jeppe wikstrã m
jeppe wikstrã m Foto: Jeppe Wikström

15 fantastiska öar i Stockholms skärgård

Stockholms skärgård är ett världsunikt landskap; ingen annanstans i världen finns lika många öar på lika liten yta.

Så här års är skärgården som bäst och aldrig tidigare har denna övärld varit lika tillgänglig.

Författaren och fotografen Jeppe Wikström tipsar om sina 15 favoriter i skärgården.

Sandhamn är den stora seglarmetropolen på ostkusten Foto: Jeppe Wikstrom

1. SANDHAMN

Jeppe Wikström är en av Sveriges mest kända fotografer. Han slog igenom med boken Havsskärgård och har sedan dess gett ut ett stort antal böcker om Stockholm och Stockholms skärgård.

I 30 års tid har han skildrat denna storslagna övärld och han hävdar att skärgården aldrig har varit så tillgänglig som nu.
Här hittar du en klickbar karta över Jeppes favoriter! 

– Det är lätt att ta sig ut med båt och det har aldrig funnits så många restauranger, hotell och vandrarhem som nu. Oavsett om det är en dagsutflykt eller en flerdagsexpedition så är de enkelt att ta sig ut så här års, säger Jeppe och vecklar ut ett stort sjökort på bordet.

Hans favoriter i skärgården är en blandning av stora och små öar, från lummig innerskärgård till kala utskär. Man brukar traditionellt dela in skärgården i tre delar; innerskärgård, mellanskärgård och ytterskärgård.

Jeppe tycker att varje naturtyp har sin charm, men han känner en särskild kärlek till det yttersta havsbandet.

– Öarna är låga och man ser långt. Ofta skymtar horisonten mellan de låga skären. Här ute är vegetationen helt annorlunda, mer lik den som är i fjällen än den som finns i skogen. Och här ute känner åtminstone jag större frihetskänsla än någon annanstans i Sveriges natur.Han pekar på att skärgården är som en solfjäder som utgår ifrån Stockholm och han säger att Stockholm är en del av skärgården.

– Det är verkligen unikt att ett sådant här unikt landskap ligger alldeles intill en storstad. Faktum är att Stockholm delvis är byggt på de innersta av skärgårdens öar, så vår huvudstad är verkligen en skärgårdsstad.Han poängterar att det går att ta sig till många öar utan att man behöver ha egen båt. Waxholmsbolaget anlöper närmare hundra öar i skärgården, och till många andra öar går det att åka buss och färja.

– Den stora nyheten i år för den som vill upptäcka skärgården är Waxholmsbolagets nord-sydliga båtlinje. Den går från Simpnäs och Arholma i norr ända ner till Nynäshamn i söder. Den anlöper 28 bryggor och vid 20 av dem finns det hotell, vandrarhem eller restaurang. Det här är en fantastisk resa, säger Jeppe entusiastiskt.Förutom denna båtexpedition tipsar han här om sina 15 favoritplatser i skärgården. Annars är hans bästa råd om man vill komma lära känna skärgården att bli medlem i Skärgårdsstiftelsen.

– För 300 kronor får man mängder av information, en tidning fem gånger om året och tillgång till stugor som går att hyra. Dessutom stöttar man naturvården i Stockholms skärgård. Bättre investering i en skärgårdssommar går inte att göra, avslutar han.SANDHAMN

Sandhamn är den stora seglarmetropolen på ostkusten, en ö som kan erbjuda nästan allt. Här finns vidunderlig utsikt och små sandstränder. Här finns hotell, restauranger och små butiker. Men framför allt finns här en bebyggelse som nästan verkar ha Astrid Lindgren som arkitekt. Alla hus ligger tätt, tätt och det är faktiskt lätt att gå vilse i gränderna mellan all snickarglädje. Hit kan man åka snabbåt direkt från Stockholm, eller så tar man det lugnt ombord på ångbåten Norrskär. Åk över dagen eller bo kvar - här finns tre hotell, Bed & Breakfast och stuguthyrning.

Info: www.destinationsandhamn.se

Bo bra: Sandhamns seglarhotell, www.sandhamn.com


Vaxholm kallas ofta skärgårdens huvudstad och går att nå med både båt och buss. Foto: Jeppe Wikstrom

2. VAXHOLM

Vaxholm kallas ofta skärgårdens huvudstad. Det är en gullig liten stad som går att nå med både buss och båt. I hamnen dominerar det stora kastellet, som förr var en viktig försvarsanläggning och som i dag inrymmer museum.

Vaxholm har oproportionerligt många små butiker och gallerier; för den som vill kombinera shopping och skärgård är detta rätt plats. Här finns också många restauranger och små caféer. Café Silltruten nere i hamnen har inredning från 1920-talet och den Hembygdsgården ligger idylliskt vid Norrhamn.

Info: www.vaxholm.se


Fjäderholmarna ligger strax utanför Stockholms stad och är ett perfekt utflyktsmål om man vill mixa stad och skärgård. Foto: Joakim Berglund

3. FJÄDERHOLMARNA

Fjäderholmarna ligger alldeles utanför Djurgården. Perfekt om man bara har några timmar på sig och vill nosa på skärgården.

Här finns restauranger, ett rökeri, utställningar och ett par gulliga butiker. Flera hantverkare är verksamma här, bland annat glasblåsare, krukmakare och en smedja. Mackmyra har en skärgårdsfilial här, med visningar och whiskyprovning. Här finns också Fjäderholmarnas bryggeri där man få en visning – eller bara ta en öl. Fina klippor att sola på men inte den bästa ön för bad.

Info: www.fjaderholmarna.se

Äta gott: Fjäderholmarnas krog, www.fjaderholmarnaskrog.se


Utö är en av skärgårdens största öar och ett populärt utflyktsmål. Foto: Nicklas Thegerström / Dn / Tt

4. UTÖ

Utö är en av skärgårdens största öar. I de gamla gruvorna bröts järnmalm redan på 1100-talet fram till slutet av 1800-talet. Nu är det ett populärt utflyktsmål.

Många åker hit över dagen och tar med cykeln på båten; här finns fina cykelvägar och mycket att upptäcka. På sydöstsidan finns både klipp- och sandstränder. Om man har hyrt cykel på ön kan man cykla ner till Båtshaket där det också finns en restaurang. Sedan kan man ta Vaxholmsbåten till Nynäshamn och ta pendeltåget därifrån.

Info: www.uto.se

Äta gott och bo bra: Utö Värdshus, www.utovardshus.se


Grinda Värdshus är ett populärt bland besökare på Grinda. Foto: Kajsa Markne

5. GRINDA

Grinda är perfekt för den som vill kombinera skogspromenader med sol och bad. Här är det anrika Grinda Värdshus som är navet i verksamheten.

Många åker hit för att äta lunch eller middag, men här går utmärkt att övernatta, antingen på värdshuset eller också kan man hyra stuga veckovis. Runt hela ön finns mängder av klippstränder som är bra för bad. Det går också att hyra kajaker och det finns en bastu som är öppen för allmänheten. Grinda ligger en dryg timmes båtresa från Stockholm.

Info: www.grinda.se

Äta gott: Grinda Wärdshus, www.grinda.se


Paddla kajak, spela paintball eller testa höghöjdsbanan på fina Finnhamn. Foto: Jeppe Wikstrom

6. FINNHAMN

Finnhamn ligger mitt i skärgården med stugby, tältplats och ett magnifikt vandrarhem med utsikt över den omgivande skärgården.

Nere vid ångbåtsbryggan ligger den klassiska skärgårdskrogen. Ön är lite av ett aktivitetscentrum med roddbåtar, kajaker, boule, paintball och höghöjdsbana för den som känner sig extra äventyrlig.

Info: www.finnhamn.se

Äta gott: Krogen.


Möja – en av Stockholms mest välkända skärgårdsöar. Foto: Jeppe Wikstrom

7. MÖJA

Möja är en av skärgårdens mest välkända öar. Här finns flera stora byar med genuin skärgårdsbebyggelse.

Hit är fint att åka på en dagstur och hyra cykel för att ta sig runt till de olika delarna av ön – det är en stor ö! Här finns tre restauranger, varav Wikströms fisk har öppet året runt. I Ramsmora ligger det nyöppnade Roland Svensson-museet där man återskapat hans ateljé och visar mycket av hans konst.

Info: www.mojaturistinfo.se

Äta gott: www.wikstromsfisk.se


Landsort – Stockholms sydligaste skärgårdsö. Foto: Jeppe Wikström

8. LANDSORT

Landsort är liksom slutpunkten i Stockholms skärgård. Längre söderut kan man inte komma. Lotsplats sedan flera hundra år och fyren är den äldsta i skärgården, byggd på 1670-talet.

Hit kan man med fördel åka på dagsutflykt; turbåten går från Ankarudden dit man tar buss. Men kan också stanna en natt eller två, till exempel i den gamla lotsutkiken; byggnaden är genuint ful men utsikten från denna Bed&Breakfast är helt fantastisk.

Info: www.landsort.com

Bo bra: skargardsstiftelsen.se/omrade/landsort/bo-och-overnatta/


Koppla av på Nåttarös fina sandstränder. Foto: Getrud Söderberg

9. NÅTTARÖ

Nåttarö har skärgårdens kanske finaste sandstränder. Cyklar går att hyra på ön.

Här finns också en spännande snorkelled. Den funkar som en naturstig med små informationstavlor – fast under vatten – som berättar om både fiskar och undervattensväxter. Ta med cyklop och snorkel!

Info: www.skargardsstiftelsen.se/omrade/nattaro


Fejan är ett spännande utflyktsmål Foto: Ulrika Palmblad

10. FEJAN

Fejan är en före detta karantänstation utanför Norrtälje som byggdes när kolera härjade i Europa i slutet av 1800-talet. Här hamnade besättningar och passagerare från fartyg som smittats ombord.

I dag är det ett spännande utflyktsmål och den vackra gamla sjukhusbyggnaden är nu vandrarhem, med en vidunderlig utsikt.

Info: www.fejan.se


Huvudskär är en klassisk fyrplats som användes till i början av 40-talet. Foto: Jeppe Wikström

11. HUVUDSKÄR

Huvudskär är av skärgårdens utposter, en klassisk fyrplats där lotsar och tulltjänstemän var baserade fram till början av 40-talet. Nu är det en annorlunda sommaridyll med det öppna havet utanför.

Ögruppen består av nästan 200 kobbar och skär, och den största ön – dit turbåten går – heter Ålandsskär, sannolikt eftersom många från Åland seglade hit för att fiska på Medeltiden. Nytt för i år är att det går båtar tre gånger i veckan från Dalarö. Det gamla tullhuset är i dag vandrarhem med 22 bäddar.

Info: www.skargardsstiftelsen.se/omrade/huvudskar

Bo bra: Fjärdlång och Huvudskärs vandrarhem, www.fjardlang-huvudskar.se


Rödlöga är väl värd den långa resan från staden. Foto: Jeppe Wikström

12. RÖDLÖGA

Rödlöga är en av ytterskärgårdens verkliga pärlor. Det tar ungefär lika lång tid att åka båt hit som det tar att åka tåg till Malmö från Stockholm.

Denna båtresa får mig att tro att Karin Boye hade åkt till Rödlöga när hon skrev I rörelse: Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd”. Båtresan hit med Sjögull är en skärgårdssightseeing som heter duga. Väl framme på Rödlöga har man ett par timmar på sig att vandra runt ön eller fika på Café Truten. En riktig skärgårdsexpedition!

Info: www.rodlogaboden.se

Fika gott: www.facebook.com/CafeTruten


På Bullerö finns ett av skärgårdens gulligaste vandrarhem. Foto: Jeppe Wikström

13. BULLERÖ

Bullerö är en verklig pärla i havsbandet. Här bodde Bruno Liljefors och här festade Greta Garbo.

Man kan åka ut över dagen med turbåt från Stavsnäs längst ut på Värmdö. Eller också stannar man en natt eller två. Här finns här skärgårdens förmodligen gulligaste vandrarhem. Värden Jan Olsén ser ut lite som jultomten och är minst lika snäll. Och vill man inte bo på vandrarhemmet så kan man tälta. Dessutom finns här en fin liten vedeldad bastu med en fantastisk sjöutsikt som är öppen för alla.

Info: www.bullero.se

Bo bra: Bullerös Gästhem, www.bullero.se/bulleros-gasthem


Fjärdlång – gränslandet mellan ytterskärgård och mellanskärgård. Foto: Per Blom

14. FJÄRDLÅNG

Fjärdlång ligger i gränslandet mellan ytterskärgård och mellanskärgård. Här finns ett av skärgårdens pampigaste vandrarhem, som ursprungligen byggdes åt finansmannen Ernest Thiel (han med Thielska galleriet på Djurgården).

Det här är en ö som är underbart befriad från attraktioner – inga krogar, inget hotell, inga barer; i stället finns här fantastiska badklippor och en vedeldad bastu. Och längtar man efter sällskap så kan man ta båten över dagen till Utö.

Info: www.fjardlang-huvudskar.se


Finn lugnet på Stora Kalholmen. Foto: Ulrika Palmblad

15. STORA KALHOLMEN

Stora Kalholmen ger besökaren lite en känsla av att vara Robinson Crusoe. På ön finns nämligen endast ett stort hus, som byggdes 1914 som sommarställe.
Här hittar du en klickbar karta över alla favoritöarna! 

I dag är detta hundraåriga hus med brutet tak ett av skärgårdens vackrast belägna vandrarhem. Det här är en ö där man tar det lugnt. Klipporna på östsidan bjuder på fina bad, men annars finns här inte så mycket att göra – underbart avslappnat!

Info: www.svenskaturistforeningen.se/upptack/Omraden/Uppland1/Vandrarhem/STF-Vandrarhem-StoraKalholmen/

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande