The Lord Clyde.
1 av 14: The Lord Clyde. Foto: Marko Wramén
Southampton Arms.
2 av 14: Southampton Arms. Foto: Marko Wramén
The Pineapple.
3 av 14: The Pineapple. Foto: Marko Wramén
The Palm Tree.
4 av 14: The Palm Tree. Foto: Marko Wramén
Craft Beer Co.
5 av 14: Craft Beer Co. Foto: Marko Wramén
(Old) Red Lion.
6 av 14: (Old) Red Lion. Foto: Marko Wramén
The Seven Stars.
7 av 14: The Seven Stars. Foto: Marko Wramén
Cittie of Yorke.
8 av 14: Cittie of Yorke. Foto: Marko Wramén
Harwood Arms.
9 av 14: Harwood Arms. Foto: Marko Wramén
Howl at the Moon.
10 av 14: Howl at the Moon. Foto: Marko Wramén
The Faltering Fullback.
11 av 14: The Faltering Fullback. Foto: Marko Wramén
The Prospect of Whitby.
12 av 14: The Prospect of Whitby. Foto: Marko Wramén
Allt om Resors reporter Marko T Wramén.
13 av 14: Allt om Resors reporter Marko T Wramén. Foto: Marko T Wramén
Guideboken: 88 favoritpubar i London.
14 av 14: Guideboken: 88 favoritpubar i London.

12 unika pubar du inte bör missa i London

LONDON. Pubar i London är en av anledningarna till att vi åker till denna stad. Men till vilken pub ska man gå? Här är en lista på de bästa.

Allt om Resors medarbetare Marko T Wraméns guidebok ”88 favoritpubar i London” utforskar den brittiska huvudstadens dryckesvanor.

Exklusivt för våra läsare delar han här med sig av tolv tips på riktigt bra pubar i London.

The Lord Clyde

Ibland känns det onödigt ambitiöst att trava i väg ut i anonyma industri- och bostadskvarter för att leta reda på någon pub som eventuellt är värd ett besök. Men åh så glad jag är att jag hamnade på Lord Clyde! För mig tillhör den definitivt Londons vackraste med sin varma atmosfär, långa röda lädersoffor, slipade glasfönster och sammetsgardiner. Två kolbrasor värmer välkommet och väggarna är fulla av intressanta ting som till exempel kritpipor funna under en utgrävning i gatan utanför och ett tjusigt fotografi med 27 karlar i hatt och kostym i och kring en öppen buss parkerad framför puben. Scenen kunde vara tagen direkt ur den briljanta tv-serien "Peaky Blinders".

Pubens nuvarande byggnad, vackert dekorerad och med uteservering framför, är byggd 1913 men det har funnits en pub på platsen i mer än 300 år. Och ända sedan 1956 har familjen Fitzpatrick varit land lords här. Fantastiskt!

27 Clennam Street

U: Borough

www.lordclyde.com 

Southampton Arms

För en turist är det här en bit bortom allfartsvägarna, men om du varit och trängts vid Camden Market är det faktiskt inte så långt bort. Och på Southampton Arms möter du inte många turister, däremot en hel del törstiga lokalbor som kommer för de 18 pumparna med noggrant utvalda ölsorter och ciderbrygder (man har hela sex cider på fat!).  Miljön är enkel och rustik på ett trevligt sätt, brasan hålls i gång när det är kallt och ibland är pubens hund på plats. På baksidan har men en uteservering också, vilket är bra för framsidan vätter mot en bullrig gata. Man har en god ostbricka och ett urval rejäla traditionella köttpajer om du är lite hungrig.

139 Highgate Road

U: Kentish Town/Gospel Oak Overground

www.thesouthamptonarms.co.uk

The Pineapple. Foto: Marko Wramén

The Pineapple

Om jag kunde slå in The Pineapple i presentpapper och packa upp den i mina hemkvarter i Malmö hade jag gjort både mig själv och min hemstad en stor tjänst. Kentish Town-borna är lyckligt lottade som har en så charmig och familjär pub att gå till. Den unge mannen bakom baren är välkomnande och trevlig och berättar att det är många stammisar här. Nyligen gick en av dessa bort och då gick två ur personalen samt ett 50-tal andra stamgäster till begravningen och gravölen dracks så klart här. En av stamgästerna börjar också prata med oss om ananas och pubens namn, det visar sig att han lämnat bok- och tidningsbranschen och blivit präst.

The Pineapple öppnade 1868 och en del av inredningen är fortfarande original. Bekväma soffor kantar väggarna, det finns mer diskreta utrymmen på sidorna och bardisken pryds av tolv tappar öl varav flera är från intressanta små bryggerier. Att ölentusiastföreningen Camra hade möte på ovanvåningen sist jag var här säger en del.

Det finns flera bord på framsidan mot en lugn gata, perfekt för soligt väder.

51 Leverton Street

U: Kentish Town

www.facebook/pineapplepub

The Palm Tree

Det här är varken mer eller mindre än en kulturhistorisk institution. Val & Alf tog över den klassiska East End-puben 1977 och har stått bakom baren sedan dess. Förutom en lätt uppfräschning vid övertaget har inte mycket förändrats sedan 70-talet, inte inne i puben. Alf drar fantastiska rövarhistorier och häller upp öl, och på helgerna spelar Palm Trio jazz och easy listening i ena hörnet (man får gärna sjunga med).

Omgivningen förändras däremot snabbt. På andra sidan kanalen byggs det höga bostadshus för fullt. Men inne hos Alf är allt som vanligt. Ja förutom då att kvinnor numera är varmt välkomna till båda barerna, förr hade de bara tillträde till den högra med sin egen ingång och boxarporträtt på väggarna.

127 Grove Road

U: Mile End

Craft Beer Co.

Precis sidan om marknaden på Leather Lane i Clerkenwell öppnade Craft Beer Co. sin första pub 2011. I dag har de sex i London men den här är min favorit, inte minst för den vackra lokalen som har varit pub långt innan finöl blev på modet, den förra hette Clockhouse Pub. Spana in lejonet och enhörningen på fasaden ovanför dörren och de förgyllda huvudena. Därinne glittrar en stor kristallkrona i spegeltaket, som sägs ha sitt ursprung i alla ljusskygga affärer som förr gjordes upp i lokalen - via speglarna i taket var det lättare att se att ingen fuskade.

Men de flesta som kommer hit kommer för ölen, och de gör de rätt i. Baren har inte mindre än 37 kranar och totalt rymmer kylar och källare närmare 300 olika öl. Fantastiskt!

Leather Lane/Hatton Wall

U: Farringdon

www.thecraftbeerco.com/pubs/clerkenwell/

(Old) Red Lion. Foto: Marko Wramén

(Old) Red Lion

Det tycks finnas fler lejon i de här kvarteren än tatueringar på Södermalm, men så är också Red Lion det vanligaste pubnamnet i Storbritannien. Just detta lejon är synnerligen charmigt på ett gammaldags sätt där det ligger i en uråldrig gränd. Tänk bed & breakfast på landet med pub på bottenvåningen. Många av stammisarna är också gammaldags, äldre herrar som kanske är medlemmar i någon av de slutna Gentlemen’s Clubs som finns i området, en del politiker och välbärgade lokalbor.

En mycket lustig företeelse som ibland syns här är monopolgängen som härjar förbi på helgerna. De engelska monopolspelen (brädspelet där man köper gator du vet) har gator i London. Självklart har någon kommit på traditionen att åka runt och ta en pint på varje gata på monopolbrädet! Just denna Red Lion är närmaste baren till Pall Mall, gatan direkt efter fängelset (på den svenska spelplanen är det St Eriksgatan).

Här har det legat en pub i många hundra år och man hävdar själv att detta är den äldsta publicensen i London som fortfarande används. Därför kallas puben ibland för Old Red Lion för att skilja den från alla de andra ölhusen med samma namn.

23 Crown Passage

U: Green Park St James’s Park

The Seven Stars

Pubar med djur erbjuder en extra välkomnande hemtrevlighet. När du kliver in på de sju stjärnorna är du i Ray Browns revir. Det är en elegant herre klädd i vit krage och rött halsband med pubens namn. Han ligger gärna i en läderfåtölj vid kolkaminen och myser men spatserar då och då runt och inspekterar ägorna.

Baren är lång, trång och vackert patinerad och på var sin sida finns små rum med bord och grönvitrutiga dukar. Hit hittar många kostymklädda advokater från de pampiga domstolarna i närheten för en pint och lunch. Byggnaden är k-märkt och daterad till 1602. Missa inte alla roliga objekt i skyltfönstren!

53-54 Carey Street

U: Chancery Lane/Holborn/Temple

Cittie of Yorke. Foto: Marko Wramén

Cittie of Yorke

Vissa platser återvänder man till gång på gång. Cittie of Yorke är en sådan plats för mig. Här har det stått en pub sedan 1430 och även om dagens uppenbarelse är från 1920-talet är mycket av inredningen många hundra år äldre. Den vackra trekantiga kolkaminen är till exempel från 1600-talet och såväl bardisk som de diskreta träbåsen längs sidorna har varit med betydligt längre än de flesta byggnader i Nordamerika.

Takhöjden är smått sakral och högt där uppe strax under takbjälkarna låter en fönsterrad ljuset sila ner över den vackra hallen.

Ovanför och bakom baren påminner den långa raden vinfat i ek om en tid när vin var det som serverades mest. Och nere i källaren finns en uråldrig bar som öppnar först på kvällen.

Jag älskar den här puben och går gärna hit mitt på dagen när den stämningsfulla miljön kommer till sin rätt och det fortfarande finns en chans att få plats i ett av båsen.

22 High Holborn

U: Chancery Lane

Harwood Arms

Pub är ett brett begrepp och Harwood Arms är definitivt i utkanterna av definitionen. Här är vinlistan 24 sidor lång (man har till exempel 27 viner på glas) medan baren pryds av endast åtta pumpar öl och cider. Men vin är ju gott också och det står en rad exklusiva vinflaskor på hyllan.

Förutom vin står mat i fokus, gärna vilt. Faktiskt är det så att den här puben belönats med en michelinstjärna för sitt kök! Och som min vän vinkonnässören så fint fångar det: ” Här får man grymt bra mat till mycket låga priser”. Alltså låga priser i förhållande till den höga kvaliteten.

Miljön är en sober kombination av rustika trämöbler och plankgolv med antikgröna träpaneler, uppstoppade hjorthuvuden och vackra svartvita bilder med jaktmotiv. I klassamhällets Storbritannien är det tydligt att de som går hit inte är fattiglappar. Låt inte det hindra dig om du vill njuta ett gott glas vin vid brasan eller varför inte en Berkshirehjort?

Walham Grove, Fulham

U: Fulham Broadway

www.harwoodarms.com

Howl at the Moon

Här har någon tänkt igenom inredningen och tagit den ett steg längre än den vanliga brittiska puben. Vinröda väggar, gamla träbänkar från en kyrka eller och ett mycket vackert långbord gjort av mer än 100 år gamla järnvägssyllar (ägaren berättade för mig att bordet väger 500 kilo – det krävdes ett par pints efter att de burit in det). Lamporna går i den industriella stilen och tillsammans med lokalbornas sorl blir det mycket fin stämning. Och då har vi inte ens nämnt ölutbudet - baren är knökad med tappar, de flesta kopplade till mikrobryggd öl av bästa kvalitet, ofta lokal. Till det kommer kylar välfyllda med intressanta flaskor. En kanonpub helt enkelt!

178 Hoxton Street

U: Hoxton Overground eller Old Street

www.hoxtonhowl.com

The Faltering Fullback. Foto: Marko Wramén

The Faltering Fullback

Här har vi en pub som verkligen är värd en omväg. Redan på utsidan anar man vad som väntar, fasaden är helt överväxt av lummig grönska. Fortsätt sedan igenom puben och ut på den stora uteserveringen och du är i vad som närmast liknar Babylons hängande trädgårdar med lummiga sittplatser i flera olika nivåer. Fantastiskt!

Också insidan håller nivån med tre olika rum.

I entrérummet fins huvudbaren, en halvcirkel befolkad av stammisar och med ett tak översållat av attiraljer – musikinstrument, flygplan, trehjulingar och mycket annat. Nästa rum har en egen förtjusande patinerad bar och längst in öppnar sig en stor hall med biljardbord och annat. Vilken pärla det här är!

19 Perth Road

U: Manor House/Finsbury Park Overground

www.thefullback.co.uk 

The Prospect of Whitby

Bomber och granater, papegojor i mitt skägg, var är Johnny Depp? Vill du svinga en sejdel med brinnande krutstubiner i håret är detta rätt plats. Londons äldsta flodpub har varit med sedan 1520 och var ett ökänt tillhåll för smugglare, tjuvar och pirater (fast då hette puben Pelikanen). Förr hängde Dickens här (han tycks ha supit på var och varannan pub i London) och konstnärerna Whistler och Turner. Långt senare, på 60-talet, tillhörde Kirk Douglas och Paul Newman stammisarna och det hände att prinsessan Margaret och prins Rainier tittade förbi. Pubens märkliga namn tros komma från ett segelfartyg, the Prospect från hamnen Whitby, som ofta förtöjde framför puben. När vägbeskrivningar gavs inkluderade de ofta fartyget och så blev det så småningom pubens namn. Är du här vid lågvatten kan du gå ner på flodstranden framför och njuta av den marina miljön. Här syns också galgen med hängsnara bäst, en ruskig påminnelse om att avrättningsplatsen Execution Dock låg i närheten. The Prospect of Whitby har alltså mängder med historia att erbjuda, ändå är inte det den största attraktionen. Kom tidigt och du kan få en plats på någon av terrasserna som har fantastisk utsikt över en glittrande Themsen.

57 Wapping Wall

U: Shadwell LDR

www.taylor-walker.co.uk/pub/prospect-of-whitby-wapping/c8166 

 

LÄS MER:

 20 måsten du inte får missa i London
London: Saker att skippa och göra i stället
 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande