Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

12 bästa badorterna i Turkiet från väst till öst

Alanya och Side är de populäraste resmålen i Turkiet för svenskar. Allt fler får också upp ögonen för det lite lyxigare Bodrum.
Men längs Turkiets långa Medelhavskust finns mycket mer att välja på.
Allt om Resor guidar till tolv turkiska badorter.

Alanya är en svenskfavorit

Foto: Cornelia Nordström

1 av 12

1. Alanya

Kusten runt Antalya har blivit svenskarnas favorit. De stora all inclusive-komplexen i Alanya och Side tar emot hundratusentals skandinaver varje sommar. Golfarna väljer Belek och till själva Antalya reser de som vill uppleva både stad och bad.
Bodrum lockar också allt fler medan resorna till Marmaris har blivit färre och chartern till Cesme har upphört helt. Till Kusadasi åker nu bara all inclusive-arrangören Nazar.
Att Antalyakusten blivit så dominerande beror nog på att både säsongen och stränderna är längre och att det hela tiden byggs nya stora hotell. Charterbolagen koncentrerar sina resor dit.
Men Turkiet har mer än så. Den som vill ha en mer genuin upplevelse men ändå vara vid havet väljer hellre någon av orterna längs kusten mot Egeiska havet. Kanske Edremit eller Cesme dit det inte går någon svensk charter. Hyr gärna en bil och utforska byarna inne i landet också. Där finns inga menyer på svenska, men det går att ta sig fram med engelska och teckenspråk.
Eller varför inte kombinera med Grekland och ta färjan mellan Lesbos och Ayvalik, Chios och Cesme eller Samos och Kusadasi.
Följ Allt om Resors guide till tolv badorter i Turkiet!

ALANYA
Denna svenskfavorit är en ganska stor stad där bostadskvarteren ligger sida vid sida med hotellen, om man väljer att bo hyfsat centralt. Från hamnen avgår partybåtarna med stojande ungdomar som fortsätter festa på klubbarna när de kommer tillbaka. Alldeles bredvid råder lugnet innanför murarna i gamla stan. Längre bort längs stränderna i öster och väster dominerar all inclusive-hotellen.
Stränder: Cleopatrastranden väster om stan är populärast och vackrast. Den östra stranden har grövre sand och är ibland stenig. Bredare och finare ju längre österut man går.
Hit åker: Airtours, Apollo, Detur, Fritidsresor, Nazar, Solresor, Turkietresor, Ving. Flyg till Antalya eller Gazipaza.
Här trivs: Festglada ungdomar och de som vill träffa andra svenskar på semestern.
1 av 12