Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

15 svenska platser du måste se innan du dör

SVERIGE. Vill du uppleva vacker natur, prisbelönta hotell och kritvita stränder? Då behöver du inte resa särskilt långt. Det finns massor av fina ställen att besöka i Sverige.

Sverige kan många gånger erbjuda den allra bästa semestern.

Kungsleden sträcker sig från Abisko i norr till Hemavan i söder

Foto: Gösta Fries

1 av 15

1. Kungsleden

Som svensk är det lätt att få för sig att man sett det mesta av Sverige, eller i alla fall det mest väsentliga. Men vårt avlånga land har faktiskt mycket mer att erbjuda än vad man kanske kan tro. Ibland kan det räcka med en liten avstickare på den vanliga bilresan till släkten eller sommarstället för att man ska få ett nytt minne för livet – eller bara ett svalkande dopp på en undangömd och naturskön badplats. Åtminstone om man vet var pärlorna finns.

I boken "501 svenska platser du måste se innan du dör" av Martin Svensson hittar man både spektakulära naturscenerier, sagolika slott, milslånga stränder, märkliga museer, lummiga parker, pittoreska gårdar och bläcksvarta vattendrag. De välkända platserna blandas huller om buller med en lång rad betydligt mer udda företeelser. Och en sak är säker, vad gäller spännande utflyktsmål kan Sverige mäta sig med vilket land som helst.

Här är de 15 bästa tipsen.

1. KUNGSLEDEN

Vandringsleden som går genom fjällen i Lappland och sträcker sig cirka 425 kilometer från Abisko i norr till Hemavan i söder är mycket välbesökt under sommarmånaderna. Leden, som passar såväl nybörjare som rutinerade vandrare, passerar bland annat Kebnekaisemassivet, Stora Sjöfallet, Kvikkjokk, Jäkkvik och Ammarnäs. Längs större delen av Kungsleden finns övernattningsstugor som drivs av Svenska turistföreningen. Mellan Kvikkjokk och Jäkkvik finns dock inga stugor, men här går utmärkt att tälta.

1 av 15