Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

12 måsten för dig som vill kasta kläderna på semestern

Nakenbad, nakenkryssningar, nakenhotell, nakenkrogar och nakengolf.

Naket är ett snabbt växande koncept inom turistnäringen.

Allt fler vill kasta kläderna – inte bara på semestern utan även när det är middagsdags.

Här är 12 nakensatsningar som väcker nyfikenheten.

Haulover Beach i Miami. Foto: Sffb.Com

1. Världens bästa nakenstränder

Österrikare och tyskar ligger i topp när det gäller nakenbad. Men de allra bästa stränderna för dig som vill bada näck är utspridda över hela världen. Och det finns många toppstränder att välja bland.

När den australiska tidningen Perth Now utsåg världen bästa naturiststränder knep Haulover Beach i Miami förstaplatsen tätt följd av El Torn i spanska Tarragona, Le Grottes Plage på franska ön Il du Levant och stranden Abrico i Rio de Janeiro. På topp tio hamnade även Plakias Beach på Kreta, nakenstränderna på kroatiska Lokrum och Arambol Beach i indiska Goa.

Till de vinnande faktorerna hör vacker natur, fin sand, trevlig stämning, service (som serveringar och aktiviteter) och mycket folk.

 

SÅ UPPFÖR DU DIG PÅ NAKENBADET

Nakenbad är poppis – inte minst på solsemestern. Men gör inte bort dig.

Här är fem saker du måste känna till när du besöker en nakenstrand.

1. Fotografera inte utan tillstånd

Bara för att någon är bekväm med att visa sig naken så betyder de inte att de inte värnar det privata. Ta ett snabbt minnesfoto om du måste – av dig själv eller själva stranden – men lägg sedan undan mobilen och njut av tillvaron som den är.

2. Skyl dig – med solkräm

Det här är tillfället att jämna ut solbrännan men ta det försiktigt, du vill inte bränna dig på riktigt känsliga ställen. 

3. Pressa inte andra

Visst, att gå naken kan kännas väldigt befriande, men börja inte pressa andra att klä av sig mer än de önskar. Hur mycket någon vill visa är individuellt och att kommentera andras val är ett säkert sätt att få dem att känna sig obekväma.

4. Var inte opassande

För de flesta har nakenbad inget alls med erotik att göra. Det handlar i stället om att njuta av det naturliga livet och känna sig bekväm med sin kropp. Att pussas och kramas är okej, men gå inte längre. Och att stirra på folk är direkt opassande.

5. Ta med en handduk

När du delar bekvämligheter, till exempel sätter dig på en bänk så tillhör det allmän hyfs att bära handduk runt höften. 

Källa: cntraveler.com

 

Bläddra vidare för fler nakensatsningar runtom i världen!

 

The Bunyadi i London. Foto: Facebook/The Bunyadi

2. Nakenkrogen i London

London har ett så enormt utbud att staden rymmer nästan allt för alla.

Men en sak har fattats – fram till nu: En krog för dem som vill äta helt nakna. 

I juni slog krogen The Bunyadi upp portarna.

Vid ankomst får gästen börja i baren där alla är påklädda. Där ges tillgång till ett omklädningsrum där du får låna en badrock. 

Själva nakenrestaurangen har levande ljus som enda belysning för att skapa en viss diskretion, först när du satt dig på anvisad plats tar du av dig rocken och avverkar sedan middagen spritt språngande. 

Serveringspersonalen är också naken, dock inte kockarna och övrig kökspersonal. 

thebunyadi.com

 

Golf inpå bara huden. Foto: Shutterstock

3. Nudistgolf i Frankrike & på Bornholm

Fransmännens avslappnade attityd till nakenhet är välkänd. I nudistorten La Jenny, en timme från Bordeaux i sydvästra Frankrike, slipper du golfens strikta klädkod. Här syns inga rutiga sockor eller knickers på green då kläder på golfbanan är förbjudet.

Även på Bornholm erbjuds nakengolf av Born this way, en nudistförening för seniorer med stugby och den egna stranden Näcken utanför Rönne, Bornholms största stad. Här erbjuds även bland annat nakenyoga.  

Om sin nakengolf skriver föreningen på sin hemsida: 

"Du skaffar dig dessutom en snygg, heltäckande bränna som du stolt kan visa upp på stranden. Men se bara till att vara försiktig med svingande klubbor och vilka bollar du ska slå på."

 

En avklädd kamp om lycka. Foto: Flickr/calltheambulance

4. Nakenfestival i Japan

Nakenfestivalen Saidai-ji Eyo i staden Okayama är en av Japans mest bisarra folkfester. 

När klockan slår midnatt en kväll i kalla februari går över 9 000 nakna deltagare loss på varandra i jakt på de "lyckopinnar" som en präst vid klockslaget kastar ut över människomassan från ett fönster högt ovanför. 

De 20 centimeter långa pinnarna ska kastas rakt upp i luften så att de landar i en högt uppsatt trälåda. Den som lyckas garanteras ett helt år av tur och lycka. Det är inte så lätt som det låter, ty publiken slåss om pinnarna i våldsam och mörbultande rugbystil. 

Trots att det är vinter blir deltagarna så svettiga att man sprutar kallt vatten över dem. Festivalen har 500-åriga anor och hålls årligen den tredje lördagen i februari.

 

Nu kan du vara naken på stranden utan att riskera ett års fängelse. Foto: Istock

5. Fritt fram för naket i Rio

Nu får Rio sin första nudiststrand.

Med tanke på den gängse bilden av Rio som glad karnevalsstad med minimala bikinis kan det hela te sig konstigt.

Men att bada topless på stadens berömda stränder har faktiskt varit förbjudet ända sedan 1940-talet. Straffet: ett års fängelse.

Men efter uppmärksammade protester i fjol då polisen ingrep mot en känd skådespelerska som lät sig fotograferas topless på en av stadens stränder gör myndigheterna nu en helomvändning.

Det gamla förbudet gäller även i fortsättningen på berömda stränder i staden som Copacabana och Ipanema. Däremot är det nu fritt fram för naket på stranden Abrico, en timme från centrum.

Källa: Daily Mail

 

Har du inte råd med ett exklusivt nakenhotell? Ta med tältet till en naturistcamping. Foto: Istock

6. Världens främsta nakenhotell

Ett hotell där alla gäster går nakna kan te sig underligt för många.

Men intresset är större än man kan tro – det finns en hel del påkostade nakenhotell världen över. 

När trivago.com.au rankar de främsta tar lyxhotellet tar Hidden Beach Resort i Tulum, Mexiko, förstaplatsen. I topp hamnar även Hotel Oz‘Inn på franska nudistorten Cap d’Agde, och hotell Vritomartis på Kreta. 

Club Orient Resort på St Martin i Västindien hamnar på fjärde plats och är något så sällsynt som ett nakenhotell med familjeinriktning. 

Svenska Hylteberga Gård Naturist Bed & Breakfast i Skurup kniper sjundeplatsen i tuff konkurrens med andra nakenetablissemang som hotell Zum Walde i tyska Stolberg, Hotel Vera Playa Club i spanska Almeria, Clover Spa and Hotel i brittiska Birmingham och Naturist Panorama Hotel på grekiska ön Zakynthos.

 

Kryssa The Grand Tour. Foto: Facebook/Bare Necessities Cruises

7. Världens bästa nakenkryssningar

Att fara till havs spritt språngande är en växande trend. 

Här är några världens bästa nakenkryssningar:

1. The Grand Tour: stor nakenkryssning runt östra Medelhavet med Bare Necessities, det amerikanska reseföretaget som är specialiserat på nudistresor.  Fartyget Royal Clipper gör femtondagarsturer med anhalt på orter och nakenstränder i Italien, Grekland (bland annat Korfu och Olympia där de ursprungliga olympiska spelen hölls utan kläder), Albanien, Kroatien, Montenegro och Slovenien. 

Företaget gör även nakenkryssningar med stopp i Grekland, Turkiet, Rumänien och Bulgarien (www.cruisenude.com)

2. Tyskarna är stora nudistvänner så föga överraskande lockar det tyska rederiet Hapag-Lloyd med ett separat nakendäck på sin superlyxiga kryssare Europa. Europa gör kryssningar från tyska hamnar som Kiel oh Hamburg och med rutter till bland annat Island, Lissabon och Baltikum (hl-cruises.com).

3. För den som vill bada naken i Karibien erbjuder norra Karibien en rad nakenstränder på öar som Martinique, Saint Barts och Guadeloupe. Till kryssningslinjerna som går hit märks Oceania Cruises och Sea Dream.

4. Hetaste nakenstranden i södra Karibien är Orient Beach på Saint Martin. Hit kryssar bland annat Norwegian Cruise Line och Carnival.

De flesta av dessa Karibienkryssningar utgår från Florida.

 

World Naked Bike Ride i London. Foto: Mark Thomas/Rex

8. Nakencykla i London

I cirka 70 städer världen över arrangeras årligen World Naked Bike Ride med syfte att protestera mot den moderna bilkulturen och det fossila bränsleberoendet. 

I London startar alla deltagare samtidigt fast på olika platser runtom i staden. Loppet avslutas i stadskärnan. Loppet brukar hållas i juni (norra halvklotet) och mars (södra halvklotet) varje år och lockar tusentals deltagare.  

Andra platser där loppet hålls är Köpenhamn, Helsingfors, Bryssel, Kapstaden, Seattle i USA, kanadensiska Vancouver, Auckland i Nya Zeeland och Apeldoor. 

 

 

 

VM i kroppsmålning i Österrike. Foto: Istock

9. VM i kroppsmålning

VM i kroppsmålning arrangerades för nittonde året i början av juli. Över 240 team från 46 olika länder samlades i österrikiska Pörtschach am Wörthersee för att tävla i genrer som "airbrush", "specialeffekter" och "uv-målning".

Målningarna utförs naturligtvis på en lång rad nakenmodeller. Bland vinnarna märktes artister från Ryssland, Indiern och Nederländerna. Installationer, modevisningar, musikföreställningar och spännande mat erbjuds också.

 

Nakenlopp i Roskilde 2015. Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN

10. Löp näck på Roskilde

På Danmarks världsberömda musikfestival Roskilde deltar årligen hundratals besökare i "Nogenlobet", eller mer internationellt, "the naked run”. 

Loppet har arrangerats på festivalen sedan 1999 och genomförs alltid på lördagen, oavsett väder. Deltagarna springer ett antal varv på en cirkelrund slinga på festivalområdet påhejdade av tusentals musikfans. Förstapriset är en entrébiljett till nästa års festival som de nakna deltagarna gör allt för att vinna.  

 

 

Cap d’Agde har Europas största nakencamping. Foto: Istock

11. Nakencamping i franska Cap d’Agde

Utanför den franska badorten Cap d’Agde ligger Europas största nakencamping. Den startades 1958 och är numera en vallfartsort för nakenvänner från hela världen.

Här går man till affären och handlar spritt språngande naken, oavsett ålder eller kroppsfysik. Samma lättklädda syn möter man på bankkontor och matställen (men på krogen är det sed att ha med sig en handduk att sitta på).  Dock är personalen på nämnda inrättningar normalt klädda. Nakencampingen blommar som mest på sommaren då över 40 000 nyfikna turister brukar trängs här.

 

 

Snart kan det vara slut på nakenbaden. Foto: Colourbox

12. Nakenkrig i Cadiz och Ile du Levant

En del älskar nakenheten, andra avskyr den. Alla orter är inte lika ense som Cap d’Agde. På kontinenten rasar strider på många orter där befolkningens uppfattningar om fenomenet går vitt isär. 

Som i den omtyckta spanska turiststaden Cadiz. 

En ny dom från Spaniens högsta domstol satte nyligen punkt för ett sju år långt krig mellan nudister och de styrande i staden.

Nu är det slut med nakenbaden där, i alla fall på stränder innanför stadsgränsen.

Men förbudet satt långt inne. Nudisterna i "Spaniens Naturistfederation" har kämpat mot förbudet i sju år och fört ärendet ända till Spaniens högsta domstol.

 

På den franska Medelhavsön Ile du Levant råder samma sorts konflikt. På bytorget i huvudorten där har demonstranter i alla åldrar samlats regelbundet de senaste åren: samtliga spritt språngande nakna.

Detta sedan öns fastighetsägare har försökt införa nya bestämmelser för att sätta stopp för den utbredda nudismen.

Men rätten att gå naken på ön har en lång tradition.

Den moderna bosättningen här startade nämligen på 1930-talet i form av en nudistkoloni.