<p>I Australien är det inte ovanligt med surfande tomtar runt jul.</p>
1 av 8: <p>I Australien är det inte ovanligt med surfande tomtar runt jul.</p> Foto: Shutterstock
<p>I Österrike skrämmer Krampus barnen till lydnad innan jul.<br></p>
2 av 8: <p>I Österrike skrämmer Krampus barnen till lydnad innan jul.<br></p> Foto: Johannes Simon
<p>I Finland hedras de döda med ett besök till kyrkogården på jul.<br></p>
3 av 8: <p>I Finland hedras de döda med ett besök till kyrkogården på jul.<br></p> Foto: Colourbox
<p>I Sverige hänger vi upp julstrumpor till tomten. I Frankrike får han nöja sig med barnens stövlar.</p>
4 av 8: <p>I Sverige hänger vi upp julstrumpor till tomten. I Frankrike får han nöja sig med barnens stövlar.</p> Foto: Colourbox
<p>Juldekorationer med hjälp av en palm i Indien. Foto: <a target="_blank" href="https://www.flickr.com/photos/tracyhunter/3402663138/">Flickr/Tracy Hunter</a></p>
5 av 8: <p>Juldekorationer med hjälp av en palm i Indien. Foto: <a target="_blank" href="https://www.flickr.com/photos/tracyhunter/3402663138/">Flickr/Tracy Hunter</a></p>
<p>I Japan är julafton den bästa dagen på hela året för snabbmatskedjan KFC. Foto: <a target="_blank" href="https://www.flickr.com/photos/kagen33/6356461771/in/photolist-7iCRG2-6AJKgV-dBAuj4-96veJZ-5BT8XU-aZ1SbM-7pYN3F-tSspS-aFGwCt-5NHYqJ">Flickr/Hiro Kokoro</a></p>
6 av 8: <p>I Japan är julafton den bästa dagen på hela året för snabbmatskedjan KFC. Foto: <a target="_blank" href="https://www.flickr.com/photos/kagen33/6356461771/in/photolist-7iCRG2-6AJKgV-dBAuj4-96veJZ-5BT8XU-aZ1SbM-7pYN3F-tSspS-aFGwCt-5NHYqJ">Flickr/Hiro Kokoro</a></p>
<p>Att hitta det gömda spindelnätet i en julgran i Ukraina betyder tur. Foto: <a target="_blank" href="https://www.flickr.com/photos/fiskadoro/6588903021/in/photolist-b3eRje-97Ccec-8irpB-i8uLff-8iqHs-8iqAV-8iqQS-26edEt-26isXQ-26edCB-LvR1n-LyfqG-LytRZ-Lyp4t-Lyp4i-LyeNA-Lyp4D-LyqYX-qzSgFS-qinqH9-4GwvV9-qiuqsM-7v4toU-b2NxHK-98dNwU-AuFGdY-qiuqqH-qJ4vXs-qinqwN-pM8CA1-5dxetj-8irxW-7skj8i-7qba4C-b2NxCV-i2z6U3-8XgMPk-7skiZi-4fFE4Y-4fFvPj-po7NK8-nuKhu5-XZKsF-6AR3ht-XSeSj-b5Cfiz-5URvD6-5UVL5W-4fo46v-4nCv2A">Flickr/Marty Gabel</a></p>
7 av 8: <p>Att hitta det gömda spindelnätet i en julgran i Ukraina betyder tur. Foto: <a target="_blank" href="https://www.flickr.com/photos/fiskadoro/6588903021/in/photolist-b3eRje-97Ccec-8irpB-i8uLff-8iqHs-8iqAV-8iqQS-26edEt-26isXQ-26edCB-LvR1n-LyfqG-LytRZ-Lyp4t-Lyp4i-LyeNA-Lyp4D-LyqYX-qzSgFS-qinqH9-4GwvV9-qiuqsM-7v4toU-b2NxHK-98dNwU-AuFGdY-qiuqqH-qJ4vXs-qinqwN-pM8CA1-5dxetj-8irxW-7skj8i-7qba4C-b2NxCV-i2z6U3-8XgMPk-7skiZi-4fFE4Y-4fFvPj-po7NK8-nuKhu5-XZKsF-6AR3ht-XSeSj-b5Cfiz-5URvD6-5UVL5W-4fo46v-4nCv2A">Flickr/Marty Gabel</a></p>
<p>I Caracas i Venezuela kan du ta rullskridskorna till kyrkan på julaftons morgon.</p>
8 av 8: <p>I Caracas i Venezuela kan du ta rullskridskorna till kyrkan på julaftons morgon.</p> Foto: Colourbox

14 bisarra julfiranden som får dig att tappa hakan

Julfirandet utomlands är inte riktigt som hemma. Och det är inte bara dagen vi delar ut julklappar på som skiljer sig mellan olika länder.

Vad sägs om att skrämma barn med djävulsmasker eller att slå en trästock till den bajsar ut julklappar? Så här firas julen i 14 andra länder.

1. Australien

Bli inte förvånad om tomten dyker upp i surfshorts när du firar jul i Australien. Här är det nämligen mitt i sommaren och surfande tomtar är en fullt normal syn längs stränderna kring juletid.

2. Österrike

Österrike är ingen plats för lättskrämda under december. Innan jul är det tradition att klä ut sig till den djävulsliknande figuren Krampus och ge sig ut på stan för att sätta skräck i barn och vuxna. Krampus är den vänlige Sankt Nikolaus skrämmande följeslagare och ska enligt gammal folktro skrämma barnen till lydnad.

3. Tjeckien

Är du giftassugen ska du bege dig till Tjeckien innan jul. Den 4 december är det tradition för unga kvinnor att lägga en körsbärskvist i vatten. Om den blommar innan julafton kan du räkna med att bli gift nästa år.

På julafton kan kvinnor i Tjeckien få veta om de kommer att gifta sig nästa år. Foto: Colourbox

4. Danmark

I vårt södra grannland ställer familjer ut julgröt på julafton – men inte till tomten, utan till nissen. Gör de inte det finns det stor risk att nissen stjäl barnens klappar innan kvällen är över.

5. Finland

I Finland är det tradition att besöka kyrkogården på julen för att hedra de döda. Till jullunchen serveras gröt med en gömd mandel. Den som får mandeln ska sjunga en sång.

6. Frankrike

I Frankrike kan jultomten glömma lyxen med fina julstrumpor som bara används en gång per år. Här ställer barnen helt enkelt fram sina egna stövlar innan de går och lägger sig och håller tummarna för att de fylls med paket och godsaker under natten.

7. Storbritannien

Ett sätt för barn i Storbritannien att låna jultomten veta vad de önskar sig är att kasta önskelistan i en öppen spis och hoppas på att vinden för den hela vägen till Nordpolen. Men det gäller att ha tungan rätt i mun vid kastet. Om önskelistan fattar eld innan den flyger upp i skorstenen är det bara att sätta sig och skriva en ny.

8. Island

Varför nöja sig med en tomte när man kan få 13? Den första tomten på Island anländer den 12 december och sedan kommer det en ny varje dag fram till julafton. Förr ansågs tomtarna vara farliga och inte alls särskilt snälla, men nuförtiden hittar de bara på mindre hyss.

En snäll tomte är inget du kan räkna med på Island. Som tur är finns det 13 av dem. Foto: Colourbox

9. Indien

Att fira jul i Indien är inte särskilt vanligt och pyntade julgranar är en sällsynt syn. Men tillhör man minoriteten som firar jul och inte känner för att slå till på en plastgran går det lika bra att dekorera hemmets palm, mango- eller bananträd.

10. Japan

Amerikanska snabbmatskedjan KFC har mer gemensamt med julen än loggans röda färg – i alla fall i Japan. Där vallfärdar befolkningen till KFC för att frossa i julkyckling, vilket gör julafton till kedjans bästsäljande dag. På hela året.

11. Mexiko

I Oaxaca i Mexiko börjar julen med en promenad längs gatorna då man knackar dörr för att återspegla Maria och Josefs sökande efter skydd. Som ett uttryck för att året snart är slut krossar man sedan tallrikar i närheten av katedralen.

12. Spanien

I Katalonien är en liten träbit julens höjdpunkt. "Tió de Nadal" är en figur gjord av en trästock, med pinnar till ben. Kvällarna innan jul ska den pysslas om, täckas med en filt och matas väl. När juldagen väl är kommen placeras trästocken vid den öppna spisen (om en sådan finns) och sedan är det fritt fram för barnen att slå på den med pinnar tills den bajsar ut små paket.

I Spanien bajsar den här lilla träbiten ut barnens julklappar. Foto: Shutterstock

13. Ukraina

Har du turen att hitta det gömda spindelnätet i en ukrainsk julgran kan du skatta dig lycklig – du kommer nämligen att ha turen med dig i ett år framöver. Traditionen bygger på en gammal saga om en fattig änka som hittade en julgran växandes på sin gård. Hennes barn var överlyckliga över julgranen, men några dekorationer hade de inte råd med. På julaftons morgon vaknade den lilla familjen upp och såg att en spindel dekorerat trädet med sitt nät. När det yngsta barnet öppnande ett fönster och spindelnätet träffades av solen, förvandlades det till guld och silver.

14. Venezuela

I Venezuelas huvudstad Caracas stängs gatorna av för bilar på julaftons morgon. Anledningen är att lokalborna ska kunna åka rullskridskor till kyrkan.

Källa: Business Insider

 

LÄS MER:

Här är världens 12 bästa nyårsstäder

12 bisarra lagar och regler utomlands

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande