1 av 3: När du tröttnat på stranden finns det massor att upptäcka i det soliga Miami
Hurtigruten har trafikerat den norska kusten sedan 1893.
2 av 3: Hurtigruten har trafikerat den norska kusten sedan 1893. Foto: HELENA LUNDBERG
Punta Cana i Dominikanska republiken, en av Karibiens många paradisstränder.
3 av 3: Punta Cana i Dominikanska republiken, en av Karibiens många paradisstränder. Foto: SHUTTERSTOCK

12 härliga kryssningar – från Arktis till Karibien

Att åka på kryssning är hett igen, och nya och större fartyg med otaliga aktiviteter sjösätts i rask takt. Här är 12 härliga kryssningar i Norden, Medelhavet och Karibien.

NORDEN

1. Ö-luffa i Östersjön

Kryssa mellan upplevelserna på denna trevliga ö-luffning i Östersjön. Birka besöker solskensöarna Gotland, Bornholm och Rügen. Gotland kallas för Östersjöns pärla, och naturen och Bornholm är Danmark när det är som bäst.

Rügen är inte bara Tysklands största ö utan den beskrivs ofta som den vackraste. Här väntar fina naturupplevelser med vita kritklippor, branta kuster, frodiga bokskogar, havsvikar och insjöar. Längs sandstränderna ligger de anrika badorterna på rad med sina träpirer och strandpromenader. Och nationalparken Jasmund är imponerande med sina 161 meter höga kalkstensklippor. Ön bjuder på en fängslande historia, präglad av tvåhundra år av svenskt styre under stormaktstiden, andra världskriget och DDR-tiden.  

Info: 4 dygn, pris från 4 275 kronor/person för del i tvåbäddshytt inklusive halvpension.

birka.se

Öluffa i Östersjön med Birka Cruises. Foto: Birka Cruises

2. Res med anrika Hurtigruten

Från arktisk vildmark till världsarvslistad stad – att segla söderut längs den dramatiska norska kusten med Hurtigruten är den ultimata upplevelsen. 

Du startar i Kirkenes strax intill ryska gränsen, och charmiga Bergen är den sydligast liggande staden på resan. 

Den norska kusten är ett av världens mest spännande och varierande resmål, och landskapet är makalöst. Upplev vidderna i Finnmark, Nordkap och fantastiska Vesterålen och Lofoten, där de branta fjällväggarna störtar rakt ner i havet. 

När fartyget korsat polcirkeln blir klimatet mildare och landskapet mjukare. Här finns små fiskelägen med mindre än 200 invånare. Sluthamnen är Bergen, och när du kommer dit har du gjort en historisk kustresa. Hurtigruten har nämligen fraktat gods och passagerare längs norska kusten i mer än 126 år!

Info: 6 dagar, från 8 695 kronor/person inklusive del i dubbelhytt (Polar invändig) med MS Lofoten med frukost, lunch och middag. Resan till Kirkenes tillkommer.

hurtigrutenresan.se

Res längs den norska kusten med Hurtigruten. Foto: AGURTXANE COLLECTION/HURTIGRUTEN

LÄS MER: Hurtigruten – en resa där naturen har huvudrollen 

3. Ta en heldag i medeltida Tallinn

På en kryssning till Tallinn får du en dag i land. Gamla stan är sedan 1997 med på Unescos världsarvslista som norra Europas bäst bevarade medeltida stad. Njut av att vandra omkring i en autentisk medeltida miljö.

Gamla stan är också rik på torg och marknader. Det mest kända torget är Raekoja plats (Rådhusplatsen) som även fungerar som marknad under julen och festivaler. 

Stora delar av ringmuren finns kvar, och 26 av de 45 originaltornen och bastionerna finns också bevarade än i dag. Ofta har de humoristiska namn som Paks Margareeta (Tjocka Margareta), som är den första porten som möter dig när du kommer till fots från färjeterminalen. Tallinn är också en av de mest prisvärda städerna i norra Europa. 

Info: 40-timmars kryssning Stockholm–Tallinn tur och retur, 2 kvällar ombord, 1 dag i land, cirka 500 kronor. 

tallinksilja.se/tallinnkryssning

Strosa runt i Tallinn, norra Europas bäst bevarade medeltida stad. Foto: Adobe Stock

4. Upptäck heta Helsingfors

Upptäck Finlands huvudstad Helsingfors, som bjuder på sevärdheter, restauranger, nöjesparker och evenemang året runt. Här finns både storstadspuls och avslappnat badliv varvat med pampig arkitektur i lite rysk stil och högklassiga museer. Börja exempelvis besöket i land med Allas Sea Pool mitt i stan, precis vid Salutorget. Där kan du basta, ta ett dopp i havsvattenbassängen och simma några varv i den uppvärmda poolen. Är du intresserad av konst finns nya Amos Rex men också Ateneum och Kiasma i samma kvarter, förmånligast blir besöken med ett Helsinki Card. Ett stenkast bort hittar du även nya Ode som inte bara är ett arkitektoniskt mästerverk utan också omdefinierar vad ett stadsbibliotek egentligen är. Här kan du lika gärna låna en symaskin för att laga dina jeans som förkovra dig i den finska litteraturen – och när du är färdig fikar du på finska med Fazers fantastiska bakverk. 

Info: 40-timmars kryssning Stockholm–Helsingfors tur och retur, 2 kvällar ombord och 1 dag i land, från 235 kronor per person.

vikingline.se

Besök Allas Sea Pool i centrala Helsingfors. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 10 tips till heta Helsingfors 

MEDELHAVET

5. Kryssa från Barcelona i västra Medelhavet

Alla säsonger är perfekta för en kryssning i västra Medelhavet. Resan börjar i Barcelona och tar dig bland annat till Neapel och Palma de Mallorca och genom historia, natur, konst och kultur. 

Du kan njuta av det underbart vackra landskapet och det italienska sättet att leva på, och på fartyget där inte minst det italienska köket lockar.

Fartyget erbjuder något att göra för alla. Oavsett om du är sportentusiast, älskar avkoppling, är äventyrssökare, ung eller gammal finns det många aktiviteter att välja mellan, och du kan utnyttja dina semesterdagar till fullo. 

Info: 7 nätter ombord på Costa Fascinosa, Barcelona (Spanien)–Savona (Italien)–Neapel (Italien)–Palermo (Sicilien)–Ibiza (Spanien)–Palma de Mallorca (Spanien)–Barcelona (Spanien), från 8 349 kronor/person inklusive del i dubbelhytt med frukost, lunch, middag och snacks på utvalda restauranger och kaféer, de flesta aktiviteter och underhållning ombord. Resan till Barcelona tillkommer.

costacruise.com

Upptäck charmiga Neapel. Foto: Shutterstock

6. Kryssa från Venedig till Grekland

Kryssningen startar i romantiska Venedig, staden på vattnet, där alla kanaler ger en speciell atmosfär. Missa inte att besöka San Marco-kyrkan. Efter en avkopplande dag till havs med sol, bad och kanske shopping besöker fartyget den grekiska ön Kefalonia. Här regerar fred och skönhet. Joniska havet, havet för episka hjältar, sträcker ut sig framför Costa Luminosa. Dagen efter är det dags för de berömda klipporna på Santorini, där de gnistrande vita husen syns vida omkring från toppen av berget. Sköna Mykonos står sedan på programmet. Här finns det flera badvikar som väntar på att bli upptäckta, och många njuter också av utsikten över alla väderkvarnar. Andan från de antika olympiska spelen sitter fortfarande kvar i deras hemstad Olympia. Från hamnen i Katakolon kan du enkelt nå platsen för de legendariska tävlingarna. Och så är vi tillbaka i Italien, i Bari som beskrivs som ”Italiens sol”. I denna vackra gamla stad finns många kyrkor, medan damerna förbereder den berömda orecchietten, som betyder ”små öron” och det är förstås formen som har gett denna pastasort dess namn. Venedig är slutstation och en härlig avslutning på kryssningen.

Info: 7 nätter ombord på Costa Luminosa, Venedig (Italien)–till havs–Argostoli/Kefalonia (Grekland)–Santorini (Grekland)–Mykonos (Grekland)–Katakolon/Olympia (Grekland)–Bari (Italien)– Venedig (Italien), från 8 859 kronor/person inklusive del i dubbelhytt med frukost, lunch, middag och snacks på utvalda restauranger och kaféer och de flesta aktiviteter och underhållning ombord. Resan till Venedig tillkommer.

costacruise.com

Venedig har en speciell atmosfär. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Greklands 17 bästa öar 

7. Upplev Gaudís katedral och pittoreska Cannes

På en sjudagars kryssning med härliga Norwegian Epic i Medelhavet kan du njuta av olika spännande platser. Allt från historietäta Rom och lyxiga Cannes till kosmopolitiska Barcelona. På fartyget kan du också njuta av shower som ”Priscilla, queen of the desert” eller ”Burn the floor”. Missa inte att även besöka fartygets fina spa-avdelning. Det finns mycket roligt och trevligt ombord och i land, dessutom med möjlighet att uppgradera till Norwegians ”Free at Sea” där det finns olika paket att välja mellan som dryckespaket, speciella middagar eller utflyktspaket, eller varför inte ett reducerat pris för dina vänner eller familj?

Info: 7 nätter ombord på Norwegian Epic, Barcelona (Spanien)–till havs–Neapel, Rom, Florens (Italien)–Cannes (Frankrike)–Palma de Mallorca (Spanien)–Barcelona (Spanien), från 7 000 kronor/person inklusive del i dubbelhytt (Inside stateroom), frukost, lunch, middag och snacks och de flesta aktiviteter och underhållning ombord. Resan till Barcelona tillkommer.

ncl.eu

Gör ett stopp i lyxiga Cannes. Foto: Shutterstock

8. Lev lyxliv i Medelhavet

I sommar finns ett av världens största kryssningsfartyg, Oasis of the Seas, i Medelhavet. Fartyget är designat så att alla gäster oavsett ålder ska få en fantastisk upplevelse. 

Oasis of the Seas är gigantiskt. Fartyget är 362 meter långt och 60,5 meter brett och tar 5 400 passagerare i 2 700 hytter.  Ombord finns bland annat en trevåningars huvudrestaurang för 2 500 personer, 11 andra restauranger, skridsko/ishockeybana, casino, linbana, surfsimulatorer, klätterväggar, minigolfbana och fyra simbassänger. Fartyget kostade cirka 11 miljarder kronor att bygga och lämnade varvet i Åbo 2009. 

Info: 7 nätter i Medelhavet, Barcelona (Spanien)–Palma de Mallorca (Spanien)–Marseille (Frankrike)–La Spezia (Italien)–Civitavecchia (Italien)–Neapel –Italien)–till havs–Barcelona (Spanien), från 13 392 kronor/person inklusive del i dubbelhytt, frukost, lunch, middag och snacks på utvalda restauranger och kaféer, rumsservice med kontinental frukost, aktiviteter och underhållning ombord samt dricks, skatter och avgifter. Resan till Barcelona tillkommer.

royalcarribean.se

Lyxkryssa med Oasis of the Seas. Foto: Royal Carribean

LÄS MER: Här är de dyraste öarna i Medelhavet just nu 

KARIBIEN 

9. Checka in på ett flytande hotell 

Royal Caribbean tar dig med till Karibiens skönhet och dess paradisstränder. Här finns livfulla städer, kristallklart hav och en värmande sol. Att du dessutom har ett närmast oändligt utbud ombord på några av världens största kryssningsfartyg, Harmony of The Seas eller Allure of the Seas, gör din resa ännu mer minnesvärd. Checka in i en värld av upplevelser för hela familjen. På Allure of the Seas får du i en enda semester sol och bad, häftiga aktiviteter, fantastisk mat och underhållning och rofylld avkoppling, allt kryddat med fantastiska destinationer. Och resväskan behöver du bara packa upp en gång!

Info: 7 nätter i Karibien med Allure of the Seas, Fort Lauderdale (USA)–till havs–till havs–Basseterre (Saint Kitts)–Charlotte Amalie (Saint Thomas)–till havs–Nassau (Bahamas)–Fort Lauderdale (USA), från cirka 7 600 kronor/person inklusive del i dubbelhytt (Interior stateroom), frukost, lunch, middag och snacks på utvalda restauranger och kaféer, rumsservice med kontinental frukost, de flesta aktiviteter och underhållning ombord samt dricks, skatter och avgifter. Resan till Fort Lauderdale tillkommer.

royalcaribbean.com

Charlotte Amalie på Saint Thomas är ett av stoppen på kryssningen. Foto: Shutterstock

10. Kryssa till Mexiko och västra Karibien

En sjudagars kryssning från Miami västerut ned i Mexikanska golfen och till Mexiko. Historiska mayaruiner väntar i Costa Maya, och så vidare till härliga stränder i Belize och djupa snorkelvatten. Västra Karibien har mycket att erbjuda. 

Fartyget Norwegian Breakaway har faciliteter som The Waterfront, en öppen del av fartyget mot havet där det finns barer och mycket, mycket mer. På fartyget finns också 18 restauranger och fem vattenrutschbanor, för att bara nämna några av möjligheterna ombord.

Info: 7 nätter med Norwegian Breakaway, Miami (USA)–till havs–Roatán (Honduras)–Harvest Caye (Belize)–Costa Maya (Mexiko)-Cozumel (Mexiko)–till havs– Miami (USA), från 7 900 kronor/person inklusive del i dubbelhytt (Inside Stateroom), helpension samt de flesta aktiviteter och underhållning ombord. Det finns också möjlighet att köpa en uppgradering, ”Free at Sea”, där du fritt kan välja mellan dryckespaket med mera där dricks, skatter och avgifter ingår. Resan till Miami tillkommer.

ncl.eu

Besök mayaruiner och härliga stränder i Costa Maya i Mexiko. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Helig grotta upptäckt under pyramid i Mexiko 

11. Besök Karibiens vackraste öar

På en kryssning med Celebrity Cruises får du uppleva några av Karibiens vackraste öar på en och samma resa. Luta dig tillbaka och njut av kulinariska rätter, service av toppkvalitet, underhållning i världsklass, lyxiga spabehandlingar och mycket mer ombord.

Celebrity Equinox bjuder på Lawn Club med riktigt gräs, egen glasblåsningsuppvisning och glasstudio. Och under kryssningen besöker du bland annat San Juan, den näst äldsta staden på den amerikanska kontinenten. De pastellfärgade husen, de statydekorerade plazorna och de trånga gatorna är mysiga att flanera i. Du besöker också den idylliska ön Saint Thomas, som är berömd för sina fina stränder och kristallklara vatten och sina skattefria shoppingmöjligheter.

Info: 7 nätter med Celebrity Equinox, Miami (USA)–till havs–San Juan (Puerto Rico)–Charlotte Amalie (Saint Thomas)–Punta Cana (Dominikanska republiken)–till havs–Nassau (Bahamas)–Miami (USA), från 9 568 kronor/person i insides dubbelhytt inklusive frukost, lunch, middag, snacks på utvalda restauranger och kaféer, rumsservice hela dagen, aktiviteter och underhållning ombord samt dricks, skatter och avgifter. Resan till Miami tillkommer.

celebritycruises.se

San Juan i Puerto Rico är Amerikas näst äldsta stad. Foto: Shutterstock

12. Res med världens näst största kryssningsfartyg

Upplev världens näst största kryssningsfartyg under en härlig kryssning i östra Karibien. Harmony of the Seas är som en destination i sig själv med 20 restauranger och kaféer, 42 barer och lounger, imponerande vattenrutschbanor, världens högsta rutschkana till havs som är nio däck hög och tekniska finesser som robotbartendrar. Välj mellan en mängd varierande hyttkategorier. Även flera av insideshytterna har en känsla av utsikt genom virtuella fönster där utsikten från fartygets utsida visas – i realtid! Att kryssa med fartyg i Oasis-klassen passar dig som vill ha stora kryssningsupplevelser – också ombord. På fartygen finns sju temaområden, så kallade stadsdelar, med bland annat Central Park, Boardwalk och Aquatheater. Dessutom får du underhållning i Broadwayklass. Under denna kryssning besöker du smultronställen som Saint Thomas och Saint Martin, men även Royal Caribbeans egen ö – Cococay. 

Info: 7 nätter med Harmony of the Seas, Orlando (USA)–Cococay (Bahamas)–till havs–Charlotte Amalie (Saint Thomas)–Philipsburg (Saint Martin)–till havs–Orlando (USA), från 9 800 kronor/person i insides dubbelhytt med frukost, lunch, middag och snacks på utvalda restauranger och kaféer, rumsservice med kontinental frukost, de flesta aktiviteter och underhållning ombord och dricks, skatter och avgifter. Resan till Orlando och Port Canaveral tillkommer.

royalcaribbean.com

Harmony of the Seas är världens näst största kryssningsfartyg. Foto: ROYAL CARIBBEAN

LÄS MER: 7 spännande kryssningsnyheter  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande