Naturen och lugnet lockar allt fler till fjällen om somrarna.
Det finns gott om lägen för den som är sugen på att fiska.
Ett av de många vattenfallen är ett bra mål för dagens aktivitet.
Kanske är du sugen på ett fjällmaraton?
1 AV 4
Naturen och lugnet lockar allt fler till fjällen om somrarna.
Foto: Jocke Lagercranz/Härjedalsbild
2 AV 4
Det finns gott om lägen för den som är sugen på att fiska.
Foto: Destination Vemdalen
3 AV 4
Ett av de många vattenfallen är ett bra mål för dagens aktivitet.
Foto: Kalle Vertergård
4 AV 4
Kanske är du sugen på ett fjällmaraton?
Foto: Kalle Vertergård

Svenska fjällvärlden

De svenska fjällen är fantastiska på sommaren. Här är 10 skäl att besöka fjällvärlden på semestern.

Allt om Resor

Våra svenska fjällområden

Abisko/Kebnekaisfjällen

Grövelsjöfjällen och Rogen

Jämtland/Härjedalsfjällen

Kungsleden

Laponia

Vindelfjällen

 

1. Fantastiska vidder och vacker natur

Att sitta vid en liten bäck och höra vattnet porla, ta ett svalkande dopp i en fjällsjö eller varför inte en avkopplande after walk på en uteservering med fjällen som kuliss.


2. Fjällvandring

Fjällvärlden bjuder både på utmanande vandringar för den erfarne men det finns lika mycket lättillgänglig vandring som passar hela familjen. Här kan du passera fina gamla fäbodar och brusande vattenfall. Perfekta utflyktsmål för en picknick!

 

3. Trail running

Sommarens motsvarighet till off pistskidåkning är utan tvekan trail running. Att springa på fjället är något helt annat än den vanliga joggingturen runt kvarteret. Håll tungan rätt i mun och glöm inte att ta med dig en lättare packning!

 

4. Fiske för stora och små

Flugfiske, gäddfiske, fjällröding och abborre. Norra Sverige har enligt många de bästa fiskevattnen i Sverige. Allt från put & take-vatten, rinnande vatten eller varför inte hyra en båt och ge er i väg på en utflykt på en sjö?


5. Ridäventyr

Allt fler får upp ögonen för att rida till fjälls. Många gårdar erbjuder flerdagarsturer där man får följa med och leva på fjällen och prova på ranchlivet, men även kortare dagsturer finns.


6. Cykel

Vare sig du vill cykla nedför branta backar, ta dig fram på smala skogsstigar eller böljande landsvägar finns det alternativ i fjällen. Att hyra cykel erbjuds i dag på så gott som samtliga destinationer. Vissa har också någon lift öppen.

 

7. Vackra fall

I fjällvärlden hittar vi många av Sveriges vackraste vattenfall. Ett vattenfall är ett bra mål för vandringen, cykelturen eller picknicken. Väl framme rekommenderas ett dopp!


8. Nationalparker

Sverige har 29 nationalparker från norr till söder. Vissa av dem ligger i vår vackra fjällvärld. I nationalparkerna hittar ni välbevarad natur och ofta fantastiska naturupplevelser. I Sånfjällets nationalpark kan man exempelvis gå på Björnsafari. LÄS MER: Sveriges vackraste nationalparker och naturreservat