Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
De färgglada badhytterna vid Skanörs strand.
De färgglada badhytterna vid Skanörs strand.
De färgglada badhytterna vid Skanörs strand.
De färgglada badhytterna vid Skanörs strand. Foto: SHUTTERSTOCK

11 smultronställen i Skanör–Falsterbo

Skanör-Falsterbo, här finns massor att upptäcka – vita stränder, kulörta badhytter och fina krogar.

Allt om Resor

1. Falsterbonäset

 Passa på att strosa runt i stadskärnorna medan du är på Falsterbonäset. De pittoreska husen står i prydliga rader längs med gatorna och tål att tittas på. Notera de avskurna hörnen på de flesta husen i Skanör. Det sägs att i den stora branden 1885 då de flesta husen i stadskärnan brann ner så räckte inte brandslangarna runt husen. Därefter byggdes husen upp igen med avskurna hörn.

På sommaren lever Falsterbonäset upp och under den dryga vecka Falsterbo Horse Show varar så riktas hästvärldens blickar mot Falsterbo. Hopptävlingarna är bland de mest prestigefulla i världen och är du hästintresserad så är detta ett givet utflyktsmål.

 2. Hamnen

Många som besöker Skanör Falsterbo under sommartid har säkert hamnat i bilkö när det är broöppning. Stäng av bilmotorn och passa på att njut av havsutsikten och båtarna som stillsamt passerar under bron, på avstånd kan du skymta Öresundsbron. Är du båtintresserad kan du besöka hamnen och titta på båtarna som ligger förtöjda och väntar på att ge sig ut till sjöss igen. Om du följer kanalen på Ljunghusensidan och fortsätter Marinavägen ner kommer du till det vackra och idylliska vandrarhemmet Lotsvillan.

ANNONS: Läs mer och boka Lotsvillan här [extern länk]

 3. Stränderna

Falsterbonäset kan stoltsera med att omgärdas av drygt 40 kilometer vita sandstränder. Ett paradis för strandflanörer, bärnstensletare, soldyrkare och kitesurfare. Att bada med barnen är extra tacksamt med tanke på de långgrunda stränderna. Stränderna i Falsterbo och Skanör är de mest välbesökta under sommaren och den vita och finkorniga sanden lockar gäster från när och fjärran. Slå dig ner på stranden eller uppe i sanddynorna. En av favoriterna är Ljunghusenstranden.

Det är definitivt stränderna som lockar i Skanör-Falsterbo. Foto: LUDVIG THUNMAN

 4. Falsterbo Strandbad

På Falsterbo Strandbad, som har stranden och havet som närmsta granne, kan du besöka kommunens turistcenter för att bekanta dig med området, få information och kartor om så behövs. I byggnden finns ett nybyggt naturum där du kan lära dig mer om geologi och naturvård och lokalerna inhyser även konsthall och restaurang. Under Falsterbo Horse Show är det nattklubb och festligheter här hela veckan. Takterrassen inbjuder till avslappning och är du intresserad av fåglar och musik har du hamnat helt rätt.

Adress: Strandbadsvägen 30, vellinge.se/falsterbo-strandbad

LÄS MER: Bjärehalvön och Kullabygden – 14 härliga tips

 5. Banvallen

Grusvägen mellan Ljunghusen och Skanör är ett populärt stråk för cyklister, gångare och motionärer. Man kan även stöta på en ryttare till häst då och då eftersom ena sidan av banvallen är reserverad för dessa. Namnet kommer sig av att järnvägen ner till Falsterbo gick här fram till den lades ner 1971. 

 6. Kärleksstigen Skanör–Falsterbo

Kärleksstigen sträcker sig mellan Skanör och Falsterbo och alldeles intill ligger Skanörs Flommar. På avstånd kan man skymta havet och en lång rad med badhytter i glada kulörer. På ena sidan av stigen finns Flommens golfbana och på andra sidan kantas stigen av större modernare hus och små stugor med vildvuxna trädgårdar. Ett lummigt och populärt promenad- och cykelstråk.

7. Golfklubbarna Falsterbo och Flommen

Falsterbo Golfklubb är en av de mest anrika i Sverige. En underbar 18-hålsbana med havet alldeles intill. Är du inte golfintresserad kan du passa på att besöka Falsterbo Fyr eller avnjuta en god middag i golfrestaurangen.

Flommens Golfklubb, som faktiskt startades av caddies från Falsterbo Golfklubb, är en klassisk golfbana och präglas även den av närheten till havet och det naturliga vattensystemet som kallas Flommen. Får du felträff kan du råka träffa en av badhytterna i banans omedelbara närhet. Här är en golfrunda en fantastisk naturupplevelse!

 8. Skanörs Hamn

En underbar småbåtshamn i mysig miljö. Här kan man sitta på en bänk, slappna av och titta på båtarna som ligger och guppar förtöjda i hamnen. Vill man svalka sig en varm och solig dag kan man välja mellan de vita stränderna eller ett dopp vid Stens Brygga med stort soldäck, trappor och stegar. Eller varför inte strosa runt med en glass i handen eller inta dagens lunch på någon av de mysiga matställena som erbjuder allt från en traditionell sillamacka till eller lite lyxigare à la carte. Fiskehoddorna som står uppradade är vindpinade och nötta efter årens lopp, men underbara att betrakta. Alldeles intill ligger Skanörs strand och uppe på klitterna trängs de färgglada badhytterna.

Adress:  Hamnvägen 1

De färgglada badhytterna vid Skanörs strand. Foto: Olséni Hansen

 9. Skanörs Fiskrögeri

I hamnen reser sig två vita skorstenar från Skanörs Fiskrögeri, Matställe & Butik. Det har fiskats, rögats och sålts sill i över tusen år i Skanörs hamn och det är därför ingen överdrift att säga att Rögeriet erbjuder en tradition. Här köper man rökt fisk eller skaldjur över disk under sommaren och storhelger.

Adress: Hamnvägen 3, rogeriet.se

 10. Restaurang Badhytten, Skanör

Alldeles intill Skanörs hamn hittar du den återuppbyggda restaurang Badhytten som återinvigdes 2016 efter att dess föregångare brann ner 2009. Det är en påkostad byggnad med flera stora terrasser och läget är helt underbart endast ett stenkast från havet. Här utlovas det allt från fartfyllda aktiviteter på stranden till spännande After beach-teman och livemusik inne i restaurangen.

Adress: Hamnvägen, badhytten.com

 11. Skanörs Gästgifvaregård

Ett namn som förpliktigar. Matsedeln komponeras ofta utifrån den svenska säsongen och vad närproducenterna erbjuder. Gästis bjuder på spännande smaksensationer som tillagats med stor omsorg i en unik och traditionsrik miljö. Glöm inte att titta på det gulliga övergångsstället med målade gåsfötter som löper över gatan utanför entrén.

Adress: Mellangatan 13, skanorsgastis.com

 LÄS MER: Här är gömda pärlorna längs nordvästra Skånes kust