12 vanliga frågor och svar om zikaviruset

Oron för zikaviruset ökar när Florida drabbas och det är dags för OS i Rio. Dessutom finns det kvar i större delen av Karibien och Latinamerika.
Behöver man vara orolig för att resa?
Här är 12 uppdaterade frågor och svar om zikavirus.

Andra har också läst

Viruset sprids av aedesmyggan. (Myggan på bilden har inget med zikaviruset att göra).

1. Vad är zika och hur sprids det?


Zika är ett virus som sprids av aedesmyggan, samma mygga som kan överföra denguefeber och japansk encefalit. Viruset sprids från mygga till människa och tillbaka till nästa mygga, vilket betyder att det krävs både smittade människor och myggor för att viruset ska spridas.
Man har nu också konstaterat att det kan spridas via sperma, alltså vid samlag.

Foto: AP

Barn som föds med mikrocefali har haft zikavirus i forstervattnet.

2. Vad händer om man smittas av zikaviruset?


Viruset kan ge feber, ögoninflammation, ledvärk och utslag i upp till en vecka, men de flesta får inga symtom alls.

Men i samband med zikautbrotten i Brasilien och Franska Polynesien rapporterades också ett ökat antal barn som fötts med mikrocefali (som leder till utvecklingsstörning). Forskningen kring detta har varit intensiv och nu är forskarvärlden enig om att både mikrocefali och Guillain-Barrés syndrom kan orsakas av infektion med zikavirus. Guillain-Barrés syndrom är en nervsjukdom som orsakar muskelsvaghet och domningar som kan vara i några veckor eller ibland månader.

Viruset kan ge feber, ögoninflammation, ledvärk och utslag i upp till en vecka, men de flesta får inga symtom alls.

3. Finns vaccin eller behandling mot zika?


Nej, men man blir immun när man gått igenom en infektion. Forskning om vaccin pågår.

Foto: Istock

Zikaviruset är farligt för gravida.

4. För vilka är zikaviruset farligt?


Zikaviruset är farligt för gravida och de som försöker bli det.

Foto: Istock

Rio de Janeiro i Brasilien.

5. Var finns zikaviruset?


Det finns sedan länge i Afrika och Sydostasien, men har nu också spridit sig till Karibien och Central- och Sydamerika med flest fall i Brasilien. Bland andra drabbade länder finns Argentina, Aruba, Barbados, Dominikanska republiken, Jamaica, Mexiko samt Florida i USA.
Man tror att viruset kan ha kommit till Sydamerika i samband med fotbolls-VM i Brasilien 2014. Aedesmyggan finns där och har kunnat sprida det vidare.
I slutet av juli 2016 meddelade WHO att zikaviruset rapporterats från 48 länder eller territorier sedan 2015.
Folkhälsomyndigheten uppdaterar kontinuerligt spridningen av viruset HÄR.

Minst 14 personer i Miami, Florida, har smittats av zikaviruset.

6. Nu finns zika i Florida också, hur är läget där?

Den 1 augusti 2016 har Florida 14 konstaterade fall av inhemskt smittade personer. Alla dessa har troligen smittats i nöjes- och krogdistriktet Wynwood i norra Miami så den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC avråder gravida från att resa just dit. Myggan aedes aegypti som sprider zika flyger sällan mer än 150 meter så CDC tror inte att smittan kommer att spridas vidare nu när man har koll på den, men de kommer att fortsätta kontrollera varje dag. USA har lyckats stoppa liknande utbrott av denguevirus tidigare så man tror inte att zikaviruset ska få fäste. Läs mer på CDC:s hemsida HÄR.

Foto: Imago Sportfotodienst

7. Vågar jag åka på OS i Rio?


Ja, i alla fall om du inte är gravid. Enligt forskare vid Yaleuniversitetet är risken att smittas mindre än 0,1 procent. De beräknar att högst 37 av de 500 000 besökarna kommer att smittas.
I Brasilien är det torrt och förhållandevis svalt väder nu med färre myggor och därmed mindre risk för zika. Men man ska inte glömma att viruset även smittar sexuellt.

Zikaviruset finns även i Thailand.

8. Men Sydostasien då, finns zika i Thailand?


Ja, det har funnits där länge, men risken att smittas är minimal.

– Skillnaden mot de nya smittade länderna är att smittan funnits så länge att de vuxna är immuna. När det inte finns smittade människor i ett område blir inte myggorna smittade heller, förklarar biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

Det betyder också att viruset kommer att avta i Central- och Sydamerika när tillräckligt många blivit smittade och immuna.

Foto: Fotolia

Det är inte farligt att resa till Brasilien på grund av zika.

9. Är det farligt att resa till länder som är drabbade?


Nej, inte om man inte är eller planerar att bli gravid. Det finns en risk för alla att drabbas av Guillain-Barrés syndrom. Annars ger viruset milda symtom eller inga alls.

Foto: Istock

Rådgör med läkare innan resan om du är gravid.

10. Finns det några varningar för att resa dit?


Varken UD eller Folkhälsomyndigheten avråder från resor. UD skriver att resenärer som är eller planerar att bli gravida bör rådgöra med läkare eller mödravårdscentral och anpassa sina resplaner till riskerna.

Foto: Istock

11. Vad ska jag tänka på om jag åker till ett drabbat område?


Bli inte myggbiten, då undviker du även sjukdomar som denguefeber och malaria. Ha täckande klädsel eller myggmedel på bar hud om det finns mygg i närheten. Ha inte oskyddat sex.
Kontakta läkare om du får feber inom två veckor efter hemkomst.

Foto: Pelle T Nilsson

Myggor som sprider zikavirus förekommer inte i Sverige.

12. Kan zika komma hit till Sverige?


Nej. Zikaviruset sprids av myggor som inte förekommer i Sverige.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande