15 slott & herrgårdar att besöka i Sörmland

<p>Bomans i Trosa har flera kreativt och personligt inredda rum.</p>

Foto: Okänd

1 av 4: <p>Bomans i Trosa har flera kreativt och personligt inredda rum.</p>

<p>På Hedenlunda kan du basta i en tunna.<br></p>

Foto: Hélène Lundgren

2 av 4: <p>På Hedenlunda kan du basta i en tunna.<br></p>

<p>Båsenberga bjuder på avslappnande bubbelbad.<br></p>

Foto: Hélène Lundgren

3 av 4: <p>Båsenberga bjuder på avslappnande bubbelbad.<br></p>

<p>Sparreholms slotts stora jukeboxsamling.<br></p>

Foto: Hélène Lundgren

4 av 4: <p>Sparreholms slotts stora jukeboxsamling.<br></p>

Sörmland är ett av Sveriges slottstätaste landskap med över 400 slott och herrgårdar. Passande nog har lillprinsen Alexander nyligen blivit hertig över just Sörmland. Allt om Resor guidar dig till några av slottens och herrgårdarnas olika specialiteter!

AV: Hélène Lundgren

Andra har också läst

Foto: Hélène Lundgren

Häringe Slott.

1. Häringe Slott – ett av Sveriges hundvänligaste slott

På Häringe slott känner man sig snabbt hemma bland gamla rustningar, hjorthorn och alla fina antika möblerna. Här har Greta Garbo, Zarah Leander, Elisabet Taylor och Karl Gerhard minglat på fester som arrangerades av slottsherren Axel Wenner-Gren och hans fru Marguerite. När Torsten Kreuger ägde slottet byggde han en egen bowlingbana och en turkos utomhuspool som är mycket populär på somrarna. Han lät även bygga en rutschbana från badrummet ner till swimmingpoolen men den finns tyvärr inte kvar längre. Häringe slott är troligtvis Sveriges hundvänligaste slott där hussar, mattar och hundar kan mingla runt i alla rummen. Slottet har en egen hundmeny i olika storlekar, hundsäng för trötta vovvar och hundglass med oxleversmak. Afternoon tea är ett populärt utflyktsmål bland hundägare och hela slottet fylls då av vovvar i slottets alla hörn.

Mer info: Ligger i närheten av Nynäshamn. haringeslott.se

LÄS OCKSÅ: Södermanland – lätt att älska södermännens land

Foto: Hélène Lundgren

Södertuna Slott.

2. Södertuna Slott – Sveriges största samling av Armagnac

Södertuna slott ligger vackert vid Frösjön med utsikt över Gnesta. Slottet ägs av familjen Åström som har en blick för att skapa trivsam stämning. Södertuna är ett stilrent slott, inrett med gamla möbler i matsalarna och tavlor med tidstypiska porträtt på väggarna. Efter en god middag kan man sätta sig i slottets stora lädersoffor i engelsk stil och ta en kaffedrink, en Cognac eller Armagnac. Södertuna har Sveriges största samling av Armagnac och här finns Greve de Montals Armangnac från 1893. Södertuna har även en härlig spaavdelning med bastu, inomhuspool och en riktigt härligt varm badtunna utomhus att värma sig i. Slottet ligger på en udde och har fina omgivningar för promenader bland kullar med stora ekar och fårhagar.

Mer info: Ligger i närheten av Gnesta. sodertuna.se

Foto: Hélène Lundgren

Sparreholms Slott.

3. Sparreholms Slott – historiska bilar och jukeboxar

På Sparreholms slott vid sjön Båven finns en av Sveriges finaste privata samlingar av gamla bilar. Helge Karinen har under många år samlat bilar med en intressant historia. Här finns bland annat Gustav V:s Cadillac som gav upphov till Kungens kurva när bilen hamnade i diket. Andra bilar som kan beskådas är en ångbil från 1899, gamla T-Ford från 1911, en Bugatti med åtta avgasrör, Ronnie Petersons första Formula 3-bil, Sveriges äldsta cykel från 1700-talet och Per Albin Hanssons gamla bil. Museet är öppet för allmänheten mellan mitten av juli till mitten av augusti och resten av året kan grupper besöka museet. Här finns även Europas största jukeboxsamling, gamla grammofoner, speldosor och ett vagnsmuseum. Det finns boende på slottet med plats för 50 personer och det går att hyra hela slottet för bröllop, fester eller födelsedagar. På hästcentret ordnas kurser i klassisk dressyr tillsammans med en pensionerad tjurfäktare från Portugal.

Mer info: Ligger i Sparreholm i närheten av Flen. sparreholmsslott.com

LÄS OCKSÅ: Prins Oscar hertig av Skåne – här är hans finaste slott

Foto: Hélène Lundgren

Rockelstad Slott.

4. Rockelstad Slott – bröllopssvit värd ett besök

Rockelstad Slott vid sjön Båven ägs av familjen von Post som driver lantbruk och hyr ut flyglarna till grupper. Tegelslottet är inspirerat av Gripsholm och sju olika hus vid slottet kan hyras för att arrangera fester och födelsedagar. Det går även att hyra några rum på slottet och bröllopssviten i barockstil är populär bland bröllopspar. Den tidigare ägaren greve Eric von Rosen var forskningsresande och gjorde expeditioner i Afrika och Sydamerika. Det har satt sina spår och i den stora slottssalen fanns krympta pygméhuvuden, sällsynta böcker och i hallen stod en uppstoppad, rysk björn. En februaridag 1920 var det snöstorm och den nyanställda stridspiloten Hermann Göring var den enda som vågade flyga hem greven Eric von Rosen till slottet. Det var framför brasan på slottet som Göring träffade dottern i huset, Carin som senare skulle bli hans fru. Paret flyttade till Tyskland där han träffade Adolf Hitler och Carin blev nationalsocialismens första fru. Hon dog tidigt men Göring hälsade ibland på sina svenska släktingar.

Mer info: Ligger i närheten av Sparreholm. rockelstad.se

Foto: Hélène Lundgren

Båsenberga.

5. Båsenberga – från fattighus till mysigt boende

På slutet av 1800-talet var Båsenberga, Sverige första fattiggård där ett sextiotal fattighjon bodde. Båsenberga har också varit ålderdomshem och kursgård innan ägarna Thomas och Maria köpte det gamla fattighuset och förvandlade det till ett trevligt boende med fina rum, riktigt god mat och mysig stämning. Trädgården är full av äppelträd och här finns en härlig bubbelpool, infraröd bastu samt en sjöbastu nere vid sjön Kolsnaren. Vingåkers golfklubb ligger precis bredvid och det finns prisvärda golfpaket. Vingåkers populära Factory Outlet med märkeskläder till bra priser ligger i närheten och lockar även många besökare.

Mer info: Båsenberga ligger nära Vingåker. basenberga.se

LÄS OCKSÅ: Stockholm – 10 skäl att älska huvudstaden

Foto: Hélène Lundgren

Hedenlunda Slott.

6. Hedenlunda Slott – afternoon tea och härlig badtunna

Hedenlunda slott har afternoon tea på lördagar och slottet bokas ofta för fester, bröllop eller en romantisk helg. På själva slottet finns elva rum som är populära bland bröllopsgästerna. Rummen på slottet är trevliga och man kan välja om man vill ha med eller utan spöken som är förtjusta i att sätta på tv-apparaten. Utanför slottet ryker det från den nya, runda bastutunnan som doftar gott av nytimrat trä och på träaltanen står en inbjudande vedeldad badtunna. Två kungligheter har ägt Hedenlunda men man vet inte så mycket om deras historia.

Mer info: Hedenlunda slott ligger i närheten av Flen. hedenlundaslott.se

Foto: Hélène Lundgren

Öster Malma Slott.

7. Öster Malma Slott – jakt- och viltpark

Svenska Jägareförbundet har kontor på Öster Malma slott och här kan man ta jägarexamen samt gå på en styckningskurs, läras sig laga till viltkött samt gå på olika vidareutbildningar för jägare. I restaurangen serveras mycket vilt och i gårdsbutiken säljs böcker, souvenirer, viltkorvar och lokalt viltkött från Sörmland. Vid slottet finns en viltpark med hägn där älg, kronhjort, dovhjort och mufflon vandrar fritt. I ett annat hägn bökar vildsvinen och deras randiga små kultingar och i fågelvoljärerna vankar änder, gäss och fasaner. I de röda barackerna finns det gott om boende i lite enklare rum.

Mer info: Öster Malma ligger 18 km från Gnesta. ostermalma.se

Foto: Visitsormland/Flickr

Gripsholms Slott.

8. Gripsholms Slott – världens äldsta porträttsamling

Gripsholms värdshus i Mariefred har varit värdshus ända sen 1609 och ligger alldeles i närheten av Gripsholms slott som byggdes av Gustav Vasa. Värdshuset drivs familjen Åström som lyckas skapa en hemtrevlig stämning med mysiga rum och riktigt god och kreativ mat av högre klass. Många kommer hit för att äta på restaurangen och det finns även en pubdel. I källaren finns bastu och relaxavdelning. Gripsholms slott har en av världens äldsta porträttsamlingar med 5 000 porträtt ända från 1500-talet fram till vår tid med kända ansikten och fotografiska porträtt i ett samarbete med Nationalmuseum. Utanför slottet finns en stor park i engelsk stil med 120 dovhjortar som strövar fritt i det kungliga slottsområdet.

Mer info: Gripsholms värdshus ligger i Mariefred. gripsholms-vardshus.se

Foto: Hélène Lundgren

Sundbyholms Slott.

9. Sundbyholms Slott – 1700-talets maskeradbaler

Sundbyholms slott ligger vackert vid Mälarens södra strand och hit kan man åka med båt från Stockholm, Västerås och Strängnäs. En gång om år spelas programmet ”Bonde söker fru” in på slottet. Här arrangeras även många temahelger med mordgåtor, champagne-, whisky-, choklad- och vinprovning samt konserter och vikingafester. På vår och höst har man en maskeradbal på 1700-talstema med hjortfilé, musik, dans och fina tidsenliga kläder, smycken och spännen som finns att låna. Det finns gott om rum samt stugor och fyra bubbelpooler utanför. Nedanför slottet ligger en båthamn och uteserveringen är öppen på sommaren.

Mer info: Sundbyholm ligger norr Eskilstuna. sundbyholms-slott.se

Foto: / OKÄND

Tullgarns Slott.

10. Tullgarns Slott och värdshus

Tullgarns slott är ett av våra kungliga slott och mellan maj och september hålls guidade visningar på slottet. De vackra rummen är inredda med fina möbler och tapeter i många olika stilar från gustaviansk, viktoriansk, barock, nyrokoko, och italiensk till orientalisk. En gång per år håller kungen en jaktlunch i slottets mörka frukostrum som liknar en i tysk alpstuga. I ett vackert trähus i slottsträdgården ligger Tullgarns värdshus med à la carte-meny, och ibland serveras det grillat vildsvinkött i parken. En trappa upp kan man övernatta i några mysiga, lantliga rum med stora fönster. På sommaren är det en konstutställning i orangeriet och i Drottning Victorias stall kan man ta en fika eller dricka slottets egen äppelmust i de gamla spiltorna.

Mer info: Ligger nära Trosa. tullgarnsvardshus.com

Foto: Martin Lof

Bomans.

11. Bomans – kreativt inredda rum

Vill man ha en romantisk helg ska man absolut bo på Bomans i Trosa. Hela Trosa är en oerhört charmig småstad med fina trähus längs den lilla ån där båtar ligger ankrade. Alla rummen på Bomans är kreativt och personligt inredda och du kan sova i ett flärdfullt, vitt rum under Anita Ekbergs frodiga barm. Alla rum har olika teman, som ett dockhem, Marlon Brando, Hermés, Eros, citroner eller tillbaka till naturen. Maten är mycket god och serveras i en charmig matsal. På kvällen kan man boka bastun och det varma bubbelbadet helt för sig själv.

Mer info: Bomans ligger i Trosa. bomans.se

Foto: Hélène Lundgren

Nynäs Slott.

12. Nynäs Slott – vandrarhem i brännvinsbränneriet

Nationalmuseet ansvarar för Nynäs slott och har guidade visningar från maj till september. Här visas möblemang, porslin, tavlor och stuckaturer från 1600-talet. I det fina orangeriet från 1907 där fikon, persikoträd och vinrankor trivdes, serveras numera mat och kaffe. Det gamla brännvinsbränneriet där stora mängder sprit producerades i början av 1800-talet är omgjort till ett trevligt vandrarhem och ligger vackert vid Rundbosjön där fisket är fritt. Vandrarhemmet är öppet året runt och det passar utmärkt att hyra hela vandrarhemmet för att ha fester och fira födelsedagar. Havet ligger nära och utanför knuten går Sörmlandsleden med fina vandringsleder.

Mer info: Ligger nära Studsvik. nynasslott.se

Foto: Hélène Lundgren

Ericsbergs Slott.

13. Ericsbergs Slott – går på viltsafari

Ericsbergs slott är Sörmlands största egendom och den tredje största i Sverige med många tillhörande byggnader. Det gamla barockslottet från 1687 är privatägt sen åtta generationer och här bedrivs jordbruk, skogsbruk, jakt och turism. Många jaktgrupper kommer till de viltrika markerna för att jaga och Ericsberg har två anställda jägare. Runt slottet finns en stor, unik kronhjortstam och mycket dovhjort, rådjur, älg och vildsvin. Tillsammans med en kunnig viltmästare kan grupper göra en viltsafari runt slottets stora ägor, och i skymningen beger man sig ut för att spana efter klövdjur. Helt stilla sitter vi vid en utfordringsplats och iakttar vildsvinens familjeliv med stora kaxiga galtar, vaksamma suggor och små nyfikna kultingar. Förra året spelades programmet ”Stjärnorna på slottet” in på Ericsberg och den 30 juli är det "Rhapsody of Rock" med Robert Wells i slottsparken. Under juli är slottskaféet öppet från torsdag till söndag och grupper kan övernatta i byggnaderna i närheten av slottet. I det gamla växthuset vid Ericsbergssjön växer fikonträd från 1800-talet, aprikoser, vindruvor och ett gammalt persikoträd från slutet av 1800-talet.

Mer info: Ericsbergs slott ligger i närheten av Katrineholm. ericsberg.se

Foto: Okänd

Dufweholms Herrgård.

14. Dufweholms Herrgård – vackra omgivningar

Dufweholms herrgård ligger mycket vackert vid Dufweholmssjön och har en restaurang med en stor terrass som har utsikt över ån. Familjen Åström som driver herrgården älskar att samla på gamla prylar och ovanför receptionen står en uppstoppad svan. Rummen på övervåningen vaktas av en björn som spelar kontrabas. I den hundraåriga lanthandeln finns ett litet gårdsmuseum och en butik där man kan köpa hemlagat godis och marmelad. I museet finns det gott om gamla askar, förpackningar och vackra reklamskyltar som man minns från förr. Det är en trevlig stämning på herrgården och mycket god mat med lokala råvaror som gös från Hjälmaren. I baren serveras konjak från 1899, Armagnac av äldre årgångar som är familjen Åströms specialitet, och i källaren finns flaskor med 100-årig lagrad champagne. I herrgårdens lusthus har Albert Engström och Zorn målat illustrationer som finns till beskådan. Spa- och relaxavdelningen har en bastu och en härlig bubbelpool både inomhus och utomhus med brygga ner till ån. Runt sjön finns det en alldeles lagom promenadväg med en fin stig.

Mer info: Dufweholms herrgård ligger i närheten av Katrineholm. dufweholm.se

Foto: Hélène Lundgren

Julita Herrgård.

15. Julita Herrgård – lantbruksmuseum, slott och vandrarhem

Julita herrgård är ett välbevarat storgods från början av 1900-talet och många av husen står öppna med möjlighet att kika in. Här finns ett mejeri, en brandstation, ladugård, tegelbruk, såg, vagnshall och statarbostäder. Nordiska museet har hand om skötseln av detta levande friluftsmuseum med en stor park, lantbruk, växthus samt en trädgård med bland annat humle och 100 olika sorters äppelträd. Pettson och Findus har ett eget litet hus och underhåller barnen mellan 13 juni och 14 augusti. Det finns boende i flyglarna som har mysiga gästrum och i parken finns även ett nyare vandrarhem. Alldeles i närheten ligger även Julita Wärdshus som drivs av stjärnkocken Tommy Myllymäki. Herrgården är öppen juni-augusti samt under helgerna i maj och september.

Mer info: Julita ligger vid sjön Öljaren mellan Katrineholm och Eskilstuna. nordiskamuseet.se/julita-gard

Mer info: Sörmlands slott och herrgårdar: www.visitsormland.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande