Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
scenic summer panorama of the market square (kauppatori) at the old town pier in helsinki, finland helsingfors finland
scenic summer panorama of the market square (kauppatori) at the old town pier in helsinki, finland helsingfors finland
scenic summer panorama of the market square (kauppatori) at the old town pier in helsinki, finland helsingfors finland
scenic summer panorama of the market square (kauppatori) at the old town pier in helsinki, finland helsingfors finland Foto: Oleksiy Mark / ADOBE STOCK

10 tips till heta Helsingfors – från bastubad till shopping

HELSINGFORS, FINLAND. Öst möter väst. Ny form möter klassisk design. Ta båten till Helsingfors och upplev pampig arkitektur, het bastukultur, barer, shopping och högklassiga museer.

Man behöver inte vara bastufanatiker för att tycka om Helsingfors senaste stjärnor på saunahimlen – designbastun Löyly och utomhusbadet Allas. Foto: Shutterstock

1. Basta, bada och njut av utsikten

Testa bastubaden Löyly, Skywheel och Kulturbastun.

Designbastun Löyly, är nybyggd, vedeldad och belägen mitt i stan. Här finns Helsingfors enda rökbastu som är öppen för alla. Träbygget är 1800 kvadratmeter stort, nio meter högt, och byggnadens tak rymmer två terrasser med plats för 600 personer. Hoppa i havet, på vintern i isvak, från bryggan.

Varför inte svettas 40 meter upp i luften med utsikt över Helsingfors? Skywheel är Helsingfors motsvarighet till London Eye. I pariserhjulet, som mäter nära 40 meter på höjden, har en av gondolerna bytts ut mot en bastu i trä. Sightseeing och bastubad i en annorlunda kombo alltså. En gondol rymmer tre till fem personer och färden tar fem till sju minuter. Ett stenkast från Skywheel, på stadens mest centralt belägna tomt, ligger Allas Sea Pool. Ett unikt läge precis vid Salutorget. Det eleganta utomhusbadet, inklusive bastu, invigdes för bara ett par år sedan. Här finns en havsvattenbassäng som mäter samma temperatur som havet, samt simbassäng som håller rediga 27 grader.

Kulturbastun – grundad av arkitekt Tuomas Toivonen och designer Nene Tsuboi – ligger vid havet i området Hagnäs. En traditionell finsk bastu, men arkitekterna har hämtat inspiration från Japan – en av grundarna, Nene, är japanska. Avskalat, rent, smakfullt och med bästa utsikten över Östersjön.

Adress: Löyly: Ärtholmsstranden 4. loylyhelsinki.fi/en/front-page

Adress: Skywheel: Skatuddskajen 2. skywheel.fi/sw

Adress: Kulturbastun: Hagnäskajen 17.


RESFAKTA: HELSINGFORS

Resa hit: Daglig färjetrafik mellan Stockholm och Helsingfors, restid cirka 16 timmar. Pris varierar mellan avgångar och säsong. Tur och retur med Viking Line, dubbelhytt, ekonomiklass (Stockholm-Helsingfors klockan 16.30–10.10, Helsingfors-Stockholm, klockan 17.15–10.00, lokala tider) kostar från 235 kronor. SAS, Finnair och Helsingfors flyger direkt, flygtid cirka 50 minuter.
Norwegian och SAS flyger dagligen från Köpenhamn–Helsingfors, flygtid cirka 1 timme och 40 minuter.
Koldioxidutsläpp: Flyg Köpenhamn - Helsingfors ca 394 kg per person, tur och retur, inklusive hög-höjdseffekt. (För beräkningsmetod se www.klimatsmartsemester.se)
Bästa tiden: Året runt-resmål.
Tidsskillnad: + 1 timme (en timme före svensk tid).
Språk: Helsingfors är en tvåspråkig stad. I princip alla officiella skyltar finns på både finska och svenska. Numera har dock cirka 90 procent finska som modersmål, och bara några procent har svenska som modersmål. Många talar engelska.
Valuta: Euro.
Prisnivå: Ungefär som i Sverige.
Ta dig runt: Bra kollektivtrafik. Trevlig cykelstad. Helsinki Card är ofta en vettig investering. Fria resor på spårvagn, buss, metro och Sveaborgsfärjan, sightseeing på buss och färja, samt fri entré till många museer. Endagspass vuxna, cirka 490 kronor, barn cirka 250 kronor.
Bra att veta: Museerna håller stängt måndagar. Stora varuhus och affärer har öppet söndagar, dock är mindre butiker stängda.
Läs mer: myhelsinki.fi, resejournalisten Anders Pihls bok "Mitt Helsingfors", samt Kjell Westös romaner som utspelar sig i Helsingfors.

 

Bläddra vidare för fler tips till Helsingfors!

 

Helsingfors saluhallar och torg är en omtyckt del av stadsbornas vardag. Många invånare stiger upp tidigt på helgerna och går med en korg till torget. Shoppingrundan avslutas gärna med bryggkaffe i pappmugg. Foto: Shutterstock

2. Picknicka med delikatesser från saluhallarna

Gå runt i Hagnäs, Salutorgets och Sandvikens saluhallar.

 

Hagnäs saluhall är folklig och anspråkslös, men fylld av kvalitetsmat. Hit går Helsingforsborna. Stämningen är tidlös och man får en känsla för hur det var i Helsingfors för ett par generationer sedan. Här har Tarja Halonen, Finlands tidigare president, ett stambord. För tillfället är dock Hagnäs stängt för renovering. På torget finns en tillfällig ersättare – en hall i glas. 

Salutorgets saluhall, även kallad Gamla saluhallen, är den äldsta saluhallen, uppförd 1889. Nyrenoverad och något turistinriktad, men med bra läge. Specialbutiker säljer delikatesser som finska ostar, gravad lax och nyplockade bär. Här finns landets minsta Alko, Finlands motsvarighet till Systembolaget. 

Sandvikens saluhall kan närmast liknas vid en mathall med små restauranger, kaféer och diskar som säljer diverse delikatesser. Lite franskinspirerad och den trendigaste av de tre saluhallarna. 

Ett saluhallsrelaterat tips är att plocka ihop sin egen lunch i någon av saluhallarna eller på Salutorgets marknad – köttbullar tillverkade på renkött, friterad siklöja som äts som snacks och doppas i majonnäs och färsfyllda piroger. Här är det finska specialiteter som gäller – och att äta dem ute i det fria. 

Adress: Hagnäs saluhall: Tavastvägen 1A.

Adress: Salutorgets saluhall: Södra kajen.

Adress: Sandvikens saluhall: Lönnrotsgatan 34. 

 

Kultkrogar som ser ut som de alltid har gjort finns det gott om i Helsingfors. Besök nationalsymbolen Gustaf Mannerheims gamla favoritkrogar – här finns till och med rätter uppkallade efter honom. Foto: Shutterstock

3. Ät finsk husmanskost på klassisk krog

Testa Savoy, Sea Horse eller Kosmos.

Savoy är antagligen Helsingfors mest kända restaurang med bra utsikt över Esplanaden och Domkyrkan. Inredningen har Aino och Alvar Aalto ritat. Här serveras klassiska rätter som alltid har lagats enligt samma gamla recept. Nationalsymbolen Gustaf Mannerheim var en av de (krävande) stamkunderna. Han fick kockarna att hitta på en helt ny rätt – vorschmack, en polskinspirerad måltid där såväl rödbetor som smetana ingår. Men smakar det så kostar det. Till Savoy går man vid speciella tillfällen, kanske för att fira något.

Sea Horse, mitt i gräddhyllan i södra Helsingfors, bjuder på generösa portioner, finsk husmanskost, och rakt-på-sak-service. En restauranginstitution som gillas av både bofasta och turister. Här serveras rätter som kåldolmar, stekt sill – och Mannerheims gös förstås.

Klassiska Kosmos är ännu en historisk kultrestaurang som drivs av samma familjeföretag som för 90 år sedan. Här satt 68-vänstern när det begav sig, och här håller man fast vid gamla traditioner och gamla möblemang. Sist ett modernare restaurangtips: Juuri, som serverar finska sapas, en variant på tapas. Varje sapas är en representant för det finska köket och i sig ett litet konstverk.

Adress: Savoy: Södra Esplanaden 14. ravintolasavoy.fi

Adress: Sea Horse: Kaptensgatan 11. seahorse.fi

Adress: Kosmos: Kalevagatan 3. kosmos.fi

Adress: Juuri: Högbergsgatan 27. juuri.fi

 

Till utsiktstornet Ateljee Bar kommer man om man tar hissen till 13:e våningen på hotell Torni. Men sin två uteserveringar och fina utsikt är det en klassiker i Helsingfors. Foto: Elina Sirparanta / VISIT FINLAND

4. Drick drinkar på Ateljee Bar och Kafé Mockba

Förläng kvällen på klassiska Hotel Torni eller Baren Kafé Mockba.

På trettonde våningen i klassiska gamla Hotel Torni ligger Ateljee Bar. Ateljébaren bjuder på klassiska drinkar och panorama över stan. På den omtalade damtoaletten är det fönster från golv till tak, och man gör sina behov med utsikt – och brutal insyn. 

Baren Kafé Mockba, som ägs av filmmakarna tillika bröderna Kaurismäki, är en resa tillbaka till USSR. Sovjetisk stämning och service. Det kan ta sin tid innan man får uppmärksamhet, och när man väl får den är den ofta brysk, men det hör till. I många år hängde lappen: ”Mect Het”, vilket betyder ”Inga lediga platser”, på dörren. ”Vi ville öppna en bar dit ingen skulle komma, där man kunde vara ifred”, har Mika Kaurismäki sagt. När baren ska stängas spelas ett tal av Leonid Brezjnev upp i högtalarna. En signal till gästerna att det är dags att packa ihop. 

Adress: Ateljee Bar: Georgsgatan 26. sokoshotels.fi

Adress: Kafé Mockba: Eriksgatan 11.  andorra.fi/kafe-moskova

 

Konstmuseet HAM förvaltar helsingforsbornas egen konstsamling som innehåller över 9 000 konstverk, inklusive skulpturerna runtom Helsingfors. HAM har även reserverat en del av sina utställningssalar för att presentera Tove Janssons produktion och liv. Foto: Shutterstock

5. Se utställningar och konst på HAM och EMMA

Gå runt på Helsinki Art Museum (HAM) och Espoo Museum of Modern Art (EMMA).

Både Kiasma, ett hypermodernt konstmuseum med tillfälliga utställningar med internationella toppnamn, och Ateneum, landets mest kända museum med finländsk konst från 1700-talet till nutid, är värda ett besök. Men hit hittar de flesta Helsingforsbesökare själva. Helsinki Art Museum (HAM), som ligger i det gamla Tennispalatset, är däremot lättare att missa. HAM öppnades 2015 och förvaltar den finska statens konstsamlingar med över 9 000 verk i arkiven. Dessutom har de intressanta separatutställningar och har bland annat ställt ut Ai Weiwei. Jag tycker också om konstmuseet Emma, Espoo Museum of Modern Art (EMMA), ute i Espo. Dit tar man sig enkelt med den nya metron.

Adress: HAM: Södra Järnvägsgatan 8. hamhelsinki.fi/sv

Adress: EMMA: Flitarvägen 5, Hagalund. emmamuseum.fi/sv

 

Sveaborg är ett av Unescos världsarvsobjekt och en av Finlands mest populära sevärdheter. Foto: Shutterstock

6. Ta båten till Sveaborg och andra fina öar

Utforska Helsingfors skärgård och kaféer. 

Helsingfors ligger vid öppet hav, vilket ger staden en speciell karaktär och ett säreget ljus. Tillbringa så mycket tid som möjligt vid havet är mitt tips. Jag tycker om att åka ut till Sveaborg, ett magnifikt världsarv och en av Finlands mest populära sevärdheter. Här finns fina klippor och små stränder. Det finns flera andra fina öar, exempelvis Rönnskär, och man tar sig lätt ut i skärgården med olika ruttbåtar. 

På fastlandet, vid Hummelviken i Tölö, ligger Café Regatta. Populärt, ruffigt och charmigt ställe, beläget precis vid vattnet med härlig havskänsla. Här får man dessutom betalt för att dricka påtår. I Finland tar kaféerna alltid betalt för en påtår, men på Regatta har de vänt på steken och betalar gästerna 5 cent för ännu en slurk kaffe. 

Adress: Café Regatta: Merikantovägen 8. 

 

Kjell Westö, en av Finlands främsta författare, är mest känd för sina episka romaner som utspelar sig i Helsingfors. Foto: Shutterstock

7. Gå i Kjell Westös fotspår

Besök Kaserntorget, Eira och andra miljöer som skildras i böckerna.

Ingen kan skildra Helsingfors som Kjell Westö – en av Finlands främsta författare. Mest känd är han för sina romaner om den finska huvudstaden. Den som vill vandra i Westös fotspår ska bege sig till Ateljee Bar på Hotel Torni. De unga huvudpersonerna i ”Drakarna över Helsingfors” besöker nämligen Hotel Torni. Det är sent 70-tal, och de går upp till Ateljee Bar och dricker sina livs första drinkar. 

På Kaserntorget finns ett nytt minnesmärke över finska vinterkriget. Ett stenkast från minnesmärket, om man vänder sig om och tittar upp i backen i stället för ner mot havet, så ser man en tidig 1900-talsbyggnad i jugendstil. Där har Kjell Westö placerat advokat Claes Thunes kontor. Stora delar av ”Hägring 38” utspelar sig på just det kontoret. 

Stadsdelen Ulrikasborg är Helsingfors motsvarighet till Östermalm. I utkanten av Ulrikasborg finns en liten stadsdel i stadsdelen som heter Eira, med palatsliknande hus, ett slags Öfvre Östermalm. En av gatorna i Eira heter Ehrensvärdsvägen. Där bor den rika familjen Rabell som Westö skriver om i sin senaste roman ”Den svavelgula himlen”. Det är alltså där syskonen Alex och Stella växer upp.

Adress: Ateljee Bar: Georgsgatan 26.

Adress: Kaserntorget.

Adress: Ehrensvärdsvägen.

 

Iittala glasbruk grundades år 1881 i den lilla byn Iittala, tolv mil från Helsingfors. Än i dag handtillverkas den formblåsta Savoy-vasen – eller Aalto-vasen som den ofta kallas – som Alvar Aalto designade 1936. Foto: Shutterstock

8. Botanisera i småbutiker i designkvarteret

Shoppa vid Dianaparken.

2012 utsågs Helsingfors till världens designhuvudstad, och inför det årslånga evenemanget genomgick staden en ansiktslyftning. Nya, uppgraderade Helsingfors inkluderar Designkvarteren med alla roliga butiker. Upptäck de bästa bitarna av utbudet i Design District Helsinki med guide – eller på egen hand. Karta med de mest intressanta adresserna finns på turistinformationen. Designkvarterets centrum är Dianaparken, men inkluderar också Gardesstaden, Kampen, Rödbergen och Ulrikasborg. Området erbjuder en stor mängd shoppingmöjligheter i småbutiker, ofta med egenproducerade varor. 

Den som vill lära mer om finsk design ska besöka Arkitekturmuseet och Designmuseet – båda ligger i centrum. Designmuseet är för övrigt Tove Janssons gamla skola. Brobergska skolan var Finlands första samskola. 

Adress: Rödbergen. desingdistrict.fi

 

Shoppa klassisk finsk design på Iittala och Marimekko. Foto: Shutterstock

9. Shoppa finska klassiker

Fynda Minna Parikka, Ivana Helsinki, Stockmann, Iittala och Marimekko.

Passa på att shoppa finska klassiker. Stockmann är Helsingfors största varuhus, som nyligen firade 150-årsjubileum. ”Som NK var förr”, heter det i finsk folkmun. Den som vill köpa glas eller den klassiska Alvar Aalto-vasen med böljande former ska bege sig till Iittalabutiken. Iittala startade 1881 som en liten glasfabrik i finska byn Iittala, och är i dag ett internationellt erkänt märke som har varit med och lagt grunden till begreppet skandinavisk design. Kultklädmärket Marimekko har flera fina butiker, men också en outlet där man kan fynda. Cirka 20 till 40 procents rabatt på ordinarie priser. Håll utkik efter andrasortering och riktigt röda priser i fyndhörnan. Minna Parikka är Finlands mest kända skodesigner, vars skodon säljs över hela världen. Ivana Helsinki är ett modehus som har nått ut i världen och som gillas av såväl fotomodellen Helena Christensen som skådespelaren Juliette Lewis. 

Adress: Minna Parikka: Alexandersgatan 36. minnaparikka.com

Adress: Ivana Helsinki: Nylandsgatan 15. ivanahelsinki.com

Adress: Stockmann: Alexandergatan 52. stockmann.com

Adress: Iittala: Norra Esplanaden 23. iittala.com/se

Adress: Marimekko: Timmermansgatan 7, i förorten Hertonäs. marimekko.fi

 

Njut av tystnaden – mitt i stan. Tysta platser i stadskärnan finns bland annat i kyrkor, såsom Tempelplatsens kyrka som är insprängt i berget. Det är emellertid ett populärt ställe och ibland erbjuder klipporna ovanpå kyrkans tak mer lugn. Foto: Shutterstock

10. Ta det lugnt vid Tempelplatsens kyrka och Kampens kapell

Finn stillhet och ro i storstaden.

Efter sightseeing och shopping kan det vara skönt att slå sig till ro – styr stegen mot Tempelplatsens kyrka, även kallad Bergskyrkan. På grund av sin speciella arkitektur är kyrkan, som blev färdig 1969, en av Helsingfors främsta sevärdheter. Kyrkan är insprängd i berget och cirkelrunt formad. Innerväggarna består av skrovliga klippor och en mur av huggen sten. Kyrkan är känd för sin ypperliga akustik. 

Mitt på det livliga torget Narinken ligger Kampens kapell, även kallad Fridens kapell och Tystnadens kapell, som också är en vilsam plats. Kapellet håller inga gudstjänster eller kyrkliga ceremonier, utan är en plats för stillhet och ro.

Adress: Tempelplatsens kyrka: Luthergatan 3. 

Adress: Kampens kapell: Simonsgatan 7.