Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

14 platser du måste se innan du dör

Drömresmålen är oändliga. Kanske landmärken som Eiffeltornet, Big Ben och Frihetsgudinnan står på din bucketlist – men det finns så många fler ställen att hinna med.

Vi har listat 14 platser som du måste besöka innan du dör.

Machu Picchu, Peru. Foto: Maki Sasaki

1. Magnifika Machu Picchu, Peru

Ett av världens sju nya underverk   och staden som glömdes bort. Machu Picchu  är obebodd sedan mitten av 1500-talet, då  spanjorerna erövrade Paru. De kom dock aldrig till Machu Picchu, som  är väldigt välbevarad, tack vare sin otillgänglighet och vegetation. Staden har ett ovanligt och spännande läge där den ligger på  en 500 meter hög bergsrygg med stupande sidor  åt nästan alla håll. Det absolut bästa tillfället att se staden  är vid soluppgång.

 

 

Top of the Rock, New York, USA. Foto: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

2. Se Manhattans skyline från Top of The Rock, USA

Vissa tvistar om det verkligen  är värt att  åka upp här eller inte. Men jo, det är häftigt att  åka upp till Top of The Rock i Rockefeller Center och se hela Manhattans skyline, med Central Park mot norr och Empire State Building och hela Lower Manhattan mot söder. Det går inte att komma ifrån att det är ganska maffigt att kunna se ut  över denna fantastiska stad. Tips: Åk upp strax före skymning och stanna till solen gått ner över New York. Då får du två vackra dimensioner av utsikten.

 

 

Påskön. Foto: Shutterstock

3. Isolerade Påskön

I sydöstra Stilla havet ligger den, ön som är en av världens mest isolerade platser. Påskön, eller Rapa Nui som den också kallas, är allra mest känd för sina stora stenstatyer, som av oklar anledning restes för flera hundra år sedan. Här finns också andra monument och helgedomar som kommer från urbefolkningen, utan någon påverkan från omvärlden.

 

 

Angkor Wat, Kambodja. Foto: Shutterstock

4. Angkor Wat, Kambodja

Angkor Wat är i särklass det mest berömda templet i den gamla ruinstaden Angkor i norra Kambodja. Angkor är en av de viktigaste arkeologiska platserna i sydöstra Asien och är väldigt intressant i sig. Visserligen kommer tusentals turister hit varje dag, men det kan vara värt att trängas lite. Angkor Wat sägs vara en av de största kulturella byggnaderna i världen.

 

 

Döda havet. Foto: Shutterstock

5. Flyta runt i Döda havet

Till Döda havet har människan vallfärdat ända sedan antiken – allt i det här området är rena rama hälsokuren. Luften är ren och syrerik och förutom att vattnet är ordentligt salt är det också fullt av välgörande mineraler och hälsosam svart lera som man kan smörja in kroppen i. I området kring Döda havet finns flera hälsohem och spaanläggningar.

 

 

Hobbiton i Matamata Foto: Ian Brodie

6. Upplev Sagan om ringen i Nya Zealand

Okej, den här platsen kanske inte tilltalar alla. Men för den som är ett Sagan om ringen-fan borde Hobbiton i Matamata, Nya Zealand stå väldigt högt upp på prioriteringslistan. Här kan du gå omkring i den fantastiska miljön från filmerna, dricka något uppfriskande på The Green Dragon Inn och kanske köpa några souvenirer – bara för att.

 

 

Goldan Gate-bron, San Francisco, USA. Foto: Shutterstock

7. Åk över Goldon gate-bron, San Francisco, USA

En klassisk punkt på mångas bucket list. Bron är en av världens mest berömda broar och är San Franciscos största sevärdhet. Det är inte bara bilar som får köra över – det går att cykla eller promenera också. Visst, bron är nog full av fotograferande turister, men det kan vara värt att åka hit för att få se bron som många annars bara sett på vykort och i filmer.

 

 

Uppståendelsekyrkan, Sankt Petersburg, Ryssland Foto: Wikipedia

8. Besök Uppståndelsekyrkan i Sankt Petersburg, Ryssland

Kyrkan kallas även "Kyrkan av blodet", eftersom den byggdes just på den här platsen efter att Alexander II mördades här 1881. Uppståndelsekyrkan är ett av Sankt Petersburgs mest kända landmärken, men framför allt är det här en väldigt, väldigt vacker kyrka som nästan är häftigare att skåda från utsidan. Kyrkan ligger dessutom vackert, vid en av Nevskij Prospekts tvärgator, längs med en av de många kanalerna.

 

 

Ishotellet, Jukkasjärvi, Sverige. Foto: Roger Turesson

9. Övernatta på Ishotellet i Jukkasjärvi, Sverige

Om du vill bo på ett hotell som inte liknar något annat måste du checka in på Ishotellet i Jukkasjärvi. Gjort helt på is och snö är det en oerhört speciell upplevelse att övernatta här. När du ändå är här kan du förhoppningsvis passa på att bocka av andra eventuella punkter på din bucket list, till exempel åka hundspann eller se ett norrsken.

 

 

Dubrovniks stadsmur, Kroatien. Foto: Wikipedia

10. Vandra på Dubrovniks stadsmur, Kroatien

Ringmuren i Dubrovnik omsluter Gamla stan, och muren är väldigt bevarad. Den är en symbol för staden, upptagen på Unescos världsarvslista och är numera en av Kroatiens mest besökta turistattraktioner. Muren är nästan två kilometer lång och är upp till 25 meter hög. Ta en promenad på muren för att få se hur vacker den medeltida Gamla stan är.

 

 

Grand Canyon, Arizona, USA. Foto: Jacek Sopotnicki

11. Se Grand Canyon, Arizona, USA

En plats många vill se är Grand Canyon Nationalpark i Arizona, USA. Inte så konstigt, för platsen är känd för det vackra i alla dess färger – och inte minst storleken. Detta är ett av världens givna sju underverk.

 

 

Victoriafallen, Zimbabwe. Foto: Shutterstock

12. Häpnas av Victoriafallen, Zimbabwe

Denna makalöst vackra vy går inte att skåda någon annanstans. Victoriafallen är mer känd för "the smoke that thunders" och är ett av världens största vattenfall som sträcker sig mellan Zimbabwe och Zambia. Här går det dessutom att hoppa bungyjump för den som är modig.

 

 

Venedig, Italien. Foto: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

13. Promenera i Venedig, Italien

Visst, åka gondol är trevligt, men ännu bättre: promenera genom Venedigs fantastiska och bilfria gator. Gatorna är smala och här finns massor av intressanta och vackra platser att se. Dessutom: skynda dig hit innan Venedig täcks av vatten – staden har länge sjunkit men de allt högre havsnivåerna skyndar på förloppet.

 

 

Las Vegas, USA. Foto: Shutterstock

14. Upplev Las Vegas, USA

För att förstå sig på den här platsen måste man åka dit. Oavsett om man vill till Las Vegas för att spela på casino eller bara se stället är det värt det – det är en sådan speciell plats, som egentligen ligger mitt i öknen på den västra sidan av USA. Allt här är glamouröst och förutom att vara ett spelmekka finns här också massor av berömda artister och gratis underhållning.