15 bästa resmålen på höstlovet

Höstlovet närmar sig och det är hög tid att hitta en resa.

Satsa på en resa till sol och värme och utan för stor tidsskillnad.

Vi listar de 15 bästa resmålen på lovet.

Boka höstlovsresan nu! Foto: Istock

1. Billiga resor på höstlovet

Det är hög tid att boka resan till höstlovet. Charterbolagen meddelar att mycket är sålt, men än är det inte för sent.

Fritidsresor sätter in extra flyg från sex svenska flygplatser och Solresor är redo att använda plan från Danmark om det behövs.

Höstlovet vecka 44 är årets mest bokade resvecka. Hela Sverige har skollov samtidigt och det infaller precis i skarven mellan sommar- och vintersäsong. I månadsskiftet oktober–november är det skönt att besöka både sommar- och vinterdestinationer, som östra Medelhavet, Kanarieöarna och delar av Afrika och Asien. Men räkna med större risk för regn vid Medelhavet.

Fritidsresor satsar extra just på Medelhavet i år och sätter in följande extraflyg på höstlovet:

* Från Stockholm till Cypern, Rhodos, Kreta och Antalya.

* Från Göteborg till Cypern och Kreta.

* Från Umeå till Rhodos.

* Från Luleå till Cypern, Rhodos och Antalya.

* Från Norrköping till Cypern.

* Från Sundsvall till Cypern.

Solresor har sålt hälften av resorna som går den första helgen på lovet och har inte planerat några extraflyg än så länge, men det kanske kommer:

– Just nu har vi satt in alla flyg vi har, men om vi börjar att se att det tar slut har vi lite möjligheter at ta in flera flyg från Danmark, som har lov två veckor tidigare, säger Solresors vd Christian Nissen.

Ving har sålt två tredjedelar av sina höslovsresor och planerar inga extraflyg på lovet. Det gör inte heller Apollo som framför allt har resor kvar till sommarresmål som Kreta och Rhodos.

Charterbolagen tänjer gärna på sommarsäsongen och låter det sista flyget till exempelvis Rhodos eller Turkiet gå just på höstlovet. Men tänk på att kolla reguljärflygsalternativen också. Höstlovet är alltid dyrare än veckorna före och efter men om man flyger reguljärt kan man få ned prisskillnaden. Det är framför allt flyget, inte hotellen som blir dyrare när tusentals svenskar vill resa samtidigt.

 

Tips för din höstlovsresa:

1. Boka så tidigt som möjligt. Nästa års höstlovsresa bör bokas senast till våren. 

2. Är det slutsålt hos charterbolagen finns ändå nästan alltid möjlighet att resa reguljärt, men då ofta med flygbyte.

3. Var flexibel med dagar. Försök resa på vardagar i stället för helger.

4. Undvik att flyga med byte med lågprisbolag som Ryanair. Du köper två enkelbiljetter och blir det första planet försenat missar du det andra.

 

Bläddra vidare i artikeln för höstlovets 15 bästa destinationer!

 

 

Playa de Amadores på Gran Canaria. Foto: Istock

2. Gran Canaria

Hösten är en bra tid att resa till Kanarieöarna. Det är fortfarande sommarvarmt, men har ännu inte börjat regna. Temperaturen i havet ligger kvar över 20 grader. Inte konstigt alltså att Gran Canaria hör till de allra vanligaste resmålen under höstlovet. Hit går många resor så det finns nästan alltid något kvar. 

På Gran Canarias södra sida ligger familjehotell med barnklubbar för de små. I Maspalomas och Taurito kan man kasta sig i vattenrutschar i äventyrsbaden. Reser man med tonåringar är det kanske roligare att bo i Las Palmas där det finns mer nöjen och shopping. Oavsett boplats är det värt att hyra bil en dag och resa upp i bergen eller runt hela ön. Varför inte vandra en dag runt Cruz de la Tejeda mitt på ön eller göra som Las Palmas-borna och åka till fiskebyn Puerto de las Nieves för en söndagslunch?

Utbudet på resor till Gran Canaria är gigantiskt så resorna tar nog inte slut, särskilt inte om man inte måste åka ut och hem på helgen.

Hit åker: Airtours, Apollo, Detur, Fritidsresor, Solresor och Ving har charter. Norwegian, Ryanair och SAS flyger nonstop från Stockholm. 

Väder i oktober:

Temperatur: 25 grader.

Soltimmar/dag: 7.

Regn: 16 mm.

 

Puerto de la Cruz på Teneriffa. Foto: Istock

3. Teneriffa

Teneriffa är många barnfamiljers favoritö bland Kanarieöarna, massor av flyg går hit. Här finns mycket att göra för barnen om det inte räcker med bad i hav och pool. Det Thailandsinspirerade äventyrsbadet Siam park i Las Americas är en given hit för alla vattendjur. 

En annan dag kan man hyra en bil och åka till djurparken Loro Parque i Puerto de la Cruz, om man inte valt att bo i denna lite mindre semesterort på Teneriffas norra sida förstås. Där är det lite lugnare än i stora semestermaskinerna Las Americas och Los Cristianos men vågorna är vildare i norr så räkna med bad i de vackra poolerna i Lago Martiánez snarare än i havet.

Äldre barn tycker nog att det är spännande att bestiga Spaniens högsta berg, vulkanen Teide 3 718 meter över havet, särskilt som man gör det med hjälp av en linbana och inte behöver gå.

Hit åker: Apollo, Fritidsresor, Solresor och Ving har charter. Norwegian flyger nonstop från Stockholm. Ryanairs första flyg för vintersäsongen går på torsdag 3 november.

Väder i oktober:

Temperatur: 24 grader.

Soltimmar/dag: 7.

Regn: 41 mm.

 

Fuerteventura har minst regnrisk. Foto: Istock

4. Fuerteventura

Minst regnrisk bland Kanarieöarna är det på Fuerteventura som ligger närmast Sahara och till stor del består av halvöken. Här finns Kanarieöarnas längsta stränder, i Jandía i söder och Corralejo i norr. Tack vare den stora träningsresorten Playitas lockar Fuerteventura träningsintresserade på både amatör- och elitnivå. Delar av den svenska truppen tränade där inför OS i Rio.

Även om man inte bor på Playitas finns chans att röra på sig, till exempel att cykla på öns omfattande cykelleder eller vind- och vågsurfa. I Corralejo finns flera surfskolor. Den som redan är en van surfare väljer kanske hellre Playa del Castillo söder om El Cotillo. Där går vågorna riktigt höga. El Cotillo är värt ett besök även för den som inte surfar, men då badar man kanske hellre i de små lagunerna mellan lavastenar i Los Lagos norr om byn.

Det saknas hotell med barnklubbar med svensk personal på Fuerteventura så här får man umgås hela familjen. Corralejo har ett mindre äventyrsbad.

Hit åker: Apollo, Fritidsresor, Solresor och Ving har charter. Reguljärflyg med flygbyte exempelvis med Norwegian eller Air Berlin.

Väder i oktober:

Temperatur: 25 grader.

Soltimmar/dag: 7.

Regn: 6 mm.

 

5. Lanzarote

Liksom Fuerteventura ligger Lanzarote nära Sahara och har mycket lite regn. Och liksom den större ön i söder har även Lanzarote rykte om sig att vara en ö för den som vill röra på sig. Ännu mer så sedan Fritidsresor lanserade resor till träningsanläggningen Club La Santa. 

La Santa ligger i ett isolerat läge på norra Lanzarote och passar dem som vill satsa helhjärtat på träning under sin semestervecka. Fritidsresor har inga resor kvar till La Santa under höstlovet, men det går att boka hotellet själv och flygbiljett separat.

Den som hellre tar det lugnt på semestern kan njuta av de bitvis öde stränderna Playas Papagallos i söder eller kanske ta en tur till den aktiva vulkanen Timanfaya. Här fascineras barn i alla åldrar av buskar som fattar eld när guiderna kastar ner dem i rykande hål i marken.

Kanske mer intressant för de vuxna, men passa gärna på att besöka någon av Lanzarotes store konstnär Manriques anläggningar, till exempel Jaméos del Agua eller Jardín de Cactus.

Hit åker: Apollo, Fritidsresor och Solresor har charter. Reguljärflyg med byte med exempelvis Norwegian eller Air Berlin.

Väder i oktober:

Temperatur: 25 grader.

Soltimmar/dag: 7.

Regn: 7 mm.

 

Boavista på Kap Verde. Foto: Elisabet Axås

6. Kap Verde

Sal och Boavista är de två kapverdiska öar som svenska charterresor går till. Båda är torra med en natur som mest består av grus och dammiga buskar. Så blir det när det knappt regnar något på hela året. Men årets regnigaste månad är september, vilket gör att chansen till grönska ändå är lite större i oktober.

Men det är inte för naturen man åker till Kap Verde, det är för stränderna. De är milslånga, fortfarande till stora delar helt oexploaterade. Det kan blåsa en del så öarna är populära bland surfare.

Kap Verde håller på att utvecklas till ett stort semesterresmål, vilket märks särskilt utanför Santa Maria på södra Sal där nya stadsdelar bestående av hotell växer fram.

Öarna påminner mycket om Fuerteventura men med högre temperatur i både luft och vatten. Räkna med 25–27 grader i havet.

Fritidsresor har hotell med Bamseklubb på både Sal och Boavista, men missa inte chansen att också uppleva lite afrikansk kultur på ett enkelt och lättillgängligt vis.

Hit åker: Fritidsresor och Ving har charter. Reguljärflyg med flygbyte i Lissabon med TAP.

Väder i oktober: 

Temperatur: 29 grader.

Soltimmar/dag: 8.

Regn: 12 mm.

 

Mauritius har bra väder på hösten. Foto: Istock

7. Mauritius

Oktober är den regnfattigaste månaden på denna sympatiska ö i Indiska Oceanen. De regnigaste månaderna är december till april, så passa på att åka på hösten. De enda som flyger direkt är Fritidsresor, men deras Dreamliner börjar inte gå förrän i december, så det får bli reguljärflyg på höstlovet.

Mauritius omges av ett trettio mil långt rev, som lugnar ner havet innan de når stränderna och erbjuder stora chanser att se fisk på snorklingsturer. I området runt Black River kan man också åka ut med båt och se delfiner.

Mauritius är ett eget land, vilket betyder att man också kan uppleva det lokala livet ur alla aspekter. Huvudstaden Port Louis är kanske inte den mest pittoreska men har en livlig marknad. Vill man uppleva natur tar man en tur till naturreservatet Vallée de Ferney eller kanske till Chamarel där det finns en höghöjdsbana med zipline.

Hit åker: Apollo och Ving har paketresor. Fritidsresors säsong börjar först i december. Reguljärflyg med flygbyte med bland andra Air France och Air Mauritius.

Väder i oktober: 

Temperatur: 25 grader.

Soltimmar/dag: 7.

Regn: 50 mm. 

 

Lindos på Rhodos. Foto: Istock

8. Rhodos

Sommaren dröjer sig kvar lite längre i östra Medelhavet så här finns fortfarande chans till både sol och värme. Vattnet i havet brukar ligga på cirka 22 grader i oktober. Men risken för regn ökar varje vecka så man kan också ha otur.

Några charterbolag avslutar sin sommarsäsong på Rhodos före höstlovet. Men Apollo kör fortfarande och Fritidsresor sätter in extra avgångar. Båda har skandinavisktalande barnklubbar. Reser man med äldre barn är det kanske roligare i Rhodos stad där det händer mer.

I slutet av oktober är säsongen nästan slut vilket innebär att man kan få rejäl rabatt på hotellrummet om man inte köper en charterresa.

Rhodos har flera kända stränder som Tsambika, Lindos, Fourni och Prasonissi. En del ligger lite avsides så hyr en bil. Är havet inte badvänligt finns äventyrsbad i Faliraki.

Hit åker: Airtours, Apollo, Fritidsresor och Nazar har sina sista avresor på höstlovet. Solresor och Ving avslutar sina säsonger tidigare.

Väder i oktober: 

Temperatur: 24 grader.

Soltimmar/dag: 8.

Regn: 68 mm.

 

Knossos på Kreta. Foto: Istock

9. Kreta

Trots att klimatet statistiskt inte är bättre på Kreta än på Rhodos i oktober flyger fler direkt på höstlovet. Kanske beror det på att Kreta är en större ö med fler åretruntboende, vilket i sin tur innebär att ön inte stänger på samma sätt som mindre öar när sommaren är slut.

Precis som på Rhodos kan man även här hitta riktigt billiga hotell så här i slutet av säsongen.

Chania och stränderna västerut är populärast men kolla också in Rethymnon där stranden når nästan in till stan. Apollo och Fritidsresor har barnklubbar. 

Det finns ett äventyrsbad i Limnoupolis, men missa inte att också ge barnen en spännande historielektion i Knossos. I det nästan 4 000 år gamla palatset vimlar det av spännande gångar och rum.

Hyr bil och utforska den inte så utbyggda södra delen av ön. Här finns flera fina stränder och badorter där det inte lär vara mycket folk så här års.

Hit åker: Airtours, Apollo och Fritidsresor har sina sista avgångar. Solresor och Ving har slutat för säsongen. Nonstopflyg med Norwegian och Ryanair. Flyg med byte med bland andra Aegean.

Väder i oktober: 

Temperatur: 23 grader.

Soltimmar/dag: 6.

Regn: 79 mm.

 

Stora och små barn trivs i Ayia Napa. Foto: Istock

10. Cypern

Cypern ligger långt söderut i Medelhavet och har bra chans till sol ända in i november. Havet är också lite varmare, upp till 25 grader. Inte konstigt att säsongen är lång och en del svenskar övervintrar där. I höst har några bolag förlängt sina säsonger och har resor även på höstlovet. 

Aiya Napa med långa stränder och utvecklat nöjesliv är populärast. Där trivs nog både små och stora barn. Flyger man med Ryanair hamnar man i stället i Pafos. Där kan man upptäcka de storslagna Troodosbergen, beundra golvmosaiken i Dionysos hus eller bada vid Afrodites klippa. Stränderna på västra Cypern är inte så fina och lättillgängliga som på södra sidan så om man har små barn med besöker man kanske Aphrodite Water Park.

Hit åker: Airtours, Apollo, Fritidsresor och Ving har charter. Norwegian flyger nonstop. Många möjligheter att flyga med byte i Europa, till exempel med Aegean eller Jat Airways.

Väder i oktober: 

Temperatur: 27 grader.

Soltimmar/dag: 8.

Regn: 29 mm.

 

Egypten lockar dykare och snorklare. Foto: Istock

11. Egypten

Många har räknat bort Egypten som resmål efter de senaste årens återkommande oroligheter. Dessa har dock inte drabbat turistorterna nämnvärt. UD varnar inte för resor till området runt Hurghada, som anses vara säkert. Även resor till Kairo och Nildalen och vägarna dit från turistorterna vid kusten är okej enligt UD. 

Charterbolagen har skurit ner på antalet resor rejält jämfört med tiden före den arabiska våren, men de resor som finns kvar håller låga priser tack vare låg efterfrågan.

Klimatmässigt är oktober en bra tid vid Röda havet. Vattentemperaturen ligger runt 24 grader. 

Hotellen är ofta stora allinclusivekomplex, inte sällan med äventyrsbad för barnen. Korallreven lockar dykare och snorklare. Utflykter till pyramiderna i Giza i Kairos utkant och Karnakdalen i Luxor går tidigt på morgnarna i busskonvoj genom öknen.

Hit åker: Apollo, Fritidsresor, Ving har charter. Reguljärflyg med flygbyte med exempelvis Turkish Airlines eller Pegasus.

Väder i oktober: 

Temperatur: 30 grader.

Soltimmar/dag: 10.

Regn: 0 mm.

 

Marrakech är ett spännande resmål. Foto: Istock

12. Marocko

Det finns inte många charterresor till Marocko längre. Fritidsresor kör, men startar inte förrän efter höstlovet. Ving har resor med reguljärflyg. Norwegian flyger, men inte direkt från Stockholm förrän senare. Res snarast eftersom temperaturen sjunker både i luft och vatten. I oktober är det cirka 19 grader i havet, sedan blir det kallare.

Marrakech är ett mer spännande resmål än det gamla charterresmålet Agadir, både för gammal och ung. Där kan man irra runt i gränderna, pruta och dricka te. Bo på något av de många vackra riadhotellen. Marrakech är inte ett resmål för de allra minsta, men har en känsla av äventyr à la Tintin eller Indiana Jones som kan trigga fantasin hos lite äldre barn och tonåringar. 

Men stränder finns inte i Marrakech, ta en buss till Essaouira, ännu en gammal muromgärdad stad som till skillnad mot Marrakech ligger vid havet.

Hit åker: Ving har paketresor med reguljärflyg. Reguljärflyg med flygbyte med bland andra Norwegian och KLM.

Väder i oktober: 

Temperatur: 27 grader.

Soltimmar/dag: 8.

Regn: 22 mm.

 

Vita stränder på Zanzibar. Foto: Istock

13. Zanzibar

Zanzibar gör sig allra bäst som ett komplement till safari i Serengeti, Ngorongoro och de andra naturreservaten på Tanzanias fastland. Men det är svårt att hinna med på höstlovet och dessutom ser man fler djur lite senare, i december till mars, så låt höstlovsresan inskränka sig till Zanzibar.

Där råder ingen brist på palmkantade stränder med vit sand. De på östkusten är mycket långgrunda vilket innebär att de är svåra att bada vid under ebb när vattnet drar sig tillbaka hundratals meter. Nungwi och Kendwa längst i norr är däremot badbara hela dagarna. Havsvattnet håller cirka 26 grader i oktober.

Missa inte att besöka magiska Zanzibar stad med sin marknad och smala gränder för att få uppleva lite mer av Afrika. Det är lätt att åka på en dagsutflykt, men det finns också några små snyggt designade hotell inne i gränderna.

Det kan regna en del i oktober, men regnperioden börjar normalt inte på allvar förrän i november.

Hit åker: Ving har paketresor. Reguljärflyg med mellanlandning med bland andra Air France och Kenya Airways.

Väder i oktober: 

Temperatur: 31.

Soltimmar/dag: 8.

Regn: 96 mm.

 

Gambia har ett rikt djurliv. Foto: Istock

14. Gambia

Detta lilla land, inkilat längs Gambiafloden med Senegal på alla sidor utom vid kusten i väster, är ett nästan bortglömt resmål. Men Ving var där redan på 1960-talet och stannar troget kvar. 

I oktober avslutas regnperioden, vilket betyder att det normalt regnar mer i början av månaden än under höstlovet. Havet är varmt, runt 27 grader, och stränderna är både breda och långa. När man tröttnat på att bada tar man en tur längs Gambiafloden med rikt fågel- och annat djurliv. I Kiangs nationalpark finns leopard och över 300 fågelarter. Huvudstaden Banjul och flera byar längs floden erbjuder möjligheten att uppleva det lokala livet i Afrika.

Hit åker: Ving har charter. Reguljärflyg med flygbyte med Royal Air Maroc eller Iberia.

Väder i oktober: 

Temperatur: 32 grader.

Soltimmar/dag: 8.

Regn: 87 mm.

 

Antalya är billigt – men avskräcker många. Foto: Istock

15. Antalya, Turkiet

Oroligheter och politiska problem gör att resenärer undviker Turkiet i år. Det innebär att antalet resor är färre än vanligt, men också att de är ovanligt billiga. Flera bolag rear sina resor till Turkiet.

Flera charterbolag kör sin sista vecka till Antalya just på höstlovet, sedan är säsongen slut. De stora bolagen har resor till kusten runt Antalya och flera har barnklubbar. Fritidsresors ligger utanför Alanya, Vings i Side. Tonåringar uppskattar säkert ett besök med shopping i Antalya och kanske lite skönt häng i de flytande serveringarna på floden Dim Cayi. Det finns flera hotell med träningsmöjligheter och i Belek är klimatet behagligt för ett par rundor på de många golfbanorna.

Medelhavet är fortfarande badbart (räkna med cirka 22 grader) och dagstemperaturen på cirka 26 grader är behagligare än de över 30 som det brukar vara i juli–augusti. Men det är risk för regn.

Håll dock koll på nyheterna. Det har varit flera terrorattentat i Turkiet i år.

Hit åker: Airtours, Detur, Fritidsresor, Nazar, Turkietresor och Ving har charter. Apollo och Solresor har slutat med sina resor för säsongen.

Väder i oktober: 

Temperatur: 26 grader.

Soltimmar/dag: 8.

Regn: 73 mm.

 

Goa i Indien. Foto: Istock

16. Goa, Indien

Indiska Goas kustremsa består av flera städer, byar och stränder med olika karaktär. Calangute och Candolim i norr är populära bland charterturister. Södra Goa är mindre exploaterat med mer orörda stränder. På stränderna finns allt från boende i enkla bungalower för 20 kronor natten till femstjärniga lyxresorter för 2 000. 

Vad man än väljer hamnar man mitt i Indien med ett myller av folk, kor på stranden, kryddoftande serveringar och färgstarka tempel. Européernas inflytande märks också, från portugisiska kyrkor i världsarvet gamla Goa till hippiemarknaden i Anjuna.

Det regnar en del i oktober, men det är värre i september och vid höstlovet bör det värsta vara över. Regnet kommer ofta som ett ösregn och så är resten av dagen solig. Med 28 grader i havsvattnet vågar även badkrukan doppa sig. Indien ligger fyra timmar före Sverige, lite mer än de andra resmålen i listan, men ändå hanterbart även på en kort resa på bara en vecka.

Hit åker: Apollo och Ving har paketresor. Reguljärflyg med byte med bland andra Lufthansa och Air India.

Väder i oktober: 

Temperatur: 32.

Soltimmar/dag: 8.

Regn: 126 mm. 

Aktuellt just nu