Planet skakar och fasten seat belt–skyltarna tänds. Dags att bli rädd? Läs dessa tio saker du bör veta om turbulens först.
1 av 2: Planet skakar och fasten seat belt–skyltarna tänds. Dags att bli rädd? Läs dessa tio saker du bör veta om turbulens först.
Det kanske känns så men hur svår turbulensen än är så kan den inte få  planet att störta. Flygplan är byggda för att klara mycket mer än så.
2 av 2: Det kanske känns så men hur svår turbulensen än är så kan den inte få planet att störta. Flygplan är byggda för att klara mycket mer än så.

10 saker du bör känna till om flygturbulens

Planet skakar, fasten seat belt–skyltarna tänds. Flygvärdinnorna rullar tillbaka matvagnarna och spänner fast sig.

Dags att bli rädd? Läs dessa tio saker du bör veta om turbulens först.

1. Skador orsakade av turbulens inträffar – men sällan.

Enligt amerikanska myndigheter inträffar 30–60 turbulensrelaterade skador varje år. Två tredjedelar drabbar kabinpersonal, som ju är de som kanske inte har bälte på sig. Max 20 passagerare av de 800 miljoner som flyger varje år i USA råkar ut för skador av turbulens alltså.

2. Turbulens är oftast helt ofarlig.

Det är bara en grov skakning orsakad av vind, åska, jetströmmar, närhet till berg eller liknande – något som är vanligt på varje flight.

3. Piloten vet när det kommer.

Med hjälp av radar, väderrapporter och rapporter från andra plan i området vet piloten när turbulensen är på gång och kan slå på fasten seat belt–skylten innan det börjar skaka.

4. Klarluftsturbulens är den farligaste.

Turbulens i klart väder kommer oväntat. Piloten hinner inte varna passagerarna. Det är vid denna typ av turbulens de flesta olyckor sker.

5. Klarluftsturbulens blir vanligare.

Enligt forskare kan turbulens i klart väder bli mer än dubbelt så vanligt på grund av den globala uppvärmningen.

6. Turbulens kan inte få planet att krascha.

Det kanske känns så men hur svår turbulensen än är så kan den inte få planet att störta. Flygplan är byggda för att klara mycket mer än så.

7. Piloten klarar turbulensen – du kan ta det lugnt.

Piloterna studerar vädermönster och planerar rutten för att undvika det värsta. Blir det ändå skakigt förklarar en bra pilot vad som händer – till exempel att vingarna ska röra sig, för att minska skakningarna.

8. Fasten seat belt–skylten ska respekteras.

Att ha bältet på är enda säkra sättet att slippa bli skadad om turbulensen blir svår.

9. Bilbarnstolar skulle vara bra för barn.

Nyligen for ett barn ur sina föräldrars knä och hamnade flera rader bort – oskadad, turligt nog. Amerikanska transportsäkerhetsmyndigheter vill att barn ska sitta fastspända i bilbarnstolar godkända för flyg.

10. Snart kanske vi slipper all turbulens.

Flygbolag testar redan ny teknik med ultraviolett laser riktad mot luften framför planet.

 

Källa: Conde Nast Traveler

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande