<p>En grupp turister "orsakade" jordbävning på Borneo.</p>
<p>Ett gäng turister moonade i Ankor Wat – ett av världens mest religiösa tempel. Ingen bra idé.</p>
<p>Selfies är en vanlig orsak till att folk blir dömda för dåligt turistande.</p>
1 AV 3
<p>En grupp turister "orsakade" jordbävning på Borneo.</p>
Foto: Charlie Hamilton-James / Barcrof
2 AV 3
<p>Ett gäng turister moonade i Ankor Wat – ett av världens mest religiösa tempel. Ingen bra idé.</p>
Foto: Sergey Belov
3 AV 3
<p>Selfies är en vanlig orsak till att folk blir dömda för dåligt turistande.</p>
Foto: Perig Morisse

10 värsta turisterna 2015 – gör inte som de!

Att försöka bli en bättre resenärborde vara ett stående nyårslöfte. Och vill du veta hur man blir det, så är ett bra tips: gör inte som de här misslyckade turisterna. Här är listan över de tio dummaste turistfadäserna 2015.

TEXT: KRISTER BERNTSSON

Allt om Resor

1. Mannen som gav medpassageraren whiplash

Visst kan man reta sig på att flygpassageraren i sätet framför fäller ryggstödet för långt bak, men det försvarar inte vilket beteende som helst. Shane Diedrichs lyckades sparka så hårt på sätet framför att passageraren drabbades av en pisksnärtskada. Han dömdes till böter och är inte välkommen på just det flygbolaget igen.

 

2. Turisterna som skrämde havssköldpaddor

Att uppleva havssköldpaddor i det vilda är en fantastisk upplevelse. Men bara för att de verkar tröga, betyder inte att man kan göra vad som helst. En grupp turister i Costa Rica kunde inte låta bli att ta selfies med sköldpaddorna, lyfta sköldpaddorna och springa omkring bland sköldpaddorna. Det fick till resultat att många av reptilerna valde att återvända ner i havet i stället för att lägga sina ägg på stranden som de brukar.

 

3. Tandläkaren som jagade fel lejon

Walter Palmer från Minnesota gav hänsynslösheten ett ansikte då han var på lejonjakt. Lejonhannen han betalade dyrt för att få döda, var en kändis — lejonet Cecil. Walter Palmer blev under några veckor världens mest hatade tandläkare och tvingades stänga sin praktik efter hot om våld. Storviltsjakt är ingen sport. Det är ett säkert sätt att sabba sitt rykte.

LÄS OCKSÅ: Dödade lejonet Cecil – nu ryter han tillbaka

 

4. Killarna som förstörde en ovärderlig staty för en selfie

Två män hade ambitionen att ta den perfekta selfien tillsammans med en staty från 1800-talet i Italien. De tyckte det var en lysande idé att klättra upp på statyn och lyckades då slå loss en krona som föll i marken och krossades. Gör inte så.

Lågt blodsocker är inte orsak nog att tvinga planet att nödlanda. Foto: Shutterstock

5. Mannen som stoppade ett flyg för snacks

Ett United Airlines-plan på väg till Chicago från Rom tvingades nödlanda i Belfast på grund av en passagerare som hotade kabinpersonalen och vägrade sätta sig på sin plats. Orsaken? Han hade inte fått sina snacks och sin drink. Lågt blodsocker i all ära – men det finns gränser.

 

6. Mannen med det livsfarliga Instagramkontot

David Karnauch tar uppenbarligen sitt Instagrammande på stort allvar. Han ville ta den perfekta selfien och gjorde så genom att klänga på utsidan av Brooklyn Bridge i New York. Han anmäldes för allmänfarlig vårdslöshet, men friades eftersom ingen polis faktiskt såg honom klättra på bron. De såg bara bilden.

LÄS OCKSÅ: New York – 20 måsten i världens huvudstad

 

7. Turisterna som orsakade en jordbävning (kanske)

Ibland vill man vara lite wild and crazy, men då kanske man ska fundera en gång till. Fyra turister tyckte att det skulle vara en bra idé att ta en nakengroupie på toppen av berget Knamalau på Borneo. Lokalbefolkningen var mindre road och menade att turisternas beteende gjorde gudarna så förargade att det blev en svår jordbävning några dagar senare. Sensmoralen är: Behåll byxorna på om du vill stå på god fot med lokalbefolkningen.

 

8. Besökarna som moonade på Ankor Wat

Wild and crazy igen. Men om du nu absolut inte vill ha brallorna på, så kanske du ska undvika att besöka världens största religiösa tempel. Och de gjorde det trots att det finns en mycket detaljerad video utgiven om vad du inte bör göra när du besöker templet.

 

9. Killen som snubblade in i en tolvmiljoners tavla

Okej, det här var en ren olyckshändelse. En ung man på besök i ett museum i Taipei, snubblade och körde armen genom en tavla värderad till tolv miljoner kronor. Men om man vet med sig att man är klumpig ska man hålla sig borta från dyra saker.

LÄS OCKSÅ: 10 helgalna museer du inte trodde fanns

 

10. Turisterna som kraschade en drönare i Milanokatedralen

Drönare är coola, men det krävs träning innan man använder dem. Fråga bara turisterna som kraschade sin drönare rakt in i katedralen i Milano. Till deras försvar ska dock sägas att det inte hade något problem med att kontrollera drönare innan några poliser kom fram för att fråga om de hade tillstånd för drönaren. Då blev de så nervösa att de orsakade kraschen.

Källa: Travel&Leisure