Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

10 smultronställen på Gotland och Fårö

GOTLAND. Naturen är en av många anledningar till att Mari Jungstedt blev blixtförälskad i Gotland. Det är också en av många anledningar till att hon aldrig får nog av ön. Här delar hon med sig av sina absoluta favoritplatser på Gotland och Fårö.

Fårö är något helt unikt

Foto: Jan Düsing

1 av 10

1. En gång Fårö, alltid Fårö

Fårö är något helt unikt. Man förstår verkligen att Ingmar Bergman valde att vara här. Det är ett väldigt speciellt ljus. En gång Fårö, alltid Fårö.
Vill man ha en heldag på Fårö ska man ta färjan från Fårösund vid åtta-nio på morgonen för att slippa köerna. Gå upp tidigt, packa bilen ordentligt med matsäck och ryggsäckar.

När du kommer av färjan, strunta i huvudvägen rakt fram och ta till höger i stället. Det är en knagglig väg utmed kusten som är oerhört vacker. Kör förbi Hammar och Ingmar Bergmans hus. Då kommer du upp vid kyrkan där du kan besöka Bergmans grav. Fortsätt norrut och parkera vid Skär. Därifrån går du ut till Norsta Auren och badar och solar. Norsta Auren är en helt fantastisk strand som ligger längst ut på norra Fårö. Förutom att det är oerhört vackert har platsen en speciell betydelse för mig. Jag förlovade mig här. Vi var nykära och tältade invid stranden.

På vägen tillbaka, stanna och köp sockerbullar på bageriet Sylvis döttrar och käka på Kutens bensin. Kör sedan vidare till Langhammars, för det är ett absolut måste att se det magnifika raukområdet.

Kör kustvägen söderut, på västra sidan. Avsluta dagen med att grilla på någon av grillplatserna som finns utmed kusten.

1 av 10