Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

10 tips: Bli en miljövänlig resenär!

1. 

Flyg inte till andra sidan jordklotet när målet är att slappa på stranden. Sol och bad finns på närmare håll - vintertid är Egypten ett bra val. Resten av året finns många närmare alternativ. 

2. 

Två veckor i Thailand varje vinter? Kanske kan du resa vartannat år och i stället stanna längre. 

3. 

En helg i London på hösten och en i Paris på våren? Besök båda städerna på en lite längre resa i stället. Flyg till den ena metropolen och hem från den andra. Res med tåg emellan. 

4. 

Stora passagerarfärjor (till Finland, Estland, Polen och så vidare) är inte miljövänliga men är i alla fall bättre än flyget. Höghastighetsfärjor (exempelvis till Gotland) bör om möjligt undvikas. De smutsar faktiskt ner mer än flyget. 

5. 

Förverkliga drömmen om en långresa. Det ger mer än flera korta stressiga stopp. Ta Transsibiriska järnvägen till Peking och res med tåg och bussar genom Asien. Flyg hem. 

6. 

Att flyga mindre är det enda rätta i längden. Ett första steg kan dock vara är att bli "koldioxidneutral". Att betala för nedsmutsningen genom att köpa utsläppsrätter eller stödja projekt som minskar utsläpp av växthusgaser.  

7. 

Är en weekend i Nice verkligen ett måste i höstmörkret? En skön helg på svenskt spa eller herrgård är ett alternativ. 

8. 

När du måste flyga: välj bolag med moderna flygplansflottor (kolla på www.airfleets.net) och välfyllda plan. Charter och lågprisflyg kan vara bra val. 

9. 

Satsa på direktflyg när det går att välja. Mellanlandningar för byten och tankning gör av med mer bränsle. 

10. 

Ta tåget så ofta som möjligt inom landet och i Europa. Köp ett tågluffarkort. "Gör" Europa och återupptäck ett roligare sätt att resa. Det är härligt att slippa säkerhetskontroll och flygtransfer.