gt/expressen foto jan wiriden  scanpixcode8503 göteborg ullevi håkan hellström   publicerad text:  publicerad bildtext:folkets jubel. kärleken visste inga gränser när håkan hellström i går uppträdde inför 69 349 fans på ullevi.  folkets jubel. kärleken visste inga gränser när håkan hellström i går uppträdde inför 69 349 fans på ullevi.. foto: jan wiridén  håkan besökte publiken ... foto: jan wiridén  håkan på ullevi.  dubbelt rekord. den 7 juni i år spelade håkan hellström för 69 349 åskådare på ullevi - fler än någon annan artist lockat i sverige. nu blir det nytt rekord!. foto: jan wiriden
gt/expressen foto jan wiriden scanpixcode8503 göteborg ullevi håkan hellström publicerad text: publicerad bildtext:folkets jubel. kärleken visste inga gränser när håkan hellström i går uppträdde inför 69 349 fans på ullevi. folkets jubel. kärleken visste inga gränser när håkan hellström i går uppträdde inför 69 349 fans på ullevi.. foto: jan wiridén håkan besökte publiken ... foto: jan wiridén håkan på ullevi. dubbelt rekord. den 7 juni i år spelade håkan hellström för 69 349 åskådare på ullevi - fler än någon annan artist lockat i sverige. nu blir det nytt rekord!. foto: jan wiriden Foto: Jan Wiriden

13 självklara skäl till varför vi älskar Göteborg

GÖTEBORG. Festivalstaden, kulturstaden, nöjesstaden, fotbollsstaden. Det finns gott om anledningar till att Göteborg är en av landets populäraste turistmål. Inte minst dialekten och attityden hos Göteborgarna. Eller det faktum att det är Sveriges cafétätaste stad. Vi har tagit fram 13 anledningar till att du måste resa till Göteborg. Du kommer att älska det.

 

TEXT AV: Krister Berntsson

Det finns bara EN aveny i Sverige. Foto: Bernstone Fotografi AB/Mediabank Göteborg & Co

1. Avenyn

Innan Gustav II Adolf gick vilse i dimman vid Lützen passade han på att grunda Göteborg i en smal tarm av Västergötland, mellan norska Bohuslän och danska Halland. Tyvärr var platsen ett kärr, så han kallade in holländska ingenjörer som fick dika ur kärret med kanaler. Drygt hundra år senare utnämnde Carl von Linné Göteborg till den vackraste staden i riket.

Hollandarna var så nöjda med sitt arbete att de gav Göteborg sitt första smeknamn — “Nya Amsterdam”. Det moderna Göteborg har mycket som lockar. Den kulturintresserade har Bokmässan, den idrottsintresserade har Gothia Cup och stadens alla fotbollslag, den musikintresserade har Way out west. Listan kan göras lång. Det påstås ibland att det finns någon slags avundsjuka mellan Göteborg och Stockholm, men det är inte sant. Vad skulle en göteborgare kunna vara avundsjuk på en stockholmare för? Dessutom har Göteborg betydligt fler smeknamn än Stockholm.

Men oavsett om du kallar staden “Lilla London”, “Sveriges framsida”, “Porten till Skandinavien” eller “Götet” så finns det gott om anledningar att älska Göteborg. Vi har valt 13.

 

1. AVENYN

Det finns bara en aveny i Sverige. Det finns gott om esplanader, promenader, långgator, gränder och stigar, men bara en aveny. Det är därför som Avenyn alltid omnämns i bestämd form. Och vare sig du väljer att slå dig ner på någon av alla restauranger, krogar och pubar som finns längs gatan, så gäller det att få en fönsterplats så du kan avnjuta folklivet, för det händer alltid något längs Avenyn.

 

Det är något speciellt med göteborgskan Foto: Niklas S Bernstone/Mediabank Göteborg & Co

2. Dialekten

"Götebosska? Jo, de låter fult men de känns gôtt", som en göteborgare uttryckte det en gång. Men det är något speciellt med göteborgskan. 

Det är inte för inte som göteborgstalande telefonförsäljare är framgångsrika. Dessutom är det enligt en sifoundersöklning för några år sedan den absolut sexigaste dialekten.

Att sitta på spårvagnen och smyglyssna på några urgöteborgare som löser världsproblemen är definitivt en anledning att älska Göteborg.

 

Helix är en häftig attraktion på Liseberg Foto: Steampipe Production Studio Ab/Mediabank Göteborg & Co

3. Liseberg

Gröna Lund och Skansen i all ära, men inte ens om man slår ihop antalet besökare så kommer de upp i Lisebergs popularitet. 

Ingen barnfamilj kan besöka Göteborg utan att ta en tripp med klassiker som Flumeride, Uppskjutet, Kållerado eller Helix. 

 

Mat är en speciell upplevelse i Göteborg Foto: Jimmy Millblad/Mediabank Göteborg & Co

4. Maten

Vare sig du väljer att äta smörstekt sjötungsfilé med dragon- och vårkycklingbuljong på Ulf Wagners Michelinbestjärnade restaurang Sjömagasinet eller tar en halv special (en korv med bröd och mos) i korvkiosken på Heden, så är mat en speciell upplevelse i Göteborg. 

Ända sedan Leif Mannerström introducerade modern fransk matlagning på Restaurang Johanna vid mitten av sjuttiotalet, har Göteborg varit lite av en gastronomisk magnet för matälskare. Och fisken är färskare, räkorna rödare, ostronen saltare. 

 

Håkan Hellström är älskad i Sverige men dyrkad i Göteborg Foto: Jan Wiriden

5. Håkan Hellström

Håkan Hellström är älskad i Sverige men dyrkad i Göteborg. Karln kan helt enkelt inte göra fel i göteborgarnas ögon.

Här har han samma ikonstatus som Kim Larsen i Danmark, Vasco Rossi i Italien eller ZZ Top i Texas. Vilken annan artist kan samla nästan 70 000 betalande besökare till en konsert. Håkan älskar sitt Göteborg och kärleken är besvarad.

 

Göteborgsoperan kallas “Ackordscentralen” Foto: Jorma Valkonen/Mediabank Göteborg & Co

6. Göteborgshumorn

På nittiotalet dömde den ironiska generationen ut göteborgshumorn som töntig och förlegad, men den lever kvar ännu. 

Hur kan man motstå en humor som döper ett tv-hus till “Synvillan”, Katolska kyrkan vid Heden till “Hedendomen” och Göteborgsoperan till “Ackordscentralen”.

När Synvillan revs blev det en grusplan på platsen i väntan på ny byggnation. Den platsen kallas naturligt vis för “Synfältet”.

 

Fotboll är fest i Göteborg Foto: Tommy Holl/Mediabank Göteborg & Co

7. Fotbollen

Ända sedan den första svenska fotbollsmatchen med moderna regler spelades på Heden mellan Örgryte och Lyckans Soldater 1892 så har fotboll varit en mycket göteborgsk angelägenhet. 

Gais, IFK och Örgryte och den avsomnade klubben Göteborgs IF har sett till att Göteborg blivit svenska mästare i fotboll 35 gånger (36 om man räknar in Fässberg IF, men det är ju ett Mölndalslag). Fotboll är fest i Göteborg, vare sig den spelas på Nya Ullevi, Nya Gamla Ullevi eller i form av Gothia Cup på Heden.

 

I stort sett alla stora artister de senaste 35 åren har spelat på Ullevi Foto: Jorma Valkonen/Mediabank Göteborg & Co

8. Konserterna på Ullevi

Ända sedan Rolling Stones spelade på Nya Ullevi 1982 har Göteborg varit en fantastisk konsertstad. Springsteen, Kent, U2, Robbie Williams, ACDC, ja, i stort sett alla stora artister de senaste 35 åren har spelat på Ullevi. Stämningen är otrolig, oavsett vädret och allsången stiger till oanade höjder.

Och du behöver inte ens gå på konserten för att uppleva stämningen. Antingen tar du dig till “Snikens Kulle” i Överåsparken en kilometer från Ullevi, där musiken hörs överraskande bra, eller också nöjer du dig med att vandra runt på stan och uppleva hur hela Göteborg kokar av konsertfeber.

 

 

Ny ölkultur i Sverige och det märks inte minst i Göteborg Foto: Jan Wiriden

9. Ölen

Länge var öl i Göteborg intimt förknippat med Pripps, som blev statligt och la under sig större delen av den svenska bryggerinäringen och sedan såldes till danskarna. Men nu finns en fantastisk ny ölkultur i Sverige och det märks inte minst i Göteborg.

I bland känns det som om det startar ett nytt bryggeri i månaden i stan med omnejd.

Många sorter är extremt lokala och kan inte köpas i övriga Sverige

Och att ölen är väldigt göteborgska märks inte minst på namnen.  Oceanbryggerierna gör till exempel alen Glenn No 5, Järntorgets Arbetarporter och inte minst Ebbots Ale, som personligen avsmakas av sångare Ebbot Lundberg.

 

Göteborg är Nordens spårvagnsmekka Foto: Beatrice Törnros/Mediabank Göteborg & Co

10. Spårvagnarna

Göteborg är Nordens spårvagnsmekka med sina upp till 16 linjer som tillsammans åker nästan ett varv runt jorden varje dygn.

Det är enkelt att kliva på, lätt att betala och ett förhållandevis billigt sätt att göra sightseeing på. Då och då lanserar någon idén att bygga tunnelbana i Göteborg, men så kommer man ihåg att staden är byggd på ett kärr. Och som göteborgarna säger: “Tunnelbana? Vi har la inget å dölja”.

 

Göteborgarna är i gemen mycket sociala Foto: Niklas S Bernstone/Mediabank Göteborg & Co

11. Attityden

I en sedan länge bortglömd Hasse och Tage-sketch karaktäriseras Göteborgaren som “en jovialisk typ” som “gärna berättar vitsar”. Men det är bara en del av den göteborgska folksjälen. 

Göteborgarna är i gemen mycket sociala och tjôtar gärna bort en stund på krogen, spårvagnen eller kaféet. Tonen är ofta rå men hjärtlig och det finns ingen respekt för auktoriteter — beter du dig som en “flane”, så kommer göteborgarna att tala om det för dig.

 

I Göteborg finns alla möjligheter till bad i riktigt saltvatten Foto: Steampipe Production Studio Ab/Mediabank Göteborg & Co

12. Saltvattnet

I Göteborg finns naturligtvis alla möjligheter att bada i riktigt saltvatten (Östersjön betraktas i princip av Göteborgarna som en insjö). 

Ta 7:an ut mot Frölunda torg och buss vidare till Näset eller bussen till Askimsbadet och upplev hur de fräser om kroppen när du hoppar i det salta vattnet. Det är något helt annat än att plaska runt i en dyig insjö.

 

Om du vill ha en oemotståndlig utsikt så är det Gothia Towers precis vid Liseberg som gäller Foto: /Mediabank Göteborg & Co

13. Hotellen

Det är svårt att inte älska Göteborgs hotell. Här hittar du allt från bekväm lyx till enkel budget.

Vill du bo nära Centralen väljer du mellan klassikern Eggers, som varit hotell sedan 1859, Radisson Blu, som på grund av den rosa fasaden ibland kallas Skäraton, eller Posthotellet, som är inhyst i gamla Centralposthuset. Vill du bo mitt på Avenyns tar du klassiska Park Aveny eller Rubinen.

Om du vill ha en oemotståndlig utsikt så är det Gothia Towers precis vid Liseberg som gäller. Vill du bo med vattenkontakt är Novotel, precis bredvid Älvsborgsbron, perfekt. Om du hellre lägger pengar på upplevelser än på boendet finns charmiga 5:ans Bed & Breakfast i Örgryte eller STF Hostel Stibergsliden i Majorna.

Aktuellt just nu