Hyperloop, rymdresor och robotar - framtidens resande kommer sannolikt innefatta en hel del teknik som i dag mest känns som rena fantasier, men som ligger närmare i tid än man kan tro.
1 av 2: Hyperloop, rymdresor och robotar - framtidens resande kommer sannolikt innefatta en hel del teknik som i dag mest känns som rena fantasier, men som ligger närmare i tid än man kan tro. Foto: Shutterstock
Redan i dag finns många tekniker tillgängliga för att förstärka reseupplevelsen, som AR - Augmented Reality, där verkligheten förstärks med datorgenererade sinnesintryck som ljud, video och grafik.
2 av 2: Redan i dag finns många tekniker tillgängliga för att förstärka reseupplevelsen, som AR - Augmented Reality, där verkligheten förstärks med datorgenererade sinnesintryck som ljud, video och grafik. Foto: Shutterstock

10 trender som förändrar hur vi reser i framtiden

Robotar, hörlurar som tolkar, runda landningsbanor och tåg som går i över 1000 kilometer i timmen.

Här är de tio hetaste tekniktrenderna för framtidens resande.

Trendspaningen är gjord av Lonely Planet

1. Överljudsflyg

När Concorde lanserades 1969 trodde alla att överljudsplan var framtiden. Concorde lades så småningom ner 2003 - bland annat på grund av problem med de höga ljud som planen gav i från sig samt de stora kostnader som både utveckling och drift av planen krävde. Amerikanska NASA ska nu ha utvecklat en mycket tystare typ av överljudsplan för kommersiell flygtrafik som ska kunna lanseras redan år 2020.  Även Japan Airlines ska vara i gång med att ta fram en sorts kommersiella överljudsplan tillsammans med företaget Boom, och ligger enligt uppgift långt fram i utvecklingen av det.

Japan Airlines och företaget Boom utvecklar överljudsplan för passagerartrafik och en lansering inom ett par år verkar inte vara helt omöjlig. Foto: Boom

2. Runda startbanor

I framtiden kan planet lyfta från flygplatsen i en cirkelrörelse i stället för dagens raksträcka. Idén om cirkelformade landningsbanor på flygplatser kommer från en holländsk uppfinnare som menar att formen gör det lättare att landa och lyfta under knepiga vindförhållanden och dåligt väder. På så sätt hoppas han att man kan minska antalet förseningar och köer.

– Vi behöver ett system där planen alltid kan lyfta och landa under samma omständigheter, säger uppfinnaren Henk Hesselink till Lonely Planet.

Projektet heter "The Endless Runway", och de statliga rymd- och flygorganisationerna i Holland, Frankrike, Polen och Spanien är involverade.

I framtiden kanske vi lyfter och landar från en rund landningsbana snarare än dagens raka variant. Foto: The Endless Runway

LÄS MER: Nu kan du ta en rundtur i världens sista Concorde

3. Wi-Fi i skyn

Helt pålitligt wi-fi saknas ännu på flyget, något som Facebook hoppas kunna förbättra på ett avgörande sätt. Företaget planerar att utveckla en serie obemannade drönare som kan stråla supersnabb wi-fi till bokstavligen varje fläck på jordklotet.

4. Flygande objekt

Drömmen om att kunna flyga andra fordon än flygplan och rymdskepp tycks vara på väg att bli verklighet. 

I Frankrike och Schweiz studeras just nu möjligheten för flygande en vattentaxi. 

Företaget Uber undersöker också möjligheterna för flygande taxi i Los Angeles, Dallas och Dubai. Deras plan "Uber Elevate" handlar om fordon som kan lyfta och landa vertikalt. Kanske är framtiden så som den förutspåddes i tecknade kultserien "Jetsons" äntligen nära.

LÄS MER: Ny robotteknik ska ersätta andrepiloten

5. Robotarna kommer 

För femtio år sedan trodde väldigt många att robotar skulle sköta jobben i framtiden. Utvecklingen av robotar utanför industri och tillverkning har dock visat sig gå trögare än väntat, men nu börjar robotarna dyka upp inom turismen. 

Vid stundande vinter-OS i Sydkorea kommer besökare att mötas av hjälpsamma robotar på flygplatsen i Seoul, vilka kan skanna boardingkort, ge råd på fyra olika språk och dessutom visa vägen till gaterna. Robotar kommer även att sköta städningen på flygplatsen.

Elektronikjätten LG testar just nu prototyperna Airport Guide Robot och Airport Cleaning Robot på Inchon-flygplatsen i Seoul. Om allt går som planerat kommer de att användas under vinter-OS i år. Foto: LG

6 Hörlurar som tolkar

En av fjolårets fiffigaste tekniska nyheter var hörlurarna Google Pixel Buds. Förutom att de kan ringa dina samtal åt dig, ge vägvisningar och spela musik, så förstår de hela 40 olika språk - en personlig tolk helt enkelt!

LÄS MER: Test - bästa kamerorna för din äventyrsresa 

7. Virtual Reality

En ny gigantisk nöjespark helt inriktad på virtuell verklighet byggs just nu i Kina. 

För den som inte orkar vänta på att den blir färdig, så finns det en spännande VR-upplevelse som går att testa redan nu. I Paris har man installerat två VR-teleskop - ett vid Bastiljen och ett vid en av Seines stränder - där den som kikar transporteras hundratals år bakåt i tiden och till exempel kan uppleva den berömda stormningen av Bastiljen under franska revolutionen. Gratis är det dessutom.

8. High tech-museum

Världens museer blir allt mer high tech. Ett prima exempel är Illinois Holocaust Museum & Education Center utanför Chicago där hologram av 13 överlevande från Förintelsen återger sina personliga upplevelser. Besökarna kan till och med prata med hologrammen och ställa frågor till dem.

LÄS MER: Tågresan Stockholm-Göteborg ska ta 20 minuter 

9. Hyperloop

Hyperloopen tycks kunna bli framtidens tåg. En hyperloop är ett färdmedel med kapslar som med mycket lågt lufttryck färdas genom tunnlar och uppnår hastigheter över 1000 kilometer i timmen. Även här har entreprenören Elon Musk haft ett finger med i spelet, och han tillskrivs också ha varit först med att utveckla konceptet hyperloop. I dag utvceklas konceptet av frivilliga. En resa med en hyperloop från exempelvis Sydney till Melbourne skulle ta 55 minuter i stället för de fyra och en halv timmar som den tar i dag. Mellan amerikanska Seattle och Portland skulle resan bara ta en kvart.

Bråttom? Om konceptet Hyperloop blir verklighet kommer vi kunna färdas i kapslar som åker genom tunnlar i runt 1200 km/timme. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Rymdresor

Rymdresor har alltid varit den ultimata drömmen för många, inte minst under barndomen, och multientreprenören Richard Branson har som bekant stora planer på rymdresor med sitt Virgin Galactic . Nu spånar även elbilspionjären Elon Musk om att bygga Mars-raketer, och i Kina byggs en simulator för att allmänheten ska kunna testa hur ett liv på Mars skulle kunna te sig.

LÄS MER: On ear- och over ear-hörlurar – så väljer du rätt