Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
När du letar efter hotell är det viktigt att du tänker på vad som är viktigt för just dig.
När du letar efter hotell är det viktigt att du tänker på vad som är viktigt för just dig.
När du letar efter hotell är det viktigt att du tänker på vad som är viktigt för just dig.
Var uppmärksam på vilken typ av rum det är du bokar.
Var uppmärksam på vilken typ av rum det är du bokar.
Var uppmärksam på vilken typ av rum det är du bokar.
1 AV 2
När du letar efter hotell är det viktigt att du tänker på vad som är viktigt för just dig.
Foto: Anders Ylander
2 AV 2
Var uppmärksam på vilken typ av rum det är du bokar.
Foto: Nils Petter Nilsson

11 smarta tips för dig som ska boka hotell

Bokar du semesterhotellet på egen hand?

Då finns det smarta knep att använda sig av.

Här är elva tips på hur du smartast bokar hotellrum på nätet.

1. Läs recensioner från andra resenärer

Dra nytta av andra resenärers upplevelser. Både positiva och negativa recensioner hjälper dig att bilda en uppfattning om hotellet. Det kan vara allt från en fantastisk frukost till mindre bra badrum. Om hotellet har ett stort antal recensioner, gå efter vad genomsnittet säger då det ger den mest rättvisa bilden.  Läs andra personers beskrivningar och låt dig inte luras av hotellets egna bilder.

 

2. Fundera på vad som är viktigt för dig

Red ut vad som är viktigt för dig och undersöka hotellets utbud innan du bokar.  Annars kan du lätt bli besviken, till exempel om hotellets ”spa” visar sig vara inte mycket mer än en bastu. Du bör även kontrollera hur tillgången till internet ser ut och om det eventuellt kostar skjortan att koppla upp sig på nätet.

 

 3. Filtrera dina resultat

När du letar efter hotell på din söksida, kan du oftast filtrera sökresultaten . Exempelvis kan du begränsa din sökning efter hotellets rykte, stjärnor, pris eller på antal personer i samma rum. Tre tjejkompisar som reser tillsammans är garanterat ute efter ett hotellrum med tre bäddar snarare än ett dubbelrum och ett enkelrum. Anpassa din sökning efter dina behov och minimera antalet passande hotell.  För en liten by är det värt att kolla in alla hotell, det kanske rör sig om tio stycken, men planerar du att åka till New York kommer du bli översvämmad av hotellförslag.

 

4. Dubbelkolla hotellets läge

Är du ute efter en semester fylld av turistande eller nära till stranden, är det en fördel om ditt hotell är beläget centralt eller med gångavstånd till havet.  Helt enkelt - välj hotellets läge efter önskad aktivitet. Vill du utforska staden? Bo mitt i city. Skidgalen? Bo nära backen. Soldyrkare med kokosoljan redo? Bo på stranden. Leta efter en bokningssida med kartor så att du själv kan se var hotellet ligger, och dubbelkolla med hotellets egna vägbeskrivning. Ta till exempel Istanbul med 13 miljoner människor. Ett hotell i centrum kan i själva verket ligga i utkanten av staden, eftersom den är så stor. Vad du tror är en tre minuters promenad till stadskärnan, är i själva verket tre timmar av ömmande fötter.

 

5. Observera rumstyp

Var uppmärksam på vilken typ av rum du bokar . Reser du ensam eller i par, vill du ha en dubbelsäng eller två enkelsängar eller kanske två enkelrum? Vill du unna dig själv en svit eller reser du på budget? I synnerhet under lågsäsong, när hotellet inte är särskilt belamrade, kan du be ditt hotell om en gratis uppgradering. Hotellen är måna om återkommande kunder och så det brukar inte vara några problem att få lite mer för samma pris, när gästerna är färre. Var modig nog att fråga.

 

6. Ta reda på vad som ingår i priset

Det är alltid en bra idé att kontrollera vad ditt hotell erbjuder. Ingår frukost? Finns en hårfön och adaptrar?  Internet och, i vissa fall, schampo, badoljor och tvålar, kan medföra extra kostnader. För att inte tala om rummets minibar och dess innehåll, som vissa hotell belägger med extremt höga priser.

 

7. Fokusera inte på stjärnorna

Antal stjärnor är inte alltid bästa sättet att bedöma hur hög klass ett hotell håller. Mängd stjärnor bör inte vara en avgörande faktor när du väljer ett hotell. Dessutom påläggs hotell extra skatt för extra stjärnor i en del länder, något som gör att dessa hotell ibland väljer att kategorisera sig själva längre ner på skalan än vad som är berättigat. Turister är ofta mer nöjda med välrenommerade tre-stjärniga hotell än misskrediterade fyrstjärniga hotell. Stjärnorna representerar snarare än nivå av lyx, medan hotellets rykte handlar om servicenivån. En kombination av gott rykte och stjärnor är bästa sättet att hitta ett ultimat hotell.

 

8. Jämför jämför jämför

Hotellpriserna kan variera en hel del beroende på vilken bokningssida du använder. Därför är det viktigt att använda sig av en webbplats som jämför så många sidor och priser som möjligt.

 

9. Flexibla datum sänker priset

Ett par dagars flexibilitet kan förändra ditt hotellpris drastiskt - till det bättre. Hotellpriserna varierar beroende på tillgänglighet, och denna är i regel minst under helgen och vissa sena veckodagar. De dagar du väljer för din resa kommer att påverka priset. Har du möjlighet att åka lite senare eller tidigare kan du spara pengar. Det kan till och med vara så att fler nätter kostar mindre än en natt - om du kan tänka dig att skippa den dyrare dagen. Större evenemang för den aktuella destinationen pressar upp priserna. Om du kan åka en dag innan eller efter tilldragelsen kan du spara in en hel del fickpengar, priset kan vara upp till hälften så högt då.

 

10. Välj rätt destination i rätt tid

Hotellen kanske inte har fasta priser, men de flesta hotell har satta säsongspriser. För att spara pengar på din resa är det av vikt att välja rätt tidpunkt. Måste du åka under den värsta högsäsongen? Skidbackarna är kanske lika bra en månad tidigare, och den där city weekenden kan du ju göra i april istället för maj. Det är så klart olika från stad till stad, men en bra tumregel att komma ihåg är att de stora metropolerna oftast är dyrast under maj-juni och september-oktober. Strandresor är dyrare under juni-september. Från januari till mars är allt relativt billigt, med undantag för skidorter.

 

11. Använd appar

Om du behöver ett hotell när du redan är i framme, kan du ta hjälp av en rad mobila applikationer. Många hotellsöksidor utvecklar nu appar specialdesignade för att göra det så enkelt som möjligt att hitta ett perfekt boende. Dessa appar fungerar i stor sett som hotellsöksidornas webbplatser, förutom att de är anpassade för din mobil. Att ladda ner en app gör det således smidigare och snabbare att boka hotell via mobilen när du är på resande fot.

 

Källa: Trivago.