Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

17 drömresmål för din bästa resa till Asien

Thailand, Vietnam, Malaysia, Indonesien.

Länderna i Asien är ett enda stort smörgåsbord av spännande och underbara resedestinationer.
Stränder, tempel, shopping eller naturupplevelser finns här, och resmålen ligger både i storstäder och ute på landsbygden.
Behöver du tips på platser att uppleva på din resa i Asien? Lugn, vi har hela listan för att maximera din resa.

Bali är mer än bara vackra stränder och risodlingar Foto: Galyna Andrushko

1. Bali, Indonesien

Indonesiens kanske mest populära resmål är självklart den vackra ön Bali, känd lika mycket för sina fina stränder som de enorma terrassodlingarna på öns inland. Men här finns mer att upptäcka.

Vackra, hinduiska tempel, vulkaner, en fin nationalpark och spännande kultur, inte minst i staden Ubud, tillhör de mest intressanta upplevelserna.
 

Vill man ha shopping och hålligång ska man söka sig till Kuta-området.
Bali har en väl utbyggd infrastruktur för turism och det är enkelt att ta sig runt här.
Hitta dit: Flyg från de flesta storstäder i Asien och Australien.
Bo: Bali är ett mycket utvecklat turistmål. Hotell finns åt alla.
Passar för: Alla typer av resenärer. Bali är ett mycket brett resmål.

 

RESA I ASIEN

Asien är världens största och mest folkrika kontinent - och kan bjuda på färgsprakande och exotiska upplevelser i överflöd.
Men var ska man som turist egentligen åka?
Från de vackra kalkstensklipporna i Halong Bay i Vietnam, som med sina lodräta klippväggar tycks snudda vid himlen, till de lummiga te-plantagerna i Malaysias Cameron Highlands bjuder Asien på fantastiska naturupplevelser.
Vill man hellre bada så ligger den thailändska ö-världen, indonesiska Bali eller kanske malaysiska Langkawi förföriskt och lockar besökarna med sina fina stränder och ljumma vågor.
För stadsälskare finns intensiva Hongkong, moderna Singapore och exotiska Bangkok som alla välkomnar turister med öppen famn.
Men inte heller historieintresserade går lottlösa. Kambodjas Angkor Wat tillhör världens mäktigaste känslointryck, men Luang Prabang i Laos kan vara like spännande för den som söker tempel.
Och för den som vill att resan ska vara just en resa, kan en biltur i norra Thailands mäktiga bergsmassiv vara nåt, eller kanske en tågtur genom hela Vietnam, från nord till syd.
Oavsett hur resan genom Asien ser ut, finns ett fantastiskt brett utbud av resmål.
Vi har testat - och listat - 17 av dem.
Packa resväskan med både badkläder och vandrarkängor och ge dig ut på ditt livs äventyr. Klicka vidare till nästa drömdestination.

 

 

Singapore passar storstadsmänniskor med mycket pengar!

2. Singapore, Singapore

Ministaten Singapore är ett av världens mest moderna och välutvecklade länder. Men här finns mer än banker i finanskvarteren och varuhusen på Orchard Road. Hela staden är som en jättelik park med massor av grönska.

Singapore Zoo tillhör världens bästa och är en fantastisk upplevelse för hela familjen. Nybyggda Marina Sands-området har varuhus, hotell, museer, parker och kasino. Kinakvarteren Chinatown, de indiska kvarteren Little India och nöjesön Sentosa är andra självklara resemål. Flygplatsen Changi väljs ständigt till en av världens bästa flygplatser och är ett skolexempel på hur väl en flygplats kan fungera. Bisarrt nog är det flygplatsen som kan bli det bestående fina minnet av Singapore.

Hitta dit: Flyg eller landvägen från södra Malaysia.
Bo: Singapore är dyrt. Billigaste hotellen finns i Little India och Chinatown.
Passar för: Storstadsmänniskor med mycket pengar! Singapore är extremt modernt och familjevänligt.

 

 

Ingen besökare till detta praktfulla minnesmärke kommer att bli besviken. Foto: Colourbox

3. Taj Mahal, Indien

Världens vackraste monument till kärleken har det kallats, vackra Taj Mahal i Indien. Byggnaden uppfördes på 1600-talet av en kejsare till minne av hans avlidna favorithustru och är ett mästerligt exempel på indisk-muslimsk arkitektur.

Ingen besökare till detta praktfulla minnesmärke kommer att bli besviken. Möjligen då av alla tiggare och försäljare man möter utanför. Men det går inte att förneka att Taj Mahal trots detta är en av världens främsta turistattraktioner. Taj Mahal ligger i staden Agra, drygt 20 mil från huvudstaden New Delhi, varifrån man kan göra dagsturer med tåg eller buss.

Hitta dit: Tåg, buss eller taxi från New Delhi. Flyg finns "periodvis".
Bo: Hotell finns i Agra.
Passar för: Alla. Precis som Shwedagonpagoden i Burma är Taj Mahal ett fantastiskt resmål.

 

 

I livliga Bangkok kan man lätt hålla igång dygnets alla timmar. Foto: Shutterstock

4. Bangkok, Thailand

Thailands huvudstad Bangkok är en jätteorganism som ständigt byter skepnad och där man kan hålla i gång dygnets alla timmar. Här finns några av världens mest klassiska hotell, som Oriental och Shangri-La, men också enorma varuhus som Siam Paragon och svensk-klassikern MBK.

Missa inte heller den senaste trenden – takbarer! Barer och restauranger högst upp och utomhus på stadens skyskrapor. Testa också en båttur på Chao Phraya-floden.

Hitta dit: Direktflyg från Stockholm eller Köpenhamn.
Bo: Ett enormt utbud av hotell i alla prisklasser. Prova lyxhotell vid floden eller budgetboende på ryggsäcksluffargatan Khao San Road.
Passar för: Hela familjen.

 

 

De pampiga tvillingskyskraporna Petronas Twin Towers. Foto: Ylwa Yngvesson

5. Kuala Lumpur, Malaysia

Malaysias huvudstad Kuala Lumpur har genomgått en kraftig modernisering de senaste åren. De pampiga tvillingskyskraporna Petronas Twin Towers är förstås stadens främsta landmärke.

Utmärkt shopping, kvarteren i Chinatown och en rolig fågelpark tillhör stadens främsta besöksmål. Men bäst är egentligen att bara vandra omkring här och titta på den fina arkitekturen. Gammal brittisk kolonialstil samsas med byggnader med inspiration från Nordafrika, Indien och Kina.

Hitta dit: Flyg från flera europeiska storstäder. Det går också att resa landvägen från Thailand och Singapore, både buss och tåg.
Bo: Hotell i alla prisklasser. Kuala Lumpur har bland världens ­billigaste lyxhotell. Kanske läge att prova?
Passar för: Hela familjen.

 

 

En av världens pampigaste tempel- och ruinstäder Foto: Sergey Belov

6. Angkor Wat, Kambodja

En av världens pampigaste tempel- och ruinstäder är självklart Kambodjas Angkor, där stadstemplet Ankor Wat är det mest kända byggnadsverket. Det är lika pampigt och imponerande som Egyptens pyramider, Indiens Taj Mahal och Inkastaden Machu Picchu i Peru.

Området är gigantiskt – sträcker sig över 400 kvadratkilometer – och består av flera gamla huvudstäder från Khmerepoken. Ändå är det bara en handfull tempel som lockar merparten av besökarna, bland andra Ta Phrom, där träd växt in i stenväggarna och där filmhjälten Lara Croft slogs med ett monster, och likaså det enorma Bayontemplet, det största och den självklara utgångspunkten. Utforska området med hyrd cykel, eller hyr en taxi för några timmar som tar dig runt till de viktigaste templen. Närliggande Siem Reap är en trevlig stad med en mysig stadskärna full av kaféer och restauranger.

Hitta dit: Flyg via till exempel Bangkok. Det går också flyg, båt och buss från Phnom Penh.
Bo: Ett stort utbud av hotell i alla prisklasser.
Passar för: Hela familjen. Men tänk på att det är stora ruiner att upptäcka till fots. Inget för soffliggare.

 

 

Langkawi passar för alla som gillar att bada. Foto: Olena Buyskykh

7. Langkawi, Malaysia

Langkawi är en riktigt fin turistdestination. Vare sig man vill snorkla, dyka, spela golf eller vandra i bergen så finns något för alla på Langkawi. Runt hela ön finns fina stränder.

Hoppa in i en taxi och utforska området på egen hand. Här finns också både lyxhotell och enklare motell där man bor för någon hundring per natt. Bäst är Langkawi på kvällarna. Då tänds grillarna på de många serveringarna. Matkulturen är influerad från bland andra Kina, Malaysia och Thailand. Det är fantastiskt gott!

Hitta dit: Flyg från Kuala Lumpur och flera andra storstäder i Asien. Båt från Penang i Malaysia eller södra Thailand.
Bo: Lyxhotellen kan vara dyra. Be någon taxichaufför ta dig till ett så kallat motell. Billigt & bra!
Passar för: Alla som gillar att bada!

 

 

Hongkong är en av Asiens häftigaste och rikaste städer. Foto: Colourbox

8. Hongkong, Kina

Den gamla brittiska kronkolonin Hongkong är ett stycke kolonial­historia i kinesisk tappning – och en av Asiens häftigaste och rikaste städer. Skyskraporna på Hongkongön och vyn från utsiktspunkten Victoria Peak är motiven som dyker upp på alla vykort, och är likaså stadens mest intressanta och självklara platser.

Men det finns mer. Hoppa på en dubbeldäckad spårvagn och åk på en tur för några kronor och sup in intrycken från denna världsmetropol. Hongkong är verkligen en spännande plats. Staden är svindyr, men två, tre dagar borde alla Asienresenärer kosta på sig.

Hitta dit: Flyg från alla större städer i Europa, USA och Asien.
Bo: Hong Kong är dyrt. Hotell finns i massor, men räkna med en knapp tusenlapp för bra hotellrum.
Passar för: Hela familjen.

 

 

Djungel och grönska i Mae Hong Son.

9. Chiang Mai och norra Thailand

En tur till bergen och nationalparkerna i norra Thailand blir en spännande resa full av intryck. Utgå från staden Chiang Mai och besök till exempel Mae Hong Son, Pai och kanske Nan.

Här vandrar man i bergen, besöker de nomadiska ursprungsfolken, forspaddlar och insuper den svala och fräscha luften. Här odlas också mycket kaffe. Bli inte förvånad om du ute i djungeln på någon bergsvandring passerar ett skjul som serverar en nybryggd latte.

Hitta dit: Flyg, tåg eller buss från Bangkok. Flyg från vissa andra storstäder i Asien.
Bo: Många budgethotell finns i Chiang Mai. Kolla de mysiga hotellen innanför ringmuren.
Passar för: Hela familjen och resenärer som gillar äventyr och att vandra i berg.

 

 

Vackra utsmyckningar i kulturstaden Hoi An. Foto: Tomas Anderson

10. Tågresan Hanoi-Ho Chi Minh

En givande och spännande upplevelse i Vietnam är att åka tåg mellan landets två främsta städer, Hanoi och Ho Chi Minh. Tågen är ofta ganska skruttiga, men har ändå en charm.

Det finns både sovvagnar och luftkonditionering och biljetterna är billiga. På tågresan kommer man Vietnam riktigt nära, speciellt på de långa sträckorna ute på landsbygden. Självklara stopp på resan är kejsarstaden Hué, kulturstaden Hoi An och badorterna Nha Trang och Mui Ne.

Bo: Sovkupé finns.
Passar för: Resenärer med mycket tid. Tågen är ganska långsamma. Badrummen är trånga och smutsiga. Inget för bacill-fobiker!

 

 

Närmare 2000 kalkstensklippor reser sig lodrätt upp ur havet Foto: Panthermedia

11. Halong Bay, Vietnam

Vietnams mest spektakulära turistmål är vackra Halong Bay, drygt fyra timmars bussresa från huvudstaden Hanoi. Hoppa på en båt och ge dig ut i bukten bland de närmare 2 000 enorma ­kalkstensklippor som reser sig nästan lodrätt upp ur havet, ibland flera hundra meter högt.

Förutom klipporna finns massor av grottor att utforska. Många av båtarna är ute minst ett dygn, och det finns fina möjligheter att snorkla och bada. Det är en majestätisk ­upplevelse att se klipporna i soluppgången.

Hitta dit: Buss från Hanoi. Sedan båt.
Bo: På båtarna.
Passar för: Alla typer av resenärer.

 

 

Vackra Chocolate Hills är kanske Bohols främsta turistmål. Foto: Colourbox

12. Bohol, Filippinerna

Med över 7 000 öar är Filippinerna välsignat med massor av fina stränder, men en ö som erbjuder lite mer är Bohol.

Visserligen är inte Bohol lika känd som mer populära Cebu och Boracay, men förutom fantastiska bad- och snorklingsmöjligheter som finns på alla dessa öar finns här en oslagbar natur. Vackra Chocolate Hills är kanske öns främsta turistmål. Det består av närmare 1 300 stora kullar bredvid varandra, en mycket märklig geologisk upplevelse. Runt 75 mindre öar finns inom några minuters båtresa från Bohol. Glöm inte att titta på spökdjur, en pytteliten apa, känd för sitt speciella utseende, som finns här på ön.

Hitta dit: Flyg från Manila eller båt från närliggande öar.
Bo: Finns gott om hotell. Runt kristna högtider, som jul och påsk, kan det dock bli fullt.
Passar för: Turister intresserade av geologi.

 

 

Den vackra tempelstaden Luang Prabang i centrala Laos. Foto: Remko De Wit

13. Luang Prabang, Laos

Den vackra tempelstaden Luang Prabang i centrala Laos är höjdpunkten på resan i landet. Här finns massor av buddisttempel och tidigt varje morgon kommer hundratals munkar i sina färgstarka dräkter ut på gatorna och tar emot mat från befolkningen.

Cykla runt bland alla tempel, besök vattenfall och marknader och ha det skönt och avslappnat i denna lugna stad. Luang Prabang har en rik historia som tidigare huvudstad och sätet för olika kungadömen. Missa inte heller det svenska bageriet som finns här, med fantastiskt kaffebröd.

Hitta dit: Flyg från till exempel Bangkok eller Hanoi. Landvägen från huvudstaden Vientiane.
Bo: Inga problem. Från lyx till budget via mysiga boutique-hotell, allt finns här.
Passar för: Människor som gillar att titta på tempel! Barn blir nog lätt uttråkade.

 

 

Vid Cameron Highlands ligger Malaysias finaste teplantager. Foto: Wong Sze Fei

14. Cameron Highlands, Malaysia

Ett naturligt stopp på resan genom Malaysia är den gamla bergsstationen Cameron Highlands, i dag platsen för landets finaste teplantager. Här vandrar man på någon av de många leder som går genom den djupa djungeln.

Titta på den fantastiska växtlig­heten och beskåda fina vattenfall. Cameron Highlands är främst en naturupplevelse. Självklart ska man också besöka teodlingarna och se hur telöven behandlas i fabrikerna, från att de plockas från buskarna tills de hamnar i tepåsen. Här uppe i bergen är det svalt och skönt, sällan varmare än 25 grader. På nätterna sjunker det till drygt tio. Ta med en varm tröja.

Hitta dit: Buss eller taxi från Kuala Lumpur eller Ipoh.
Bo: Finns ett brett utbud av hotell.
Passar för: Äventyrare och de som gillar lugn och ro. Cameron Highlands är inget partyställe.

 

 

Den okända ön Jeju beskrivs som Sydkoreas Hawaii. Foto: Jcb Prod

15. Jeju, Sydkorea

Storslagen natur, vackra stränder och ett av världens mest spännande kök. Den okända ön Jeju beskrivs som Sydkoreas Hawaii och bjuder på ett lugnt tempo, unik natur och en gästfri lokalbefolkning.

Här finns buddistiska tempel, vulkaniska naturfenomen och en museikultur bortom denna värld. Vad sägs om ett besök på Nallebjörnsmuseet eller Sexmuseet? Det är inte för inte Jeju är en av de mest populära smekmånadsresemålen för nygifta par i Asien.

Hyr en bil, kör runt den lilla ön och stanna på de ställen som lockar.
Hitta dit: Flyg från Stockholm till Seoul och sedan lokalflyg en timme söderut till Jeju.
Bo: Hotell finns i olika prisklasser och lägen. B&B, resort vid stranden, lägenhet eller budgethotell i småstäderna.
Passar för: Alla, men framför allt den som är nyfiken på något nytt.

 

 

Koh Lipe är en av Thailans många fantastiska öar. Foto: Cornelia Nordström

16. Ö-världen, Thailand

Ett av Asiens bästa och självklara resmål är Thailands ö-värld. Thailand tillhör en av världens mest populära turistdestinationer och många hamnar förr eller senare på någon av de många fantastiska öarna och dess stränder.

Öarna är i dag etablerade resmål, kända för sina paradisstränder, sin goda mat och utmärkta service.

Hitta hit: Flyg från Bangkok eller andra större städer i Asien direkt till Phuket, Krabi och Ko Samui. Goda båtförbindelser finns.
Bo: På nästan alla öar finns allt från lyxigt boende till enkla bungalower eller till och med tält.
Passar för: Alla, men vissa mindre öar saknar ordentliga pirer och man får hoppa eller vada i land.

 

 

Shwedagonpagoden i den kommersiella huvudstaden Rangoon. Foto: Patrik Dietrich

17. Shwedagonpagoden, Burma

Burma börjar på allvar att öppnas för turismen, och även om landet har massor med fina resmål, är inget vackrare och mer storslaget än den enorma och guldindränkta Shwedagonpagoden som ligger på en kulle i den kommersiella huvudstaden Rangoon.

Kom hit tidigt på morgonen och vandra varv efter varv runt den gyllene ­stupan, en 98 meter hög strutformad byggnad som utgör Shwedagons hjärta. Det här är den heligaste, buddistiska pagoden för ­burmeserna. Det är oändligt bildskönt och slår alla andra ­buddistiska pagoder och tempel i regionen.

Hitta dit: Flyg från de flesta huvudstäder i Sydostasien. Själva pagoden ligger i centrala Rangoon.
Bo: Det råder brist på hotellrum. Boka i tid via internet.
Passar för: Alla! Shwedagonpaagoden är en fantastisk ­upplevelse som alla kommer imponeras av.