Skorna ska man behålla på vid start och landning, menar flygproffset Gilbert Ott.
Skorna ska man behålla på vid start och landning, menar flygproffset Gilbert Ott. Foto: Shutterstock

11 saker som en van flygresenär aldrig gör

Läs aldrig magasinen i stolsfickan. Och bråka inte med kabinpersonalen. Här är 11 saker som flygproffset Gilbert Ott skippar att göra ombord.

Resexperten Gilbert Ott flyger sammanlagt upp mot 32000 mil om året, eller åtta varv runt jorden. Det ger onekligen en hel del erfarenheter som han delar med sig av på sin sajt Gode Save The Points. Där berättar han bland annat om hur han gör för att hålla sig frisk under sina flygresor och hur han undviker att bli bestulen på värdesaker. Här är hans 11 tips på vad man ska avstå från att göra under flygresan. 

https://www.instagram.com/p/B5tH-9-jl-y/?utm_source=ig_web_copy_link

 

1. Dricka kranvattnet – eller kaffet

Gilbert skulle aldrig drömma om att dricka kranvattnet ombord, det duger inte ens till tandborstning. Enligt honom innehåller flygplanens vattentankar nästan varenda bakterie och parasit som sett solens ljus. ”Jag önskar att det var ett skämt”, skriver han.

Det betyder också att han undviker kaffe och te eftersom det också är gjort på vatten från flygplanets vattentankar. 

I stället tipsar Gilbert om att använda en återvinningsbar flaska och fylla med vatten på flygplasten innan man stiger ombord.

Kaffe gjort på vatten från flygplanets vattentankar går bort för Gilbert. Foto: Shutterstock

2. Sitta för länge

Kortare flygning är inget bekymmer, men om Gilbert är uppe i luften mer än ett par timmar ser han till att gå upp och röra på sig. Skälet är att han vill få i gång blodcirkulationen.

”Även på flygresor där jag har turen att ha en säng eller gott om utrymme ställer jag mig upp, stretchar och höjer pulsen så pass att cirkulationen ökar”, skriver han.

LÄS MER: Därför ska du förstöra boardingkortet efter resan 

3. Förvara värdesaker i bagagehyllan

Pass, plånbok, surfplatta – allt värdefullt ser Gilbert till att förvara i antingen fickor eller i ryggsäcken som han alltid har på en armslängds avstånd. Han skulle aldrig få för sig att lägga något han är rädd om i bagagehyllan ovanför sätet.

”Det finns kriminella ligor som siktar in sig på bagagehyllor. Det kanske låter konstigt, men det är sant. De här ligorna väntar tills ljuset släcks eller tills passagerarna sover”, skriver han och fortsätter: ”Allt för ofta upptäcker man inte förrän planet har landat vad som fattas, och även om man inser det tidigare kan du ju inte kroppsvisitera varenda passagerare”.

Att lägga en väska i bagagehyllan går bra – bara den inte innehåller en surfplatta eller något annat värdefullt. Foto: Shutterstock

4. Lita på nöjesutbudet på planet 

Skulle du bli uttråkad när du är ute och flyger är det enbart ditt eget fel, menar Gilbert. ”Vissa flygbolag har ett suveränt utbud av de senaste filmerna, serier och klassiker, medan andra flygbolags sortiment helt enkelt är fruktansvärt dåligt. Skärmarna är dessutom en riktig bakteriehärd efter att folk pekat på dem med fingrar som du inte vill veta var de varit.”

Det enda raka är att ladda ner din egen underhållning på mobilen, surfplattan eller datorn, tycker Gilbert.

”Jag laddar alltid ner mer än vad jag tror att jag behöver, och eftersom jag använder trådlösa hörlurar och min egen skärm undviker jag bakterier som finns på prylar jag inte har någon koll på”.

Att tro att flygbolagets underhållning räcker skulle aldrig falla Gilbert in. Foto: Shutterstock

5. Läsa magasinen i stolsfickan

”Tänk på alla hundratals passagerare som varje vecka bläddrar i magasinen med sina otvättade, ibland flottiga – eller värre, bakteriefyllda – händer. Jag läser aldrig tidningarna eller rör vid något i stolsfickan framför mig”, skriver Gilbert och tipsar om att ta med sig egna magasin, eller ännu bättre – läsa på nätet för att spara papper.

Bläddra i magasin som hundratals passagerare fingrat på – glöm det. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Sjuk på resan – 6 viktiga råd du måste känna till 

6. Gå barfota i flygplanet

”En gång för alla – det är aldrig okej att gå barfota ombord på ett flygplan”, menar Gilbert. Själv bär han alltid strumpor när han sitter ned i sin flygstol, men så fort han lämnar sitt säte sätter han på sig skor. Anledningen är att han inte vill riskera att skära sig på glas och andra vassa saker som kan finnas på golvet och att minska risken för att exponera sig för bakterier.

7. Ha på sig ett lager med kläder

Att ha på sig flera lager med kläder är nyckeln till en bra resupplevelse, enligt Gilbert som påpekar att det ofta är antingen för varmt eller kallt i kabinen. Han är också av den uppfattningen att det kan vara bra för hälsan efter att en forskare tipsat att man effektivt minskar risken att andas in bakterier om man täcker näsan och munnen precis efter det att någon har nyst. Då kan en extra tröja vara bra till hands för att skydda ansiktet.

LÄS MER: Kan du vett och etikett ombord?

8. Bråka med kabinpersonalen

”Håll dig lugn”, skriver Gilbert och fortsätter: ”Även om jag anser att jag har rätt och personen är orättvis vinner ingen på att bråka med kabinpersonal, och stressen bråket skapar hjälper inte heller. 

Gilbert varnar också för att bråk uppe i luften kan leda till att flygplanet tvingas ändra färdriktning och landa någon annanstans än det var tänkt från början. 

När du kliver ombord är det kabinpersonalen som bestämmer. Orättvist behandlad? Glöm det och gå vidare! Foto: Shutterstock

9. Ta av skorna före start

”En pilot berättade för mig att det största misstag en passagerare kan göra är att ta av sig skorna innan planet stigit till sin marschhöjd”, skriver Gilbert och berättar att piloten menade att det var lika illa att inte ha på sig sina skor vid landning. Anledningen är att just start och landning är de mest kritiska momenten under en flygning och skulle en nödsituation uppstå kan skor skydda fötterna från skärsår och klämskador om någon skulle råka trampa på dem. 

10. Drabbas av uttorkning

För att undvika uttorkning ser Gilbert till att ha en bra vätskebalans redan dagen före resan. Sedan fortsätter han att vara noga med att tillföra dryck under flygturen. ”Om du vill dricka alkohol ombord så drick lika mycket eller dubbelt så mycket vatten”, råder Gilbert.

Tänker du dricka alkohol? Drick lika mycket vatten - minst! Foto: Shutterstock

11. Ta på saker man inte behöver röra vid

”Ju mer du ser till att själv ta med dig, desto mer kontroll har du över vad du rör vid”, tipsar Gilbert och menar att det inte bara är skärmarna som man bör undvika att ta i, utan även brickborden vars yta kan innehålla spår av både smutsiga fingrar och mat. Han skulle hellre aldrig gräva djupt i stolsskrevan. ”Försök använda en ärm när du rör vid något på flygplanet”, råder Gilbert.    

LÄS MER: Glömt flygplansläge? Så avslöjar piloten dig