14 häftiga hotell i Sverige
Ett hotell kan vara så mycket mer än en sovplats.
Vi har rest runt i Sverige och testat hotell som inte är vanliga standardhotell. Vi har sökt upplevelser, charm, själ och natur.
Varsågod - här är 14 hotell, betygsatta efter upplevelse och inte hårtorksstandard...
1. Fjällnäs, Fjällnäs
Ett själfullt hotell med vildmarksmagi invid knuten. Professionell personal som har nära till leendet.Priset drar ner betyget.
Läge:Fjällnäs ligger i västra Härjedalen, fem mil från Rörås flygplats som har dagliga förbindelser med Oslo och 60 mil från Stockholm. Hotellet har 45 dubbelrum.
Pris: Pris 1 090-2 405 per person. Helpension (lunchmatsäck), entré till spa samt dagsaktivitetsledare.
www.fjallnasreserve.com
Vildmarkslyx på hög nivå
Fjällnäs är Sveriges äldsta fjällhotell och ett av de lyxigaste. I storslagen natur mellan Funäsdalen och norska gränsen. Hotellet nyöppnade 2008 efter en gedigen renovering, och anläggningen består av en större mangårdsbyggnad med fyra omgivande flyglar, ett kapell och spaet Mii Gullo.
Hotellet har spännande design och arkitektur helt i gedigna nordiska material.
Rummen känns traditionellt inredda med allt som femstjärnig standard erbjuder. Nödvändigt i den vackra naturen? Nej, knappast.
I huvudbyggnaden ligger restaurangen där vi blir vänligt och varmt ompysslade. Köket bjuder på vällagat nordiskt med många inslag av lokala råvaror. Halstrad röding med färska primörer blir vår favorit.
Precis som restaurangens meny anpassar spaet Mii Gullo - "hur mår du" på samiska - sina behandlingar efter naturens skiftningar. Vi tar en massage med varma jämtländska stenar som vitaliserar kroppen inför en ny dag på fjället. Och ett dopp i sjön känns alldeles lagom uppfriskande.
Hotellet främsta aktivitet är dess omgivande natur, med oräkneliga vandringsleder och förtrollande vyer tröttnar och 900 hektar mark med jakt- och fiskemöjligheter.
2. Hotel 1, Visby
Väldigt trevlig personal. Detta hotell är det klara alternativet om man vill bo snyggt i Visby.
Läge: Nyöppnat hotell mitt i Visby.
Pris: Dubbelrum med frukost, 2 490 kronor/natt under sommaren.
www.hotel1.nu
Form är i fokus
Ett familjeägt, litet och personligt hotell som öppnade mitt i Visby 2007. Inredningen, läget och den hemtrevliga stämningen gör stället väl värt ett besök. Det är trendigt och modernt inrett. Stort fokus har lagts på snygga detaljer som tuffa stolar, fondtapeter och coola sänggavlar. Hotellet har 20 rum och alla är inredda i en helt egen stil. En otroligt härlig minisvit med takterrass med underbar utsikt över havet är perfekt för en smekmånadsvistelse.
Vänlig personal hjälper till med allt från klubbtips till restaurangbokningar.
Härlig frukostbuffé som serveras i en fint inredd liten matsal med vacker utsikt.
3. Meteorologen, Riksgränsen



Här känner man sig hemma och blir väldigt väl omhändertagen. Precis så här ska ett fjällhotell vara!
Läge: Ligger drygt 10 mil från Kiruna där Sverige möter Norge. Här åker man skidor på vintern och vandra på sommaren eller för att bo och äta på Meteorologen.
Pris: Från 700 kronor per person.
www.playground.se
Naturligt trivsamt
Här trivs man direkt. Det är ett pyttelitet hotell med bara 14 rum, så stämningen blir naturligt familjär. Lobbyn känns som ett vardagsrum och man blir kompis med personalen så fort man checkar in. Och personalen tar sedan hand om dig på bästa möjliga sätt. De navigerar dig både genom den imponerande vinlistan och till naturen utanför. Ägarna har jobbat som guider både sommar och vinter i fjällen som omger oss, så bättre värdar går inte att hitta. Även maten är i toppklass, med mycket norrländskt på menyn. Varje kväll serveras en välkomponerad meny till ett fast pris. Även här blir du guidad.
Rummen finns i flera varianter. De minsta med våningssäng och det största, sviten, med egen kakel-ugn. Vad du än väljer ligger du skönt i en Hästenssäng. Min var ställbar och med inbyggd massage. Först var jag lite tveksam till det brummande ljudet. Men det var väldigt skönt för trötta ben.
Vill du inte bara bo så är det här du hittar Sveriges bästa skidåkning och ett sommarlandskap som är minst lika förförande och lockar till äventyr. Här finns vandringsleder, fiskemöjligheter och cykelleder.
4. Segerstads fyr, Öland
En mycket speciell miljö som passar både den som vill uppleva Ölands karga natur och den som hellre njuter av stillheten i fyrträdgårdens lummiga grönska.
Läge: Sydöstra Öland, cirka fyra mil från färjestaden.
Pris: 260 kronor per person och natt eller 1 700 kronor för hela lägenheten. Veckopris 6 300 kronor. Ta med egna lakan och handdukar. Städning ingår inte. www.segerstadsfyr.se
Ett fyrfaldigt leve
Vägen till Segerstads fyr kan vara den sämsta på hela Öland. Hade inte innehavaren Christian Cederroth varnat oss hade vi nog trott att vi kört fel. Men när vi kommer fram till den avslutande allén förstår vi att resan var mödan värd.
Fyrvaktarbostaden vid Segerstads fyr ligger inbäddad i grönska mellan havet och alvaret.
Fyren står på tomten. Precis utanför bildar ett rev en lagun där vattnet enligt Christian blir över 25 grader varmt på sommaren. Men det är långgrunt, vattnet når bara till låren, så några simturer blir det knappast.
Lägenheten har åtta bäddar fördelade på fyra rum, varav två är genomgångsrum. Man kan hyra enstaka bäddar eller hela lägenheten.
Förutom alla bekvämligheter som välutrustat kök, kabel-tv, wifi, dusch och toalett har vi tillgång till Christians stora fågelbibliotek. För det här är dessutom en av Sveriges bästa fågellokaler där Christian har räknat in över 270 fågelarter.
5. Brittas pensionat, Trädkojan, Harads
Fem getingar för upplevelsen, det fina bygget och naturen. Vill du ha lyx och komfort - sov någon annanstans.
Läge: Harads lller mellan Luleå och Jokkmokk, längs väg 97.
Pris: 500 kronor per person och natt. Kojan hyrs bara ut några gånger per år.
brittaspensionat.se
Gå till kojs i trädets topp
Det hela började som ett konst-, film- och livsåskådningsprojekt av Jonas Selberg-Augustsén som resulterade i filmen Trädälskaren (www.tradalskaren.se). Filmen hade premiär hösten 2008. Nu står trädkojan kvar - 14 meter upp i en vacker tall i Harads, ett litet samhälle mellan Boden och Jokkmokk i Norrbotten.
Fortsättningen på kojans historia är inte skriven än. Britta, som driver Brittas pensionat i byn, och hennes man Kjell blev så inspirerade av projektet att de planerar att bygga hotellrum i trädtopparna. Men innan det projektet är klart kan man hyra kojan, som ligger precis vid Luleåälven, mitt inne i skogen, väl kamouflerad för skogens invånare.
Kjell guidar oss till den plats där vägen slutar och älven tar över, och därifrån går vi några minuter i skogen.
- Ser ni den? Frågar han och stannar upp. Det är knappt vi gör det, så väl smälter den in i naturen.
Kjell klättrar upp först, för att göra i ordning lite innan vi flyttar in. Det är så fiffigt byggt och fixat att vi har läslampa och belysning på balkongen. Den smala britsen går att fälla ut. Den är formsågad efter trädet som går rakt genom det lilla huset. Det går inte att stå raklång i kojan om du är 170 cm lång. Men vad gör det. När Kjell installerat oss med med batteri till lamporna, varmvatten till kvällsteet och varsin öl sätter vi oss på balkongen och njuter. Det här är en upplevelse som är svår att slå. Det gungar lite i kojan när man rör sig, men det känns helt ok, trots mitt anlag för svindel.
När det blir för kallt för balkongen bäddar vi ner oss. Britsen är smal, men det går att ligga två, "om ni känner varandra väldigt väl", som Britta sa när jag bokade.
Vi sover gott, som i tält fast bekvämare. När vi vaknar på morgonen smattrar det lite regn på taket. Och själva nedstigningen som jag bävade för gick hur bra som helst. Det var en stadig fura vi övernattat i.
6. Sjöbloms bed & breakfast i Lotsutkiken, Landsort
Ett utmärkt ställe att bo på för den som verkligen gillar fin havsutsikt. Dock är priset i saftigaste laget.
Läge: På ön Öja (Landsort)
Pris: 790 kronor per person och natt inklusive frukost. Samma pris i utkiken och i annexet.
www.landsort.nu
Fantastiska utsikter
Snacka om "ett rum med utsikt"! Bättre än i Lotsutkiken på Landsort blir det knappast. I själva utkiken ligger fem dubbelrum och i annexet intill ytterligare två som är handikappanpassade.
Rummen är små och enkla. Här ryms endast två sängar med blått överkast och ett litet nattduksbord.
Toalett delas med grannrummet på samma våning och dusch finns i restaurangbyggnaden nedanför. På våning sex finns ett gemensamt kök för den som vill laga egen mat.
Här bor man inte för den materiella standarden utan för den vidunderliga utsikten. Nöjer man sig inte med den från rummet är det bara att gå upp till det gemensamma rummet högst upp där man ser vida omkring i alla väderstreck.
En god och riklig frukostbuffé serveras i Sjöbloms krog strax bredvid.
7. Nääs fabriker, Tollered



Det vackra lägetvid sjön Sävelången, alla fina detaljer, inredningen och maten - det går inte att få det bättre.
Läge: Ligger i Tollered cirka 3 mil från Göteborg.
Pris: Från 1 490 kronor/natt för ett dubbelrum inklusive frukost.
www.naasfabriker.se
En förförisk fabrik
Nääs fabriker får en att vilja frossa i superlativer. Ett gammal spinneri från 1800-talet har omvandlats till ett hotell som är värt alla omvägar i världen. För det första så är byggnaden i tegel helt förförande, för det andra är läget, vid sjön Sävelången, otroligt vackert. Klokt nog har man placerat en bastu, med sjöutsikt precis vid vattnet. För det tredje: rummen, dessa är verkligen något utöver det vanliga när det kommer till hotellrum. Vi får ett etagerum, det är hur högt i taket som helst. Inredningen är snygg, som ett väldesignat hem snarare än ett hotellrum. Färgerna är lite modigare, planlösningen mycket modigare. När vi har bott, ätit middag och bastat så njuter vi av det godaste frukostbuffé jag har fått i hela mitt liv. Ingenting saknas. Hemgjord müsli, smoothies, korvar, ägg, bröd - och... det bästa av allt, hem-bakade minikanelbullar - bara dessa värda ett besök.
8. Salt & Sill, Klädesholmen
Vi förlåter ett par små missar och låter oss charmas av läget och den genomtänkta designen.
Läge: En ö på sydvästsidan av Tjörn.
Pris: 995 kronor per person i dubbelrum inklusive frukost under tiden 1 juni-1 augusti.
www.saltosill.se
Lysande belysning
Det är trångt i de populära gamla fiskelägena längs Västkusten. Så när man ville bygga hotell på sillön Klädesholmen fick man lägga det på pontoner vid kajen. Salt & Sill, Sveriges första flytande hotell, består av svartmålade funkislådor, som ligger intill den populära krogen med samma namn.
Rummen är döpta efter kryddor och sobert inredda i svart och vitt. Det är enkelt och funktionellt. Den enda lyxen är platt-tv och en avancerad ljusanläggning, som är den bästa vi sett på ett hotellrum. Badrummet är helkaklat och vi trampar på (bohuslänsk?) granit.
Här finns internetuppkoppling, men varken kyl/barskåp, hårtork eller ett riktigt skrivbord att sitta vid. Sängarna är bekväma och vi somnar gott. Men mitt i natten väcks vi när grannarna spolar i toaletten. Det låter som på flyget, ungefär.
På hotellets tak finns trevliga uteplatser med härlig utsikt.
Personalen är mycket trevlig, men kanske är man underbemannade för vid incheckningen får vi vänta länge på nyckeln. Receptionisten är även servitris i restaurangen och svarar i telefonen.
Restaurangen Salt & Sill har en underbar veranda med utsikt över havet. Tycker du om sill ska du inte missa deras "Sillplanka" med sex sorters sill.
På frukostbordet finns allt vi kan önska oss och mer därtill. Riktigt bra.
9. Stadshotellet, Laholm
Stadshotellet i Laholm är en trevlig tidsresa, som vi gärna återvänder till.
Läge: Ligger rakt in i landet från Mellbystrand (cirka fem km).
Pris: 550 kronor per person i dubbelrum med frukost, inklusive parkering och trådlöst internet på rummet.
www.laholmsstadshotell.se
En trevlig tidsresa
Ordet stadshotell får oss att tänka på trist småstad, handelsresande, vita dukar, cigarettdimma och nubbar. Det går alltså inte direkt i dur.
Varken den lätt smutsvita fasaden ut mot Hästtorget eller foajén på 127-åriga Stadshotellet i Laholm ändrar på det.
Men det gör rummet!
Gunnar Hallonsten, som driver hotellet, har nämligen haft en plan. Han bygger om och inreder ett rum i stil från varje årtionde i hotellets historia.
Vi hamnar i 40-talsrummet, en härlig nostalgitripp. Det är inte bara möblerna som är från 40-talet. I den kombinerade bokhyllan och skrivbordet väntar gamla Vecko-Revyn, Året Runt och Hemmets Veckotidning. På väggarna sitter reklambilder ur filmer med Stig Järrel och Sickan Carlsson.
Sängen är också i vackert gammaldags trä. Men resårbotten och madrass är tack och lov sprillans nya, liksom badrummet.
10. Mundekulla kurs- och retreatgård Eco Living
Mundekulla är inte i första hand ett turisthotell, men det fungerar bra som det - om du förbereder dig med lite proviant. Mycket hög njuta och slappna-av-faktor.
Läge: En mil från Emmabodai hjärta av glasriket.
Pris: 495 kronor per person i dubbelrum inklusive en enkel med god frukost. Tillgång till internet under tiden 1 juni-1 augusti.
www.mundekulla.se
Avslappnande atmosfär
I en glänta i skogen vid Långasjö, en dryg halvmil från Emmaboda, ligger Mundekulla kurs- och retreatgård. Här har Berndt och Peter Elmberg och Anne Nilsdotter Elmberg res-taurerat ett gammalt ödehus, skapat konferenslokaler och hotellrum i lador och av gamla arbetarbaracker.
Tro nu bara inte att det ser ut som baracker. Utsidan ser ut som en moderniserad lada, insidan är mycket vackert snickeriarbete. Rummen är ljuvligt enkla, endast naturmaterial har använts. De doftar fortfarande aningen av linoljefärg. Längst bort i korridoren ligger ett vackert avslappningsrum och en ursnygg bastu. Mest jobbar man med konferenser och kurser. Men det går bra att ringa och beställa rum för en natt också.
Avslappning ingår så att säga i priset, atmosfären är behaglig och det finns inte mycket mer att göra än att ta långa promenader.
11. Buustamons fjällgård, Åre
Hotellets själ, stämning och kök drar upp betyget på detta i övrigt enkla hotell med med dusch och wc i korridoren.
Läge: Åreskutans högst belägna hotell, 725 möh 4,5 km ovan Åre by
Pris: Från 825 kr per person inkl frukost och tre rätters middag. Buustundra, 8 bäddar, 10 000 kr självhushåll från söndag till torsdag.
www.buustamonsfjallgard.se
Rustik känsla och god mat
Hotellets historia började i mitten av 50-talet när friluftsguiden Gunnar Kilgren lät frakta en stuga från Rännberg. Under åren har det byggts ut och stor vikt har lagts vid att behålla den rus-tika känslan och timmerväggarna är patinerade och tätade med vitmossa. De 12 rummen i fjällstugan har bröstpanelklädda väggar och platsbyggda tvåvåningsängar i allmogestil. Dusch och toalett finns i korridorerna. Det finns också två lägenheter med självhushåll i fristående byggnader intill gården.
Man har även öppet för dagsturister som vill njuta av maten. För den är en av anledningarna till att kungligheter, kändisar och utländska gäster också hittar till Buusta.
12. Rosersbergs hotell och konferens, Stockholm
Miljön och de tidstypiska rummen gör Rosersberg till ett riktigt trevligt stopp.
Läge: Cirka 3 mil norr om Sthlm.
Pris: 475 kronor per person i dubbelrum inklusive frukost.
www.rosersbergsslott.se
Bo som en konung
Visst har du också drömt om att någon gång få bo på ett kungligt slott?
På Rosersbergs slott, strax norr om Stockholm, är det möjligt - till vandrarhemspris. Rosersberg ligger vackert vid Rosersbergsviken och är, som alla andra kungliga slott, öppet för visning under sommaren.
I flyglarna ligger åretrunt-öppen konferensanläggning, restaurang och hotell. Men för andra året i rad erbjuder man Bed & Breakfast under sommaren. Du får bo i de charmiga rummen i Kavaljersflygeln. Inredningen är ny, men tidstypisk. Och det ursäktar att toa och dusch ligger ute i korridoren.
13. Hotell Kullaberg, Mölle
Genomtänkt inredning, flärdfull atmosfär och väldigt sköna sängar.
Läge: Längst ut på Kullahalvön i nordvästra Skåne.
Pris: Från 1 950 kr per person inklusive frukost. Sommarpaket mellan söndag och torsdag, en natt med del i dubbelrum inklusive tvårätters middag, från 1 195kr. Tillägg för havsutsikt.
www.hotellkullaberg.se
Välkomnande detaljer
Vid hamnen i Mölle lyser hotell Kullaberg med flaggan i topp.
Inredningen i engelsk kolonialstil gör att man känner sig som gäst i ett hem så fort man kommer in genom entrén. Den påminner mer om ett vardagsrum med tillhörande bibliotek än en traditionell lobby.
Det gör även de 16 sovrummen i det tre våningar höga huset där inget rum är likt det andra. Somliga har en bedårande utsikt över havet och kuststräckan, andra med utsikt över villor och trädgårdar. Handplockade möbler och inredningsdetaljer från ägarens resor över världen samsas med textilier och tapeter från Mulberry, Colefax and Fowler och Ralph Lauren. Under åren som gått har hotellet utökats med ytterligare två hus, Villa Sjöhem och Sjövillan, ett par hundra meter längre bort. De har utöver dubbelrum också kök och konferensmöjligheter. Trots faciliteterna går känslan från huvudbyggnaden igen, en trivsel fjärran från vanlig hotellmiljö.
Hotell Kullabergs ljusa matsal med vackert spröjsade fönster har utsikt över hamnen och Kullaberg. Av det syndfulla Mölle syns inte mycket, undantaget sommarhalvåret. Då fylls den trevliga baren med bybor, sommargäster och båtfarare som umgås i en sydländsk atmosfär.
14. Hammenhögs Gästgivaregård, Hammenhög.
För den som vill ha en genuin, gammaldags skånsk upplevelse. Bitvis ett kulturhistorisk museum. Trevlig personal och rofylld lantlig stämning.
Läge: Tolv kilometer väster om Simrishamn.
Pris: Dubbelrummen 1 120 kronor, enkelrummet 850. Inklusive frukost.
www.hammenhogs.nu
Inredningen andas nostalgi
Ett ställe med anor. Det här klassiska skånska gästiset är "still going strong" sedan 1693. Matsalen har intakt 40-talsinredningen "Vip"-rumet och sidobar har jukebox och röda vinylmöbler anno 1958.
Rummen är alla nyrenoverade för i år och med gammaldags romantiskt lantligt stuk tack vare Laura Ashleytapeter, mässingssängar och vita trägolv. Sängarna är mycket sköna. Att rummen saknar tv är helt medvetet (tv-rum i bottenvåningen).
Maten är en stor attraktion - köket sätter en ära i det genuint skånska som råka, gås och äggakaka. Mat-priser erbjuds.