13 dyra misstag du gör när du bokar resan

Slarv vid resesbokningen kan stå dig dyrt.

Det är mycket som kan bli fel – så ta dig tid och tänk noga igenom varje steg.

Här är 13 fel som många gör när de bokar sina flygbiljetter.

Resor inom Europa bör bokas 20 dagar innan avresa. Foto: ADOBE STOCK

 

1. Du bokar för tidigt – eller för sent

 

Att hitta bästa pris för en resa är en hel vetenskap. Priset kan variera rejält beroende på hur långt före avgångsdatum du bokar. Enligt hotell- och resesöksajten Momondos årliga prisstudie för 2018 går det att spara  i snitt upp till 34 procent på resor inom Europa genom att boka 20 dagar innan avresan. När det gäller resor utanför Europa kan man spara upp till 26 procent genom att boka 56 dagar innan.

 

Har du koll på vilken dag och tid som är billigast att resa på? Foto: SHUTTERSTOCK

2. Du reser på fel dag eller tid

 

Fredagar är billigaste dagen om du ska flyga inom Europa, enligt hotell- och resesöksajten Momondo.
För övriga världen är onsdagar i regel bäst.
För resor i Europa är det dyrast på morgonen och utanför Europa på kvällen. För samtliga destinationer gäller att det är billigast att flyga mitt på dagen.

 

Priserna på flygbiljetter förändras ständigt, så det lönar sig att hålla koll. Foto: ADOBE STOCK

3. Du har ingen koll på lågpriserbjudanden och reor

 

Flygpriserna är rena djungeln med ständigt föränderliga priser. Plötsligt kan en reklamsatsning få ett flygbolags priser sjunka radikalt – bara för att hinna höjas på nytt tills du ska boka din resa. Lösningen är att följa de flygbolag du är intresserad på sociala medier som Facebook och/eller prenumerera på deras nyhetsbrev.

 

Visst är det smidigt att boka resan till alla med ett kort – men inte så bra. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Du betalar ditt sällskaps resa med ditt kort

 

Om ni är flera som reser ihop är det ofta smidigast att boka alla biljetter på en gång. Men se upp med att betala andras biljetter med ditt eget kort. Om kortet har bagage-  eller avbokningsförsäkring gäller den ofta enbart de resenärer ingår i samma hushåll som du.
Tänk efter före  – någon av medresenärerna kan riskera att stå utan skydd vid exempelvis plötsligt insjuknande.

 

Din vanliga hemförsäkring innehåller ofta reseskydd. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Du köper onödiga försäkringar och tjänster

 

Flygbolag och resebyråer tjänar bra på att sälja olika extratjänster som sms-påminnelser, olika typer av service, avbeställningsskydd eller allehanda försäkringar. Det är mycket troligt att du redan har vad du behöver av till exempel försäkringar och reseskydd via din hemförsäkring och/eller ditt kreditkort.
LÄS MER: Allt du behöver veta om avbeställningsskydd

 

Att tillbringa lång tid på en flygplats är varken skönt eller vidare ekonomiskt. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Du bortser från mellanlandningar

 

Frestas du att köpa den allra billigaste biljetten till ditt resmål? Tänk då på att flygbyten och udda restider oftast ligger bakom de prismässigt mest lockande biljetterna. En flygresa där du tvingas mellanlanda och övernatta på en flygplats utmed vägen slukar lätt din förtjänst.

 

Hotellnatten kostar lika mycket oavsett om du kommer fram tidigt eller sent. Foto: ADOBE STOCK

7. Du missar konsekvensen av ett sent flyg

 

Ofta är det förmånligt prismässigt att flyga på kvällen. Men när du kommer fram är det läggdags och du måste antagligen ta in på hotell. Hade du rest på morgonen i stället hade du hunnit njuta en hel dag av resmålet för samma boendekostnad. Att resa sent på dagen medför alltså en dåligt utnyttjad hotellkostnad.

 

Numera är det inte bara lågprisbolagen som tar ut en avgift för incheckat bagage. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Du noterar inte extra bagagekostnader

 

Tiden då ditt bagage självklart ingick i biljettkostnaden är sedan länge borta. Och  Ryanair och Norwegian är inte längre ensmma om att ta exra betalt för bagaget. När du googlar kommer deras flygpriser ofta upp utan bagagekostnaden medräknad.  Men prisena är inte blygsamma och bör alltid vägas in i en prisjämförelse. Service och prylar som kostar extra blir allt vanligare i flygbranschen.

LÄS MER: Nu måste charterresenärer betala extra för bagage

 

Vet du hur du hittar de billigaste biljetterna? Foto: SHUTTERSTOCK

9. Du hittar inte de lägsta priserna

 

Oftast blir det billigarast om du undviker att gå via resebyråer eller sökmotorer och i stället handlar biljetter direkt från flygbolagets egen hemsida. Särskilt när det gäller lågprisflyg brukar detta vara det mest förmånliga.

 

Glöm inte att kolla hur långt bort flygplatsen ligger om du inte rest dit tidigare. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Du missar den bättre flygplatsen

 

Särskilt Ryanair är baddare på att ge mindre och udda placerade flygplatser namn som får dig att tro att du hamnar direkt i en attraktiv semesterstad när du i själva verket landar många mil bort. Stockholm Skavsta är inte enda exemplet. Men många städer har mer än en flygplats. De som ligger långt från centrum innebär extra transportkostnader som kanske överskrider vad du tjänade på att köpa en billigare biljett.

 

Att stava namnet fel när du köper en resa kan bli ett kostsamt misstag. Foto: SHUTTERSTOCK

11. Du slarvar när du köper biljetten

 

Koncentrera dig under själva inköpet. Om du stavar ditt namn fel eller kastar om siffror i passnumret får det ofta stora konsekvenser. Att datumen för ut- och inresa blir helt korrekta är förstås också mycket viktigt. Kolla också att dina kontaktuppgifter blir korrekta så du nås av köpebekräftelse och liknande.

 

Att skaffa ett provisoriskt pass är långt igtån gratis. Foto: ADOBE STOCK

12. Du glömmer kolla att passet är giltligt

 

Ett utgånget pass (eller ett bortglömt) garanterar en usel start på resan. Har du tur kan du skaffa ett provisoriskt pass på flygplatsen men det är långt ifrån gratis. På till exempel Arlanda kostar det 980 kronor och passet gäller bara en resa (tur och retur). För många länder gäller att ditt vanliga pass ska vara giltigt till sex månader efter hemkomst.

LÄS MER: Allt du behöver veta om pass – frågor och svar

 

Undvik misstagen och få mer pengar att spendera under semestern i stället. Foto: SHUTTERSTOCK

13. Du tänker inte på att boka enkelresor

 

Du kan spara stora pengar på att i stället för att boka tur-och-retur-biljetter från ett bolag köpa två enkelresor med olika flygbolag. Prisvänliga biljetter av den typen finner du enklast via någon av de vanliga sökmotorerna för resor, typ Skyscanner.

LÄS MER: Bästa resmålen 2019 – månad för månad