Under värmeböljan har många svenskar åkt till Island.
Även Irländska städer som Galway har ökat i popularitet.
1 AV 2
Under värmeböljan har många svenskar åkt till Island.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 2
Även Irländska städer som Galway har ökat i popularitet.
Foto: Shutterstock

10 trendiga resmål som allt fler svenskar vill upptäcka

Under sommaren har resor till Medelhavet rasat i pris. Många svenskar har valt att semestra på hemmaplan och resebyråer har lockat med sänkta priser för att bryta den nedåtgående trenden. Det totala utlandsresandet har minskat med 10 procent, jämfört med i fjol, enligt Ticket.

Men det finns även länder som ökat i popularitet. 

1. Island

Under de senaste åren har hypen kring Island växt. Allt fler resenärer har fått upp ögonen för öns otroliga natur med laguner, berg, vattenfall och varma källor. Förra året besökte över 2 miljoner turister den lilla ön, vilket är fem gånger fler än för sju år sedan. Enligt Ticket har även dubbel så många svenskar besökt Island under det senaste året jämfört med året innan. 

LÄS MER: Weekend på Island: 7 måsten du inte vill missa 

Island har många guldkorn att upptäcka. Foto: Shutterstock

2. Ryssland

Trots halvtomma läktare under Fotbolls-VM ökade antalet svenska resenärer med 150 procent i år, jämfört med förra året, enligt uppgifter från Ticket. 

LÄS MER: 14 bästa weekendstäderna i östra Europa 

Vasilijkatedralen på Röda torget är en av Moskvas främsta sevärdheter. Foto: Shutterstock

3. Bali, Indonesien

Asiens Kanarieöarna, Bali, är ett av resmålen som hållit ställningarna när resandet i övrigt backat under sommaren. 76 procent fler svenskar har besökt den indonesiska ön i år, jämfört med i fjol, enligt Ticket. Det kan bland annat bero på svenskarnas ökade intresse för aktiva resmål. Enligt en ny Sifo-undersökning, genomförd på uppdrag av Apollo, vill 1,5 miljoner svenskar träna under semestern och på Bali kan man surfa, cykla och bada.

LÄS MER: Bali – 7 upplevelser du inte får missa på ön 

Stranden Kelingking på ön Nusa. Foto: Shutterstock

4. Montenegro

Montenegro är en av årets hetaste destinationer som tävlar med bland annat grannarna Kroatien och Albanien om de svenska resenärerna. I år har antalet svenska resenärer som vill utforska landets mäktiga kust, kultur och mat ökat med 69 procent, jämfört med i fjol, enligt Ticket. 

LÄS MER: Montenegro – uppstickaren som utmanar charterklassikerna

Ön Sveti Stefan i Budva. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Turkiet

Efter kuppförsök och terrorattacker har antalet besökare minskat i Turkiet under de senaste åren. Men nu börjar dock trenden vända i landet som satsat stort på att locka strikt troende muslimer, halalturister, vilket bland annat Dagens Nyheter skrivit om.

Jämfört med i fjol har 60 procent fler svenska resenärer besökt landet, enligt Ticket. I en ny Sifoundersökning, som gjorts på beställning av Ticket, uppger 8 procent att de gärna åker på semester till Turkiet och ytterligare 7 procent att de – så länge inte UD avråder från resor – kan tänka sig att resa till turistområdena i Turkiet. Det är framför allt Antalyakusten som lockar svenskarna till landet.

LÄS MER: Charterfavoriten som dalade – nu stekhet igen 

Blue Lagoon i Oludeniz, väster om Antalya. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Österrike

I sommar har 53 procent fler svenskar besökt Österrike, jämfört med i fjol, enligt Ticket. Vinlandet har allt ifrån god mat till berg att vandra i, kvalitéer som många svenskar värdesätter under semestern.

LÄS MER: Salzburg – den perfekta staden för weekendresa 

Grossglockneralpvägen går högt upp i de alpinska bergen. Foto: Shutterstock

7. Florida, USA

Precis som på Bali finns det mer till Florida än vackra stränder och skönt klimat. 52 procent fler svenska resenärer har besökt delstaten som gränsar till den Mexikanska golfen i år, jämfört med i fjol, enligt Ticket. 

LÄS MER: 14 oupptäckta pärlor i Florida 

Sköldpaddsön i Florida. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Kroatien

Kroatien fortsätter att vara en av svenskarnas favoritresmål. Under sommaren har 21 procent fler resenärer besökt landet, jämfört med i fjol, enligt Ticket.

LÄS MER: Guide till Kvarner: upptäck underbara och smakrika öar 

Udden Dugi Rat i Dalmatien. Foto: STOCK ADOBE

9. Irland

Under sommarens värmebölja har även svalare destinationer lockat svenskar till utlandet. 20 procent fler svenskar har besökt det grönskande, blåsiga, regniga och naturriska Irland i år, jämfört med i fjol. Klimatet har dock varit varmare och torrare än vanligt. 

LÄS MER: Upplev det goda livet i Boyne Valley 

Cliffs of Moher är en av flera naturuppleveler att upptäcka på Irland. Foto: Shutterstock

10. Skottland

Svenskar som velat bort från värmen för att tillbringa sommaren i mer behagliga temperaturer, har även åkt till blåsiga och naturrika skottland. Antalet svenska resenärer till norra Storbritannien har ökat med 15 procent, jämfört med i fjol, enligt Ticket. Skottland har inte upplevt samma värmebölja som dragit in över England. 

LÄS MER: Upplev den vildaste naturen – i Skottland 

Karga klippor på skotska kusten i Orkney. Foto: SHUTTERSTOCK