Här är 12 extra saker ditt hotell kan fixa åt dig

1 av 2: För två nätter landar prislappen på över 1, 80 miljoner kronor.

”Vad kan jag hjälpa till med?”

Foto: Shutterstock

2 av 2: ”Vad kan jag hjälpa till med?”

De flesta hotell har en concierge som kan hjälpa till med nästan alla problem som kan uppkomma på en resa. Sajten Smarter Travel har listat 12 saker som en concierge kan göra för dig – och 6 saker som du inte ska fråga om.

Andra har också läst

En bra concierge är guld värd. De flesta hotellgäster brukar bara använda conciergen till att fråga hur man tar sig till en viss sevärdhet eller be om restaurangtips, men då missar man en massa möjligheter att få lokal expertis. Så var inte rädd för att fråga – hen är till för att hjälpa gästerna. 

Med detta sagt: conciergen är ingen trollkarl. Ge hen lite tid – att ordna något med väldigt kort varsel kan vara svårt. Och givetvis är inte alla concierger av samma klass – tumregeln är förstås att ju dyrare hotell, desto mer kan du begära av conciergen.

VAD CONCIERGEN KAN GÖRA FÖR DIG

1. Spara pengar

Conciergen kan tipsa om det billigaste sättet att ta sig till flygplatsen, var du kan hitta roliga aktiviteter som inte kostar något och hur mycket som är rimligt att betala för en taxi.

2. Hjälpa dig att hålla formen

Om inte hotellet har något gym kan conciergen förmodligen tipsa om några närbelägna gym eller någon bra löprunda.

3. Fixa en taxi när ingen annan kan

Om det är rusningstrafik, ösregn eller väldigt sent kan det vara svårt att få tag på en taxi eller Uber. Conciergen kan oftast ordna detta med ett enkelt telefonsamtal.

4. Fixa biljetter

Många concierger säger att de inte kan ordna biljetter till utsålda shower eller matcher – men ibland kan de faktiskt det. De kan känna någon som säljer biljetter, eller någon som har säsongsbiljetter som de inte utnyttjar.

5. Öka din trygghet

En concierge kan säga om ett område eller en park är trygg att vistas i vid en viss tidpunkt på dygnet, och komma med alternativa förslag om den inte är det.

LÄS MER: Så undviker du att bli lurad på resan 

6. Hjälpa dig att fira

Vare sig du ska fria eller fira en jämn födelsedag kan conciergen göra ögonblicket extra minnesvärt. Vill du fylla hotellrummet med rosor eller ballonger? Fria på taket? Ingenting – nästan – är omöjligt.

Foto: Shutterstock

Något att fira? Snacka med conciergen.

7. Hjälpa dig att göra ditt jobb

Behöver du tillgång till en skrivare eller ett mötesrum, eller buda i väg ett brådskande paket. lita på att din concierge kan hjälpa dig.

8. Få dig att se bättre ut

En concierge kan boka tid hos frisören, nagelterapeuten, skönhetssalongen eller en personal shopper. Eller hjälpa dig att få byxorna pressade.

9. Lösa jobbiga reseproblem

Få saker är så jobbiga på en resa som om passet blir stulet, eller att bagaget är borta, eller att mobilen är trasig, eller … Nästan allt detta kan conciergen hjälpa till med.

LÄS MER: 11 saker du måste ha koll på innan du reser 

10. Ordna ett bord

Restauranger kan ofta klämma in gäster som rekommenderas av deras bästa concierge-kontakter. Om restaurangen verkligen är full kan conciergen se till att du hamnar överst på väntelistan.

11. Rekommendera lokala tjänster

Vare sig du behöver en barnvakt, någon som går ut med hunden eller en bilverkstad kan conciergen ordna rätt person för jobbet.

12. Hjälpa till vid specialbehov

Har du en funktionsnedsättning och behöver en rullstolstaxi? Behöver du en engelsktalande doktor, eller vill du ha en rekommendation på en restaurang som klarar av din matallergi? Lugn, din concierge finns där för dig.

VAD CONCIERGEN INTE KAN GÖRA FÖR DIG

1. Skvallra

Diskretion är en hederssak för en bra concierge, och i detta ingår att inte prata om andra gäster. Vill du veta om den där filmstjärnan du tyckte att du såg i lobbyn verkligen bor på hotellet kommer du inte att få något svar av conciergen.

2. Olagliga eller omoraliska aktiviteter

Funderar du på att fråga conciergen om hen kan hjälpa till att ordna droger, förfalska en signatur eller fixa ”sällskap” för natten? Tänk inte ens tanken.

LÄS MER: 6 snuskigaste sakerna på ett hotellrum 

3. Sitta barnvakt

Conciergen kan hjälpa till att hitta någon som kan passa ditt barn, men hen kommer inte att se efter ditt barn själv under sitt pass.

Foto: Shutterstock

Räkna inte med att conciergen tar hand om ditt barn.

4. Låna ut pengar

En concierge är ingen bank. De kan hjälpa till med att få kontakt med en bank som kan överföra pengar, men de kommer inte att låna ut några hundralappar till dig ur egen ficka.

5. Sälja saker åt dig

Nej, conciergen är inte ditt privata Blocket. Hen kommer inte att sälja en biljett som du inte behövereller saker du inte vill släpa hem. Däremot kan conciergen tipsa om ställen där du kan sälja dina grejer.

6. Boka biljetter till utsålda shower

Du kan förstås fråga din concierge om hen har några idéer eller kontakter som kan hjälpa dig att få biljetter till den där showen som är helt omöjlig att få biljetter till. Men om det inte finns några biljetter kommer conciergen att berätta det.

LÄS MER: De konstigaste hotelljobben i världen 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande