Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

13 självklara skäl till varför vi älskar Göteborg

GÖTEBORG. Festivalstaden, kulturstaden, nöjesstaden, fotbollsstaden. Det finns gott om anledningar till att Göteborg är en av landets populäraste turistmål. Inte minst dialekten och attityden hos Göteborgarna. Eller det faktum att det är Sveriges cafétätaste stad. Vi har tagit fram 13 anledningar till att du måste resa till Göteborg. Du kommer att älska det.

 

TEXT AV: Krister Berntsson

Det finns bara EN aveny i Sverige.

Foto: Bernstone Fotografi AB/Mediabank Göteborg & Co

1 av 13

1. Avenyn

Innan Gustav II Adolf gick vilse i dimman vid Lützen passade han på att grunda Göteborg i en smal tarm av Västergötland, mellan norska Bohuslän och danska Halland. Tyvärr var platsen ett kärr, så han kallade in holländska ingenjörer som fick dika ur kärret med kanaler. Drygt hundra år senare utnämnde Carl von Linné Göteborg till den vackraste staden i riket.

Hollandarna var så nöjda med sitt arbete att de gav Göteborg sitt första smeknamn — “Nya Amsterdam”. Det moderna Göteborg har mycket som lockar. Den kulturintresserade har Bokmässan, den idrottsintresserade har Gothia Cup och stadens alla fotbollslag, den musikintresserade har Way out west. Listan kan göras lång. Det påstås ibland att det finns någon slags avundsjuka mellan Göteborg och Stockholm, men det är inte sant. Vad skulle en göteborgare kunna vara avundsjuk på en stockholmare för? Dessutom har Göteborg betydligt fler smeknamn än Stockholm.

Men oavsett om du kallar staden “Lilla London”, “Sveriges framsida”, “Porten till Skandinavien” eller “Götet” så finns det gott om anledningar att älska Göteborg. Vi har valt 13.


1. AVENYN

Det finns bara en aveny i Sverige. Det finns gott om esplanader, promenader, långgator, gränder och stigar, men bara en aveny. Det är därför som Avenyn alltid omnämns i bestämd form. Och vare sig du väljer att slå dig ner på någon av alla restauranger, krogar och pubar som finns längs gatan, så gäller det att få en fönsterplats så du kan avnjuta folklivet, för det händer alltid något längs Avenyn.

1 av 13