15 drömöar att semestra på

Vad kan väl vara härligare än att tillbringa ledigheten på en ö? Det finns ju några att välja mellan, så vi har valt ut våra 15 favoritöar.

Andra har också läst

Foto: Shutterstock

Korsika har ett rikt kulturarv, vackra höga berg, små tidlösa byar och en mysig huvudstad.

1. Korsika, Frankrike

Konst, kultur och sköna bad.

Korsika har ett rikt kulturarv, vackra höga berg, små tidlösa byar och en mysig huvudstad, Ajaccio. Franska Korsika förknippas starkt med Napoleon och huset han bodde i, Maison Bonaparte. Huset i Ajaccio finns kvar och är värt ett besök. Beundra konst i Palais Fesch - Musée des Beaux-Arts med Frankrikes största utbud av italiensk konst utanför Louvren. Den gamla hamnen är charmig med en blandning av jättefärjor och fiskebåtar och på huvudgatan kan man shoppa loss.

Det kryllar av vackra stränder, Plage du Petit Spérone i Bonifacio på öns sydspets är en av dem. En liten strand med vit sand och turkost och kristallklart vatten. Välkänd för sin skönhet, men eftersom det kräver lite av en ansträngning att ta sig hit, är den sällan överbefolkad. Men om så, kan du alltid fortsätta vidare mot stranden Grand Sperone.

Hitta hit: Korsika ligger i västra Medelhavet norr om Sardinien. Plage du Petit Spérone några kilometer sydöst om Bonifacio. 10 minuters promenad från parkeringen.

Visit-corsica.com

Foto: Shutterstock

Mysiga Odense på Fyn i Danmark med kullerstensgator och stockrosor.

2. Fyn, Danmark

Danmarks trädgård.

Danmark är svenskars främsta resmål utomlands, och mest besökt är förstås Köpenhamn. Men det finns så mycket mer. Fyn är den näst största ön och kallas Danmarks trädgård. Ön har en levande skärgård med totalt 96 öar, stora som små, somliga bebodda, andra inte.

Den största staden är Odense med mysiga gågator, charmiga gamla kvarter, vackra parker och många bra restauranger. Staden är känd för sina många museer och här föddes också sagoförfattaren Hans Christian Andersen 1805. Hans barndomshem är numera ett museum.

Danmark är ju känt för sin öl och i rådhuset mitt i Odense ligger bryggeriet Flakhaven där man kan smaka färskbryggd öl. Ön har fler mikrobryggerier, till exempel Midtfyns Bryghus i Brobyværk. Här bryggdes 2010 års bästa danska ölnyhet, en Chili trippel, enligt föreningen Danske ølentuiaster.

Hitta hit: Fyn ligger mellan Själland och Jylland. Via Öresundbron kommer man till Själland, sedan tar man Stora Bältsbron till Fyn. Färjor till Jylland går både från Varberg-Grenå och Göteborg-Fredrikshamn, sedan bro till Fyn.

Visitdenmark.se Midtfyns-bryghus.dk, www.ale.dk

Foto: Shutterstock

På västkusten Isle of Wight ligger Alum bay med sina dramatiska klippor the Needles, tre spetsiga bergsformationer av kalksten som reser sig upp ur havet.

3. Isle of Wight, England

Engelska kanalen

Isle of Wight har gröna ängar, vita klippor och sandstränder. Mest kända är badorterna Shanklin och Sandown på östkusten. Mysigast och mest oexploaterat är Compton på västkusten.

Englands största ö är tack vare sitt milda klimat ett populärt turistmål, något den har varit sedan viktoriansk tid. På västkusten ligger Alum bay med sina dramatiska klippor the Needles, tre spetsiga bergsformationer av kalksten som reser sig upp ur havet. Med hjälp av en linbana ( det finns även trappor) tar man sig ner för den branta sluttningen och får utsikt över nålarna och den rödvita fyren från år 1858 som ligger längst ut för att varna fartyg för faran.

På sydkusten hittar man den pittoreska staden Ventnor med viktorianska byggnader. Utmed stadens strand löper en promenad som kantas av serveringar och hotell. Perks är en liten och väldigt typisk lokalpub som drivs av herr och fru Graham och Sue Perks. Ta en öl och bekanta dig med stadens invånare.

Hitta hit: Ligger på Englands sydkust. 40 minuters båtresa från Portsmouth.

Visitbritain.com Perksofventnor.com

Foto: Shutterstock

Vackra hamnen i Kos stad i Grekland är trevlig att strosa runt i.

4. Kos, Grekland

Mer än bara party.

Kos är det tredje mest bokade resmålet i Grekland efter Kreta och Rhodos. Antalet svenskar som åker hit i år har ökat med nästan 30 procent jämfört med förra sommaren. Det som drar är inte bara party i Kos stad utan även pittoreska byar, vackra stränder, intressanta sevärdheter och gott om aktiviteter.

På sydkusten ligger de bästa och längsta stränderna, som Paradise Beach där sanden är finkornig, vattnet klart och botten fin och långgrund. På sydkusten ligger också Agios Theologos, den vackraste stranden. Missa inte en måltid hos Agios Theologos Restaurant med ekologiska och närproducerade råvaror och spektakulär havsutsikt.

Öns huvudort Kos stad sjuder av liv i högsäsong. Men det finns stillsammare barer och tavernor, bra shopping och en hamn att strosa i. Kos stad är dessutom rikt på kulturskatter. En av höjdpunkterna är Johanniteriddarnas borg där korsriddarna höll ut till år 1522. I Kos stad finns också den långa och välbesökta stranden Lambi Beach med vattensporter.

Hitta hit: Tillhör ögruppen Dodekaneserna som ligger utanför Turkiets sydvästra kust.

Kos.gr, facebook.com/AgiosTheologos-RestaurantKos

Foto: Shutterstock

Albanien har seglat upp som ett spännande alternativ till Grekland.

5. Ksamilöarna, Albanien

Turkost hav.

Albanien har seglat upp som ett spännande alternativ till Grekland. Distriktet Saranda ligger mitt emot den grekiska ön Korfu och är berömt för sina ljuvliga stränder, både i centralorten Saranda och längs hela kusten. För att uppleva ännu finare stränder, ta taxi 20 minuter söderut till halvön Ksamil med sandstränder och kristallklart vatten, särskilt på de fyra Ksamilöarna. Dessa är obebodda och du kan enkelt simma eller hyra en trampbåt för att ta dig till dem. Här är det inte lika trångt på stränderna som på fastlandet och havet är ljuvligt turkost.

För den som vill göra mer än att bada, finns det gott om alternativ. Gör en utflykt till “Blå ögat", Syri i Kaltër, en vattenkälla med tiogradigt vatten ett par mil från Saranda. Naturfenomenet är 50 meter djupt och liknar ett öga till form och färg. Upplev den historiska staden Gjirokastër med utsikt över floden Drinas dalgång. Besök den gamla basaren, medeltidsslottet och Etnografiska museet.

Hitta hit: Ligger i södra Albanien, i länet Vlore nära grekiska ön Korfu.

Albania.al

Foto: Shutterstock

Romantiska staden Cefalù på Siciliens nordkust kantas av trevliga restauranger och barer.

6. Sicilien, Italien

Bada och ät gott på den populära ön.

Italien lockar allt fler svenskar. Resebokningarna hit i sommar har ökat med drygt 30 procent jämfört med samma period förra året. Sicilien är en av de absolut mest populära öarna. Den har allt från sol och bad till historiska sevärdheter, shopping och underbar mat. Huvudstaden Palermo är en historisk hamnstad där gatorna kantas av palats, kyrkor och andra gamla byggnader.

De bästa sandstränderna ligger som ett pärlband utmed sydkusten endast avbrutna av några hamnstäder. Men även i norr finns det fina stränder; till exempel är stadsstranden i romantiska staden Cefalù mjuk och gyllene och kantas av trevliga restauranger och barer. Bästa utsikten över stranden får man om man följer stigen vid foten av klippan La Rocca upp till ruinerna av borgen och det antika Dianatemplet.

Prova lokala maträtter på Sicilien som pasta med sardiner. Restaurang Antica Focacceria di San Francesco mitt emot kyrkan San Francesco d'Assisi i Palermo bjuder på vällagad mat både utomhus och inomhus en trappa upp. Dagtid serveras siciliansk "snabbmat". Osteria dei Vespri på Piazza Croce dei Vespri i Gamla stan i Palermo serverar siciliansk mat med en modern tvist.

Hitta hit: Ligger i södra Italien, ett stenkast från regionen Kalabrien på den italienska halvöns “tå".

Visitsicily.info

Foto: Shutterstock

Gamla delarna av Ibiza stad med smala gränder, kullerstensgator och kyrkor.

7. Ibiza, Spanien

Magisk & vacker magnetisk natur

Till Ibiza kan man förstås åka för att festa (partylivet är vida berömt), men också för att uppleva skönheten och magin. Det sägs att Ibiza har en särskilt magnetisk kraft. Här finns en fantastisk natur och Ibiza stad är med på Unescos världsarvslista. Den gamla delen av staden består av smala gränder, kullerstensgator, kyrkor, småbutiker och uteserveringar.

Ibizas stora lockelse är annars de mer än 50 stränderna. Undvik bara överfulla och stökiga Playa d'En Bossa och San Antonio. Stranden Cala d'en Serra ligger på den norra delen av ön och är fortfarande något av ett oupptäckt smultronställe.

Ibizas landsbygd är suverän för vandring och cykling och har gott om ekologiska odlingar och små lantbrukshotell. På Ibiza finns också yogaresorts varav flera har kortare kurser på tre eller fyra dagar, till exempel Yoga I Am och Ibiza Moving Arts.

Bra restauranger kryllar det av, till exempel Ibiza food studio, startad av före detta Nomakocken Boris Buono, och La Bodega som serverar traditionella spanska tapas. En strålande utsikt över hamnen har baren S'Escalinata.

Hitta hit: Ligger sydväst om Mallorca.

Visitibiza.com, Ibzfoodstudio.weebly.com, Labodegaibiza.es

Foto: Shutterstock

Madeira har vacker natur att vandra i.

8. Madeira, Portugal

Perfekt att vandra på.

Runt en miljon besökare kommer varje år från när och fjärran till Madeira för den fantastiska blomsterprakten och den vackra naturen. Madeira tillhör formellt Portugal men ligger strax norr om Kanarieöarna.

Ön är ett vandringsparadis med en rad olika leder för både nybörjare och proffs. Det vanligaste är att man vandrar utmed levadorna, Madeiras gamla bevattningssystem. Även om man aldrig har vandrat förut, så bör man prova när man är här.

Madeira har inte så många sandstränder, de flesta badplatser består i stället av naturliga havsbassänger med klippor och trappor ner i vattnet. Det finns dock ett par anlagda sandstränder på ön om hellre vill ha det, så som till exempel Praia da Calheta och Praia de Machico.

I huvudstaden Funchal, med vacker arkitektur och hus från 1400-talet blandat med modern bebyggelse, kan man njuta av naturen i den botaniska trädgården och i de många parkerna. Här finns också många bra restauranger och barer.

Hitta hit: Ligger strax norr om Kanarieöarna, på samma breddgrad som Marocko.

Visitmadeira.pt

Foto: Shutterstock

Hus i viktoriansk stil i idylliska Oak Bluffs på Martha's Vineyard i Massachusetts.

9. Martha's Vineyard, USA

Charmigt och kändistätt.

Du har säkert hört talas om Martha's Vineyard. Det är här berömda människor och presidenter som Obama och Clinton semestrar. Men för att vara ett ställe för superkändisar är det överraskande charmigt.

Den idylliska ön lockar varje sommar till sig tusentals turister och i juli och augusti kan det bli riktigt, riktigt trångt. Om du vill slippa restaurang- och hotellkedjor och i stället bo på mysiga små pensionat, äta på bra lokala restauranger och bada vid härliga stränder har du valt helt rätt. Till exempel är South Beach en lång strand med vit sand och fantastiska vågor.

Att cykla mellan de tre största städerna Vineyard Haven, Oak Bluffs och Edgartown är bästa sättet att utforska ön. Edgartown är den största staden på Martha's Vineyard och här finns allt: Bra shopping, restauranger, sevärdheter och museer.

Hitta hit: Ligger 40 mil nordöst om New York, 12 mil söder om Boston. Person- och bilfärjor till Vineyard Haven och Oak Bluffs från fyra orter på fastlandet: Newport, New Bedford, Woods Hole och Hyannis.

Massvacation.com, Mvol.com

Foto: Shutterstock

Hamnen på ön Hvar i Kroatien är full av stora lyxbåtar, bra barer och har en vacker strandpromenad.

10. Hvar, Kroatien

Lavendeldoftande ö.

Kroatien är en av sommarens stora turistvinnare. Svenskar reser som aldrig förr till Makarskarivieran och den vackra kroatiska skärgården med öar som Hvar, Brac, Vis och Korcula som ligger strax utanför Split. En resa till Hvar bjuder på bad i härligt klart vatten och roligt nattliv.

Hvar är en mycket populär semesterdestination. Hamnen är full av stora lyxbåtar, bra barer och har en vacker strandpromenad. Vill man ha sol och bad så har man kommit helt rätt, men ön har mycket mer än så att erbjuda. Njut av de kroatiska läckerheterna som stadens många restauranger erbjuder och smaka på de goda vinerna från öns vinodlingar.

Hvar stads medeltida byggnader skapar en charmig atmosfär som med sina pittoreska gränder och utsikt som påminner om södra Frankrike. Det är inte konstigt att Hvar att utsetts till en av världens tio vackraste öar.

Hitta hit: Ligger i södra Kroatien, strax utanför Split. Det går färjor från Split.

Visit-hvar.com

Foto: Shutterstock

Soluppgång över charmiga huvudstaden Valletta, full av spännande arkitektur och historia.

11. Malta

Klassiskt besöksmål

Engelsktalande Malta, i hjärtat av Medelhavet, har en intressant kultur och historia: Förhistoriska megalittempel, romerska kvarlevor, medeltida staden Mdina, huvudstaden Valletta... Längs kustlinjerna reser sig klippformationer med det azurblå havet runtomkring. Kring de fossilbelagda klipporna finns spännande grottor och små undangömda badviker. Kontrasterna av det blå havet, de rödbruna stränderna och kalkstensklipporna har gjort att Maltas är särskilt populärt för snorkling och dykning.

Valletta finns med på Unescos världsarvslista och det är inte svårt att förstå varför. Hela staden känns som ett utomhusmuseum. Besök St John-katedralen, byggd på 1500-talet. Kön ringlar lång till Caravaggios målning i Oratoriet. Trädgården Il Barrakka ta Fuq har en ljuvlig utsikt över den vackra hamnen. Casa Rocca Piccola är ett privat hem som tillhör den maltesiska adelsfamiljen De Piro, numera även öppet för allmänheten.

Hitta hit: Ligger mellan Libyen i söder och Italien i norr.

Visitmalta.com

Foto: Shutterstock

I Singapore finns tempel, moskéer och museer.

12. Singapore

Asiens smältdegel.

Singapore är ett hett resmål som lockar omkring nio miljoner turister från hela världen varje år. Här möts gammalt och nytt; de höga skyskraporna i finansdistriktet och de äldre kvarteren från kolonialtiden. Landet består av en huvudö och 62 mindre öar.

Här finns tempel, moskéer och museer och på Sentosa Island finns allt för naturälskaren, från stränder till akvarium och insektsmuseum.

Shoppingmöjligheter finns det gott om, inte minst billig elektronik. Varuhusen är stora och har allt. Stadens färgstarka shophouses är en viktig del av Singapores historia. Under många år revs butikshusen för att ge plats åt skyskrapor, men numera är shophouseområdena bevarade och ligger kvar mellan de moderna skyskraporna.

I Singapore kan du äta mat från världens alla hörn. Här finns trendiga fastfoodkedjor, lyxrestauranger och pittoreska smårestauranger i Chinatown och Little India.

Lyxhotellet Raffles, byggt i kolonialstil är känt som platsen där drinken Singapore Sling uppfanns i början av 1900-talet. Bege dig till “long bar" på hotellet och drick drinkar i den mysiga miljön.

Hitta hit: Ligger på Malackahalvöns sydspets, skild från Malaysia genom Johoresundet.

Visitsingapore.com

Foto: Shutterstock

Thailands tredje största ö Koh Chang.

13. Koh Chang, Thailand

Djungelliv och vilda apor.

Thailands tredje största ö är ett paradis för den som vill ha en lugn och skön semester. Och ja, man kan faktiskt åka hit även på sommaren, vilket allt fler turister har upptäckt. Regnsäsongen börjar visserligen i maj och håller på till oktober men det är ändå varmt och skönt. Och mellan skurarna torkar allting upp. Men visst, det är en fuktig hetta och man blir svettig. Eftersom det är färre turister här då än under högsäsong sjunker priserna och man slipper trängas.

Den västra sidan har de bästa stränderna. Den populäraste är den två kilometer långa White Sand beach med finkornig sand. Småöarna i söder, Ko Wai, Ko Kham och Ko Maak bjuder på klarblått vatten, mäktiga sandstränder och nästan karibisk känsla.

Stora delar av ön är en nationalpark med tät tropisk regnskog vilket gör att den har ett rikt djurliv. Här samsas bland annat apor, vattensköldpaddor och den lilla Koh Chang-grodan.

Hitta hit: Ligger i provinsen Trat cirka 40 kilometer från Kambodja. Det går både flyg och buss från Bangkok. Sista biten får man åka båt till Dan Kao vilket tar en timme.

Kochangisland.com

Foto: Shutterstock

Aruba är känd för sin vita kust och sitt behagliga klimat.

14. Aruba, Karibien

Västindiens bästa stränder.

Aruba är minst till ytan men har flest turister av ABC-öarna, som de västindiska öarna Aruba, Bonaire och Curaçao kallas. Den lockar med sitt stora utbud av hotell, restauranger, kasinon och shopping. Men framför allt är ön känd för sin vita kust och behagliga klimat.

Vädret på Aruba brukar beskrivas som det närmaste perfekt man kan komma och hit kan man åka året runt. Det ligger utanför det så kallade orkanbältet, har måttlig nederbörd och svalkande vindar.

Eagle Beach har utsetts till en av världens tio vackraste stränder av tidningen USA Today. Lugn, bildskön och lång. Palm Beach är en bred och lång strand med en rad hotell.

Manchebo Beach ligger på en egen liten udde strax före Eagle beach. Det är en bred strand där vissa partier stängs av de perioder då sköldpaddorna går upp och lägger sina ägg.

Nästan 20 procent av ön är nationalpark och hem för en lång rad djurarter och växter. Ett perfekt ställe att tillbringa en hel dag på och njuta av det dramatiska landskapet.

Hitta hit: Ligger strax norr om Venezuelas kust.

Visitaruba.com

Foto: Shutterstock

Quokka (eller kortsvansvallaby), ett pungdjur som är helt orädd för människor.

15. Rottnest Island, Australien

Söta små quokkas.

Den ligger på andra sidan jordklotet, men turister vallfärdar ändå till den lilla ön Rottnest Island utanför västra Australiens kust. En av orsakerna heter quokka (eller kortsvansvallaby), ett pungdjur i familjen kängurudjur. När de första holländska upptäcktsresande kom till ön på 1600-talet trodde de att de små djuren var råttor. Därför döpte de ön till Rottnest, som betyder “råttbo". I dag lever över 10 000 quokkas på ön och de har blivit ett stort dragplåster - alla turister vill ta en selfie med en quokka. Djuren är helt orädda för människor och anses vara världens gladaste djur. De riskerar heller inte att bli överkörda då biltrafik är förbjudet. För att ta sig till någon av de många prisbelönta stränderna måste man därför ta badbuss eller cykla.

Om man besöker ön i april har man god chans att se några av de cirka 35 000 knölvalar som simmar norrut från Antarktis till Indiska Oceanen för att föda sina ungar. Mellan augusti och november återvänder de med ungarna och cirklar runt ön innan de simmar tillbaka till Antarktis.

Hitta hit: Ligger utanför Perths hamnstad Fremantle på den australiska västkusten. Tar 25 minuter med färja från fastlandet.

Rottnestisland.com, instagram.com/ nstaquokka

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande