Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
ylwa yngvesson resereportage kroatien istrien medelhavet hotell hotel laguna parentium porec
ylwa yngvesson resereportage kroatien istrien medelhavet hotell hotel laguna parentium porec
ylwa yngvesson resereportage kroatien istrien medelhavet hotell hotel laguna parentium porec
ylwa yngvesson resereportage kroatien istrien medelhavet hotell hotel laguna parentium porec Foto: Ylwa Yngvesson

10 vanliga misstag när du bokar hotell

HOTELL. Att boka hotell kan ju tyckas ganska enkelt.

Men det finns flera stora missar man lätt gör.

Sånt som kan förstöra hela resan.

Här kommer 10 misstag du bör undvika:

Foto: Jan Wiriden

1. Ha koll på dina datum

 

Dubbelkolla inte bara datumet utan även klockslaget. Och olika tidszoner. Även om du flyger ut ett visst datum kan det var så att du landar först nästa dag. Och att betala för en natt på hotell som du inte kan utnyttja är ju ganska onödigt.

 

Foto: Ylwa Yngvesson

2. Utgå inte från att du får det bästa rummet

 

Enligt Smartertravel.com är det vanligt att de som bokar via hotellets webbplats eller är medlemmar hos hotellet/kedjan får första tjing på de bästa rummen, de med bättre utsikt och med lugnare lägen. 

Resenärer som bokar via onlineresebyråer får oftast rummen som blir över. 

Att gå med i hotellens medlemsklubbar är ofta gratis och kan, förutom att garantera bättre rum, ge fria nätter, och andra fördelar som gratis frukost eller wifi. 

Är priserna på andra sajter så oemotsåndligt mycket bättre än på hotellets egen sida kan du alltid önska att få ett speciellt rum.

 

Foto: Maria Hansson

3. Förvänta dig inte att alla dina önskemål uppfylls

 

Vill du ha en dubbelsäng eller två separata? Bo högt upp eller längre ned? Icke-rökare? Utsikt över vattnet? På många bokningssajter kan du göra förfrågningar eller lägga till önskemål. Men i det finstilta skriver de flesta hotell att dina önskemål inte kan garanteras.

Om du vid incheckning upptäcker att din dubbelsäng har ändrats till två singelbäddar eller att du blivit placerad i ett rökrum, prata med receptionen och fråga artigt om det går att ändra. Det är heller inte fel att ringa innan avfärd för att kontrollera att önskemålen gått igenom. Speciellt om det ligger medicinska skäl eller liknande bakom.

 

Foto: Jan Düsing

4. Använd kreditkort

 

När du ska boka och betala hotell är kreditkort guld värt. De erbjuder inte bara belöningar i form av flygmil, gratis övernattningar eller poäng att använda på nya resor, utan även egna försäkringar som betalkort och kontanter inte har. 

De flesta hotell i dag kräver dessutom en ”deposit” för att skydda sig mot övertrasseringsavgifter och extra avgifter på hotellet. Dessa kan i vissa fall dröja veckor innan man får tillbaka. Så ett kreditkort även där är att föredra.

 

5. Boka inte fel hotell

 

Ett vilseledande hotellnamn eller platsbeskrivning kan få dig att boka ett flygplatshotell när du tror att du får ett centralt beläget boende. Det är ganska vanligt att folk bokar snabbt bara efter att ha sett hotellnamnet, och inte kontrollerar var det ligger. Många hotell kan ha beskrivningar som ”ligger nära hjärtat av stan” och ändå ligga två timmar bort... Använd Google maps och titta hur långt det ligger från populära sevärdheter och restauranger till fots, med bil och kollektivtrafik. Var uppmärksam på att en del kedjehotell har flera hotell med samma namn i samma stad.

 

Foto: Elisabeth Montgomery

6. Slipp betala extra skatter och avgifter 

 

Smartertravel tar ett exempel i Colorado där rumspriset var anständigt men att det sen tillkom både extra hotellavgift, pool- och spa-avgift, expeditionsavgift och städningsavgift. Vissa städer har även en lokal skatt.

Ta reda på om det är extra avgifter som går att avboka. Hotellet måste vid bokningen ha redovisat tydligt vad som kostar extra. Står det bara "ytterligare avgifter kan tillkomma", kontakta hotellet och fråga.

 

Foto: Ylwa Yngvesson

7. Läs recensioner

 

De flesta hotell gör allt för att framställa sitt hotell i bästa dager så klart. Vad gäller foton går mycket att ”mixtra” med i dag som alla vet. Sen vid ankomsten är plötsligt poolen som ett frimärke och sängkläderna känns som sandpapper. 

Så, läs recensioner, och gör det på olika sajter - en del hotell har folk som går in och ”recenserar” åt dem. 

 

Foto: Ylwa Yngvesson

8. Boka vid rätt tidpunkt

 

Att vänta till sista minuten för att boka resan kan få ödesdigra konsekvenser för din kreditkortsskuld. Hotellpriser kan stiga dagarna fram till ett visst datum, och du kan dessutom bli utan hotellrum om allt blir fullbokat. 

Å andra sidan, att vara en avancerad reseplanerare kan också ha sina nackdelar: du kanske vill ha allt färdigbokat så snart som möjligt, och det kan faktiskt kosta mer att boka hotellrum för tidigt.

Priserna beror på faktorer så som område, säsong, kongresser och väder. En bra tumregel är att aldrig boka mer än 21 dagar före ankomst till de mest populära destinationerna. Då är risken för högre pris större. Börja titta på priserna 40 dagar innan och följ sedan utvecklingen. Verkar de gå upp, boka! En del bokningssajter (exempelvis Tingo) för hotell kan övervaka hotellet åt dig och boka om på det nya lägre priset om så skulle bli fallet. Sedan har de flesta sajter sista minuten-priser också.

 

Foto: Maria Hansson

9. Glöm inte jämföra priser

 

Gå inte alltid på ”bra pris” eller ”rabatt”. Utan research kan du förlora mycket pengar. Jämför så mycket det går. Använd webbplatser som visar priser från flera bokningssajter i ett fönster. Kolla gärna också eventuella bokningsrabatter som finns. Ibland kan kort- och medlemsrabatter ge bättre pris än hotellens egna kampanjer. 

 

Foto: Maria Hansson

10. Boka inte billiga icke återbetalningsbara hotell

 

Rum som inte är avbokningsbara är alltid billigare. Det lilla du tjänar på det kommer att kosta dig desto mer om något händer som gör att du inte kan bo där sen.

Trippelkolla alltid vid extraerbjudanden att rummet är avbokningsbart.

 

Källa: Smartertravel.com