15 svenska platser du måste se innan du dör

SVERIGE. Det finns otroligt många fina platser att se i Sverige.

Sevärdheter på Gotland, sevärdheter på Öland, sevärdheter i Stockholm – det vimlar av dem.

Populära turistmål i Sverige är det gott om.

Här är 15 fina platser i Sverige som alla svenskar borde ha besökt under sin livstid.

Sigtuna är Sveriges äldsta stad vid sidan av Lund. Foto: SHUTTERSTOCK

1. Sigtuna

Letar du sevärdheter i Sverige inför sommarens semester? Sugen på en sevärdhet utmed E4 eller en populärt turistmål på Öland? Allt för ofta glömmer vi bort att vårt eget land faktiskt har väldigt mycket att erbjuda i form av fina semestermål.
Ja, här finns mycket attraktivt att uppleva som få av oss ens vet om. Ibland kan det räcka med en liten avstickare på den vanliga bilresan till släkten för att man ska få ett nytt minne för livet – eller bara ett svalkande dopp på en undangömd och naturskön badplats. Åtminstone om man vet var pärlorna finns.

I boken "505 svenska platser du måste se innan du dör" av Leif Eriksson och Martin Svensson tipsas om en oerhörd mängd intressanta utflyktsmål över hela vårt avlånga land.

Härliga stränder, sagolika slott, intressanta museer, fantastiska naturupplevelser och mycket, mycket mer. Jätteberömda publikmagneter som Gotland, Öland, Stockholm och Dalarna blandas med kuriosa och mindre kända platser. Men allt pekar fram mot samma slutsats: vårt Sverige är fantastiskt och gör sig mer än utmärkt som föremål för en härlig sommarresa.

Här är 15 av de bästa tipsen.


1. Sigtuna

Sigtuna är inte bara en våra två äldsta bevarade städer, det är också en av Sveriges allra första stader över huvud taget (i konkurrens med Lund). En småstadsidyll där man lätt drömmer sig bort i historiens skimmer.

Sigtuna ligger ett par mil norr om Stockholm och grundades omkring
980 av den svenske kungen Erik Segersäll. Den blev snart en viktig handelsort och
även ett centrum för den framväxande kristendomen.
Sigtuna blomstrade under några århundraden men började i slutet av 1200-talet
få konkurrens från framväxande städer som Stockholm och Uppsala.
I dag är Sigtuna en verklig småstadsidyll med många butiker, restauranger och
kaféer längs Sveriges första gågata.

destinationsigtuna.se


Kungsleden sträcker sig från Abisko i norr till Hemavan i söder Foto: SHUTTERSTOCK

2. Kungsleden

Kungsleden är vandringsleden som går genom fjällen i Lappland och sträcker sig cirka 425 kilometer från Abisko i norr till Hemavan i söder är mycket välbesökt under sommarmånaderna.

Leden, som passar såväl nybörjare som rutinerade vandrare, passerar bland annat Kebnekaisemassivet, Stora Sjöfallet, Kvikkjokk, Jäkkvik och Ammarnäs. Längs större delen av Kungsleden finns övernattningsstugor som drivs av Svenska turistföreningen. Mellan Kvikkjokk och Jäkkvik finns dock inga stugor, men här går utmärkt att tälta.

svenskaturistforeningen.se/guider-tips/omraden/kungsleden/


LÄS MER: Här är Sveriges 11 bästa vandringsleder


I dag är Astrid Lindgrens värld en 130 000 kvadratmeter stor teater- och temapark. Foto: Örjan Karlsson / ASTRID LINDGRENS VÄRLD

3. Astrid Lindgrens värld

Astrid Lindgren föddes 1907 i Vimmerby. Det är också i de här trakterna som flera av hennes älskade berättelser utspelar sig. Därför var Vimmerby den perfekta platsen för temaparken Astrid Lindgrens värld.

Idén att bygga en temapark med miljöer inspirerade av Astrid Lindgrens böcker kom ursprungligen från tre familjer i Vimmerby och 1981 byggde de tillsammans det första huset, Katthult, i skala 1:3. Idag är Astrid Lindgrens värld en 130 000 kvadratmeter stor teater- och temapark där man kan vandra runt i Mattisborgen, Körsbärsdalen, Bullerbyn, Katthult, Villa Villekulla eller i andra välkända miljöer från författarens böcker. Stycken ur berättelserna om Pippi Långstrump, Karlsson på taket med flera, spelas upp av skådespelare på olika scener och händelser improviseras fram där också barnen får vara med.

alv.se


LÄS MER: Största nyheterna i Sveriges nöjesparker 2019


Borgholm bjuder historielektion i ljuvlig miljö. Foto: ADOBE STOCK

4. Borgholms slottsruin

Borgholms slottsruin är en av Sveriges vackraste historiska miljöer.
Här är det lätt att känna vingslagen av landets storslagna 1600-tal.

Slottet byggdes vid mitten av 1600-talet åt Karl X Gustav. Då var det ett
enastående barockpalats. Men efter en våldsam brand 1806 finns bara en ruin kvar.
Under de drygt 200 år som slottet var beboeligt var det fullt av liv och rörelse här.
Ruinen är numera ett stort turistmål som låter besökarna ta del av över 900 år av nordisk och europeisk historia.

www.borgholmsslott.se


Nordens riviera med en kilometer av fin sandstrand. Foto: Thomas Åberg

5. Pite havsbad

Underbar sandstrand och trots sitt nordliga läge inte sällan med landets högsta badvattentemperatur. Pite havsbad, eller "Nordens riviera" är en stark och annorlunda upplevelse.

Där Piteälvens söta och Bottenvikens salta vatten möts, ligger Pite havsbad med
sin kilometerlånga finkorniga sandstrand. Det långgrunda badet har inte sällan landets högsta badtemperatur till följd av att de vidsträckta sanddynerna här fångar upp det varma ytvattnet.
Badet ligger någon mil sydost om Piteå och är idag en av Sveriges största konferens- och campinganläggningar med bland annat äventyrsbad, gokartbana och
kupolbiograf. Campingen är öppen endast sommartid, men resten av anläggningen
är öppen året om.
www.pite-havsbad.se


LÄS MER: Här finns Sveriges 16 bästa campingplatser


Strax väster om Rosendals slott ligger Rosendals trädgård. Foto: ADOBE STOCK

6. Rosendals slott och trädgård

På gammal kunglig mark på Djurgården i Stockholm ligger Rosendals slott. Det var den första regenten i ätten Bernadotte, Karl XIV Johan, som lät uppföra det åt sig som lustslott på 1820-talet.

Strax väster om slottet ligger Rosendals trädgård, där trädgårdsodlingen har gamla anor. Här fanns en trädgårdsskola under många år och idag visar man hur det går att bedriva biodynamisk odling. Man kan fika bland äppelträden och köpa blommor, grönsaker och annat som odlas här. I Trädgårdsbutiken hittar man också bröd, kryddblandningar och marmelader till försäljning.

rosendaltradgard.se


Herrgården Mårbacka var författaren Selma Lagerlöfs barndomshem. Foto: Kjell Sundström / KM IDE

7. Mårbacka

Herrgården Mårbacka utanför Sunne i Värmland var författaren Selma Lagerlöfs barndomshem.

Huvudbyggnaden är från slutet av 1700-talet och den kunde Selma Lagerlöf köpa tillbaka 1907 efter att ha haft framgångar med bland annat debutromanen Gösta Berlings saga från 1891 och romanen Jerusalem som utgavs åren 1901 och 1902. Efter att Selma Lagerlöf 1909 tilldelats Nobelpriset i litteratur som första kvinna, hade hon även råd att köpa tillbaka hela Mårbacka och dessutom bygga om gården till en herrgård i karolinsk stil som idag är museum och öppen för allmänheten.

marbacka.com


Skeppsättningen på Österlen har vidunderligt läge. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Ales stenar

Sveriges största skeppssättning tillkom troligen någon gång mellan åren 550 och 800. Den ligger spektakulärt på en hög platå vid kusten i sydöstra Skåne.

Ovanför hamnen i fiskeläget Kåseberga finns Sveriges största skeppssättning, som
omfattar 59 stenblock och är 67 meter lång.
Skeppssättningen uppfördes förmodligen någon gång under vendeltiden (550–800) och betraktas som gravmonument. Men ännu har har ingen grav hittats. Dock har anläggningen ännu inte helt blivit utgrävd.
Till fiskeläget Kåseberga kommer årligen mängder av besökare för att ta sig upp
på åsen till skeppssättningen, men också för att besöka Sjöräddningsmuseet och
restaurangerna eller det trevliga fiskrökeriet i närheten.

ystad.se/turism/se-och-gora/sevardheter-och-besoksmal/kaseberga-och-ales-stenar/


Gripsholms slott är ett av Sveriges finaste. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Gripsholms slott

Vid Mälarens strand i Mariefred ligger ett av Sveriges mest magnifika  slott, renässansborgen Gripsholm. Möt pompan och ståten från en sagolik tidsålder.

Gripsholm bär namn efter dess byggherre, riksdrotten Bo Jonsson Grip, som på 1300-talet var en av Sveriges mäktigaste män.
Gustav Vasa lät resa det nuvarande slottsbyggnaden1537 och här skulle hans båda söner Johan och Erik längre fram komma att hålla varandra fängslade i kampen om
kungakronan.
Med sina tinnar och torn är Gripsholm ett riktigt sagoslott. Här kan man förutom de magnifika kungliga salarna (som Hertig Karls kammare) se Gustav III:s franska teater och  den internationellt kända porträttsamlingen (Svenska statens porträttsamling) med porträtt av betydande personer från Gustav Vasas dagar till vår egen tid.
Slottsområdets hjorthage är idag naturreservat och bjuder på lika sällsynt fauna som
flora.

kungligaslotten.se/vara-besoksmal/gripsholms-slott.html


Lummelundagrottan är en av Gotlands främsta sevärdheter. Foto: LUMMELUNDAGROTTAN

10. Lummelundagrottan, Gotland

Norr om Visby ligger en av Gotlands mest besökta sevärdheter.
Lummelundagrottans stora underjordiska salar upptäcktes av tre skolpojkar så sent som 1950.

Grottan är en av Sveriges längsta och bildades förmodligen före den senaste istiden genom att vatten trängde ner och löste upp kalken så att sprickor vidgades till gångar och bergrum. Idag har man lyckats utforska gångar som sammanlagt sträcker sig nästan en halv mil i bergets inre, men mycket återstår att upptäcka.
Mer än fyra miljoner har besökt grottan sedan den öppnades för allmänheten 1959.

lummelundagrottan.se


Sveriges fågelskådarpradis, Hornborgasjön. Foto: ADOBE STOCK

11. Hornborgasjön

Strax utanför Skara ligger landets mest berömda fågelsjö. Trandansen är mest känd men massor av fåglar häckar här.

För 90 år sedan var denna berömda sjö helt uttorkad men i dag kan man se otaliga fågelarter häcka här, som olika vadare, doppingar, sångsvanar och änder. Men Hornborgasjön är framför allt känd för sina tranor. Här stannar de om våren för att vila på vägen till sina häckningsplatser i norra Sverige, och likaså rastar de sedan här på hösten innan de fortsätter mot sina vinterkvarter i söder. Ibland samlas över 10 000 tranor vid sjön och det blir ett mycket spektakulärt skådespel när de utför sina parningsdanser här.

www.hornberga.com


En hissnade upplevelse utmed Höga kusten. Foto: SHUTTERSTOCK

12. Höga kusten-bron

Färdas man norrut på E4:an från Härnösand mot Örnsköldsvik, når man snart fram till Ångermanälven och ett av Sveriges i särklass mäktigaste och vackraste byggnadsverk: Höga kusten-bron.

Höga kusten-bron är som mest 182 meter hög och det längsta brospannet mäter 1 210 meter. Förebilden är klassiska Golden Gatebron i San Francisco. Det
är en mäktig upplevelse att åka över den, och färdas man norrut
väntar på andra sidan inget mindre än världsarvet Höga kusten, ett av Sveriges
mest dramatiska och sevärda landskap.

hogakusten.com/sv


Carl Larssons hem i Sundborn lockar många turister. Foto: Cl Garden / CARL LARSSON GÅRDEN

13. Carl Larsson-gården i Sundborn

När de båda konstnärerna Carl och Karin Larsson 1888 fick Lilla Hyttnäs i byn Sundborn i Dalarna av Karins far Adolf Bergöö, anade nog inte ens de själva att den lilla, timrade parstugan inom loppet av ett par decennier skulle komma att förvandlas till ett av världens mest kända konstnärshem.

De inredde och dekorerade huset i en ljus och enkel stil som bröt mot den tunga, mörka 1800-talssmaken och snabbt blev ett inredningsideal. Med Carl Larssons rikt illustrerade bok "Ett hem" från 1899 spreds bilden av hur livet på Lilla Hyttnäs och i Sundborn såg ut, och akvarellmålningarna i klara färger blev mycket populära både i och utanför Sverige och är så än i dag. Resultatet lockar i dag många besökare.

Sundborn, 13 kilometer utanför Falun.

carllarsson.se


Vid Bjärge, i naturreservatet Digerhuvud på nordvästra Fårö, finns Sveriges största raukområde Foto: SHUTTERSTOCK

14. Digerhuvud

Vid Bjärge, i naturreservatet Digerhuvud på nordvästra Fårö, finns Sveriges största raukområde. 

En rauk är en hög stenformation som mejslats fram av havet vid stränderna på Gotland så att endast den hårda kalkstenen blivit kvar av det som en gång var en klint, alltså en bred, brant strandklippa. Här står flera hundra raukar som är upp till åtta meter höga och formade på de mest fantasieggande vis. Många av raukarna pryder sedan lång tid vykort från Gotland och har blivit välkända symboler för ön. Att uppleva solnedgången här slår det mesta.

lansstyrelsen.se/gotland/besok-och-upptack/naturreservat/digerhuvud.html


Kallbadhuset i Varberg. Foto: ADOBE STOCK

15. Varbergs kallbadhus

Kallbadhuset i Varberg, som byggdes 1866 och förstördes i en höststorm 1884, anses vara ett av Sveriges vackraste badhus.

Efter att badhuset mer eller mindre blåst omkull ytterligare en gång 1902 har det sedan 1903 fått stå kvar i sin nuva- rande tappning. Badhuset är byggt på pålar i vattnet i morisk stil, med lökkupoler på hörnpaviljongerna och i mittpartiet. Ett färgrikt rosettfönster ovanför entrén förstärker det orientaliska intrycket. Idag är badhuset en mötesplats för lokalbefolkningen, men också en populär attraktion för turister.

kallbadhuset.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande