10 vackra vandringar i Europa

Upplev Europa till fots. Här är tio förslag på vackra vandringsleder.

1. Cinque Terre - ITALIEN

 

 Folk kommer med vandringstavar och kängor från hela världen för att  vandra i Cinque Terre, i Ligurien. Och det är inte konstigt. Bästa  sättet att lära känna de fem, pittoreska byarna som är så vackert  belägna längst den dramatiska kusten, är just till fots. Sträckan mellan  den sydligaste byn Riomaggiore och den nordligaste byn Monterosso är  drygt en mil lång och betas av på fem timmar för den som är vältränad.  Betydligt mer njutbart är dock att sakta ner tempot och verkligen  uppleva byarna. Den som får mersmak på vandring hittar många andra leder  i denna storslagna nationalpark - på de lokala turistkontoren finns  kartor och tips. 

 

Passar för: Light-vandraren. Den vandringströtte kan ta en paus och hoppa på tåget som slingrar sig längst havet. 

Resa dit: Flyg till Milano med SAS eller Ryanair och ta tåget därifrån.  Aktuella tågtider och bokning av tåg: www.trenitalia.com. 

Läs mer: www.cinqueterre.it

 

2. Zermatt - SCHWEIZ

 

 Naturen runt det välbesökta semesterparadiset Zermatt är hisnande vacker  och inbjuder till fantastiska vandringar. Zermatt omges av 29 alptoppar  över 4 000 meter, med världens mest fotograferade berg i centum:  Matterhorn. Här finns förutsättningar för allt från lugna promenader  till avancerade högalpina strapatser. Kabinerna och bergstågen, som  servar alpinister på vintrarna, är i gång också på sommaren och gör  vandringen mer bekväm. Skönt också att det alltid tycks finnas en  alprestaurang inom gångavstånd. Gruyèreost, raclette och veteöl sätter  onekligen guldkant på vandringstillvaron. 

 

Passar för: Den välbärgade. Liftkort och restaurangbesök gräver djupa hål i plånboken. 

Resa dit: Flyg till Zürich. Tåg från flygplatsen en gång i timmen. 

Läs mer: www.zermatt.ch

 

3. Como - ITALIEN

 

 Italienska Como har sedan romartiden varit ett populärt semestermål.  Glaciärsjön vid Alpernas fot är omgiven av stora villor (här bor både  italienska fotbollsspelare och George Clooney) med berömda trädgårdar.  Kombinationen historia, kultur, mat, vin och vackra landskap är  oemotståndlig. En fin vandring sträcker sig mellan Brunate och Faggeto i  naturreservatet Val Sanagra. Varva fysisk aktivitet med hemmagjord  gnocchi och tiramisu. Turistinformationen har kartor och förslag på  vandringar i regionen. 

 

Passar för: Gourmeten. Det utsökta lokala köket smakar ännu mer himmelskt efter en dags vandring. 

Resa dit: Flyg till Milano. Buss till Como. Eller hyr förslagsvis bil så  har du friheten att själv ta dig till de olika vandringsbaserna. 

Läs mer: www.italiantouristoffice.se


4. Moseldalen - TYSKLAND

 

 En vandring i Mosel är en resa bland korsvirkeshus, adelspalats, romersk  kultur, vackra landskap och vinodlingar. Moselfloden är Rehns längsta  biflod, och det är längst den du vandrar. Städerna och byarna är belägna  längst med hela floden - Bernkastel-Kues, Trier och Zell hör till de  större och mer kända städerna. De är alla väl värda ett besök, men missa  för den skull inte de små, pittoreska byarna med vänliga människor och  ombonade pensionat. Mycket kretsar förstås runt mat och vin i  Moseldalen, men här kan du även grotta ner dig i historia och du har  möjlighet att besöka medeltida slott och borgar. Den som tröttnar på att  vandra hoppar på en flodbåt och njuter av Moseldalen från en solstol. 

 

Passar för: Den som vill se en annan sida av Tyskland - långt ifrån trendiga Berlin och exklusiva Hamburg. 

Resa dit: Flyg till Frankfurt-Hahn. Hyr bil eller ta buss till exempelvis Zell. 

Läs mer: www.germany.travel/se

 

5. Piemonte - ITALIEN

 

 Med sin vita tryffel och sina kraftigt röda viner lockar Langhe, området  mellan Alperna och Apenninerna, gastronomer från hela världen. Här är  risken att du knappt hinner vandra, utan att frosseriet i bönrörorna,  ostarna, hasselnötterna och chokladen tar över. Så mycket godare mat går  väl inte att hitta. Och till maten dricker du viner av världsklass. I  den kuperade terrängen ligger de små, pittoreska byarna på höjderna.  Vandra genom Europas högst belägna vinodlingar. Och får du chansen att  vara med på en tryffeljakt - ta den. Den åtråvärda vita tryffeln  återfinns bara på ett fåtal platser i världen - där Piemonte är en.  Passa på att åka hit nu - förvånansvärt icke-turistiskt för att vara  Italien. 

 

Passar för: Vinälskaren. Är du vinkännare kommer du antagligen bara  dricka viner som börjar på b: Barolo, Barbera och Barbaresco.

Resa dit: Flyg till Milano. Hyr bil eller ta en buss till förslagsvis Alba. 

Läs mer: www.italiantouristoffice.se


6. Bad Kleinkirchheim - ÖSTERRIKE

 

 I nationalparken Nockberge finns ett väl utbyggt nät av vandringsleder  av olika svårighetsgrad. Många leder är förhållandevis enkla och  idealiska för vandringar med barn. Köp ett liftkort så får du åka fritt i  linbanorna. Här är befriande icke-turistiskt och därmed en fördel om du  talar tyska. Gör dagsutflykter och låt basen vara orten Bad  Kleinkirchheim. Här finns boenden i alla dess former - från ekologiskt  inriktade bondgårdar till exklusiva spa-hotell. Missa inte att mjuka upp  lederna i något av termalbaden, St Kathrein och Römerbad  - Bad  Kleinkirchheim är nämligen en anrik, gammal kurort. 

 

Passar för: Barnfamiljen. Utnyttja linbanorna och gör vandringen barnvänlig.

Resa dit: Flyg till Klagenfurt. Hyr bil eller åk buss till Bad Kleinkirchheim. 

Läs mer: www.badkleinkirchheim.at

 

7. Franska Rivieran - FRANKRIKE

 

 Den som är trött på Rivierastress och trängsel på stränderna gör rätt i  att styra kosan upp i bergen. Från hektiska Rivieran tar det bara en  dryg halvtimme att ta sig upp till det mer genuina Provence. Vandra  mellan pittoreska bergsbyar med färgsprakande blomstermarknader. Här  finns en uppsjö av vandringsleder, och du kommer inte att bli besviken  när du går genom orörd natur och tittar ner över ett blått Medelhav.  Staden Theoule-sur-Mer är en bra startpunkt för vandringar. Vilar ut gör  du i de pittoreska byarna med färgsprakande blomstermarknader. 

 

Passar för: Trädgårdsentusiasten. Njut av citroner, olivlundar och mimosa under vandringen. 

Resa dit: Flyg till Nice. Hyr bil för att smidigt kunna ta dig upp i bergen. 

Läs mer: se.franceguide.com

 

8. Wales - STORBRITANNIEN

 

 Kuperad terräng, naturskönt landskap och genuina pubar - Wales är en  vandrares dröm. Norra Wales är kargt och glest befolkat. I södra Wales  finns de större städerna, människorna och kulturen. Det keltiska  inslaget gör förstås Wales extra exotiskt. Runt nationalparken Snowdonia  finns många vandringsleder. Snowdon heter också Wales högsta bergstopp  som ligger en dryg kilometer över havet. Flera vandringsleder är  förhållandevis enkla, men har allt som en bra vandring ska ha - inte  minst en vidunderlig utsikt över havet. 

 

Passar för: Ölälskaren. Ale, lager, veteöl - you name it. En pint på en pub är den perfekta avslutningen på en dagsvandring. 

Resa dit: Flyg till London, Birmingham eller Manchester. Ta sen tåget eller bussen till Wales. 

Läs mer: www.visitwales.com

 

9. Fuerteventura - SPANIEN

 

 Storslagen natur, imponerande sanddyner och fler än 150 stränder… Men  Fuerteventura är mer än bara beacher. Här finns också fina  vandringsleder (vandringskartor hittar du på turistbyrån) i storslagna  landskap. Färgerna går i grått, brunt, ockra och koppar. Naturen växlar  från utbränt månlandskap till öken, och det finns knappt någon  växtlighet att tala om. Ständig bris gör att man lätt missar hur varmt  det egentligen är, så ladda med ordentligt med vatten på turerna. 

 

Passar för: Soldyrkaren. Fuerteventura stoltserar med flest soltimmar av alla Kanarieöar.

Resa dit: Flera stora researrangörer som Apollo och Ving flyger till  Fuerteventura. Flygresan från Arlanda tar cirka 5,5 timmar. Flygplatsen  El Matorral ligger fyra kilometer från huvudstaden Puerto del Rosario. 

Läs mer: www.canary-guide.com

 

10.  Landmannalaugar - ISLAND

 

 Enastående vackra leder bland lavafält, glaciärer, raviner, svarta öknar  och smältvattensjöar. Att vandra är ett utmärkt sätt att komma nära den  kontrastrika isländska naturen. Vandringslederna står som spön i backen  - här har du alla möjligheter att hitta just din favorit. En av de mer  kända vandringslederna går från Landmannalaugar på södra höglandet till  dalarna norr om glaciären Eyjafjallajökull. 

 Koppla av i de naturligt heta källorna som du hittar längst vägen. 

 

Passar för: Den naturintresserade. Det är helt logiskt att  naturfotograferna älskar vulkanön med de aktiva vulkanerna och heta  källorna. 

Resa dit: Flyg till Keflavik. Buss till Reykjavik. Ytterligare en buss till exempelvis Landmannalaugar. 

Läs mer: www.visiticeland.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!