Den 93-åriga drottningen har besökt över 130 länder under sin långa regeringstid.
Drottning Elizabeth II på kungligt besök i Kanada.
1 AV 2
Den 93-åriga drottningen har besökt över 130 länder under sin långa regeringstid.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Drottning Elizabeth II på kungligt besök i Kanada.

11 saker som drottning Elizabeth aldrig reser utan

Hon är en av världens mest beresta regenter och har besökt över 130 länder sedan hon tillträdde som regerande drottning 1952. Självklart har hon under åren samlat på sig en del användbara resetips. Sajten msn.com har listat 11 saker som drottning Elizabeth II aldrig lämnar Buckingham Palace utan.

1. Medicin mot jetlag

Med tanke på alla resor och statsbesök som står på programmet har drottning Elizabeth II blivit tvungen att komma på något sätt att slippa jetlag. Hennes recept är olika homeopatiska medel, bland annat barley sugar – en traditionell typ av hårda karameller, ofta gula eller orange i färg, som tillverkas med ett extrakt av korn vilket ger den en karakteristisk smak och färg. Sötsakerna anses kunna anpassa kroppens inre klocka när man kommer till en ny plats genom att hjälpa blodsockret att matcha matschemat på den nya destinationen redan innan mn har kommit på plats.

2. En svart dräkt

Nej, drottning Elizabeth försöker inte se cool ut i svart. Oftast bär hon faktiskt kläder i en närmast neonblå kulör, av det enkla skälet att människor i en folkmassa som kanske har väntat länge lätt ska kunna få syn på drottningen. Men bland sina färgglada kläder ser hon alltid till att packa en svart dräkt om en tragedi skulle inträffa, något hon själv har en erfarenhet av. När hon som kronprinsessa 1952 var på kunglig turné i Kenya nåddes hon av beskedet att hennes far kung Georg VI hade dött i Storbritannien. Elizabeth hade inte packat någon sorgdräkt, så vid hemkomsten var hon tvungen att vänta ombord på planet tills en svart klänning levererades. Numera är hon och de andra kungligheterna alltid förberedda med en svart outfit i bagaget.

Den svarta dräkten finns alltid med i bagaget. Foto: Shutterstock

3. Toapapper

Alla hotelldirektörer som tar emot Elizabeth II i framtiden kan sluta stressa upp sig angående om deras toalettpapper är tillräckligt mjukt för en drottning – hon tar med sig sitt eget. En reporter som tillbringat 20 år med att bevaka den brittiska kungafamiljen har avslöjat att hennes majestät alltid har sin egen personliga toalettpappersförpackning, med en försegling som bara hon och prins Philip får bryta.

Den kungliga toarullen är givetvis med.

4. Blod

Drottningen reser alltid med sin personliga läkare som både har en defibrillator och andra akutbehandlingar till hands. I länder där bloddonationer kanske inte är tillgängliga har läkaren även med ett personligt blodförråd som matchar drottning Elizabeths och prins Philips blodtyper.

5. Dussintals outfits

Om du tycker att du har en tendens att packa ner för mycket kläder är det ingenting jämfört med drottning Elizabeth. Hon har enligt uppgift med sig en hel klädstång med så många som 30 outfits för en resa, alla prydligt instoppade i skyddspåsar.

6. Te och kakor

Till och med ombord på flyget intar drottningen sitt afternoon tea. Hennes hovfolk tar med te, scones, clotted cream och skotsk fruktkaka.

Hoppa över afternoon tea? Finns inte på kartan. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 14 måsten i England om du älskar ”The Crown” 

7. Ett massivt entourage

På statsbesök dyker alltid något oväntat problem upp. Drottningen har med sig upp till 34 personer på sina resor för att ta hand om all logistik, däribland sex sekreterare, åtta livvakter, två påkläderskor och två hovdamer.

Drottning Elizabeth har alltid mycket folk omkring sig. Foto: Shutterstock

8. Sin egen mat och dryck

Utländska kockar på statsbesök får i förväg reda på vilken mat som drottning Elizabeth aldrig kommer att äta, exempelvis skaldjur och allt som innehåller vitlök. Men om det råder minsta tvivel om att den lokala maten kommer att vara hälsosam kommer hovfolket att packa ner brittisk mat och flaskvatten för att garantera att inte drottningen drabbas av matförgiftning.

9. Specifika resväskor

Drottning Elizabeth har helt klart hittat en look som fungerar för henne, och detsamma gäller för hennes bagage. Drottning Elizabeth köpte en uppsättning resväskor av märket Globe-Trotter 1947 för sin smekmånad med prins Philip, och enligt uppgift har hon har använt samma väskor sedan dess på alla resor.

Drottning Elizabeth och prins Philip byter inte resväskor i onödan. Foto: Shutterstock

10. Specialgjord bagagelapp

På privata jetplan finns det inte mycket behov av en bagagelapp, så den brittiska kungafamiljen håller det enkelt. Drottningens bagagelapp är gul, med ingenting mer än ordet ”The Queen” skrivet på den – förmodligen kan hon ändå känna sig rätt säker på att hennes väskor inte blandas ihop med någon annans. Varje kunglig familjemedlem har för övrigt sin egen färg på bagagelapparna: Kate Middleton har gult, liksom drottningen, prins William och prins Charles har båda rött, prins George har blått och prinsessan Anne har grönt.

11. Varmvattenflaska

Även ett enkelt nöje kan göra sänggåendet lite lyxigare, nämligen att placera en varmvattenflaska mellan lakanen för att värma upp en kylig säng. På kungliga resor ser drottningen alltid till att packa ner en sådan varmvattenflaska.

Och en sak hon INTE tar med sig

Att du har med passet – och att det är giltigt – är troligen en av de saker du är mest noga med att kontrollera inför en utlandsresa. Drottning Elizabeth kan dock hoppa över den detaljen – som drottning behöver hon inte ha något pass. Om någon skulle tvivla på hennes identitet behöver hon i stället bara svara på några grundläggande frågor, som hennes ålder och adress, för att bekräfta sin identitet. Det behöver kanske inte sägas att drottningen heller aldrig har med sig pengar. Är man drottning så är man.

LÄS MER: Drottningen har besökt 130 länder – utan pass