Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Klädesholmen.
Klädesholmen.
Klädesholmen.
Pilande skulpturpark på Tjörn.
Pilande skulpturpark på Tjörn.
Pilande skulpturpark på Tjörn.
Lysekils kala klippor.
Lysekils kala klippor.
Lysekils kala klippor.
1 AV 3
Klädesholmen.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Pilande skulpturpark på Tjörn.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Lysekils kala klippor.
Foto: Shutterstock

Bästa stoppen på Västkusten i sommar

På svenska Västkusten ligger ett pärlband av idylliska orter, sandstränder, sevärdheter och kala klippor. Här är en guide över de bästa stoppen. Allt från Haverdalsstranden till Apelvikens lyxiga camping.

Bohuslän är sten och berg, lummiga skogar och glittrande hav, mjuk len sand och underbara solnedgångar i Västerhavet. Vattnet är salt och friskt och man fiskar krabbor från klippor och bryggor. Bland allt vackert och sevärt har vi plockat ut de riktiga pärlorna längs Västkusten.

1. Haverdalsstranden

En naturskön promenad till Haverdalsstranden är från Lynga, genom Haverdals naturreservat med sina låga knotiga kust tallar - en säregen kustvegetation längs en trolsk bäck innan man blickar ut över havet från en tio meter hög sanddyn. Tylösandsbukten ligger söder om milslånga Haverdalsbukten, men denna är lugnare med mindre folk och ger en Karibien-känsla heta sommardagar i juli då man vadar ut längs den perfekt mjuka sandbottnen. Detta är en av Sveriges bästa stränder.

En av Sveriges bästa. Haverdalsstranden är lugn och har perfekt, mjuk sandbotten. Foto: Mikael Pilstrand

3. Långgrunda bad i Ugglarp

Ugglarps strand är en av Västkustens mest långgrunda. Här värms vattnet upp som i en badbalja med mjuk sandbotten. Stranden är inbäddad i en bukt mellan klippor, söder om Falkenberg. Strax intill ligger Ugglarp camping vid klippor och hedar. Under högsäsong arrangeras barnklubb med roliga aktiviteter som skattjakt, filmkväll och korvgrillning. Campingen är liten och lugn och Ugglarps strand känns som en undanskymd pärla bland kustens härliga stränder. ugglarp.nu

4. Apelvikens lyxiga camping

Apelviken är Hallands enda 5-stjärniga campingplats. Här erbjuds roliga aktiviteter för alla: vindsurfing när brisen ligger på, barnklubb, stor pool, danskvällar och sköna barer som Surfers Saloon. Campingen ligger vid den långa långgrunda sandstranden som har klippor i norr och badbrygga i söder och fina sanddyner. Varberg är en kurort sedan länge och man kom långväga ifrån för att dricka brunn från Svartekällan här vid Apelviken. apelviken.se

Apelvikens camping. Foto: Mikael Pilstrand

5. Pilane skulpturpark

Inte långt från Skärhamn på Tjörn ligger fascinerande Pilane skulpturpark. Parken, som visar olika verk av ledande konstnärer från världens alla hörn, blev år 2016 tillsammans med Louisiana Museum of Modern Art i Danmark och Vigeland Park i Oslo, utsedd till en av Europas tio bästa skulpturparker av brittiska tidningen The Guardian. Pilane är ett spännande område på flera sätt. För 12 000 år sedan låg isen i ett cirka en kilometer tjockt täcke över området. I dag har arkeologiska utgrävningar visat att Pilanes gravfält är ett kulturlandskap med spår från stenåldern. Men även att det inte enbart var en boplats och en gravplats utan framför allt en mötesplats för människor och kulturer. pilane.se

6. Klädesholmen

Klädesholmen var redan på 1500-talet ett känt fiskesamhälle och sedan dess har man förknippats med sill. I dag lägger samhällets fiskfabrik in sillen i nydanande smaker som maltwhisky och akvavit. Klädesholmen har broförbindelse från Tjörn och är ett havssamhälle med tät bebyggelse av trähus och trånga gränder. På sommaren lever det upp med salta bad, läckra rätter från havet och livat båtliv. kladesholmen.se

Klädesholmen. Foto: Shutterstock

7. Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn

Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn på Tjörn är vackert både på ut- och insidan. Här kan man se konstutställningar, avnjuta en konsert eller vilsamt måla en stund i den öppna verkstaden. Under sommaren erbjuds fyra dagliga visningar av museet. Akvarellmuseet ligger vid havet i en skyddad bukt. akvarellmuseet.org

LÄS MER: 10 hotell och pensionat på svenska Västkusten

8. Havskajak i Stenungsunds skärgård

Områdena kring Stenungsund och insidan av Tjörn är fina för att paddla havskajak. Söderut finns skärgård runt Pater Noster och Marstrand. Man kan gå i land och övernatta om man inte stör, dock inte på fredade platser som fågelskyddsområden. Att paddla havskajak en stilla morgon kan vara paradisiskt, som att skära i smör i det kav lugna vattnet i sommargryningens svagt rosa ljussken. Det finns ett antal platser att hyra kajak.

Områdena kring Stenungsund och Tjörn passar att paddla kajak i. Foto: Mikael Pilstrand

9. Daftö resort

Daftö Resort söder om Strömstad är en av landets bästa campingplatser. Här finns naturskön miljö med klippor, bryggor och fina bad. Äventyrslandet har pirattema med borg, sagoslott, karuseller, radiobilar och mycket mer. Daftö är ett av Sveriges bästa exempel på hur trenden har utvecklats från enkla husvagnscampingar till välutrustade stugresorter med stort service- och aktivitetsutbud för alla åldrar. dafto.se

10. Naturreservatet Capri

Här på Sveriges västligaste udde fem kilometer norr om Strömstad finns en fin sandstrand och mjukslipade klippor perfekta för solbad lata sommardagar i naturreservatet Capri havsbad. Vi plockar blåmusslor ur vajande tång och tar salta havsbad. Det är en sällsamt vacker plats, med utsikt mot norska öar och västerut mot Koster. Till kvällen tar vi en fin promenad till fiskeläget i Seläter och ser den stora apelsingula kvällssolen sakta sjunka ner i Skagerrak.

11. Havets hus i Lysekil

I Havets Hus i Lysekil omges man av 40 akvarier, från riktigt stora till lite mindre. Alla akvarier förses hela tiden med kallt, färskt havsvatten från 32 meters djup i Gullmarsfjorden utanför. Fjorden är hela 118,5 meter som djupast. Känn på sjöstjärnor, krabbor och eremitkräftor i klappakvariet. Se hajar, rockor och havsålar simma ovanför ditt huvud i tunnelakvariet eller sätt dig ner en stund i samlingssalen Blågyltan och fängslas av det marina livet i cylinderakvariet. Eller fascineras av livet i tunnelakvariet med 140 000 liter vatten.

Adress: Strandvägen 9, Lysekil, havetshus.se

Lysekils kala klippor. Foto: Shutterstock

12. Världsarvet i Tanum

I Tanum i norra Bohuslän ligger Vitlycke Museum och de världsberömda hällristningarna. Under bronsåldern för ungefär 3 700 år sedan låg vattenlinjen från havet i höjd med Tanumshede. Det var också då våra förfäder ristade målningar på de svagt sluttande granithällarna vid vattnet. Här finns över 500 platser och 10 000-tals bilder utspridda över landskapet. De är så unika att de är upptagna på Unescos Världsarvslista. Det finns ett 20-tal olika motiv och figurer, som exempelvis skepp, slädar, människor, träd, vapen och fotsulor.

Adress: Vitlycke 2, Tanumshede, vitlyckemuseum.se

13. Göstas Café

Lilla Steninge mellan Halmstad och Falkenberg attraherar med sin naturskönhet och sitt intensiva ljus från havet konstnärer och musiker. Här har viskompositören Alf Hambe bott länge och inspirerats till vackra sånger som ’Kajsas udde’. Ute på klippön i naturreservatet är havsvattnet klart vid badstegen. Det doftar av torkad tång. Efter ett uppfriskande salt dopp sitter det fint med fika med kladdkaka på klassiska Göstas café, med utsikt över ett solglittrande Kattegatt.

Adress: Steninge Kustväg 21, gostas.com

14. Fiskebäckskil

I slutet av 1800-talet var Fiskebäckskil ett av Sveriges största skutsamhällen. Längs Kaptensgatan är husen på ovansidan större och finare än de nedanför. Där uppe bodde redarna, där nere fiskarna.

I dag kostar stugorna många miljoner kronor, oavsett läge. De är pietetsfullt skötta och glänser i vitt, gult och pistagegrönt.

Men Fiskebäckskil förlorade inte sin själ när sommargästerna tog över. Här kan du fortfarande gena mellan husen ned till bryggorna vid kilen. Ibland går stigen mellan huset och trädgårdsmöbeln.  På en bergknalle med en vidunderlig utsikt över havet ligger konstnären Carl Wilhelmssons vackra hundraåriga timmervilla. Han föddes här i Fiskebäckskil 1866 och flera av hans mest kända tavlor har motiv härifrån. Alldeles nedanför Carl Wilhelmssons villa ligger Bökeviken, en fin, lång sandstrand bland Bohusläns klippor. Inne i kilen, viken, ligger en av Västkustens populäraste gästhamnar, Lyckans slip. Den är något av Smögens motpol för här är det familjer och lugn som gäller. Intill marinan ligger restaurang Brygghuset. Krogens stolthet är whiskybaren med många olika sorter representerade.

LÄS MER: 12 härliga öar på Västkusten