Boende i 14 olika länder har svarat på hur turisterna retar dem mest.
1 av 3: Boende i 14 olika länder har svarat på hur turisterna retar dem mest. Foto: Shutterstock
Selfiesticks kan vara störande bland mycket folk.
2 av 3: Selfiesticks kan vara störande bland mycket folk. Foto: Shutterstock
Folk över hela klotet retar sig på okänsliga och dåligt informerade främlingar på besök i deras land.
3 av 3: Folk över hela klotet retar sig på okänsliga och dåligt informerade främlingar på besök i deras land. Foto: Shutterstock

14 turistbeteenden som retar lokalborna till vansinne

Det är lätt att reta sig på folk.

Inte minst turister.

Ställ frågan "vad är det mest irriterande turister gör när de besöker ditt hemland?" och de ilskna svaren står som spön i backen. 

Här svarar boende i 14 olika länder på hur turisterna retar dem mest. 

På populära frågesajten Quora restes spörsmålet:

"Vad är det mest irriterande turister gör när de besöker ditt hemland?"

Svaren lät inte vänta på sig.

Det visade sig att folk över hela klotet retar sig på okänsliga och dåligt informerade främlingar på besök i deras land.

Här avslöjar personer från 14 olika länder vad som retar dem mest av turisternas beteenden (sammanställningen är gjord av thisisinsider.com): 

1. Danmark: Stående i cykelbanan

Andreas Rosendahl Hansen hatar turister som struntar i markeringen som skiljer trottoarer från cykelbanor. 

– Varje sommar svämmar Köpenhamn över av turister som av någon anledning inte orkar lägga ned fem minuter på att studera sin omgivning och upptäcka markeringarna som skiljer stråken för fotgängare och cyklister åt. Med resultat att de  promenerar rakt in på cykelbanorna med sitt stora bagage och ställer sig för att ta foton och så vidare.

– Ännu värre är turisterna som hyr cyklar men som inte vet hur man signalerar.

2. Indien: Yogaturism

Indierna Siddharth Agarwal säger att han avskyr utlänningar som kommer till Indien "för att utöva yoga på de mest idiotiska sätt och som följer falska och obildade guruer i sin jakt på frid".

Han menar att yoga är en oseriös företagsverksamhet i Indien där främlingar som söker inre frid luras av falska pengafixerade lärare som "lär dem att bära etniska indiska kläder, ha sex i fria luften och ta droger för att frigöra sig".

Indiern Siddharth Agarwal gillar inte turister som kommer för att lära sig yoga. Foto: Shutterstock

 3. Italien: Laglöst beteende

Italienaren Gianmarco Prete säger att utlänningar tror att Italien är ett land utan lagar.

– Därför tror turisterna att de kan göra precis vad de vill. Men så är det INTE.

– Nej, du får inte bada i Fontana di Trevi. Du får inte kissa mitt på gatan. Och du får inte klättra på våra historiska statyer.  

Han avskyr också när turisterna beställer amerikaniserade varianter av italiensk mat som pizza med ananas. 

4. Indonesien: Ryggsäckstiggare

Nariswari Khairanisa Nurjaman mår illa när hon ser ryggsäcksresenärer från västvärlden tigga eller sjunga för att få pengar till sitt fortsatta resande.

– Det är illa nog när turister åker på upptäcktsresor till slummen i fattiga länder och fotograferar tiggare och fattiga, men när de slår sig samman med dem för att få mer pengar till sina resor går de ett steg för långt.

5. Tyskland: Selfieplåtning vid Förintelseminnen

Berlinbon Sarah Freytag blir illa till mods när hon ser turister som tar selfies vid koncentrationsläger eller andra monument och platser som minner om andra världskriget och naziregimen. Värst är det, säger hon "när de fotograferade gör lustiga gester, gör V-tecknet eller försöker imitera Hitler". 

6. Norge: Noll respekt för stängsel

Norske Arve Løken påpekar att glaciärer i Norge ofta är omgivna med stängsel och försedda med varningsskyltar av en orsak –  för de helt enkelt är enormt farliga. "De flesta människor fattar att tvära stup och vilda floder är farliga men när naturfenomen i Norge spärras av betyder det att de är farligare än du kan föreställa dig!. Så om du uppskattar livet så håll dig på rätt sida stängslet vid en glaciär!"

LÄS MER: Pinsamma saker som svenskar gör utomlands 

7. Storbritannien: Gaphalsar på tunnelbanan

Simon Millward blir ilsken på turister som pratar högt på tunnelbanan, särskilt i rusningstid.– Fatta att vi inte befinner oss på det här stället för att det är så kul. Vi är trötta. Vi är britter så minst hälften av oss vårdar dessutom en baksmälla.  Och vi britter har aldrig gillat folk som är högljudda - så dämpa er! 

8.Thailand: Tigerselfies

Belle Bunyaporn, som är bosatt i Bangkok avskyr när turister tar bilder tillsammans med "drogade" tigrar.  

– Att använda vilda djur som fotorekvisita för att nå uppskattning i sociala medier är djupt beklagligt hur oskyldigt det än kan tyckas, säger hon. 

– Sättet de vilda djuren behandlas på som turistattraktioner är helt barbariskt.

9. Australien: Högertrafikanter

Australienbom Elle Lucia tycker föga överraskande att det inte är kul när turisterna kör som om det rådde högertrafik. 

– I Australien kör vi till VÄNSTER. Turister som är vana hemifrån att köra till höger är livsfarliga här. Inte blir det bättre när de gnäller på oss för att vi kör på "fel" sida.  

10. Indonesien: Motorcykelamatörer

Indonesiska Wirawan Winarto säger att vägarna i Sydost-Asien i grunden är "en sorts vilda Västern", fulla av hål och närmast laglösa. För de boende framstår turister som hopplösa amatörer i det rådande trafikklimatet och som väldigt farliga trafikhinder. 

11. Indien: Slumfotografering 

Angad Singh säger sig inte kunna begripa utlänningars "fascination för fattigdom". 

– Att kliva omkring i slummen med dyra lyxiga kameror är klart störande. Det här är inga djurparker där du kan ta bilder av de inneboende utan att fråga eller bara vandra runt i jakt på nästa perfekta fototillfälle med "fattiga" som bildmotiv. 

– Det här är faktiskt människors hem där de försöker överleva från ena dagen till den andra. 

12. USA: Stirra på Amish-folket

Turister som åker på sightseeingresor till Amishsamhällen och stirrar på de boende där är direkt vidriga, anser amerikanskan Alice Vickerman.

– Amishfolket är emot att  bli fotograferade så om du inte har någons uttryckliga tillstånd så fotograferade dem inte. Och stirra inte heller! 

Amish är en kristen grupp om cirka 300 000 personer i USA och Kanada (främst i delstaten Pennsylvania) som anser att den tekniska utvecklingen gått för lång och i många stycken lever som på 1800-talet. Till exempel används el bara i undantagsfall. 

13. Kroatien:  Livsfarliga fotografer

Nationalparken Plitvice är ett av de populäraste utflyktsmålen i Kroatien. Trots att man gått ut och uppmanat turister att sluta ta "dumma och farliga selfies" fortsätter de att göra det enligt lokalbon Maja Burazin.

– Det är irriterande men framför allt farligt. Flera människor har dött när de tagit selfies på klipporna. Det är inte värt att riskera livet för ett foto.

14. Brasilien: Sightseeing i kåkstäderna

– Turisternas besök i kåkstäderna är något jag tror berör alla brasilianare på djupet och gör dem illamående säger Anna Paula Ferrari.

– Synen av hur Jeepar fyllda med leende turister och deras dyra kameror kör in i kåkstäderna får mig att må illa. De ger sig in i en urban krigszon, tar bilder av livet där och återvänder till lyxhotells terrass för drinkar till ockerpris precis lagom till solnedgången. 

LÄS MER: 10 svenska fenomen som fascinerar turister

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande