14 saker du måste göra i Europa

Öar i Kroatien, pubar i Irland och tapas i Baskien. Det är något man måste uppleva i Europa.

Här är en bucketlist på saker du inte visste att du måste se.

Elisabet Axås
Kroatiens kristallklara vatten upplevs bäst från en havskajak Foto: Colourbox

1. KROATIEN: Paddla i Kroatien

Louvren i Paris, Akropolis i Aten och en kanaltur i Amsterdam. Det är några förslag som brukar dyka upp i listor över saker i Europa som man vill göra innan man dör.

Inget fel på dem. Men grejen med en bucket list är att den ska lista saker just du vill göra.

Det är lätt att fastna bara för de största sevärdheterna om man vill göra lista på saker att göra innan man dör. Och visst hör de riktigt stora attraktionerna till det man inte vill missa i livet. Men till dem kommer man nog förr eller senare. 

Så min lista innehåller andra upplevelser. Natur i Kroatien och Island, kultur i Italien och Frankrike, bad i Grekland och Ungern, musik i Spanien och Irland.

Det mesta på listan har jag redan hunnit med. Annat återstår att uppleva. Mycket kommer jag att göra igen.

Håll till godo. Här är mina 14 bästa tips i Europa:

 

Paddla i Kroatien

Kroatiens övärld omges av Medelhavets klaraste vatten. Här kan man simma och se botten flera meter ner. Men frågan är om inte det kristallklara vattnet upplevs allra bäst från en havskajak. Tänk att glida ljudlöst fram mellan klippor och öar, in i vikar och över sund. Sedan övernatta på ett litet pensionat eller kanske i tält. Kroatien har en stor övärld från Krk i norr till Lokrum i söder, men jag väljer öarna utanför Zadar. Små öar och kobbar, vikar och sund ser lockande ut. En del av dem tillhör Kornati nationalpark.

 

Ny hamn varje kväll? Att öluffa i Grekland är ett minne för livet Foto: Vladimir Sklyarov

2. GREKLAND: Öluffa i grekiska övärlden

Att resa från ö till ö i Grekland, utan alltför noggrann planering och med bara lätt packning är en dröm som för många ersätts av en charterresa när det väl är dags att åka.

Låt inte bekvämligheten vinna över äventyrslustan! Det är bara att boka en flygresa och hitta några lämpliga öar. Var beredd att ändra rutten om båtarna inte går som planerat och försök inte hinna med för många öar. Res gärna i juni eller september när det inte är så fullsmockat med turister. 

 

I folkliga Széchenyibadet ligger man tillbakalutad i utomhuspoolerna Foto: Lastochkin Evgeny

3. BUDAPEST: Bada i Budapest

Över hundra varma källor sätter sin prägel på Budapest. Välj folkliga Széchenyibadet där man ligger tillbakalutad i utomhuspoolerna och låter det mineralrika vattnet värma kroppen eller kanske spelar ett parti schack med vatten upp till halsen. 

Det vackra badet byggdes i den stora stadsparken 1913 och har även olika spabehandlingar. Eller gå till det elegantare nyrenoverade Gellertbadet med sin vackra inomhusbassäng i jugendstil. Även här finns så klart massage och andra spabehandlingar.

 

East Side Gallery vid floden Spree är ett bra första möte med Berlinmuren. Foto: Jan Wiridén

4. BERLIN: Följ Berlinmuren

Berlins ställning som en av Europas mest kreativa, bohemiska och alternativa huvudstäder grundades under stadens dramatiska 1900-tal, framför allt manifesterat i Berlinmuren. East Side Gallery vid floden Spree är ett bra första möte med muren. 

Här har en dryg kilometer av det hatade byggnadsverket fått stå kvar och förvandlats till ett galleri med målningar av 118 konstnärer från 21 länder. Mest känd är nog bilden där Bresjnev och Honecker kysser varandra. I Mauerpark i Prenzlauer Berg målas muren oavbrutet om av nya graffitimålare. Ännu mer mur finns bland annat på Gedenkstätte Berliner Mauer och Mauermuseum vid Checkpoint Charlie. 

 

Själva gränsen mellan plattorna går rätt igenom betagande vackra Thingvellir, eller Tingvalla på svenska. Foto: Håkan Boström

5. ISLAND: Se kontinenterna mötas i Tingvalla

Islands natur är säregen på många sätt. Det är ingen slump att ön bubblar av vulkaner och heta källor. Island ligger precis på gränsen mellan de eurasiska och nordamerikanska kontinentalplattorna som skaver mot varandra och släpper ut hett vatten, lava och ibland askmoln.

Själva gränsen mellan plattorna går rätt igenom betagande vackra Thingvellir, eller Tingvalla på svenska. De var här vikingarna hade sin första riksdag 930 och bildade världens första republik. Men stanna inte bara här. Fortsätt till gejsern Strokkur, Gullfoss, Blå lagunen och alla andra naturunder på denna märkliga ö.

 

Grand bazaar är en av världens största täckta marknader. Foto: Jan Wiriden

6. ISTANBUL: Köp en matta i Grand bazaar

Att köpa en matta på stora basaren i Istanbul är en konstart som det kan kännas lite skrämmande att försöka sig på. Det tar tid. 

Mattor av olika typer ska visas och det ska drickas te. Det ska förhandlas.  Till slut kommer man förhoppningsvis överens och går därifrån i triumf med en souvenir som pryder golvet resten av livet.

Grand bazaar är en av världens största täckta marknader som förutom 5 000 butiker också har moskéer, hamam och en massa kaféer och restauranger.

 

Havet utanför Andenes långt uppe i nordligaste Norge är en av världens bästa platser för att se kaskeloter. Foto: Jan Nielsen

7. NORGE: Skåda valar i Andenes

Havet utanför Andenes långt uppe i nordligaste Norge är en av världens bästa platser för att se kaskeloter, de upp till 20 meter långa valarna som kan dyka tusen meter ner i havet innan de kommer upp för att andas.

Inte mycket slår en präktig kaskelotstjärt när valen dyker ner. I Andenes kan man också se andra valar som späckhuggare och grindval.

Däremot hittar man inte många späckhuggare i Tysfjorden längre. De svartvita valarna följer sillstimmen som de senaste åren har hållit sig längre norrut, nära Andenes och Tromsö.

 

I mellersta England flyter en labyrint av kanaler. Foto: Colourbox

8. ENGLAND: Kör kanalbåt i England

Ett av de mer vilsamma sätten att uppleva Englands gröna landskap är på en kanal med en hastighet på max fyra knop (7,5 km/h). I mellersta England flyter en labyrint av kanaler som byggdes vid industrialismens barndom för 200 år sedan. 

De kan vara så smala som sju fot, 2,13 meter, så man åker i narrowboats, smala båtar, byggda för att precis passa bredden. Att köra lär man sig på en kvart, slussarnas funktion får man lista ut under vägen och med jämna mellanrum väntar en pub längs kanalkanten.

 

Gå in på valfri pub i någon by i Donegal och chansen är stor att det blir musik och sång. Foto: Lev Dolgachov

9. IRLAND: Sjung med på en pub i Donegal

Att irländarna är ett sjungande folk blir man varse i Donegal, längst uppe i nordvästra Irland. 

Gå in på valfri pub i någon by och chansen är stor att det blir musik och sång. Skulle sången låta ungefär som sångerskan Enya så beror det på att hon växte upp i byn bredvid. Är det sommar pågår kanske en musikfestival i närheten.

Men låt inte musiken ta all tid i Irland. Landet har ju också en natur som hör till de vackraste och mest dramatiska i Europa. Kör en sväng på Wild Atlantic Way längs västkusten.

 

Duomo di Milano är en av Europas största katedraler

10. MILANO: Gå upp på katedralens tak

Det är något speciellt med riktigt maffiga byggnader och vad kan var mer maffigt än en katedral? Får man dessutom komma upp på taket är det full pott. Det är just vad man kan göra i Milano. 

Duomo di Milano är en av Europas största katedraler, 157 meter lång och med plats för 40 000 personer, som Tele 2 Arena i Stockholm ungefär. Katedralen började byggas 1386 och arbetet pågick långt in på 1800-talet. Uppe på taket har man inte bara bra utsikt utan kan också närstudera statyer och strävbågar.

 

Pintxos är den baskiska varianten av tapas. Foto: Yeko Photo Studio

11. SAN SEBASTIAN: Ät pintxos i San Sebastian

Spanien har några av världens bästa krogar. Nummer sex på Pellegrinos lista är Mugaritz i baskiska San Sebastian. Men jag går hellre en pintxosrunda i ”gamla stan”.

Pintxos är den baskiska varianten av tapas. En pintxo består traditionellt av en baguetteskiva med pålägg som hålls ihop av en tandpetare. I dag kan de se ut lite hursomhelst och vara mer eller mindre experimentella. Men det viktiga är att gå runt på barerna, äta en pintxo här och en där, trängas och ha trevligt.

 

Kliv rätt in i Claude Monets tavlor i hans egen trädgård i Giverny. Foto: Colourbox

12. CLAUDE MONET: Beundra Monets näckrosor i Giverny

Kliv rätt in i Claude Monets tavlor i hans egen trädgård i Giverny inte långt från Paris. Att besöka konstnärshem kan ge en känsla för vad det var som skapade de där mästerverken, men sällan är det så tydligt som i Monets Giverny. 

Här flyter ju alla näckrosorna i dammarna och den gröna bron ser ut precis som på tavlorna. 

Och alla blommor… Monet hade inte bara sin japanska trädgård där han målade näckrosor. Blomsterträdgården Clos Normand är minst lika inspirerande.

När man reser härifrån vill man både måla och odla!

 

Flamenco är inte Spanien, det är Andalusien. Foto: Jan Wiriden

13. ANDALUSIEN: Dansa flamenco i Andalusien

Flamenco är inte Spanien, det är Andalusien. I städer som Sevilla och Granada spelas den dramatiska musiken på stora scener och i svettiga källare. 

De flesta väljer kanske att se flamenco på en stor ”tablao” i Sevilla, men välj hellre en ”peña”, en lokal flamencoklubb som kanske inte har de stora stjärnorna, men den rätta känslan. Kolla in publiken. Till klubbarna kommer folk i alla åldrar och från alla grupper.

Passa gärna på att se flamenco i Europas äldsta stad Cadiz. Då får du några av Spaniens bästa tapaskrogar och närheten till havet på köpet. 

 

I Pompeji finns chansen att uppleva vardagslivet i Romarriket

14. POMPEJI: Vandra bland Pompejis ruiner

Vad kan vara mer fantasieggande än att vandra i staden som stannade i ett ögonblick den 24 augusti år 79 när den begravdes under aska och lava. Är man det minsta intresserad av historia måste man bara vara nyfiken på Pompeji.

Här finns chansen att uppleva vardagslivet i Romarriket på ett sätt som få andra ställen erbjuder. 

Och när man ändå är där passar man så klart på att besöka den vackra Amalfikusten alldeles i närheten.