Marie Jungsteds smultronställen på Gotland

Naturen är en av många anledningar till att Mari Jungstedt blev blixtförälskad i Gotland. Det är också en av många anledningar till att hon aldrig får nog av ön. Här delar hon med sig av sina absoluta favoritplatser på Gotland och Fårö.

Allt om Resor
Fårö är något helt unikt Foto: Jan Düsing

1. En gång Fårö, alltid Fårö

Fårö är något helt unikt. Man förstår verkligen att Ingmar Bergman valde att vara här. Det är ett väldigt speciellt ljus. En gång Fårö, alltid Fårö.

Vill man ha en heldag på Fårö ska man ta färjan från Fårösund vid åtta-nio på morgonen för att slippa köerna. Gå upp tidigt, packa bilen ordentligt med matsäck och ryggsäckar.

När du kommer av färjan, strunta i huvudvägen rakt fram och ta till höger i stället. Det är en knagglig väg utmed kusten som är oerhört vacker. Kör förbi Hammar och Ingmar Bergmans hus. Då kommer du upp vid kyrkan där du kan besöka Bergmans grav. Fortsätt norrut och parkera vid Skär. Därifrån går du ut till Norsta Auren och badar och solar. Norsta Auren är en helt fantastisk strand som ligger längst ut på norra Fårö. Förutom att det är oerhört vackert har platsen en speciell betydelse för mig. Jag förlovade mig här. Vi var nykära och tältade invid stranden.

På vägen tillbaka, stanna och köp sockerbullar på bageriet Sylvis döttrar och käka på Kutens bensin. Kör sedan vidare till Langhammars, för det är ett absolut måste att se det magnifika raukområdet.

Kör kustvägen söderut, på västra sidan. Avsluta dagen med att grilla på någon av grillplatserna som finns utmed kusten.

 

 

Upptäck vackra Visby till fots

2. Visby till fots

Visby är hur vackert som helst och det finns massor att se. Det bästa är att bara gå omkring i stan för att upptäcka på egen hand.

Några saker man inte får missa:

Klinten. Promenera uppför Domkyrkotrappan och gå över Klinttorget och längs Norra murgatan. Se på den oerhörda utsikten över havet.

Botaniska trädgården, Almedalen och hamnen.

Ruinerna. Överallt kring innerstaden och den ståtliga muren finns ruiner du kan gå in i.

Fiskargränd. Den lilla gränden där det kryllar av rosor längs husfasaderna.

Strandpromenaden. Promenera på strandpromenaden mot Snäck och gå bort till Tott hotell och sätt dig på restaurangen vid havet - hur vackert som helst.

 

 

Crêperiet Kutens bensin på Fårö. Foto: Johanna Lundholm

3. Crèperier på Fårö och i Hablingbo

Gotland är känt för att det finns flera tjusiga gourmetrestauranger. Det finns många, speciella ställen som har de fina, gotländska råvarorna, men det finns också många småställen som jag älskar, till exempel crêperiet Kutens bensin på Fårö.

Om man vill uppleva något speciellt, med den gamla macken och de gamla grejerna, då ska man verkligen åka hit. Ett annat crèperie är ett i jättefina Hablingbo. Under sommaren är det flera föreställningar i cirkustältet på gården, vilket gör det till en annorlunda upplevelse.

Mer info: www.kuten.se, www.hablingbocreperie.com

 

 

Det vilda och karga som man upplever på Furillen är helt fantastiskt. Foto: Johanna Lundholm

4. Furillen och Kyllaj –  det karga Gotland

Furillen är något du inte upplever någon annanstans. Det är helt unikt. Parkera vid hotellet Fabriken och promenera sedan runt den lilla ön. Det vilda och karga som man upplever på Furillen är helt fantastiskt.

Passa på att äta på restaurangen i Fabriken också.

I närheten av Furillen ligger en annan pärla som också är otroligt speciell och vacker: Kyllaj. Det är ett litet gotländskt kustsamhälle vid havet. Man får känslan av att precis så som det ser ut i Kyllaj, så ser det verkligen ut på det äkta Gotland. Du har havet precis runtomkring dig, ser Furillen på håll och i omgivningen finns flera gotländska kalkstenshus.

 

Mitt emot Kutens bensin ligger ett annorlunda B&B. Foto: Susanne Kronholm

5. Annorlunda bed & breakfast på Fårö

Slow Train är ett boende som inte så många känner till. Det ligger tvärs över gatan från Kutens bensin på Fårö och ägs av mannen, som äger Kuten, och hans fru som är fransyska.

 Man har ingen egen dusch, den delas med andra. Men rummen är jättefina och allt är så gammalt att det är som att komma tillbaka till 30-40-talet.

På morgonen har fransyskan dukat upp ett bord med spetsdukar. Alla sitter tillsammans och äter frukost ur kristallskålar. Fransyskan svävar omkring som en älva och serverar, hon är nästan som en skugga i vitt tyg. Det är så himla speciellt och ett väldigt läckert ställe.

Mer info: http://www.slow-train.se

 

 

6. Märk sillgrisslorna på Stora Karlsö

Om man vill vara med om något spektakulärt ska man åka ut till Stora Karlsö och vara med på sillgrisslemärkningen.

Det är något helt enastående och som att vara med i en expedition. Man känner sig som en upptäcktsresande när man är med och ser många tusentals fåglar som sitter på de branta bergväggarna. Det är en otrolig upplevelse.

Den bästa tiden är under senvåren och tidiga sommaren, fram till midsommar. Fåglarna föds på våren och varje år vill forskarna märka ett par tusen. Dagarna före midsommar hoppar de från klipporna, 30-40 meter upp. Trots att de inte är flygfärdiga hoppar ungarna rakt ner. Man tror de ska slå ihjäl sig, men de är så tjocka att de landar mjukt och blir bara lite yra i huvudet. Sedan springer de ner till vattnet, där ligger pappan och lockar på ungen.

Stränderna på Stora Karlsö är fridlysta, men allmänheten kan få vara med forskarna och fånga sillgrissleungarna när de hoppar. När forskarna märkt dem släpps de fria igen. Det är helt fantastiskt att vara med om det här, man tror inte det är sant när det bara faller ungar från himlen.

Den som vill sova över på Stora Karlsö kan bo i vandrarhem eller stugor.

Mer info: http://www.storakarlso.se

 

 

Ekstakusten Djupvik. Foto: Johanna Lundholm

7. Djupvik och Ekstakusten

Jag är väldigt förtjust i Ekstakusten, Man måste köra bil eller cykla längs den vägen. Ett tips är att först åka till Djupvik och äta på restaurangen som hör till det lilla hotellet.

Hotellet har väldigt få rum och har fönster från golv till tak. Havet är precis bredvid. Det är lite lyxigare och lite dyrare, men jag kan verkligen rekommendera det för den som vill ha en riktigt romantisk helg.

Ät på hotellets restaurang med utsikt över vattnet, fiskeläget och Lilla Karlsö. Sedan kör du Ekstakusten söderut.

Mer info: www.djupvikhotel.com

 

 

Rid efter havet och i den underbara naturen. Foto: Ylwa Yngvesson

8. Rid längs havet i Silte

Den som har det minsta intresse av att rida måste absolut rida islandshäst på Gotland. På södra Gotland i Silte ligger Hallvide gård, där man kan rida ut på tur under flera timmar, rida efter havet och i den underbara naturen.

 De gulliga islandshästarna är inte alls läskiga och att rida ut på dem är en härlig upplevelse.

Mer info: www.hallvide.se

 

 

Raukområdet Holmhällar är lite mindre Foto: Johanna Lundholm

9. Hoburgen – hitta det vilda Gotland

Hoburgen är egentligen inte så märkvärdig, det är mer kustvägen dit som är fin. Det är väldigt vackert att åka ner dit och gå in och äta saffranspannkaka på restaurangen om det är dåligt väder. Naturen kan vara fin när det är dåligt väder också.

Raukområdet Holmhällar är lite mindre och har inte samma höga raukar som vid Langhammars på Fårö. Men det är ett vackert och väldigt vidsträckt område. Man återkommer verkligen till samma saker när man pratar om Gotland - det karga och vilda. Det är det som är så fantastiskt. Även vid Holmhällar, med stenstränderna, den låga växtligheten och det rika fågellivet.

 

Lena Scharp har en liten butik och verkstad utanför Garde.

10. Vacker keramik utanför Garde

Jag är väldigt förtjust i keramik, och keramiken på Gotland är ju välkänd. Lena Scharp har en liten butik och verkstad utanför Garde.

Åk rätt ut på landsbygden mot Garde och efter att ha kört förbi åkrar kommer man till en idyllisk gotlandsgård - där finns Lena Scharp. Hon har ett begränsat sortiment, men det är inte klokt vad fint det är. Oglaserat och väldigt speciellt.