Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

12 ljuvliga öar längs vackra Västkusten

Här är 12 av våra vackraste öar längs Västkusten – från Vrångö i Göteborgs skärgård, till Kosteröarna.

Njut av vackra vikar och mjukslipade klippor som gjorda för årets skönaste sommardopp.

Övernatta på mysiga vandrarhem eller leta upp den mest romantiska tältplatsen och sov under stjärnorna.

Västkusten har allt – och lite till.

Sommarens seglingsmetropol Marstrand

Foto: Göran Assner

1 av 12

1. Marstrand

Den amerikanska nyhetskanalen CNN utsåg år 2013 Bohusläns kust till världens sjunde vackraste vildmarksområde. Motiveringen löd:
"Om du någonsin fantiserat om att ljudlöst glida genom vattnet på en kajak, campa på öde stränder, njuta av midnattssolen, andas frisk havsluft, så hittar du ingen brist på upplevelser här. Denna sublima kuststräcka sträcker sig till gränsen mot Norge och är beströdd med en skärgård av cirka 8 000 öar och skär".

Vi kan bara hålla med. Att ligga på en blankslipad klippa en sommarsolnedgång, hoppa i det salta havet med sin tång och sina musslor är en av Nordens vackraste naturupplevelser.


Men öarna längs Västkusten erbjuder inte bara vacker natur, här finns även välbevarade fiskesamhällen med sjöbodar, mysiga krogar, sälsafari och viskvällar vid havet. Oavsett om man drömmer om mycket glädje och skratt eller ändlös himmel och hav med tystnad och frid hittar vi mycket av det på dessa 12 fantastiska öar.


MARSTRAND

Sommaridyllen Marstrand ligger på de två öarna Marstrandsön och Koön. Under 1800-talet blev Marstrand en av Sveriges tidigaste och populäraste badorter, inte minst tack vare att kung Oscar II:s semestrade här på somrarna.

Platsen har bevarat sin elegans och är ett favorittillhåll för seglingsälskarna med party, roligt hålligång och flärd på snygga krogar längs hamnkajen.

Marstrandsön är en trähusstad som på sommaren blir landets seglingsmetropol och årligen är utgångspunkt för Marstrandsregattan, och andra stora seglingsmästerskap.

Resa hit: Med buss eller bil och sista biten med linfärja för gångtrafikanter.

Bo bra: Marstrands Havshotell (www.marstrands.se)

Äta gott: Lasse Majas Krog på kajen är charmigt och serverar ypperlig mat, som spaghetti alle vongole, med små musslor (www.lassemajaskrog.se)


1 av 12