Svalbard är ett resmål som är lite klurigare att ta sig till än vissa andra, men det kan det vara värt.
1 av 2: Svalbard är ett resmål som är lite klurigare att ta sig till än vissa andra, men det kan det vara värt. Foto: Adobe Stock
Galapagosöarna har en otrolig flora och fauna som är väl värd att uppleva på plats.
2 av 2: Galapagosöarna har en otrolig flora och fauna som är väl värd att uppleva på plats. Foto: Adobe Stock

11 svårtillgängliga resmål som är värda en omväg

Det enklaste sättet att resa kan vara att åka på en solsemester eller en storstadsweekend. Men för en del av oss lockar ett mer udda resmål. 

Vi listar 11 platser i världen som inte är alldeles enkla att åka till, men som är väl värda ett besök.

Här är 11 svårtillgängliga platser som är värda resan dit, enligt Insider:

1. Antarktis vid Sydpolen

Antarktis är nästintill obebott med både människor och djur, vilket gör platsen till en idealisk tur för den äventyrlige resenären. Majoriteten av besökarna åker till Antarktis med en kryssning som startar i antingen södra Sydamerika eller Sydafrika.

På Antarktis vid Sydpolen kan du kanske få dig en glimt av pingvinerna. Foto: Adobe Stock

2. Påskön i Chile

Utanför den chilenska kusten i mitten av Stilla havet hittar du isolerade Påskön. För att besöka ön och bland annat ha möjlighet att se de mystiska stenhuvudstatyerna ”Moai” kan du åka speciella långdistansflyg från antingen Chile, Santiago eller Tahiti.

På Påskön i Chile hittar du dessa ikoniska stenhuvuden kallade ”Moai” som restes av folket Rapa Nui någon gång mellan år 1100 och 1500. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Forskare undersöker Påsköns dolda hemlighet 

3. Galapagosöarna i Stilla havet

Galapagosöarna i östra Stilla havet är världsberömda för sin otroliga flora och fauna. Ett sätt att upptäcka öriket och det fantastiska djurlivet är att åka på en kryssning mellan öarna då Galapagosöarna består av 19 olika öar.

Galapagosöarna är världsberömda för sitt otroliga djurliv, däribland sköldpaddor. Foto: Adobe Stock

4. Skotska halvön Knoydart

På det skotska höglandet ligger den avlägsna halvön Knoydart. Byn Inverie är omgiven av orörd vildmark långt från de brittiska vägarna och flygtrafiken. Hit måste du antingen åka med båt eller så tar du dig fram till fots. 

Byn Inverie på halvön Knoydart i Skottland är omgiven av den här orörda vildmarken. Foto: Shutterstock

5. Lívingston i Guatemala

Fiskebyn Lívingston vid mynningen av floden Río Dulce i Guatemala har en unik kultur präglad av fastlandet. Tack vare att platsen är avskild från resten av landet och därför väldigt isolerad har kulturen bevarats. Hit måste du ta dig med båt. 

Till Lívingston i Guatemala tar du dig med båt och får uppleva en unik kultur präglad av fastlandet. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Rån av sköldpaddor på Galapagosöarna 

6. Stromboli i Italien

Stromboli ligger norr om Sicilien i södra Italien. Ön är hem för en av Italiens tre aktiva vulkaner och geologer besöker ofta platsen. Senast vulkanen hade kontinuerliga utbrott var däremot så länge sedan som 1932. Till Stromboli åker du med båt från närliggande Sicilien.

Norr om Sicilien i Italien ligger Stromboli som är hem för en av landets tre aktiva vulkaner. Foto: Adobe Stock

7. Danska Färöarna

Färöarna, som hör till Danmark, är den sagolika ön som ligger mitt emellan Island och Storbritannien. Bara två flygbolag kan ta dig hit, till de 18 steniga öarna och vilkaniska skärgården i polcirkeln.

Sagolika Färöarna hör till Danmark men ligger mitt emellan Island och Storbritannien. Foto: Shutterstock

8. Waiheke Island i Nya Zeeland

Den näst största ön i Nya Zeelands Hurakigolf är Waiheke Island. Ön erbjuder allt från mängder av strandaktiviteter till vingårdar, konst- och sportupplevelser. Enda sättet att ta dig fågelvägen till ön är med helikopter. Annars går det även bra att åka färja från Auckland som tar 40 minuter.

Waiheke Island i Nya Zeeland erbjuder bland annat massor av olika strandaktiviteter. Foto: Shutterstock

9. Motuo i Kina

Motuo är det enda området i Kina som inte går att åka till på väg. En gång fanns det en bilväg men djungeln växte snabbt och övertog all framkomlighet. Den här platsen är den mest heliga i hela Tibet så för att ta dig hit måste du gå från Pai Village och ha ett speciellt tillstånd.

Motuo är det mest heliga området i hela Tibet i Kina. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Festivalen i Kina för dig som älskar snö 

10. Svalbard i Norge

Svalbard är en av de nordligaste bebodda platserna i världen. Den arktiska regionen lockar oftast äventyrsresenärer och erbjuder upplevelser som besök i isgrottor, snöskoterturer och hundspannsåkning. Till Svalbard kan du åka med både färja och flyg.

En av de nordligaste bebodda platserna på jorden är Svalbard. Foto: Adobe Stock

11. Nimmo Bay i Kanada

Långt inne i den kanadensiska vildmarken ligger lyxiga Nimmo Bay, den enda bebodda platsen i det här området. Nimmo Bay är otillgänglig på väg och få flygbolag åker hit. Därför krävs en del planering då du reser hit med antingen helikopter, ett speciellt flyg eller med båt.

https://www.instagram.com/p/BkFobFujEiK/?utm_source=ig_web_copy_link

Aktuellt just nu