lerkaka kvarnar, ölands bäst bevarade kvarnar. en kvarn är alltid öppen så att man kan gå in och titta.   publicerad text:
lerkaka kvarnar, ölands bäst bevarade kvarnar. en kvarn är alltid öppen så att man kan gå in och titta. publicerad text: Foto: Johanna Lundholm

14 tips till härliga semesterön Öland

Öland är ett av Sveriges mest populära semestermål. Även under turistsäsongen går det att hitta både stränder och grön­områden där du kan vandra i timmar utan att stöta på en människa. Här är Martin Svenssons tips till Sveriges näst största ö. Från Böda sand till Stora alvaret, Solliden och Halltorp naturreservat.

Böda sand är den självklara platsen för sol och bad Foto: Sevda Svensson

1. Böda sand

Det finns mycket att upptäcka på Öland. Kanske är det därför som så många turister återvänder till ön år efter år. För egen del älskar jag, bland mycket annat, det vackra och varierade landskapet.

För även om stora delar av Öland består av karg alvarmark, hittar man samtidigt här det största sammanhängande lövskogsområdet i norra Europa. Strandängarna längs östra sidan och barrträd-skogarna som dominerar norra delen av ön skiljer sig i allt väsentligt också åt – och ett par av stränderna kan mäta sig med vilken medelhavsbadort som helst. Öland kan dessutom stoltsera med en rad prisbelönta restauranger, konsthallar, historiska minnesmärken och mysiga gårdsbutiker.
Under sommarkvällarna har man möjlighet att se några av landets största artister, eftersom de flesta konsertpaket anländer till Borgholms slottsruin, och den 14 juli kan den som vill vara med och fira kronprinsessan Victoria på Victoriadagen.
Öland är kort sagt ett pärlband av upplevelser och sevärdheter. Här är platserna du inte får missa.


1. BÖDA SAND

Eftersom jag älskar havet och ofta tycker att Östersjön mest påminner om en svensk insjö är Böda sand den självklara platsen för sol och bad.

Den nästan två mil långa pudervita sandstranden har nämligen mer gemensamt med Mallorca än en småländsk badplats. Nedanför och runtomkring campingen är det så mycket folk att jag brukar ha svårt att urskilja mina egna barn bland andras. Men tar man bara en kortare promenad söderut hittar man snart en plats för sig själv vid det vanligtvis kristallklara vattnet.

Bödasandsallén, Byxelkrok.
Vågorna är ofta höga som på Västkusten och Kalmarsundsvattnet är frisk och härligt Foto: Sevda Svensson

2. Ölandsbron – bad vid brofästet

Ett annat trevligt ställe att svalka sig på om man är på Öland är vid någon av de små rangliga båtbryggorna någon kilometer från Ölandsbron och brofästet. Vågorna är ofta höga som på Västkusten och Kalmarsundsvattnet är frisk och härligt.

Parkera bilen utanför Paradisverkstaden och promenera sedan i riktning mot Färjestaden. Nästan ingen badar eller solar här. Platsen är därför helt perfekt för en mamma eller pappa med egentid, eller för det folkskygga kärleksparet.

Färjestaden.


Sollidens slott byggdes som en sommarbostad Foto: Jocke Berglund

3. Solliden

Sollidens slott byggdes 1903-1906, som en sommarbostad åt den tidens blivande drottning, drottning Victoria. Efter att Gustav V avlidit 1950 fick vår nuvarande kung ärva slottet, som under sommarmånaderna kommit att bli en verklig turistattraktion.

Främst tack vare slottsträdgården, anlagd av drottning Victoria. Här finns bland mycket annat en pergola. Strax intill ligger den italienska renässansträdgården med en mängd olika blommor och e vacker bronsskulptur. Här finns också en engelsk park med sydeuropeiska trädarter.
Sollidens slottspark är öppen frö allmänheten 15 maj till 15 september, klockan 11-18, och under Ölands skördefest. Om man besöker Solliden bör man heller inte missa att besöka någon av de trevliga serveringarna, Kaffetorpet eller Crêperiet.
www.sollidensslott.se


Trevliga Hotell Borgholm. Foto: Sevda Svensson

4. Hotell Borgholm

När jag i tjugoårsåldern var artist och spelade på Sol, vind och vattenfestivalen på Öland, brukade vi (band och artister) samlas på Hotell Borgholm på natten för att jamma och festa.

I dag finns inte festivalen kvar och en efterfest i hotellets matsal skulle nog knappast låta sig göras. Däremot är det alltid lika trevligt att komma hit, inte minst för att smaka Karin Franssons vällagade mat, eller för en övernattning i den äldre delen av byggnaden, med anor från 1800-talet.

Trädgårdsgatan 15-19, Borgholm.


Fantastiskt fina grejer på Paradisverkstaden Foto: Sevda Svensson

5. Paradisverkstaden

På vägen till Färjestaden ligger den här vita byggnaden som bara tycks bli större för varje gång jag kommer hit. Verksamheten expanderar hela tiden. Egentligen är jag inte speciellt intresserad av keramik. Men på Paradisverkstaden hittar man så fantastiskt fina grejer att jag inte kan låta bli att både titta och handla.

Dessutom finns här ett trevligt kafé och en underbar trädgård att dricka kaffe i - medan barnen är i verkstaden och kollar in själva tillverkningen av den fina keramiken.

Paradisvägen 2, Snäckstrand.


Långe Jan är Sveriges högsta fyr Foto: Christian Örnberg

6. Långe Jan

Långe Jan är med sina 41,6 meter Sveriges högsta fyr. Det officiella namnet är dock Ölands södra udde, men lokalbefolkningen använder Långe Jan som namn.

Detta efter det medeltida kapellet S:t Johannis (Jan), som låg vid Ölands södra udde. Efter reformationen revs kapellet och stenen användes som byggmaterial till fyren, som tändes för första gången i november 1785.
Då var fyren något kortare, 36 meter och hade 197 trappsteg. Fyren elektrificerades 1948 och är i dag helt automatisk.
Under vår, sommar och höst är Långe Jan öppen dagtid. Ett besök kostar 30 kronor för vuxna och 10 kronor för barn.
Intill fyren hittar man också en trevlig restaurang och Ottenby fågelstation.


Borgholms handelsträdgård Foto: Sevda Svensson

7. Handelsträdgård

På vårt lantställe brukar jag odla både ­rotfrukter och grönsaker. Tyvärr är vi där så oregelbundet, att jag under de senaste åren inte har haft möjlighet att vare sig vattna eller ta hand om mitt land särskilt bra. Därför är det skönt att på sommaren kunna åka till Borgholms handelsträdgård och köpa färskpotatis, rödbetor och ­solvarma grönsaker.

Har man, som jag, lantställe i närheten och behöver köpa fruktträd, rosenbuskar, eller är särskilt ­förtjust i obesprutade grönsaker är det här stället ett måste.

Malmborgsgatan 1, Borgholm.


Halltorp naturreservat ligger intill Ekerums camping Foto: Sevda Svensson

8. Halltorp naturreservat

Om jag har gott om tid tar jag gärna en långpromenad i det Halltorp naturreservat, som ligger intill Ekerums camping på ­mellersta Öland.

Att gå här i den täta grönskan och bland de mycket gamla ekarna är en ren vitamininjektion för själen. Området känns som hämtat ur sagornas värld. Det händer att jag tar med mig en termos med kaffe och slår mig ner på en stubbe och bara låter blicken fastna på växter jag aldrig har sett förut och inte kan namnen på, och det händer att jag blir sittande så i timmar.

Väg 136 mot Borgholm. Efter cirka

18 kilometer, sväng vänster vid skylten

Ekerums Camping & Stugor.


Stenugnsbakat bröd på Seasalt bakery. Foto: Sevda Svensson

9. Seasalt kitchen, Färjestaden

I Färjestaden hittar man de två relativt nyöppnade ställena, Seasalt kitchen och Seasalt bakery. På det sistnämnda brukar jag handla stenugnsbakat bröd, som är gjort på surdeg och Ölandsvete och i restaurangen äter jag gärna söndagslunch.

Min favorit är Seasalts hamburgare, som smakar ljuvligt med en kall öl i solen på uteserveringen. Seasalt driver förutom bageri och restaurang också en trevlig inredningsbutik, belägen bara ett stenkast därifrån.

Södra hamnplan 5, Färjestaden.


Evas Kroppkakor får du inte missa på Öland Foto: Sevda Svensson

10. Evas Kroppkakor

Min mormor, som var född och uppvuxen några mil från Öland, gjorde världens godaste kroppkakor. Evas kroppkakor är nästan lika goda.

Detta tycks vara en uppfattning jag delar med många öbor, som gissningsvis också har haft småländska kroppkaksbakande mormödrar. Under sommaren säljs det, i den lilla kroppkaksboden, upp emot 3 000 handgjorda "take away-kroppkakor" per dag. Mittemot boden ligger Evas och hennes man Bosses gårdsbutik. Här hittar man, bland mycket annat, rökta flundror och öländsk ost.

Hagslättsvägen 14, Köpingsvik.


Efter en våldsam brand 1806 finns bara en ruin kvar. Foto: Christian Örnberg

11. Borgholms slottsruin

Borgholms slott byggdes vid mitten av 1600-talet åt Karl X Gustav. Då var det ett enastående barockpalats. Men efter en våldsam brand 1806 finns bara en ruin kvar.

Under de dryga 200 år som slottet var beboeligt var det fullt av liv och rörelse här. Dock var Karl X Gustav den enda svenska kung som bodde på slottet under en sammanhängande tid. I dag ansvarar Borgholms kommun för verksamheten på slottet, som blivit ett turistmål och en möjlighet att ta del av över 900 år av nordisk och europeisk historia. Slottet är öppet dagligen under april-september och erbjuder utställningar och guidade visningar, men också en hel del verksamhter för barn, som riddarskola och slottsverkstad.
www.borgholmsslott.se


Eksgården är en favorit Foto: Sevda Svensson

12. Eksgården

På Eksgården, som ligger i Gårdby och drivs av Per-Olof och Björn, finns en av mina öländska favoritrestauranger. Både kött- och-fiskrätterna är helt sublima och de flesta av råvarorna kommer från närliggande gårdar.

Vill man ta en helkväll går det utmärkt att övernatta i något av de tjugofem trevligt inredda rummen. När jag och min familj är på Öland kan det också hända att vi svänger av från väg 136, bara för att ta en fika på den trevliga och vindstilla innergården.

Andra avtagsvägen efter Ölandsbron

mot Ottenby. Kör cirka två kilometer

och sväng sedan vänster mot Gårdby.


Vida konsthall är ljus och mycket speciell Foto: Sevda Svensson

13. Vida konsthall

När jag var här senast hade Vida konsthall en utställning med en av mina svenska nu levande favoritkonstnärer, Madeleine Pyk. Det var målningar från 70-talet fram till i dag.

Men även då jag har varit här utan att ha haft en aning om vem konstnären är har jag alltid haft stor behållning av att ta en runda i den här ljusa och mycket speciella konsthallen. Bor man på närliggande och utmärkta Halltorps gästgiveri är inträdet dessutom gratis.

Längs länsväg 136. 9 kilometer

söder om Borgholm.


Stora alvaret ligger på södra Öland Foto: Thomas Engström

14. Stora alvaret

Stora alvaret ligger på södra Öland och utgörs av ett 37 kilometer långt och 15 kilometer brett område med alvarmark. Området som upptar en fjärdedel av öns yta, har en unik fauna bestående av en mängd olika arter av insekter och ryggradslösa djur. Också floran innehåller en mängd arter som är unika för Stora alvaret, vilket till viss del används som betesmarker.

Hela Stora alvaret ingår i Natura 2000, ett nätverk av skyddade områden i EU. Ett stort antal områden är skyddade som naturvårdsområden och Gösslunda som naturreservat. Tillsammans med södra Ölands odlingslandskap har Stora alvaret dessutom utsetts till världsarv av FN-organet UNESCO.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande