sverige på design-kartan.
2 av 4: Ikea har satt Sverige på design-kartan. Foto: Henrik Isaksson
En öppen hbtq-kultur gör Sverige till ett av de bästa länderna att leva i.
3 av 4: En öppen hbtq-kultur gör Sverige till ett av de bästa länderna att leva i. Foto: Christer Wahlgren
Till Ishotellet i Jukkasjärvi kommer turister från hela världen.
4 av 4: Till Ishotellet i Jukkasjärvi kommer turister från hela världen. Foto: Christian Muda

17 saker vi svenskar gör bättre än andra

Sverige hyllas som ett av världens mest progressiva och intressanta länder.

Tribalreport.com vet inga gränser för sina hyllningar när vårt avlånga land ska beskrivas.

Här har de samlat 17 saker som vi gör lite bättre än alla andra.

Varm choklad

Brutalt kalla vinterdagar kräver något hett. Och då vi svenskar är alldeles särskilt kreativa när det kommer att handskas med kylan har vi förstås en lösning. Varm choklad tinar den mest frusna vinterkropp.

 

Kanelbullar

Klassiskt svenska bakverket som har blivit något av ett globalt fenomen. Och för utlandssvenskar eller andra nyfikna finns kanelbullar att köpa i storpack på Ikea. Eller varför inte baka själv!

LÄS OCKSÅ: Sveriges bästa campingplatser

Sill

En av Sveriges kulinariska höjdpunkter om man får tro tribalreport.com? I Sverige serveras sillen som såväl snack som till middag. Ett varningens ord är dock på sin plats. Sillen går inte hem hos alla.

 

Ljusterapi

Långa mörka vintrar kräver uppfinningsrika lösningar för att tackla dunkla tankar och vitaminbrist. Ljusterapi kan vara ett av svaren som håller humöret uppe och hälsan på topp.

 

Den svenska julen

Sverige är i huvudsak ett kristet land och julen är vår största helg. Julmarknader, julgranar och förstås världens största julbock har effektivt placerat Sverige på julkartan i världens ögon.

 

Exotiska bilar

Volvo är kanske inte den mest exotiska av skapelser och är heller inte det märke som åsyftas här. Men Koenigsegg sticker ut som Sveriges enda tillverkare av superbilar. Koenigseggs bilar är kända för sin futuristiska design och för att vara bland världens snabbaste.

 

Ishotell

Om du besöker Sverige vintertid finns möjlighet att checka in på ett hotell helt gjort av is. Icehotel i Jukkasjärvi är en internationell kändis som lockar turister från hela världen.

LÄS OCKSÅ: Sveriges 10 tråkigaste och roligaste kommuner

Öppen hbtq-kultur

Sverige är känt för sin höga levnadsstandard och för sin öppna hbtq-kultur där man inte döms för hur och med vem man lever sitt liv.

 

Föräldraledighet

Nyblivna föräldrar har rätt till 16 månaders föräldraledighet. Där slår man andra välutvecklade länder såsom USA, Kanada och stora delar av västra Europa med hästlängder.

 

Utbildning

Om du är sugen på att studera på universitet är Sverige landet för dig. Här finns många engelskspråkiga utbildningar och kurser och de flesta svenskar pratar åtminstone två språk. Det bästa av allt; om du bor inom EU är skolan gratis.

 

Hälso- och sjukvård

Sverige anses ha ett av världens bästa system för hälso- och sjukvård. Alla svenska medborgare har rätt till vård och en allmän sjukförsäkring som inte kostar skjortan.

 

Livskvalitet

De allra flesta vet att Sverige är ett av världens bästa länder att bosätta sig i för den som söker balans mellan arbete och vardag. Våra fem veckors semester är ett kvitto på att vi värnar om vår lediga tid.

 

Hållbarhet och miljö

Sverige ligger i framkant vad gäller miljötänk och hållbarhet. Många byggnader är miljövänliga och vi har lagar som skyddar vår natur. Miljöbovar som åker fast riskerar stränga straff.

 

Bastu

Finland i all ära. Men även Sverige är ett bastuland av rang. Bastun är nästan lika viktig för den svenska kulturen som sillen.

 

Popmusik

Abba satte ribban och följdes av internationella succéer som Roxette och The Cardigans.

Det är rätt talande att Nobelprisvinnare utöver svenskt medborgarskap och prispengar även tilldelas en Abba-box.

 

Design

När det kommer till industriell design är Sverige ett av världens mest progressiva länder. Ikea är framgångssagan som med sina minimalistiska och budgetvänliga möbler gått på export över hela världen.

 

Fika

Den svenska kafferitualen som saknar motsvarighet. Vi möts över en kopp kaffe eller en mugg varm choklad, gärna med något sött tilltugg - som till exempel kanelbullar.

LÄS OCKSÅ: Fikaguide till Alingsås – experten tipsar

 

Källa: Tribalreport.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande