1 av 3: Res klimatsmart genom att följa dessa fem steg.
Det varmare klimatet hotar Alaskas rika djurliv.
2 av 3: Det varmare klimatet hotar Alaskas rika djurliv. Foto: Shutterstock
I Venedig riskerar kanalerna att svämma över.
3 av 3: I Venedig riskerar kanalerna att svämma över. Foto: Shutterstock

13 platser som riskerar att förstöras av klimatförändringar

Renar i arktiska Ryssland svälter ihjäl. Döda havet krymper. Maffiga glaciärer på gränsen mellan Kanada och USA smälter. 

Oförutsägbart klimat ger konsekvenser och här är några städer som drabbas extra hårt om utvecklingen fortsätter, enligt CN Traveler

1. Venedig, Italien

I Venedig växer oron för höjda havsnivåer. Det Adriatiska havet som rinner genom stadens vackra kanaler riskerar att svämma över. 

Förra året installerade den italienska skulptören Lorenzo Quinns ett konstverk, i form av två gigantiska händer, för att demonstrera hur staden sjunker. Aktivister har också investerat i vallar för att hålla tillbaka vattnet.  

Lorenzo Quinns konstverk vid Ca’Sagredo Hotel i Venedig. Foto: Shutterstock

2. Döda havet, Mellanöstern

Havet mellan Israel, Palestina och Jordanien krymper. På bara ett par decennier har dess havsyta minskat med omkring en tredjedel och hål har uppstått på ställen där vatten dragit sig tillbaka. 

Experter varnar för att Döda havet kommer att försvinna helt om utvecklingen fortsätter i samma takt med en havsnivå som sjunker med drygt en meter per år på grund av ett allt varmare klimat, bebyggelse med dammar, containrar och rörledningar som stoppar inflödet från andra vattenkällor samt sminkföretag som använder sig av det mineralrika vattnet. 

LÄS MER: 9 paradisstränder som förstörts av människan 

Döda havet är välkänt för sin höga salthalt. Foto: Shutterstock

3. Maldiverna, Indiska oceanen

Flera atoller, ringformade öar av koraller som bildats längs en vulkanisk djuphavsrygg i norra Indiska oceanen, utgör Maldiverna. Det är världens plattaste land som hotas av stigande havsnivåer. Öarna sticker upp i snitt 1,3 meter över havsytan. En del av befolkningen har redan tvingats migrera och 2004 drabbades en del hårt när tsunamin slog till. 

Maldiverna består av över 1 000 öar. Foto: Shutterstock

4. Amazonas regnskog, Sydamerika

NASA varnar för att Amazonas maffiga regnskog, som täcker Sveriges yta gånger 12, inte får tillräckligt mycket vatten under regnperioden för att livnära träden under torrperioder på fem till sju månader. Stora delar av södra Amazonas några veckor från den farliga gränsen, som riskerar att brytas ner trädområdet till en savann. 

LÄS MER: Svenska Evelina, 26, vägrar flyga – för klimatets skull 

Extrem torka hotar regnskogens träd. Foto: Shutterstock

5. Glacier Nationalpark, Nordamerika

39 glaciärer i nationalparken på gränsen mellan Kanada och USA, i Montana, var högre 1966 än 2017, enligt forskare vid Portland State University och U.S. Geological Survey. En av glaciärerna hade minskat med 85 procent från det att de första mätningarna gjordes. 

Forskare befarar att isen kommer att fortsätta att smälta på grund av ökade temperaturer. De uppskattar att nästan all is kommer att ha smält om några decennier och den kommer att vara helt borta vid 2000-talets slut. Detta skulle påverka de  hundratals djuren och tusentals växterna som lever i parken. 

Glaciärerna som gett nationalparken sitt namn blir allt lägre. Foto: Shutterstock

6. Rhônedalen, Frankrike

Om temperaturerna ökar med 2,5 grader under de kommande åren kan omtyckta vindistrikt i Sydeuropa som franska Rhônedalen drabbas hårt och vara tvungna att flytta sin produktion till kallare områden i Europa. NGO Conservation Internationals studie visar att produktionen kan minska med 85 procent, år 2050.

LÄS MER: När tåget är snabbare än flyget – nio resor i Europa 

Rhônedalen i Frankrike är ett vinområden som kan drabbas av stigande temperaturer. Foto: Shutterstock

7. Alperna, Europa

Skidsäsongen i de europeiska Alperna har blivit kortare under de senaste decennierna med allt kalare berg. Time rapporterar att vintersäsongen var 38 dagar kortare och startade 12 dagar senare 2017 jämfört med 1960. Experter varnar även för att snön kommer att smälta på drygt 3 kilometers  höjd i slutet av det här århundradet.  

Flera skidorter satsar på utomhusaktiviteter som inte är beroende av snötäckta backar. Foto: Shutterstock

8. Alaska, USA

Under de senaste tio åren har Alaska drabbats av kraftiga skogsbränder som förstört större områden än under något annat decennium under modern tid, som registrerat, och forskare varnar för ännu värre bränder framöver. De beräknar att ett dubbel så stort område kommer att drabbas 2050.

LÄS MER: Här är Sveriges 12 vackraste tågresor 

Alaska har drabbats av intensiva skogsbränder under 2010-talet. Foto: Shutterstock

9. Det stora barriärrevet, Australien

Stora områden i världens störta korallrev, utanför Australiens nordöstra kust, har blekts på grund av stigande temperaturer och riskerar att dö. Hälften av korallerna som blektes 2016 och 2017 har dött, enligt forskare

Risken att blekta koraller dör är hög, enligt forskare. Foto: Shutterstock

10. Key West, USA

USA:s syligaste stad Key West har satsat över nio miljoner kronor, en miljon dollar, på att höja sina vägar för att rusta sig mot översvämningar och stigande havsnivåer. Armékåren beräknar att havsnivån kommer att stiga med 38 centimeter under de kommande 60 åren i området. 

LÄS MER: Svenske Carl, 27, reste jorden runt – utan att flyga 

Key West drabbades hårt när orkanen Irma drog in över Florida 2017. Foto: Shutterstock

11. Rio de Janeiro, Brasilien

Den brasilianska storstaden Rio de Janeiros stränder, flygplats och flera bostadsområden riskerar att hamna under vatten år 2 100, varnar klimatexperter. Enligt deras beräkningar kommer havsnivån stiga med 82 centimeter under det här århundradet, om temperaturerna fortsätter att stiga. Klimatuppvärmningen kommer att slå hårdare mot Rio de Janeiro än någon annan stad på kontinenten, enligt analysen. 

Stadens ledare arbetar med NASA för att tackla de kommande utmaningarna som ett varmare klimat skulle ställa dem inför. 

Förutom översvämning riskerar folket i Rio de Janeiro att drabbas av vattenbrist, smittspridning och jordskred om klimatet blir varmare. Foto: Shutterstock

12. Samojedhalvön, Ryssland

Nenetserna som till stor del lever på renskötsel på den ryska arktiska kusten har drabbats hårt av det oförutsägbara vädret. Under den ovanligt varma vintern 2013 svalt tio tusentals renar till döds efter att regn frusit till is, och hindrat djuren från att beta i marken. Enligt forskare riskerar händelsen att upprepas när temperaturen fortsätter att stiga.

LÄS MER: 6 bästa resmålen för en klimatsmart semester 

Tio tusentals nenetser lever på renskötsel på Samojedhalvön. Foto: Shutterstock

13. Mumbai, Indien

Om havsnivån stiger med 5 till 10 centimeter under de kommande 35 åren kan antalet allvaliga översvämningar fördubblas vid kuststäder som den indiska 18 miljoninvånarstaden Mumbai, enligt forskare vid University of Illinois i Chicago. Trots det överhängande klimathotet fortsätter staden att expandera och bygga skyskrapor längs kuststräckan som kan drabbas hårt om några decennier.  

2050 riskerar höjda havsnivåer att slå hårt mot nybygget längs kusten i Mumbai. Foto: Shutterstock

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande