Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

14 saker du måste göra i Europa

Öar i Kroatien, pubar i Irland och tapas i Baskien. Det är något man måste uppleva i Europa.

Här är en bucketlist på saker du inte visste att du måste se.

Kroatiens kristallklara vatten upplevs bäst från en havskajak

Foto: Colourbox

1 av 14

1. KROATIEN: Paddla i Kroatien

Louvren i Paris, Akropolis i Aten och en kanaltur i Amsterdam. Det är några förslag som brukar dyka upp i listor över saker i Europa som man vill göra innan man dör.

Inget fel på dem. Men grejen med en bucket list är att den ska lista saker just du vill göra.

Det är lätt att fastna bara för de största sevärdheterna om man vill göra lista på saker att göra innan man dör. Och visst hör de riktigt stora attraktionerna till det man inte vill missa i livet. Men till dem kommer man nog förr eller senare.

Så min lista innehåller andra upplevelser. Natur i Kroatien och Island, kultur i Italien och Frankrike, bad i Grekland och Ungern, musik i Spanien och Irland.

Det mesta på listan har jag redan hunnit med. Annat återstår att uppleva. Mycket kommer jag att göra igen.

Håll till godo. Här är mina 14 bästa tips i Europa:


Paddla i Kroatien

Kroatiens övärld omges av Medelhavets klaraste vatten. Här kan man simma och se botten flera meter ner. Men frågan är om inte det kristallklara vattnet upplevs allra bäst från en havskajak. Tänk att glida ljudlöst fram mellan klippor och öar, in i vikar och över sund. Sedan övernatta på ett litet pensionat eller kanske i tält. Kroatien har en stor övärld från Krk i norr till Lokrum i söder, men jag väljer öarna utanför Zadar. Små öar och kobbar, vikar och sund ser lockande ut. En del av dem tillhör Kornati nationalpark.

1 av 14