Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

14 tips till härliga semesterön Öland

Öland är ett av Sveriges mest populära semestermål. Även under turistsäsongen går det att hitta både stränder och grön­områden där du kan vandra i timmar utan att stöta på en människa. Här är Martin Svenssons tips till Sveriges näst största ö. Från Böda sand till Stora alvaret, Solliden och Halltorp naturreservat.

Böda sand är den självklara platsen för sol och bad

Foto: Sevda Svensson

1 av 14

1. Böda sand

Det finns mycket att upptäcka på Öland. Kanske är det därför som så många turister återvänder till ön år efter år. För egen del älskar jag, bland mycket annat, det vackra och varierade landskapet.

För även om stora delar av Öland består av karg alvarmark, hittar man samtidigt här det största sammanhängande lövskogsområdet i norra Europa. Strandängarna längs östra sidan och barrträd-skogarna som dominerar norra delen av ön skiljer sig i allt väsentligt också åt – och ett par av stränderna kan mäta sig med vilken medelhavsbadort som helst. Öland kan dessutom stoltsera med en rad prisbelönta restauranger, konsthallar, historiska minnesmärken och mysiga gårdsbutiker.
Under sommarkvällarna har man möjlighet att se några av landets största artister, eftersom de flesta konsertpaket anländer till Borgholms slottsruin, och den 14 juli kan den som vill vara med och fira kronprinsessan Victoria på Victoriadagen.
Öland är kort sagt ett pärlband av upplevelser och sevärdheter. Här är platserna du inte får missa.


1. BÖDA SAND

Eftersom jag älskar havet och ofta tycker att Östersjön mest påminner om en svensk insjö är Böda sand den självklara platsen för sol och bad.

Den nästan två mil långa pudervita sandstranden har nämligen mer gemensamt med Mallorca än en småländsk badplats. Nedanför och runtomkring campingen är det så mycket folk att jag brukar ha svårt att urskilja mina egna barn bland andras. Men tar man bara en kortare promenad söderut hittar man snart en plats för sig själv vid det vanligtvis kristallklara vattnet.

Bödasandsallén, Byxelkrok.1 av 14