Yosemite National Park, Kalifornien.
1 av 8: Yosemite National Park, Kalifornien. Foto: Shutterstock/All over press
Sequoia National Park, Kalifornien.
2 av 8: Sequoia National Park, Kalifornien. Foto: Shutterstock/All over press
 Ouray, Colorado.
3 av 8: Ouray, Colorado. Foto: Shutterstock/All over press
Grand Staircase, Utah.
4 av 8: Grand Staircase, Utah. Foto: Shutterstock/All over press
 Bryce National Park, Utah.
5 av 8: Bryce National Park, Utah. Foto: Shutterstock/All over press
 Paria Canyon, Utah.
6 av 8: Paria Canyon, Utah. Foto: Shutterstock/All over press
Mount Washington, New Hampshire.
7 av 8: Mount Washington, New Hampshire. Foto: Shutterstock/All over press
Magdalena med maken Richard på vandring i Kalifornien.
8 av 8: Magdalena med maken Richard på vandring i Kalifornien. Foto: Privat

12 bästa naturupplevelserna i USA

USA. Finansminister Magdalena Andersson älskar att vandra och tälta omgiven av fantastisk natur.

Inte minst i USA där hon varit bosatt i fyra omgångar.

Här tipsar finansministern om sina tolv bästa naturupplevelser i USA.

De flesta av Magdalena Anderssons tips handlar om besök och vandringar i de amerikanska nationalparkerna och andra natursköna områden. Gärna med familjen som sällskap och gärna med tältning och klättring på programmet. Camping i USA skiljer sig lite från den i Europa:

– Det är inte bara en massa tält på en platt gräsmatta utan i till exempel en nationalpark tilldelas man ett helt eget litet område ofta med exempelvis bänkar att sitta på och naturupplevelser ända in på tomten.

– Nationalparkerna drivs inte för att tjäna pengar och många som arbetar där är frivilliga. Det är billigt och välorganiserat med god hygien och rena toaletter.

Yellowstone, Yosemite och Sequoia bör bokas i förväg

– Besök och camping på populära nationalparker som Yellowstone, Yosemite och Sequoia bör bokas i förväg. Men alla parker brukar ha en del drop-in-platser också.

En annan typ av naturparker och vildmarksområden i USA är de så kallade BLM-parkerna som drivs av det statliga organet Bureau of Land Management. Dessa områden är inte anpassade för turism i samma omfattning som nationalparkerna. Men desto bättre för den äventyrslystne.

 

Här är Magdalena Anderssons favoriter:

1. Yosemite National Park, Kalifornien

– Här har jag varit flera gånger. Det är underbart att vandra och cykla här i den fantastiska miljön med de enorma, tusen meter höga klippväggarna i granit. Mest känd är området The Valley ("Dalen") som är fantastiskt att promenera utmed. Parken erbjuder bra klättring också - hit kommer klättrare från hela världen och många amerikaner söker sig hit också. Hotell eller camping bör bokas ordentligt i förväg. Här finns vandringsleder av olika längd, från halvtimmespromenader till vandringar om flera dygn.

Yosemite ligger drygt 30 mil öster om San Francisco.

 

2. Tourmaline Surfing Park, Kalifornien

– Här finns en mycket bra surfstrand. Förmiddagarna är perfekta för nybörjarsurfning och på eftermiddagarna kommer de häftigare vågorna in. Ett bra surfningsställe för hela familjen med surfskolor och pryluthyrning. Vill man göra det lite enklare för sig kan man bodysurfa på vågorna med mindre brädor. Ett ställe som funkar året runt även om man måste ha våtdräkt på vintern.

– Efter valet 2006 bodde vi i närheten ett tag när min man hade uppdrag på universitetet här. Hit vallfärdar också människor för att se på den enastående solnedgången.

Tourmaline Surfing Park ligger i orten Pacific Beach intill badorten La Jolla på Kaliforniens kust nära gränsen till Mexiko.

 

3. Sequoia National Park, Kalifornien

– Nationalpark fem timmars färd nordost om Los Angeles som är känd för sina enormt stora träd, så kallade sequoiaträd. Vi var där för några år sedan och vandrade och tältade. Det är familjevänligt med flera barnvänliga, kortare vandringsleder. Vi mötte björn här, visserligen är de inte farliga, men ändå. Medförd mat måste låsas in i speciella, björnsäkra skåp och det är förbjudet att ha mat i bilen eller i tälten. Björnarna kan till och med känna igen kylväskor placerade inne i bilarna.

– Här åt jag S'more för första gången, en amerikans campingklassiker bestående av grillad marshmallow, choklad och kex.

Nationalparken bildades 1890 och var den andra i USA, efter Yellowstone. De stora träden kallas även mammutträd. De kan bli 100 meter höga, elva meter i diameter och över 3 000 år gamla. Ett av de som finns här kallas General Sherman och anses vara världens största träd.

 

4. Aspen, Colorado

– En väldigt söt stad som är mest känt för sin skidåkning, men som är jättefin på sommaren också då man kan göra underbara vandringar här. Maroon Bells är en av USAs mer kända familjevandringar, en riktig vykortsvandring. Cykelutflykter, till exempel utmed floden, är också en trevlig upplevelse. En del av bergsvägarna är reserverade för enbart cyklister och turistbussar.

Aspen ligger i Klippiga Bergen och är en av USA:s mest berömda skidorter och känd som lyxig semesterort för många celebriteter.

 

5. Radium Hot Springs, Colorado

– Det här är en av de finaste varma källorna jag badat i. Det är en oexploaterad källa som ligger en halvtimmes vandring från en camping. Man vandrar genom ett landskap av småbuskar i en tvär sluttning ned mot Coloradofloden. Och där i sluttningen ligger en naturlig källa som sipprar härligt vatten av lagom badkarstemperatur. Och vattnet luktar inte fränt som det i många andra varma källor. Här badar man och ser floden flyta förbi nedanför.

 

6. Steamboat Springs, Colorado

– Ett härligt ställe med många heta källor som är väldigt kul inte minst för barnen. En ljummen flod flyter rakt genom orten och en populär sysselsättning är att flyta nedför floden på ett gummidäck. Här finns också goda möjligheter för vandring och cykling. Det är mycket behagligt klimat på sommaren, men är även en populär skiddestination.

Strawberry Hot Springs är en badanläggning på floden med flera dammar i olika temperaturer.

 

7. Ouray, Colorado

– En liten gruvby högt uppe i bergen i Colorado varifrån man kan göra fantastiska vandringar till övergivna gamla spökstäder i bergen runtomkring. Här hyr man även ut jeepar som man kan köra utmed de gamla gruvvägarna här uppe, ett slags bergsbestigning, fast med bil. I själva byn finns det en stor badanläggning med härliga bad i varma källor. Vi hade bokat boende för några dagar, men det slutade med att vi stannade i tio nätter.

Ouray ligger i sydvästra Colorado i ett bergsområde med många spektakulära vattenfall. Byns heta källor är sulfurfria, det vill säga utan den fräna doft som utmärker många varma källor.

 

8. Yellowstone National Park, Wyoming

– Nationalparken är fantastisk i sig och värd ett flerdagarsbesök, men det finns också mycket fin natur runtomkring, utanför parken. Yellowstone är mycket populärt och camping där kräver bokning i förväg men tar du dig bara en timme bort från parken är det inte så mycket folk.

– Jag har till exempel vandrat i Wind River Range bland vacker natur, skogar och berg. Men se upp - det finns både björnar och pumor i området. För att skydda maten från björnar hänger man upp den i linor mellan träden.

Wind River Range rymmer nära tio mil vandringsleder bland höga bergsplatåer, granitblock och vattendrag. Området ligger strax sydöst om nationalparken Yellowstone i västra Wyoming.

 

9. Grand Staircase, Utah

– Amerikanska presidenter har rätt att utse nationalparker och den här utsågs av Bill Clinton 1996. Det är ett stort område med väldigt vacker natur och djupa canyons. Det är fint att vandra här och campingen är jättebra.  Det är väldigt barnvänligt med vattenfall man kan bada i och vandringar på allt från en timme till flera dagar. Mitt i sommaren ska man kanske inte åka hit, då kan det vara väldigt varmt.

Grand Staircase ligger i södra delen av staten Utah i västra USA, strax norr om nationalparken Grand Canyon.

 

10. Paria Canyon, Utah

– Det här är en smal canyon som är lämplig för en flerdagsvandring, en dag blir för kort. Jag vandrade den med min man - det är ingen barnaktivitet. Det rinner lite vatten här och där så man bör ha sandaler med sig om man inte vill förstöra sina skor. Området ligger i öknen, men den smala canyonen gör att det håller rimlig temperatur även på sommaren. Det är mycket fint att tälta här.

Området är inte en nationalpark utan en så kallad BLM-park vilket innebär att det hela inte är lika välorganiserat. Under regnperioden kan det uppstå farliga översvämningar.

Paria Canyon ingår i ett stort vildmarksområde med stora bergsplatåer och djupa canyons i södra Utah och norra Arizona.

 

11. Bryce National Park, Utah

– Här finns flera vandringsleder utmed foten av en hög platå. Området är inte så stort så det lämpar sig för kortare vandringar eller en dagsutflykt. Det är exceptionellt vackert och passar för besök året runt. Det ligger högt så på sommaren är det inte alls lika olidligt varmt som i till exempel Grand Canyon och på vintern kan det var snö. Praktiskt läge nära en annan nationalpark, Zion.

Parken ligger i sydvästra Utah och är känt för sina många dramatiska klippor i rött, vitt och brandgult.

 

12. Mount Washington, New Hampshire

– Det här området i nordöstra USA är som allra vackrast strax före lövfällningen på hösten, då sprakar det i gult och rött. Mount Washington är högsta berget i en bergskedja här och bjuder på fina vandringsleder. Här finns massor av hotell så man vandrar på dagen och bor på hotell över natten. Här finns också fin isklättring på vintern, till exempel på frysta vattenfall. Isklättring är mer fysiskt ansträngande än vanlig klättring, du måste ta i ordentligt och dra dig uppåt med hjälp av isyxor och stegjärn.

Mount Washington ligger i USA:s nordöstra hörn drygt 26 mil norr om Boston.

 

LÄS OCKSÅ:

Fakta Magdalena Andersson

Ålder: 48 år.

Familj: Maken Richard Friberg och två barn, 13 och 15.

Bor: Nacka.

Gör: Sveriges finansminister.

Aktuell: Nyss hemkommen från sommarens vandringssemester, den här gången i Frankrike.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande