Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
usa   publicerad text:usa   publicerad text:usa   publicerad text:
usa publicerad text: Foto: David Thornell

14 tips och måsten för drömresan till USA

USA är drömresmålet för många.

Även för fotografen David Thornell som bestämt sig för att besöka alla de 50 staterna. Hittills har han hunnit med 48 och har bara Hawaii och Alaska kvar.

Här bjuder han på sina 14 bästa tips i det stora landet i väster.

Följ med till Louisiana, Arizona, New York och Davids egen favorit Kalifornien.

Times Square blinkar och lyser tjugofyra timmar om dygnet.Times Square blinkar och lyser tjugofyra timmar om dygnet.Times Square blinkar och lyser tjugofyra timmar om dygnet.
Times Square blinkar och lyser tjugofyra timmar om dygnet. Foto: David Thornell

1. Times Square, New York

När man varit i New York City ska det mycket till innan man blir imponerad av en stad igen. En jämn ström av tutande yellow cabs, limousiner och polisbilar, folkmassor till höger och vänster...

Staden som aldrig sover, det är ett väldigt passande smeknamn.

Och mitt i smeten, där slocknar det verkligen aldrig. Times Square blinkar och lyser tjugofyra timmar om dygnet. Oavsett vilken tid du kommer dit är folk och bilar i rörelse och det är nästan lika ljust på natten som på dagen. Ett kommersiellt paradis.
Välkommen till Times Square - en plats i USA som är ett absolut måste på listan.

 

En otrolig panoramavy över La La Land.En otrolig panoramavy över La La Land.En otrolig panoramavy över La La Land.
En otrolig panoramavy över La La Land. Foto: David Thornell

2. Hollywood-skylten, Los Angeles, Kalifornien

En otrolig panoramavy över La La Land, The City of Angels eller Los Angeles. Det finns många namn på denna vackra stad.

Det kan vara svårt att tro att polisen kan köra upp för berget och ha tid att haffa dumma turister, men det hade de under vår promenad. Plötsligt dök det upp en patrullbil och två turister blev nog ganska snopna.
Det är ganska lurigt att hitta rätt på stigarna upp för berget. Man ser skyltar där det står att det inte finns någon chans att komma upp till skylten. Men det kan du och lagligt också. Förbered dig på att promenera uppför i ungefär en och en halv timme. Och sedan ska man tillbaka också...

 

Bilden är tagen vid den bästa ­utsikts­platsen, Battery Spencer.Bilden är tagen vid den bästa ­utsikts­platsen, Battery Spencer.Bilden är tagen vid den bästa ­utsikts­platsen, Battery Spencer.
Bilden är tagen vid den bästa ­utsikts­platsen, Battery Spencer. Foto: David Thornell

3. Golden Gate Bridge, San Francisco, Kalifornien

Har du tagit dig till San Francisco är det en självklarhet att ta en tur över den 2,7 ­kilometer långa bron som invigdes år 1937.

Den gyllene bron var världens längsta hängbro mellan 1937 och 1964.

Den är målad i en karakteristisk rödorange färg som valdes bland annat för att den kunde skiljas från den kalla himlens och havets färger och synas bättre från passerande båtar. Det tog över fyra år att måla bron.
Bilden är tagen vid den bästa ­utsikts­platsen, Battery Spencer.

 

På Venice Beach kan vad som helst hända.På Venice Beach kan vad som helst hända.På Venice Beach kan vad som helst hända.
På Venice Beach kan vad som helst hända. Foto: David Thornell

4. Venice Beach, Los Angeles, Kalifornien

Varje gång jag kommer tillbaka till Los ­Angeles är första stoppet Venice Beach.

Här kan vad som helst hända. Parkera bilen och promenera längs Ocean Front Walk. Längs strandvägen finns det stånd där man säljer allt möjligt från olika typer av konstverk till rökelse.

För sol och bad ligger stranden och havet på andra sidan Ocean Front Street. Vill man ha gratis underhållning är det bara sätta sig och titta när de spelar basket som i filmen "White men can't jump" eller varför inte titta på alla som åker skateboard i betongparken. Glöm inte att ta en promenad vid Venice Canals där du hittar intressanta bostäder och små ­kanaler.

 

Ocean Drive är Miamis mest kända gata.Ocean Drive är Miamis mest kända gata.Ocean Drive är Miamis mest kända gata.
Ocean Drive är Miamis mest kända gata. Foto: David Thornell

5. Ocean Drive, Miami, Florida

Ocean Drive är Miamis mest kända gata. Och det beror inte bara på att Nord­amerikas mest fotograferade hus, Gianni ­Versaces palats, ligger här. Du hittar en lång rad pastellfärgade art déco-hotell med härliga neonskyltar.

Över gatan från hotellen lockar stranden och havet. Folk mår bra här. Du ser höga palmer, modeller som åker inlines, ­vältränade motionärer samt folk som njuter av solen, stranden och det turkosa havet.
Besök gärna Ocean Drive på kvällen då gatan förvandlas till ett spektrum av ­skinande neon. Ocean Drive som är relativt lugn dagtid får ett rejält liv när kvällen börjar, restaurangerna har liveband och många nattklubbar öppnar och spelar ­nonstop till fem på morgonen.

 

Kitschiga 50-talsinspirerade välkomstskylten i Las Vegas.Kitschiga 50-talsinspirerade välkomstskylten i Las Vegas.Kitschiga 50-talsinspirerade välkomstskylten i Las Vegas.
Kitschiga 50-talsinspirerade välkomstskylten i Las Vegas. Foto: David Thornell

6. "Welcome to fabulous Las Vegas"-skylten, Las Vegas, Nevada

En resa till Las Vegas-strippen kan inte avslutas utan ett foto på den kitschiga 50-talsinspirerade välkomstskylten. Den ultimata känslan om du kommer från Los Angeles är att svänga upp en bit före på Las Vegas Boulevard så du får se skylten som det första intrycket av Las Vegas. 

Kan du göra det efter mörkrets inbrott har du det ultimata välkomnandet till syndens stad.
Ett stopp vid skylten är obligatoriskt. Förbered dig på att stå i en lång kö för att få en bild rakt framför skylten eller gör som jag och ta fotot en bit från sidan för att slippa köa.

 

Vid Grand Canyon hittar du hisnande vyer oavsett var du befinner dig.Vid Grand Canyon hittar du hisnande vyer oavsett var du befinner dig.Vid Grand Canyon hittar du hisnande vyer oavsett var du befinner dig.
Vid Grand Canyon hittar du hisnande vyer oavsett var du befinner dig. Foto: David Thornell

7. Grand Canyon, Arizona

Det är en viss känsla att sitta och dingla med benen på kanten till ett stup på 1 830 meter. Vid Grand Canyon hittar du hisnande vyer oavsett var du befinner dig i det 446 kilometer långa ­eroderade ökenlandskapet.

Försök att vara här vid soluppgången eller solnedgången en klar dag. Det är en ­upplevelse utöver det vanliga.
Du kan besöka nationalparken året om men förbered dig på snö under vintern. Vanligast är att besöka den södra sidan (South Rim) men även den norra (North Rim) har ­magnifika vyer och är inte lika hårt ­belastat av turister.
Grand Canyon finns med på flera listor över världens sju naturliga underverk. Känslan när man kommer fram och ser vyerna för första gången är oslagbar.

 

De franska kvarteren är det äldsta området i New Orleans.De franska kvarteren är det äldsta området i New Orleans.De franska kvarteren är det äldsta området i New Orleans.
De franska kvarteren är det äldsta området i New Orleans. Foto: David Thornell

8. French Quarter, New Orleans, Louisiana

De franska kvarteren, eller Vieux Carré som de också kallas, är det äldsta området i New Orleans. Det skapades 1718 av Jean-Baptiste Le Moyne de Bienville. Hela distriktet har blivit ett nationellt historiskt minnesmärke. Som vi vet drabbades New Orleans hårt av orkanen Katrina, dock klarade sig de franska kvarteren någorlunda bra.

Om du kommer från stadens huvudgata Canal Street märker du snabbt var du ska svänga ner, på Bourbon Street. Gatan är full av barer och strippklubbar och gatumusikanter till höger och vänster och folk hänger ut över de franska balkongerna, en nästan kaotisk stämning. Man kunde nästan tro att det är Mardi Gras, men det är bara en vanlig onsdag i oktober.

På Bourbon Street händer det mesta men här finns också många av stadens turistfällor. Så besök även Frenchmen Street, en lite mer inhemsk gata full av jazzklubbar och dylikt. Helt klart värd ett besök om du vill se färre turister och mer originalbefolkning.

 

 

Strax utanför Colorado Springs i Colorado hittar du gudarnas trädgård.Strax utanför Colorado Springs i Colorado hittar du gudarnas trädgård.Strax utanför Colorado Springs i Colorado hittar du gudarnas trädgård.
Strax utanför Colorado Springs i Colorado hittar du gudarnas trädgård. Foto: David Thornell

9. Garden of the Gods, Colorado

Strax utanför Colorado Springs i Colorado hittar du gudarnas trädgård.

Parken har fritt inträde enligt den förre markägaren Charles Elliott Perkins önskan. Hans söner donerade parken till Colorado Springs 1909 och än i dag är det gratis att besöka parken.

I Garden of the Gods hittar du märkliga stenformationer i röd sandsten. Den mest kända klippan kallas de kyssande ­kamelerna och har en höjd på 97 meter. Klättring är ­tillåtet och det har lockat ­klättrare från hela världen.
Det är väldigt praktiskt att åka runt parken med bil men det finns även ­välgjorda ­promenadstigar.
Glöm inte den lilla staden Colorado City som ligger i närheten.

 

I Niagarafallen passerar minst 2 000 kubikmeter vatten per sekund.I Niagarafallen passerar minst 2 000 kubikmeter vatten per sekund.I Niagarafallen passerar minst 2 000 kubikmeter vatten per sekund.
I Niagarafallen passerar minst 2 000 kubikmeter vatten per sekund. Foto: David Thornell

10. Niagarafallen, New York

På gränsen mellan Kanada och USA vid ­tvillingstäderna Niagara Falls i staten New York och staden med samma namn fast i Ontario, Kanada, hittar du Niagarafallen.

I fallen passerar minst 2 000 kubikmeter vatten per sekund och fallhöjden är 54 meter.

År 1829 blev Sam Patch den första att ­överleva ett fall ned från Hästskofallen. Efter honom har en lång rad av ­äventyrslystna människor försökt att ta sig nedför fallen. Men det räcker gott och väl att se fallen på lite avstånd.
Fallen består av Amerikanska fallen, ­Hästskofallen och Brudslöjefallen. Vill du se dem från alla vinklar är det läge att också resa över till den kanadensiska sidan.

 

Nationalparken instiftades 1872 och är ­världens äldsta.Nationalparken instiftades 1872 och är ­världens äldsta.Nationalparken instiftades 1872 och är ­världens äldsta.
Nationalparken instiftades 1872 och är ­världens äldsta. Foto: David Thornell

11. Yellowstone nationalpark, ­Wyoming

Nationalparken instiftades 1872 och är ­världens äldsta. Yellowstone drar sig över tre stater, Montana, Wyoming och Idaho, men 96 procent av parken ligger i ­nordvästra hörnet av Wyoming.

Större delen av området ligger på en vilande vulkan som visar tecken på en ökad aktivitet.

Har du tur, eller kanske otur, kan du stöta på vilda grizzlybjörnar och svartbjörnar. Missar du björnarna har du i alla fall chans att se bland annat vargar och fria horder av bisonoxar, älgar, wapitihjortar och ­svartsvanshjort.
Parken är främst berömd för sin rika ­variation av gejsrar. Det finns fler heta ­vattenkällor och gejsrar här än någon ­annanstans på ­jordklotet.

 

Vita huset byggdes under George Washingtons tid i slutet av 1700-talet.Vita huset byggdes under George Washingtons tid i slutet av 1700-talet.Vita huset byggdes under George Washingtons tid i slutet av 1700-talet.
Vita huset byggdes under George Washingtons tid i slutet av 1700-talet. Foto: David Thornell

12. Vita huset, Washington DC

Vita huset byggdes under George Washingtons tid i slutet av 1700-talet. Dock blev han inte den första presidenten att bo i huset då han avled innan det stod färdigt. John Adams och hans fru Abigail var de första som flyttade in medan huset fortfarande var en byggarbetsplats.

Du hittar det på adress 1600 Pennsylvania Avenue, NW Washington, District of Columbia.

Huset har 132 rum, 35 badrum, 6 våningar, 412 dörrar, 147 fönster, 8 eldstäder, 8 trappor, 3 hissar, 1 tennisbana, 1 bowlingbana, 1 biosalong, 1 joggingbana, 1 simbassäng och 1 butik.

 

 

Monument Valley – som i en gammal västern.Monument Valley – som i en gammal västern.Monument Valley – som i en gammal västern.
Monument Valley – som i en gammal västern. Foto: David Thornell

13. Monument Valley, Utah

Om du vill få känslan av att vara med i en gammal västernfilm, då är Monument Valley stället för dig. Det tar sin tid att ta sig hit, men det är helt klart värt timmarna i bilen för att få uppleva det makalösa landskapet.

Kommer du från norr och kör på US Route 164 ungefär 21 kilometer från gränsen mellan Utah och Arizona får du den optimala vyn över de unika bergsformationerna.
Monument Valley har synts många gånger i amerikanska filmer, den förmodligen mest kända är "Diligensen" av John Ford från 1939.
Ett bra tips är att även utforska Zion National Park, Capitol Reef National Park, Glen Canyon, Natural Bridges och Grand Canyon som har otroligt fina landskap.

 

Frälsningsberget är täckt av tusentals liter färg.Frälsningsberget är täckt av tusentals liter färg.Frälsningsberget är täckt av tusentals liter färg.
Frälsningsberget är täckt av tusentals liter färg. Foto: David Thornell

14. Salvation Mountain, Niland, Kalifornien

Ungefär tre timmars bilfärd från Los Angeles, genom oasen i öknen vid Palm Springs fortsätter du förbi Salton Sea och hittar till slut det sovande lilla samhället Niland. Det finns inte särskilt mycket där förutom några småbutiker och husvagnsparkeringar.

Men en liten bit utanför den sovande byn gömmer sig det ungefär trevåningshöga Frälsningsberget som är täckt av tusentals liter färg. Välkommen till Salvation Mountain.

Jag fick reda på det här stället 2007 när jag såg filmen "Into the wild" skriven av Sean Penn. Jag undrade om det verkligen fanns på riktigt eller om det var något påhittat. Berget är täckt av bibelcitat i form av målningar och texter som en hyllning till Gud.

Jag åkte dit i hopp om att få träffa skaparen Leonard Knight men han syntes inte till. Jag fick senare reda på att han flyttat till ett ålderdomshem strax före vårt besök. Han gick bort i februari 2014.

Salvation Mountain har setts på fler platser i medierna. Inte minst finns en kopia av berget med i spelet "Grand theft auto V".

Strax bakom Leonard Knights skapelse ligger Slab City, en före detta militärbas där husockupanter, husbils- och husvagnsägare från hela Nordamerika håller till.

"The slabbers" som de kallas har en stark önskan att leva utanför det amerikanska samhället och när du väl är där, ja då känns det faktiskt som att du är en bra bit utanför samhället.