olu deniz beach   publicerad text:  publicerad bildtext: sandstrand. stranden på oludeniz beach. oludeniz ligger på turkiets sydkust mellan marmaris och antalya.. foto: getty images   sol och bad lockar svenskarna just nu. foto: getty images
olu deniz beach publicerad text: publicerad bildtext: sandstrand. stranden på oludeniz beach. oludeniz ligger på turkiets sydkust mellan marmaris och antalya.. foto: getty images sol och bad lockar svenskarna just nu. foto: getty images Foto: William Mckelvie

12 bästa badorterna i Turkiet från väst till öst

Alanya och Side är de populäraste resmålen i Turkiet för svenskar. Allt fler får också upp ögonen för det lite lyxigare Bodrum.
Men längs Turkiets långa Medelhavskust finns mycket mer att välja på.
Allt om Resor guidar till tolv turkiska badorter.

Alanya är en svenskfavorit Foto: Cornelia Nordström

1. Alanya

Kusten runt Antalya har blivit svenskarnas favorit. De stora all inclusive-komplexen i Alanya och Side tar emot hundratusentals skandinaver varje sommar. Golfarna väljer Belek och till själva Antalya reser de som vill uppleva både stad och bad.

Bodrum lockar också allt fler medan resorna till Marmaris har blivit färre och chartern till Cesme har upphört helt. Till Kusadasi åker nu bara all inclusive-arrangören Nazar.
Att Antalyakusten blivit så dominerande beror nog på att både säsongen och stränderna är längre och att det hela tiden byggs nya stora hotell. Charterbolagen koncentrerar sina resor dit.
Men Turkiet har mer än så. Den som vill ha en mer genuin upplevelse men ändå vara vid havet väljer hellre någon av orterna längs kusten mot Egeiska havet. Kanske Edremit eller Cesme dit det inte går någon svensk charter. Hyr gärna en bil och utforska byarna inne i landet också. Där finns inga menyer på svenska, men det går att ta sig fram med engelska och teckenspråk.
Eller varför inte kombinera med Grekland och ta färjan mellan Lesbos och Ayvalik, Chios och Cesme eller Samos och Kusadasi.
Följ Allt om Resors guide till tolv badorter i Turkiet!

ALANYA
Denna svenskfavorit är en ganska stor stad där bostadskvarteren ligger sida vid sida med hotellen, om man väljer att bo hyfsat centralt. Från hamnen avgår partybåtarna med stojande ungdomar som fortsätter festa på klubbarna när de kommer tillbaka. Alldeles bredvid råder lugnet innanför murarna i gamla stan. Längre bort längs stränderna i öster och väster dominerar all inclusive-hotellen.
Stränder: Cleopatrastranden väster om stan är populärast och vackrast. Den östra stranden har grövre sand och är ibland stenig. Bredare och finare ju längre österut man går.
Hit åker: Airtours, Apollo, Detur, Fritidsresor, Nazar, Solresor, Turkietresor, Ving. Flyg till Antalya eller Gazipaza.
Här trivs: Festglada ungdomar och de som vill träffa andra svenskar på semestern.

 

Bodrum är en partyort av det lite mer exklusiva slaget. Foto: Ylwa Yngvesson

2. Bodrum

Bodrumhalvön har en radda badorter. Staden Bodrum är en partyort av det lite mer exklusiva slaget, men bjuder också på genuint folkliv i kvarteren ovanför hamnen.

Gümbet är en typisk charterort med finare strand och många hotell. Längs halvöns kust hittar man bland annat fiskebyn Gümüslük, naturstranden Camel Beach/Kargi, lyxiga Türkbükü och hyfsat stora orterna Yalikavak och Turgutreis med egna stränder. På kullarna bakom stränderna ligger stora områden med privatägda semesterlägenheter. 

Stränder: Långa stränder i exempelvis Gümbet, Yalikavak och Camel Beach, mindre i vikar runt halvön. Från stranden i Gümüslük leder en antik stengata en halvmeter under vattenytan till resterna av en antik stad.

Hit åker: Airtours, Detur, Fritidsresor, Solresor, Turkietresor, Ving.

Här trivs: De som vill ha ett lite lyxigare Turkiet.

 

 

Antalya är en miljonstad.

3. Antalya

Antalya är en miljonstad med över 2 000 år på nacken. Stadsmuren med Hadrianus port hör till sevärdheterna liksom Yivliminareten och klocktornet Saat Kulesi.

 I den gamla stadsdelen Kaleiçi kantas gatorna ner mot hamnen av butiker och restauranger i gamla ottomanska hus. Enstaka små hotell finns också men de flesta bor utanför själva stan. 

Stränder: Pytteliten stadsstrand i Kaleiçi men man badar hellre vid Lara en mil öster om stan där de flesta charterhotell ligger eller vid Koyaalti tre kilometer västerut, dit man kan åka spårvagn.

Hit åker: Detur, Fritidsresor, Nazar, Turkietresor, Ving.

Här trivs: De som vill semestra i en riktig stad.

 

 

I Side trivs särskilt barnfamiljen Foto: Anna-Karin Nilsson

4. Side

Hamnen, shoppinggatorna och krogarna ligger inne i gamla Side, sida vid sida med Apollon- och Athenatemplen, vilket gör att man får en dos kultur när man rör sig på gator och i gränder.

Hotellen på västra sidan om gamla stan är lite mindre och personligare medan de flesta stora all inclusive-komplexen ligger på östra stranden, lite längre bort. 

Stränder: Västra stranden är långgrund och har finkornig sand, vilket gör detta till familjestranden nummer ett. Östra stranden har grövre sand. Längre österut ligger stora hotell. Längst i öster består den av en smal sandremsa där Manavgatfloden rinner ut.

Hit åker: Airtours, Apollo, Detur, Fritidsresor, Nazar, Solresor, Turkietresor, Ving. Flyg till Antalya.

Här trivs: De flesta, särskilt barnfamiljer.

 

 

Marmaris är en effektiv turistmaskin Foto: Elisabet Axås

5. Marmaris

Marmaris och närliggande Içmeler är välfungerande turistmaskiner där inte mycket märks av vad som fanns före besöksboomen. Marmaris har en äldre del men annars är det bara hotell, butiker, barer och krogar för turister.

Nöjeslivet är hektiskt under högsäsong, på klubbarna dansar gogotjejer och drinkarna skvimpar. På dagsutflyktsavstånd finns en radda fina byar på Bozburun- och Datçahalvöarna, exempelvis Selimiye och Datça. 

Stränder: Marmaris strand är lång och smal och belamrad med solstolar, Içmelers kortare och bredare.

Hit åker: Airtours, Apollo med reguljärflyg, Detur, Fritidsresor, Solresor, Turkietresor, Ving. Flyg till Dalaman.

Här trivs: Partajare och de som gillar mycket folk på stranden.

 

 

Mest känds stranden är Ladies Beach söder om Kusadasi. Foto: Tommy Pedersen

6. Kusadasi

Kusadasi är en stad med närmare 100 000 invånare vid Egeiska havet. I de gamla basarkvarteren finns shopping och turkiska restauranger. På bargatan Barlar Sokak ligger tyngdpunkten mer på irländska pubar och tatuerare.

De flesta hotell ligger norr eller söder om centrum. Kusadasi är närmaste badort från den romerska staden Efesos som absolut är värd ett besök. 

Stränder: Mest känd är Ladies Beach söder om Kusadasi. Det är en ordinär hotellstrand med fin, ganska ljus sand. En dryg mil norr om Kusadasi ligger långsträckta och nästan helt oexploaterade stranden Pamucak, väl värd en utflykt.

Hit åker: Nazar, flyg till Izmir.

Här trivs: Festprissar och kulturintresserade (som gör en utflykt till Efesos).

 

 

Kemer är en växande turistort. Foto: Ylwa Yngvesson

7. Kemer

För 30 år sedan odlades apelsiner här mellan Medelhavet och bergen. Nu är Kemer en växande turistort. Välplanerat utan höghus och med närhet till stranden, men utan äkta turkisk atmosfär.

Ovanligt mycket grönska, särskilt i Moonlight Park med lekplatser och minigolf. Marina, shopping och även några diskon. 

Stränder: Långgrunda Moonlight Beach med grov sand och citystranden med klappersten. På båda är det tätt mellan solstolar och parasoller.

Hit åker: Apollo, Detur, Fritidsresor, Solresor, Turkietresor, Ving. Flyg till Antalya.

Här trivs: Barnfamiljer och andra som vill ha ordning och reda.

 

 

Kas är en gammal fiskeby där gränderna letar sig upp från havet. Foto: Elisabet Axås

8. Kas

Kas är en gammal fiskeby där gränderna letar sig upp från havet. Äldre män spelar backgammon på torget vid kajen. Visst är Kas påverkad av turismen (bland annat semestrar många turkar här) men den har ändå bykänslan kvar.

Gott om små krogar och butiker. Hotellen ligger på rad i utkanten av byn och på en halvö några kilometer bort. 

Stränder: Inga alls i själva byn. Man badar från terrasser och bryggor. Närmaste strand är lilla Büyük Çakil, en klapperstensstrand 20 minuters promenad från stan. Lilla Kaputas bakom höga klippor och vidsträckta Patara är sandstränder på bilavstånd.

Hit åker: Apollo med reguljärflyg till Dalaman.

Här trivs: De som söker turkisk bymiljö.

 

 

Till Belek åker man för att spela golf Foto: Torsten Pamp

9. Belek

Till Belek åker man av ett skäl - för att spela golf. Här finns 19 golfbanor och över 30 fyra- och femstjärniga hotell.

Nästan alla är all inclusive, så detta är ingen plats för dig som vill äta på lokala restauranger eller uppleva turkisk kultur. 

Stränder: Bred strand med blandat sand och småsten. Strandlinjen nedanför hotellen är deras privata där allmänheten inte har tillträde. Belek Beach Park är öppen för alla men kostar en dryg femma i inträde.

Hit åker: Airtours, Apollo, Detur, Fritidsresor, Nazar, Solresor, Turkietresor, Ving. Flyg till Antalya.

Här trivs: Golfspelare.

 

 

Turkiets mest fotograferade strand i Ölüdeniz Foto: William Mckelvie

10. Ölüdeniz

Vid Turkiets mest fotograferade strand i Ölüdeniz finns ingen gammal bebyggelse alls. Här finns bara hotell, serveringar och turistbutiker, men det är sympatiskt småskaligt.

Vill man se något mer genuint ligger staen Fethiye en dryg mil bort. Förutom stranden är det skärmflyg från Babadagberget som lockar framför allt de yngre till Ölüdeniz. 

Stränder: Den kända Ölüdenizudden ligger på gångavstånd cirka en kilometer från hotellen. Den är nationalpark med en mindre entréavgift. Sanden är grov och grusblandad och havsbotten stenig. Badskor är en bra idé.

Hit åker: Fritidsresor. Flyg till Dalaman.

Här trivs: Skärmflygare och de som vill prova att flyga.

 

 

Till Çesme reser den som vill uppleva turkiskt vardagsliv samt surfare. Foto: Jan Wiriden

11. Çesme

Çesme är en anspråkslös stad med fiskehamn och promenad längs kajen. Några gator med butiker och restauranger, men begränsat utbud jämfört med de större turistorterna. Stor chans att uppleva turkiskt folkliv, särskilt under för- och eftersäsong.

Ingen strand värd namnet inne i själva Çesme. De flesta hotell ligger vid stränderna utanför stan. 

Stränder: Stranden Ilica ett par kilometer öster om Çesme är områdets största. Här rinner varmt källvatten ut i havet så det kan vara lite varmare än vanligt i vattnet. Alaçati är surfarnas strand sydost om Çesme, medan Altinkum är den vackraste stranden med breda sanddyner. Många hotell har egna stränder.

Hit åker: Inga svenska charterbolag. Sun Express flyger reguljärt nonstop från Stockholm.

Här trivs: De som vill uppleva turkiskt vardagsliv samt surfare.

 

 

Till Edremit reser turkarna själva på semester. Foto: Cornelia Nordström

12. Edremit

Till Edremit reser turkarna själva på semester. Güre, Assos och Ayvalik är några av byarna men trevligast är att bo i Cunda trots att byn inte har någon imponerande strand.

Den som gillar antik kultur besöker templet i Assos och utgrävningen i Antandros. Vill man bada i heta källor väljer man Güre. Räkna inte med skyltar och menyer på svenska eller ens engelska!
Stränder: Ganska långa stränder i Güre och Ören. Sarimsakli lite söder om Edremitviken har flest hotell och mest charterkänsla.
Hit åker: Inga svenska charterbolag. Reguljärflyg med Pegasus eller Turkish Airlines via Istanbul till Edremit eller nonstop med Sun Express till Izmir, cirka 18 mil från Cunda.
Här trivs: Den som vill semestra på turkiska.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!